Vandring vs vandring (är det verkligen en skillnad?)

De vackra alperna i Friuli Venezia-Giulia, perfekt för vandring och klättring

Sol i ansiktet, vind i håret, smuts på huden, frisk luft i lungorna – få saker i livet är så välgörande som att vistas utomhus. För många människor är vandring eller vandring genom vildmarken extremt attraktivt. Du har säkert hört termerna användas omväxlande, men det finns faktiskt flera skillnader mellan de två.

Vandring kännetecknas av korta, energiska turer genom naturen som tar två dagar eller mindre att genomföra och vanligtvis slutar på den ursprungliga platsen. Vandring, å andra sidan, tar flera dagar till månader och kräver betydligt mer skicklighet och förberedelser.

Både vandring och vandring har enorma fördelar för din övergripande fysiska, känslomässiga och mentala hälsa. Din preferens för det ena framför det andra kommer till stor del att bero på de resultat du letar efter och vad du hoppas uppnå i allmänhet.

Vandring

Vandring, per definition, involverar vanligtvis en utsedd led och äger bara rum under en dag. Vandringar kan vara i bergen, genom en skog, längs kusten eller i någon annan naturlig miljö. Lederna är nästan alltid markerade med en utsedd stighuvud och lätta att identifiera eftersom de prepareras och underhålls av lokala friluftstjänster.

Vissa stighuvuden har en monter där förare betalar en avgift innan de går in på parkeringen och går ut för att börja vandringen; andra stighuvuden består helt enkelt av vägvisare eller kartor som anger vandringens namn, längd och rutt.

Vandrare brukar hamna där de började; antingen passerar leden genom ett naturligt landskap och går tillbaka till ledhuvudet, eller så slutar den vid ett mål varifrån vandrare vänder om och vandrar direkt tillbaka. Båda typerna av promenader är attraktiva.

En slingvandring ger variation och intressanta nya landskap hela vägen. En in-och-ut-promenad har ofta fördelen av att först arbeta dig uppför, när du har som mest energi, och sedan, när dina muskler är trötta, kan du njuta av belöningen av en lättare nedförsbacke tillbaka till basen av berget.

Vandringen varar vanligtvis bara någon dag, där de kortaste vandringarna varar i knappt en timme och de längsta vandringarna kräver en övernattning på campingen mellan vandringsdagarna. Att vandra är naturligt energiskt och fartfyllt, med ett mål i åtanke och en tydlig väg att följa. Även om vandring ofta är rigorös, älskar vandrare runt om i världen denna utomhushobby av en mängd olika anledningar.

Varför gå?

Vandringsscen i vackra sommarberg vid solnedgången

Människor över hela världen dras till att gå eftersom det är relativt lätt att lära sig och fullt av givande fördelar. Här är några av de främsta anledningarna till att gå:

