Vandringsstövlar vs jaktstövlar – är de verkligen så olika?

Vissa butiker är specialiserade på vandringskängor och vissa butiker är specialiserade på jaktstövlar. Andra är mer allmänna och kan erbjuda en mängd av båda typerna. Om du bara letar efter en rejäl utomhuskänga, finns det verkligen någon meningsfull skillnad?

Vandringsstövlar är en lättare konstruktion än jaktstövlar med lägre krage i syfte att sätta på sig fler mil, och jaktstövlar kommer att luta mot tyngre konstruktion i syfte att gå i off-trail förhållanden.

Materialen och konstruktionen för vandringskängor och jaktstövlar är väldigt lika. Faktiskt vandringskängor och jaktskor se liknande vid första anblickenoch därför är det lätt att tro att om du skaffar endera typen av stövel så kommer den att fungera perfekt för båda aktiviteterna. Tja… inte precis. Läs vidare för att ta reda på varför inte.

Skillnader mellan vandringskängor och jaktstövlar

Båda typerna av stövlar kommer att ha bra, robusta sulor, antingen läder eller syntetiska ovandelar, och erbjuder antingen lätt ankelstöd eller massivt fotledsstöd. Mängden isolering och vattentätning beror på typen av vandrings-/jaktstövel.

Men det finns några stora skillnader. Jag tog data från topp 5 vandringskängor och jaktstövlar från Cabelas för att underlätta jämförelsen:

Isolerad Ändamål Märke och modell Vikt
Nej Vandring Columbia Newton Ridge 1,9 lbs
Nej Vandring Merrell Reflex Helläder Mid Waterproof : Vandringsstövlar för män 2,6 lbs
Nej Vandring Merrell Moab 2 Vent Mid vandringskängor för män 1,9 lbs
Nej Vandring ROCKY Outback GORE-TEX 8” vandringskängor för män 2,8 lbs
Nej Vandring Cabela’s Rimrock Mid GORE-TEX vandringskängor för män 3 lbs
Ja Jakt Cabela’s Iron Ridge 800 GORE-TEX isolerade jaktstövlar för män 4,25 lbs
Ja Jakt Cabela’s Inferno-isolerade vattentäta jaktstövlar för män 5,7 lbs
Ja Jakt Cabela’s Iron Ridge GORE-TEX isolerade jaktstövlar för män 4,25 lbs
Nej Jakt Cabela’s Iron Ridge GORE-TEX jaktstövlar för män 3,9 lbs
Ja Jakt ROCKY BearClaw 3D GORE-TEX isolerade jaktstövlar för män 5,2 lbs

Vikt

Vandringsstövlar är generellt sett mer lätta än jaktstövlar.

Till exempel väger 5 av de mest populära vandringskängorna på Cabelas 2,44 pund i genomsnitt, medan 5 av de mest populära jaktstövlarna på Cabelas väger 4,66 pund i genomsnitt. De populäraste jaktstövlarna väger dubbelt så mycket som de populäraste vandringskängorna.

Det är bara på Cabelas men när du tittar kommer du att se detsamma. Varför är det så?

Isolering

De flesta vandringskängor är mer inriktade på sommarresor eftersom de allra flesta människor kommer att göra det mesta av sin vandring under de varmare månaderna. Jakt, å andra sidan, bedrivs ofta under axelsäsongerna eller till och med under vinterliknande förhållanden, och därmed tenderar jaktstövlar att ha isolering vilket tillför lite tyngd.

  Vilken är den bästa spjälsängen för pojkscouter (eller flickor)?

Om du letar efter vandringskängor med isolering måste du leta efter ”vintervandringskängor”, eller ”snö vandringskängor” eller till och med ”bergstövlar”. Vandringsstövlar med isolering är nästan en helt separat kategori från vanliga ”vandringskängor”.

