Var är isfiske mest populärt?

Du kanske har hört talas om isfiske och undrat vem som egentligen gör det. Vem är det som vill sitta i kallt väder och fånga fisk? Var i världen är det populärt med isfiske?

Isfiske är mest populärt i regioner med kalla vintrar, mycket sötvatten och mycket öppna ytor. Det betyder stora områden i Nordamerika och delar av Europa, särskilt Skandinavien.

Isfiske är populärt i många av världens mer landsbygdsområden. Det finns andra faktorer som gör det till en favorit lokal tidsfördriv i vissa områden också.

Kalla vintrar betyder bra isfiske

Den viktigaste kvaliteten ett område behöver ha är förstås kalla vintrar. Isfiske behöver trots allt is. För att en sjö ska frysa måste temperaturen bli ganska kall. Du kommer säkert ihåg att vatten fryser vid 32 grader Fahrenheit (0 grader Celsius). Så i områden som inte blir särskilt kalla under vintern kommer vattnet inte att frysa.

Det tar tid för sjöar att frysa. Bara för att temperaturen i ett område blir under fryspunkten under ett par timmar, betyder det inte att sjöarna kommer att frysa. Vatten är mer motståndskraftigt mot temperaturförändringar än luft är. Temperaturen behöver alltså vara kall en lång stund för att få en sjö bra för isfiske.

Anledningen till att isfiske är möjligt är att när is bildas flyter den över varmare vatten, isolerar den och låter fisken leva vidare under vintern. Under en tjock is kan finnas tusentals fiskar. De som isfiskar upplever ett unikt slags fiske och har ofta stor framgång.

Naturligtvis är isfiske bara populärt i områden där det finns många sjöar och floder. Det finns några kalla områden i världen som saknar mycket sötvatten, så de har ingen tur när det kommer till fiske.

En annan nödvändig del av isfiskets popularitet är en stor mängd mark som är lagligt öppen för fiske. Isfiske är inte en verksamhet som bedrivs inom tätorter. Det måste finnas sjöar, lite långt från civilisationen, öppna för allmänheten.

  En guide till sovsäcksklaustrofobi

Som sagt, dessa platser är inte nödvändigtvis hundratals mil bort från storstäderna, så isfiske är fortfarande en aktivitet som folk kan ägna en dag åt och gå hem för att sova i sina egna sängar.

Också, floder är inte bra för isfiske eftersom det är svårare för rinnande vatten att frysa än för stillastående vatten. Men det här är inte så mycket problem när det kommer till den här frågan, eftersom om det finns floder, kommer det att finnas sjöar någonstans längs vägen. Kom bara ihåg detta om du väljer att åka på isfiske.

Populära områden för isfiske i Nordamerika

Jag har beskrivit de allmänna egenskaperna hos områden där isfiske är populärt, men vilka specifika regioner är det populärt? I Nordamerika finns det många.

En stor andel av USA har tillräckligt kalla vintrar för att sjöar ska frysa och för att isfiske ska vara populärt.

Västkusten är inte en av dessa regioneräven om det är möjligt att isfiska i delar av Kalifornien.

Allt för södra är ett no-goockså, för även om vissa av dessa områden kan få snö, är vintrarna helt enkelt inte långa eller tillräckligt kalla i allmänhet. Så medan stater som Alabama eller Texas kan ha mycket fiske att erbjuda, men isfiske kommer inte att hända.

Ökenområden som Nevada och Arizona är inte heller bra för detoch du kan säkert gissa varför: inte tillräckligt med vatten och inte tillräckligt kallt.

Med allt detta sagt, lämnar det en absolut enorm mängd mark där isfiske kan hända.