 • Ett friskt hjärta – Promenader har visat sig minska risken för hjärtsjukdomar, förbättra ditt blodtryck och hjälpa till att reglera blodsockernivån. Det är en konditionsträning träning, vilket innebär att ditt hjärta slår snabbare och håller ditt hjärta igång optimalt.
 • Otroliga vyer – Onödigt att säga att en av de mest givande aspekterna av vandring är visa. Högt över resten av världen kan du njuta av fantastisk utsikt över bergslandskapet. Även djupt inne i skogen, djungeln eller öknen tar vandring dig till några av de mest hisnande vyerna som jorden har att erbjuda.
 • Tonade muskler – När du tar dig uppför ett berg eller till och med en lätt stig, tränar du musklerna i hela kroppen. Dina ben blir extra starka på grund av mängden spänningar som läggs på musklerna i dina lår och vader. Att gå har till och med visat sig minska det symtom från osteoporos och artrit eftersom det ökar din bentäthet och saktar ner kalciumförlusten.
 • Starkare minne – Vandring tar bort din kropp och ditt sinne från vardagens överväldigande stimuli, vilket låter ditt sinne vandra när du rör dig genom vildmarken. Din hjärna behöver neutral tid för att skapa kopplingar mellan tidigare och nuvarande händelser, och de får ofta inte den typen av fritid under en hektisk dag i skolan eller på jobbet. Ekvivalent med mediteraAtt gå har visat sig lindra mental trötthet och stärka din förmåga att minnas och reflektera över händelser i ditt liv. Och när du kommer tillbaka till kraven i ditt yrke under veckan, kommer promenader också att ha förbättrat din förmåga att fokusera på uppgifterna.
 • Viktminskning – Om du vill gå ner i vikt att gå på ett hållbart och njutbart sätt är svaret. Promenader stabiliserar dina kolesterolnivåer, riktar in dig på fettceller och bränner mellan 100 och 500 kalorier per timme, beroende på hur snabbt du går. Studier har visat att personer som går regelbundet inte bara är mer benägna att gå ner i vikt än personer som genomför disciplinerad träning, utan de är också mer benägna att behålla vikten på lång sikt.
 • Mental hälsa – Promenader är utan tvekan ett sätt att förbättra ditt humör och förbättra din övergripande kondition mental hälsa. Jämfört med stadsmiljöer fann forskare att hjärnan hos frekventa vandrare var bättre på att hantera symtom på depression, ångest och många andra psykiska sjukdomar. Stressnivåerna var också betydligt lägre, vilket minskade risken för långsiktiga hälsoeffekter som stroke.
 • Känslomässig reglering – Ökad urbanisering kan vara en av anledningarna till att mentala och emotionell hälsan har försämrats så snabbt de senaste åren. Studier visar att ökad exponering för naturen är direkt relaterad till en större förmåga att identifiera och reglera känslor. I en studie minskade den neurala aktiviteten i den prefrontala cortexen, som vanligtvis är aktiv under upprepning av negativa tankar, dramatiskt när deltagarna gick.
 • Förbättrade relationer – Det är alltid en bra idé att gå en promenad med en vän eller familjemedlem; gå aldrig ensam. Med en promenadkompis är du inte bara säkrare, du kan göra det också fördjupa dessa personliga relationer på ett unikt sätt. Du och dina vandringskompisar kommer att knyta an till de svåra saker ni fysiskt har övervunnit tillsammans, och med minimala distraktioner kommer ni att ha betydligt mer tid för djupa, innerliga samtal.
 • Lägre stress – Studier har visat att människor som går är mer benägna att ha lägre nivåer av adrenalin och kortisol eftersom kroppen har mer kontroll över sin miljö. När du går kan den avsiktliga användningen av flera muskler i varje rörelse hjälpa till att slappna av och minska den totala spänningen i din kropp spänning nivåer och återför dig till ett centrerat, lugnt sinnestillstånd.
 • Ökad kreativitet – På grund av alla mentala och känslomässiga fördelar med att gå, blir ditt sinne också mer kreativt. Vandrare har visat högre nivåer av problemlösningsförmåga och situationsmässig kreativitet än icke-vandrare på arbetsplatsen. Eftersom din kropp slappnar av och arbetar hårt samtidigt, gör promenader att ditt sinne kan generera nya idéer och komma på lösningar på problem. Detta är en av många anledningar till att vandrare vandrar ut i vildmarken när de har ett personligt problem att tänka på och ta itu med.
 • Stärkt immunförsvar – Exponering för pollen, insekter, frisk luft, jord, löv och D-vitamin från solen kommer att stärka ditt immunförsvar. Gå regelbundet, och din kropp kommer att vara bättre förberedd än någonsin för att bekämpa alla sjukdomar som kommer i din väg.
 • Högre energinivåer – Stroll releaser endorfiner, hormonerna associerade med positivt humör, motivation och inneboende energinivåer. Sevärdheter, dofter och förnimmelser av tid borta från vardagens liv och rörelse kommer att göra underverk för ditt humör. Det kan till och med minska risken för depression och ångest, vilket ger din kropp en hoppfull, självsäker känsla. Om du kan bestiga ett berg, klarar du vad som helst i morgon!
  Vad är skillnaden mellan en ATV och en UTV?

