Vandring vs vandring, vad är skillnaden?

När du pratar om ett utomhusäventyr i en skog eller ett berg kan du använda orden vandring och vandring omväxlande. Men efter att ha tagit både vandringar och vandringar kan jag försäkra er att dessa två ord syftar på helt olika utomhusaktiviteter!

Vandring innebär kraftiga promenader eller klättring på etablerade stigar och rutter. Vandring inkluderar längdåkningsresor, som vanligtvis sker borta från redan existerande stigar. Vandringsleder tar vanligtvis bara en dag att genomföra, medan vandringar kan ta flera dagar eller veckor.

I huvudsak är en vandring en dagstur uppför en bergsstig, medan en vandring är mer som en resa för att resa genom en hel skog. Även om det finns många likheter mellan vandring och vandring kräver de två aktiviteterna olika utrustning och färdigheter. För att hjälpa dig förstå skillnaden mellan de två kommer vi att täcka några jämförelser mellan vandring och vandring, rekommendera utrustning och ge några tips för nybörjare.

Jämför och kontrast

Innan vi går in på skillnaden är det värt att notera att vandringar och vandringar har många likheter. Dessa aktiviteter sker både i utomhusmiljöer och de är ofta förlagda till natursköna naturområden.

Det finns vanligtvis ett specifikt resmål för både vandringar och vandringar, även om resan dit också är en del av upplevelsen. Sightseeing är en viktig del av båda och det finns ofta landmärken och anmärkningsvärda platser som gör resan värd ansträngningen.

Leder för både vandringar och vandringar finns över hela världen och de dyker upp i en mängd olika miljöer. De kan täcka berg, skogar, öknar eller djungler, så det finns inga geografiska gränser för var de kan dyka upp.

Men trots allt de har gemensamt är vandring och vandring olika på många sätt.

Vandring:

Vandring anses vara en fritidsaktivitet och många vandringar kan jämföras med naturvandringar. Vandringar sker på slitna och etablerade stigar. Vissa stigar kan till och med vara asfalterade. De flesta av dem är markerade med staketstolpar, skyltar eller andra spårmarkeringar.

Även om vandring i allmänhet är lättare än vandring, kan vandrare också täcka en mängd olika terränger eller backar, så det finns ett brett utbud av svårigheter. Svårigheten för en given vandring beror på ledens längd, höjd, klimat och vandrarens förmåga.

Jag har tagit många vandringar som min mormor inte hade några problem med, liksom andra som fick erfarna vandrare att kippa efter andan var 5:e minut.

Vandringar är utformade för att vara ganska korta och de flesta av dem kan genomföras på en enda dag. Ibland kan det finnas ett spår som varar över natten, i vilket fall resenärer bör packa campingutrustning. Det är dock här gränsen blir suddig mellan vandring och backpacking. För enkelhetens skull är vandringar kortvariga aktiviteter som bara tar en dag att genomföra, medan backpacking tar 2-3 dagar.

  Är fiske med WD-40 olagligt? Fungerar det ens?

Vandringar är ett bra sätt att få kontakt med naturen och få lite frisk luft! Den här aktiviteten är en bra inkörsport till världen av fotresor utomhus och den hjälper dig bygga uthållighet för längre äventyr i framtiden.

Vandring:

Till skillnad från de väletablerade vandringslederna och vandringslederna är vandring en längre längdåkningsresa. Även om det kan finnas vissa rutter som resenärer följer, är den övergripande terrängen mycket mer ojämn och vild. Man kan säga att vandring sker på den mindre resande vägen!

Vandring tar mycket längre tid än att vandra och vandrare kan tillbringa dagar eller veckor med att bo utomhus. På grund av detta mer isolerade tillvägagångssätt måste vandrare bära med sig mycket mer överlevnadsutrustning på leden. Utöver vanliga vandringsartiklar som vattenflaskor och solskyddsmedel, behöver vandrare utrustning över natten, extra mat och navigeringsverktyg.

Många vandringar inkluderar planerade stopp för mat och sömn längs vägen, så det slutar inte alltid med att du sover under stjärnorna. Stugor och stugor är utspridda längs många stigar och dessa stopp kan vara bra sätt att få kontakt med lokalbefolkningen och lära sig mer om området.

Vandringar är mycket längre än vandringar och kräver en högre nivå av uthållighet som ett resultat. Det kan dock också vara trevligt eftersom du kan ta dem i din egen takt och utforska naturområdet mer grundligt. Den längre rutten och den isolerade miljön har gjort att många vandringar fått en andlig betydelse. Vissa vandringar ses till och med som pilgrimsfärder och kan ses som en rätt att passera.

Oavsett vad en vandring betyder för dig är det viktigt att du är väl förberedd innan du ger dig ut. Mycket mer kan gå fel på vandringar på grund av den långa exponeringen utomhus, långa resor och naturliga faror som är förknippade med resor över längden.

Utrustning för vandring och vandring

Vad är de saker jag behöver för en vandring som jag inte behöver för en vandring?