Stövelhöjd

Den andra faktorn som påverkar vikten är höjden på stöveln. Båda stilarna har massor av stövlar som går upp till fotleden eller precis ovanför den, men jaktstövlar är ofta väldigt höga och reser sig så högt som i mitten av vaden. Du kommer sällan att se det i en vandringskänga, och som du kan föreställa dig kommer den typen av stil definitivt att lägga vikt.

Det finns ett par anledningar till varför jaktstövlar är högre – en av de främsta är att eftersom jägare nästan per definition är utanför spåret, kommer de att vara i borste och det finns många djur som biter i anklarna – så extra skydd är ett stort plus.

jaktstövlar
Notera den högre kragen på dessa jaktstövlar

Ändamål

Det är några av de mer uppenbara fysiska skillnaderna. Låt oss överväga skillnad i övergripande syfte för varje typ av stövel:

Vandringskänga: Vandring handlar om att gå. Målet är att samla flera mil för att komma till din destination, oavsett om det är en hög topp eller en vacker orörd sjö, eller till och med nästa stad på en lång vandring, till exempel Pacific Crest Trail. Stövlarna är designade med dessa aktiviteter i åtanke. De måste vara bekväma, ge bra grepp och bra stöd, samt vara tåliga och starka samtidigt som vikten håller ett minimum.

kängor
Lägg märke till den nedre profilen på dessa vandringskängor

Vandring är inte alltid på en stig men det är det ofta. Det är därför vandringsskor är en grej och du kommer aldrig att se en jaktsko.

En vandrare kan komma undan med att inte bära stövlar alls! ”Vandringsskor ” kom inte upp till fotleden (och det är vad jag föredrar att bära ärligt talat). Men det är mer uppenbart att detta bara fungerar eftersom jag som vandrare vandrar på stigar 95% av tiden.

Jaktstövel: Vissa jägare kommer att täcka mycket mark till fots när de är ute på jakt, men andra föredrar att hålla milen låga och kan tillbringa en hel del tid i rådjursbeståndet eller ankablinden. Hur många mil en jägare än väljer att resa, är det troligt att de kommer att resa dessa mil i utmanande terräng utanför spåret. Av dessa skäl är jaktstövlar designade för att vara extra robusta och för att hålla dina fötter varma och torra.

  Syntetiska vs dununderlägg: för-, nackdelar, pris

En jägare kan stanna på samma plats utan att röra sig i timmar. Isolering är otroligt viktigt av denna anledning. Vandrare får röra på sig för att värma upp medan jägare i många situationer inte kan.

Utseendet

Förmodligen är den enda andra skillnaden mellan vandringskängor och jaktstövlar utseendet. Även om de kan se väldigt lika ut i många fall, har jaktstövlar ofta ett kamouflagemönster som inte används för vandringskängor. Du kommer sällan om aldrig att hitta en stänk av icke-jordfärgad färg på en jaktstövel, inklusive snören. Hunter orange används vanligtvis på jackor och hattar, men inte på skor.

Vandringsstövlar är vanligtvis jordfärgade också. De är verkligen inte som löparskor eller basketskor som kan vara ganska vilda, men de kommer ibland att ha skosnören eller kanske ett emblem eller någon annan sträng som har lite pop till det.

Varför har vandringskängor lite mer stil? Till skillnad från jakt kan vandring ibland ske i en mer urban miljö, och vissa vill att deras skor ska gå direkt från leden till gallerian eller bryggpuben och inte se malplacerad ut i någon av dem.

När ska man välja en vandringskänga eller en jaktstövel

Hur intensiv kommer din utomhusaktivitet att vara? Ska du mestadels gå på etablerade stigar, eller planerar du att testa dig utanför stigarna, genom bäckarna, uppför ravinerna och in i snåren i alla slags väder?

Om du stannar på stigarna är en vandringskänga ett bättre val. Du kommer att uppskatta den lättare vikten och fotledsstödet för de steniga partierna. De kommer att göra ett bättre jobb med att hålla dina fötter svala också, men naturligtvis kan ingenting slå att ta av dig vad du än har på fötterna och doppa de skällande hundarna i en sval ström!