Förbereder för promenader

Förstapersonsvy av en manlig resenärs hand som håller en magnetisk kompass mot bakgrund av en bergig region. Orientering och att hitta rätt.

Om du är intresserad av vandring men känner dig lite oerfaren, låt dig inte skrämmas! Att vandra är så enkelt och avkopplande som du vill att det ska vara. Kolla online eller genom lokala parker och rekreationstjänster för att se vilka typer av stigar som finns nära dig. Börja med en lätt, relativt kort promenad med minimal höjdökning. Och såvida du inte förbereder dig för en särskilt lång eller ansträngande vandring, packa bara några nödvändigheter.

 • Kontrollera vädret i förväg för att se till att du klär dig i rätt antal lager; du vill inte överhettas eller frysa! Det skadar aldrig att ta med en extra jacka ifall det regnar eller vinden blåser hårdare än förväntat.
 • Bär bekväma skor. De ska vara väl inbrutna och sitta fint på dina fötter. Bär aldrig helt nya skor på en promenad; du får blåsor.
 • Packa näringssnacks, såsom trail mix, proteinbars, äpplen eller smörgåsar. Du kommer att bli förvånad över hur snabbt du kan bli hungrig när du är på språng, och det bästa sättet att undvika att känna dig trött i förtid är att regelbundet fylla på din energi med protein och hälsosamma kolhydrater.
 • Ta med tillräckligt med vatten. Den största hälsokrisen som parkvakter möter varje år är uttorkning. Alltför ofta underskattar amatörvandrare mängden vatten de behöver på en vandring. Som en tumregel bör du ha med dig minst en flaska vatten per person för varje mil du planerar att vandra.
 • Det skadar aldrig att ha några nödartiklar. Ta med en ficklampa, första hjälpen-kit, tändare, pennkniv, kompass och bärbar radio för att förberedas. Det är osannolikt att du stöter på en allvarlig nödsituation på en fastställd väg, men det är alltid bättre att vara säker än ledsen.
 • Lägg alla dessa föremål i en bekväm ryggsäck så att du kan fördela deras vikt jämnt medan du bär dem. Ta en vän eller två och du är redo för äventyr!
  New York Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med allt du behöver veta

Vandring

Norskt fjälllandskap under vandring till toppen av Halls Fortopp, med utsikt över Stetind, Nordnorge, Nordlands län, Tysfjord kommun, Ofoten, med fjord och sjö

Trekking, även känd som backpacking, är ett steg upp från vandring; det är mycket striktare, men fortfarande en favorit bland friluftsmänniskor. Trekking är vanligtvis en lång, kraftfull promenad genom vilda, omarkerade miljöer under en period av flera dagar eller till och med månader. Terrängen är ofta oländig och själva resan börjar ofta på ett ställe och slutar vid en meningsfull destination, som en bergstopp eller ett vattenfall.

Trekking är inte för svaga hjärtan eller nybörjare. Att leva i vildmarken i flera dagar till flera månader kräver avsevärd träning och sofistikerade friluftsfärdigheter. Du behöver veta hur man sätter upp ett läger, hur man gör upp en eld, vilka områden och djur man ska hålla sig borta från, vilka växter man ska äta, var man hittar dricksvatten, hur man renar vatten, hur man ger första hjälpen och så på. mycket mer. Så, om det är så krävande och skrämmande, vad är överklagandet?

Varför Trek?