Ett onlineforum för isfiske som heter iceshanty.com har folk diskuterar isfiske i dussintals stater. Här är en lista över alla stater för vilka de är värd för aktiva diskussioner för isfiskare som bor eller besöker där:

 • Alaska
 • Colorado
 • Connecticut
 • Idaho
 • Illinois
 • Indiana
 • Iowa
 • Kansas
 • Maine
 • Maryland
 • Massachusetts
 • Michigan
 • Minnesota
 • Montana
 • Nebraska
 • New Hampshire
 • New Jersey
 • New York
 • norra Dakota
 • Ohio
 • Pennsylvania
 • Rhode Island
 • South Dakota
 • Utah
 • Vermont
 • Washington
 • Wisconsin
 • Wyoming
  Laglig ålder för att köra vattenskoter i Tennessee

Om du inte är från USA har du kanske inte hört talas om alla dessa stater, vilket är en del av det som gör dem så bra för isfiske: det bor få människor där, så det finns en enorm mängd öppet land. En av de största upplevelserna av fiske på vintern kan vara lugnet, och isfiske på platser som Wyoming eller North Dakota kommer att ge det.

Andra stater som New York har stora städer i dem, men de har mer lugna landsbygder timmar bort också. Det är i dessa områden som man gillar att piska. Att få tid borta från det hektiska stadslivet är en otroligt avkopplande upplevelse.

När folk i Amerika går på isfiske är det ofta något de gör med sina vänner. Det är väldigt roligt att koppla av och sitta på sjön med vänner, bara man förbereder sig väl. Detta är en del av anledningen till att isfiske är populärt i hela USA.

Om du någonsin vill besöka någon av dessa stater på vintern, kommer lokalbefolkningen säkert att ha åsikter om vilka platser som är bäst. Några exempel på sjöar som ofta har rekommenderats online: Higgins Lake, Michigan, Lake of the Woods, Minnesota eller Lake Champlain, Vermont. Kanske skulle du vilja bestämma vilken del av Amerika du vill besöka och planera en fiskeresa därifrån.

När det kommer till isfiske kan du inte glömma det stora landet precis norr om USA: Kanada. Kanada är enormt, och lite kallare än USA i allmänhet, så det finns massor av sjöar där du kan fiska på is på vintern.

Det finns till exempel Lake Simcoe i Ontario. Om du vill besöka Kanada, skulle jag återigen ta tillvägagångssättet att välja ett område som du mest vill se, och välja en fiskeplats därifrån. Så gott som hela landet på vintern verkar inom rimligt avstånd från en plats att fånga fisk under isen.

  Hundspannshistorik (när och var det började)

Friluftsaktiviteter är en stor del av livet i Kanada, och precis som i USA är isfiske en stor social aktivitet.

Så när det kommer till Nordamerika, har en stor andel av landet människor som är fan av isfiske. Även om de stora folkmassorna i städerna kanske inte bryr sig om det, ute i små städer och på landsbygden, kommer du säkerligen att träffa massor av människor som älskar att fiska under alla årstider.

Populära områden för isfiske i Europa

Det kan tyckas som att isfiske inte är lika populärt i Europa som i Nordamerika, men det finns definitivt regioner där många människor gör det. Dessa inkluderar Sverige, Grönland och Finland.

Som du kan förvänta dig har dessa områden kalla vintrar och gott om sötvatten. Det finns några extremt vackra platser som inte bör förbises. Faktum är att det finns några platser som är ganska unika från vad amerikanskt isfiske erbjuder.

Nära huvudstaden i Finland, till exempel, det är faktiskt möjligt att gå på isfiske på vintern vid havets kust, och många människor gör detta. Vilket unikt sätt att fånga havsfisk!

I Sverige finns det regioner i Luleälven som normalt bara är tillgängliga med båt, men som kan nås via is på vintern, även om detta tekniskt sett inte är isfiske! Det är verkligen en unik och fantastisk vinterupplevelse.

Eller så kan du gå över till Ammassalikön på Grönland där du kommer att kunna tillbringa lite tid med klassiska fiskare. De använder lite mer än en trästång med ett snöre och en krok i änden av det eftersom deras spö Grönland är tillräckligt kallt för att ha några otroligt djupa sjöar som har en mängd fisk att sikta på när du kastar ditt spö.

Isfiske är verkligen inte begränsat till Nordamerika. Var som helst med kalla vintrar och gott om sötvatten kommer att erbjuda det.