Därmed inte sagt att en stig är lätt terräng. Men det som är avgörande är att stigar vanligtvis inte har borste (ibland gräs), annars är det inte mycket av en stig.

Om du verkligen gillar att lära känna ett landskap på nära håll, någon gång, måste du gå utanför spåret. Direkt kommer du att stöta på stenar, pinnar, taggar, ogräs, lera, ormar, kaktusar. You name it! Flipflops behöver inte användas! Faktum är att ju mer skydd du har, desto mer självsäker kommer du att känna dig, och du kan börja öka din kunskap om terrängen även i hårt väder.

  Är det tillåtet att campa på South Padre Island?

Om du spenderar mycket tid utanför spåret (som om du jagar), kommer du att uppskatta det extra skyddet med jaktstövlar.

Dessutom har jaktstövlar den extra isoleringen. En annan sak att tänka på är om du ska vistas på ett ställe i vildmarken under långa perioder eller om du traskar genom snö, då är jaktstövlar mycket vettigt.

Behöver du verkligen jakt- eller vandringskängor?

Både vandringskängor och jaktstövlar kan vara dyra. Visst, det finns billiga versioner av varje, men de är inte särskilt bra kvalitet och du kommer förmodligen att bli besviken. Bra vandrings- eller jaktstövlar kostar $175-$300 och ibland ännu mer. Om du precis har börjat, är dessa stövlar verkligen nödvändiga?

Det korta svaret är nej – speciellt om du planerar att hålla dig till stigarna. I så fall behöver du egentligen bara ett par ordentliga promenadskor eller vad du än har så länge de är bekväma och har åtminstone lite stöd och lite grepp. Återigen, lämna flipflops för bakgårdsgrillen.

Några andra typer av skor du inte bör ta med dig till leden är klackar, träskor och alla lätta, tunna canvasskor utan stöd. Allt annat är rättvist spel – ingen jaktordlekar.

Faktum är att om de enda utomhusskorna du har är ett par löparskor, kanske du vill kolla in min artikel där jag pratar om för- och nackdelar med att vandra i löparskor.

En av de bästa sakerna med att vandra, och en av de största anledningarna till att jag kom in på det, var att det nästan inte finns några förskottskostnader. Även om du aldrig har tagit en vandring i ditt liv, är det möjligt att göra en enkel dagsvandring i de skor och kläder du redan äger plus ett litet paket med en vattenflaska och ett mellanmål.

Du kan säkert välja att utöka din utrustning därifrån, och vad du vill göra kommer att driva dessa beslut, men även långtidsvandrare har inte nödvändigtvis massor av redskap. Faktum är att ultralätta vandrare försöker vandra med så lite redskap som möjligt. Kom ihåg att allt måste få plats i förpackningen och du måste bära det!

Ett snabbt tips om sulor när du väljer en jakt- eller vandringskänga

Nästan vilken sko som helst ger dig dragkraft på torra ytor, men både vid vandring och jakt kommer du att möta blött väder och hala underlag. Kyla kan också göra gummit på dina stövlar hårdare, vilket kan minska deras greppförmåga. Om du ska resa i blött eller kallt väder, se till att skaffa stövlar som har ett lite mjukare gummi på sulan. De kanske slits ner lite snabbare, men de kan också rädda dig från att ta ett oplanerat dopp i bäcken!

Generellt sett kommer lättare vandringskängor eller jaktstövlar att erbjuda mjukare sulor med bättre grepp. Den lättare stöveln blir mer flexibel och sulan kommer att anpassa sig till ytan bättre vilket ger dig mer grepp. Tyngre stövlar, som bergsklättringsstövlar, tenderar att vara styvare. De kommer att ha en hårdare sula och kommer att vara mindre smidiga och potentiellt lite slankare på våta eller kalla ytor.

Det finns en avvägning mellan dragkraft och hållbarhet för skosulor.