För att undvika överflöd, ger vandring alla de tidigare nämnda fördelarna med att gå, bara i en mer betydande grad. De mentala, känslomässiga och fysiska fördelarna förstoras av resans längd och svårighetsgrad. Förutom den tidigare listan, här är de extra fördelarna med vandring som gör det så tilltalande för ivrig vandrare:

 • Isolering – Människor som tycker om att vandra gillar ofta att vara borta från stadssamhällets liv och rörelse. Tiden att vandra genom ängar, dalar, skogar, djungler och berg erbjuder en oöverträffad upplevelse självkänsla; du kan ansluta till dina fysiska förmågor, dina tankar och dina avsikter på ett sätt som få andra aktiviteter har råd med.
 • Auktoritet – När du pressar din kropp bortom dess normala fysiska kapacitet, du att lita på ökar dramatiskt. Att klättra i berg dag ut och dag in, eller till och med uthärda det över en lång, öppen sträcka, kommer du att bli förvånad över vad din kropp kan åstadkomma när du sätter sinnet över materia. Därmed inte sagt att du ska ignorera dina fysiska behov; ta hand om din kropp och var uppmärksam på dess krav. Men det är obeskrivligt kraftfullt att resa från en destination till en annan, bara motiverad av dina egna tankar och önskningar. Den bemyndigandet verkar föra över till det normala vardagen när du kommer tillbaka från din vandring.
 • gemenskap – För många människor är vandring en djup sådan i person, även andlig upplevelse. Något med att sova under stjärnorna, gå bland vilda blommor och känna den öppna vinden i ansiktet har kraften att förena din själ och ande i syfte. Oavsett om du är den typen av person som dyrkar en högre makt eller den typen av person som helt enkelt njuter av personlig reflektion, kommer alla vandrare att vittna om att det är en djupt transformerande upplevelse.
  9 bästa paramotorer för nybörjare som är billiga och pålitliga

Förbereder för vandring

vandrare står på bergstoppen rock

När du förbereder dig för en vandring behöver du mycket mer än enkel vandringsutrustning. Och innan du ens överväger att gå en promenad, ta flera promenader och bekanta dig med dina personliga förmågor. Det kan vara otroligt farligt att ge sig ut på en resa som man inte kan avsluta, speciellt om man är långt borta från hälso- och räddningstjänsten. Träna bra och se till att du är i god fysisk form.

När du är säker på att du kan vandra, packa alla grundläggande vandringssaker, förutom följande:

 • Ett tält, presenning och liggunderlag
 • En sovsäck och/eller hängmatta
 • Grytor, stekpannor och en röra
 • Bärbara måltider och snacks (ryckiga middagar, middagar vid lägereld, havregrynsgröt, etc.)
 • Hygienartiklar (tvål, bindor, tvättlappar, etc.)
 • Bärbar spis och bränsle
 • Vattenflaskor och vattenrenare/filter
 • Vandringsstövlar eller rejäla skor
 • Extra kläder (jackor, T-shirts, shorts, byxor, strumpor, underkläder)
 • En karta eller kompass
 • solkräm och/eller hatt; lotion eller aloe för brännskador

Vad är svårast: vandra eller gå?

Sammanfattningsvis är de viktigaste skillnaderna mellan vandring och vandring terrängen, varaktigheten, avståndet, destinationen och det nöje som individen eftersträvar och upplever. Nedan är en tabell som visuellt beskriver dessa skillnader:

Vandring Vandring
Njutning Vanligtvis gjort för enkelt, naturskönt nöje Görs vanligtvis för att övervinna en hård, fysisk uppgift
Destination Specifika resmål är inte obligatoriska, men vanliga Ofta med en specifik, givande plats i åtanke
Distans Allt från 1 mil till 40 mil Minst 40 mil, ofta mer
Varaktighet Några timmar till två dagar Några dagar, veckor, till och med månader
Terräng Längs anvisade, underhållna stigar Antingen anvisade stigar eller öppen vildmark

I allmänhet är vandring mycket svårare än att vandra, men allt beror på hur vältränad du är och vilken typ av resa du bestämmer dig för att göra. I vilket fall som helst, kommer du säkert att ha en fantastisk tid och njuta av allt som naturen har att erbjuda.