Nu när vi har täckt de grundläggande skillnaderna mellan vandring och vandring bör du kunna avgöra vilken som fungerar bäst för dig. Men innan du kan ge dig ut på leden måste du vara beredd på vad naturen än kastar på dig! Oavsett vilken erfarenhet du har, måste du ta med dig bra utrustning.

  Vilka är de olika delarna av en luftballong?

För att få bästa möjliga upplevelse kräver både vandring och vandring utrustning som en ryggsäck, rejäla vandringskängor, kartor, vandringsstavar, solskyddsmedel, ett första hjälpen-kit, snacks med högt kaloriinnehåll och flera bra vattenflaskor.

Även om det finns en viss överlappning mellan de två, kräver vandringar och vandringar båda någon specifik utrustning. För fler förslag kan du också kolla in vår lista över beprövade redskap.

Tips för nybörjare

Både vandring och vandring kan göras av amatörer, men det finns några viktiga saker att tänka på innan du börjar planera ditt stora äventyr.

  1. Börja på din komfortnivå

Av de två aktiviteterna är vandring mycket lättare att komma igång med. De företablerade lederna, högre trafikhastigheten och kortare vägar gör detta till en mer tillgänglig hobby att komma igång med. Det finns ingen anledning att rusa in på intensiva vandringar eller vandringar som du inte är redo för, och det kan faktiskt vara ganska farligt att göra det!

  1. Det är okej att avsluta tidigt

När vi väl har börjat med något vill vi se igenom det till slutet. Det är människans natur och det kan driva människor att göra fantastiska saker! Men ibland gör yttre omständigheter det nödvändigt att avsluta vår resa tidigare än väntat.

Oavsett om det är en oväntad storm, en anfall av sjukdom eller bara ren utmattning, måste vissa resor avslutas tidigt. Det känns inte bra att avbryta en resa, men ibland måste vi göra det för vår egen säkerhet. Det är ingen skam i detta, så håll ett öga på ditt fysiska tillstånd och var beredd att gå hem tidigt om det skulle behövas.

  1. Förvänta det oväntade

Så mycket som vi planerar för vandringar och vandringar kan oförutsedda situationer inträffa när som helst på leden. Det är viktigt att packa för alla tillfällen, även om det ibland känns överdrivet. Det är mycket bättre att ta med en ficklampa och inte behöva den än att önska att du hade en när du är vilse på natten.

Förbered dig på många möjliga faror, även om de verkar osannolika. Se till att du alltid berätta för någon vart du ska, när du ska checka in och när du förväntar dig att vara hemma.

  1. Res aldrig ensam

Det kan låta trevligt att resa med bara dig och dina tankar, men att vandra ensam är extremt farligt. Vilda djur kommer att dras mer till ett enda mål, och du kommer inte ha någon backup om du möter skador eller hälsoproblem på leden.

  De bästa campinghängmattor du kan hänga från träd

Dessutom är det bra med sällskap! Detta gäller särskilt om du ska vandra och tillbringa dagar i vildmarken. Ta med någon som hjälper till att fördriva tiden och dela upplevelsen.

  1. Testa din utrustning i förväg

Du måste lita på din utrustning ganska mycket när du är ute i naturen. Du är isolerad från hemmets bekvämligheter och kan inte komma åt något du inte tog med dig. Så om något går sönder eller tar slut kan du inte fylla på förrän du når civilisationen igen!

På grund av detta är det viktigt att använda högkvalitativ utrustning och testa den innan du ger dig ut på leden. Återigen, detta är särskilt viktigt för vandrare som kommer att använda samma utrustning under flera dagar eller veckor. Investera i högkvalitativ utrustning så att du kan få bästa möjliga upplevelse.

Slutgiltiga tankar

Både vandring och vandring är fantastiska sätt att få kontakt med naturen och hålla ditt sinne och kropp friska. De kräver båda olika färdigheter och utrustning, men båda aktiviteterna kan bli en tillfredsställande del av ditt liv.

I slutet av dagen är allt du behöver göra att vara säker, planera i förväg och njuta av varje minut!

Relaterat innehåll

För att uppgradera din ryggsäcksupplevelse, kolla in vår rekommenderade ryggsäcksutrustning. Det här är utrustningen som jag använder när jag vill övernatta utomhus. Tänk dock på att dessa artiklar inte nödvändigtvis är av högsta kvalitet. Mitt mål på den här sidan är att rekommendera utrustning som är riktigt bra prissatt samtidigt som den håller en hög kvalitetsstandard. Det här är grejerna jag använder.

Vandring är ett av mina favoritsätt att få lite frisk luft och utforska ett nytt område! Det är dock inte alltid en lätt hobby och det finns vissa risker som varje vandrare måste förbereda sig på. Vissa faror är ur våra händer, som dåligt väder eller vilda djur som blockerar leden. Men det finns andra misstag som är lätta att undvika om du tar rätt steg!

Om du blir uttråkad under vandringar och ryggsäcksresor, kan du lägga till lite underhållning genom att lyssna på musik/poddsändningar, spela spel på leden, ställa in personliga utmaningar och samla föremål vid leden. Att resa själv kan vara tråkigt, så hitta en vän eller en grupp att följa med.