Vandring vs spårlöpning: Vad är skillnaden

Backpacker på vandring i höstberg

Så det är en resa som kommer och en del av den inkluderar ett spår. Du tror att du har rätt utrustning, men du är inte säker på vad skillnaden är mellan vandring och trail running.

Vandring och stiglöpning är liknande aktiviteter, men de skiljer sig drastiskt i intensitet och längd. Att gå är mindre ansträngande, men i allmänhet längre. Traillöpning har en högre intensitet, men är generellt en kortare aktivitet. De flesta tillbehör kan användas omväxlande mellan de två.

Även om de har vissa saker gemensamt, finns det några viktiga saker du bör veta om var och en av dem. Här är en förklaring av vad vandring och löpning är och några saker att tänka på för var och en.

Vad är att gå

Att gå kan beskrivas som en promenad med gupp. Till skillnad från en promenad genom ditt grannskap tar en promenad dig på ett miniäventyr. Istället för en trottoar befinner du dig på en stig som leder in i det okända. Leden kan vara asfalterad, täckt med grus eller bara vanlig smuts. Den kan vara hög eller smal. En del av attraktionen med att vandra för mig är att du aldrig kommer att kunna hitta två identiska leder. Varje led har sin egen blandning av terräng och saker som utgör den.

En del av att gå är hastigheten med vilken du gör det. Promenaderna kommer att ske i ett långsammare tempo, och de flesta promenader går inte snabbare än en rask promenad. Eftersom det är i gångtakt finns det några viktiga skillnader mellan löpning och traillöpning. På en promenad, eftersom du går i ett långsammare tempo, kommer en stig att ta mycket längre tid att gå än att springa. Även om du kan gå snabbt, kommer vandring fortfarande att vara ett större tidsförpliktelse än traillöpning. Om du har ont om tid, hitta en kortare promenad eller bara en del av promenaden innan du vänder om.

3 GOD vän promenader och vandring i den gröna skogen

En bra sak med att gå är att det är en bra utjämnare. Även om det kan finnas en mängd olika hastigheter med vilka människor springer, är det inte så stor skillnad i hastigheten som människor går. Detta gör det lättare att göra en vandring med en stor grupp. Du kommer att behöva göra några justeringar baserat på människors ålder och erfarenhet, men promenader kommer alltid att vara en lättare social upplevelse än att springa.

Något att tänka på under vandring är vem som är i din grupp. Om du har barn eller äldre som går med dig kanske du vill fokusera på en kortare och lättare promenad. Särskilt barn kommer att ha svårt med ojämna stigar eller stigar som är mycket branta. Om du har mer erfarna vandrare i din grupp är det nu dags att leta efter en grövre stig att klättra uppför. Om du inte planerar att vandra med en grupp, se till att någon vet var du planerar att vandra. Om du går vilse eller skadas när du vandrar, hjälper detta räddningsteam dig att hitta dig snabbt.

  Virginia Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med allt du behöver veta

En annan sak att tänka på är det skick som leden är i. Beroende på vad leden består av kan vädret eller årstiden drastiskt förändra leden du är på. Om det till exempel har regnat nyligen kan en stig utan asfalt bli lerig och en stig med mycket stenar och trädrötter kan bli hal. Å andra sidan, om leden är asfalterad eller täckt av grusregn, kommer det förmodligen inte att förändra din upplevelse på leden. Årstiderna kan också förändra ett spår. Om du vandrar en stig på våren eller försommaren kanske det inte finns snö vid basen, men det kommer snö och is när du klättrar högre upp.

Se till att du är förberedd innan du går på en vandring. Skaffa vandringskängor eller stövlar du har burit tidigare. Om du planerar att vandra, se till att du vet var stigen ligger och ta med en karta om du har en kopia av den. På längre promenader, se till att jobba på det, gör kortare promenader som blir längre och längre för att förbereda dig. Om du kan gå med någon som har gått din väg tidigare eller har erfarenhet av liknande promenader. Ta med mat, bra kläder och mycket vatten.

Vad är trail running

Även om traillöpning liknar vandring, finns det också några stora skillnader. Den största skillnaden är i namnet, löpning. Medan promenader blir en rask promenad är traillöpning bra, löpning. Det betyder inte att du inte kan gå medan du springer. Om du kör på en brant del av leden eller behöver en kort paus, gå gärna. Skillnaden mellan de två är inte att du inte kan gå medan du springer, utan toppfarten. Traillöpning tar i allmänhet mindre tid än att gå eftersom du gör det med en högre medelhastighet.

En av de viktigaste sakerna att veta om traillöpning, enligt mig, är hur man springer på en trail. Jag har erfarenhet av trailspring på en mängd olika stigar, så här är några tips som jag har plockat upp under åren. Mitt första förslag är att börja med en långsammare hastighet än du tror att du kommer att känna dig bekväm med. Även om det kan verka som en alltför enkel idé, är det bästa jag kan säga att det är ovänligt att vara en okänd väg.

Som jag sa tidigare, inga två spår kommer att vara den andra lik, så du kan inte dyka upp för att springa på en stig och förvänta dig att den ska vara precis som en annan stig du har sprungit eller gått tidigare. Det kan finnas vissa likheter, men i slutändan blir de olika.

Man spår som springer i bergen

Även om det finns dessa skillnader finns det några allmänna regler jag kan erbjuda dig. Jaga inte andra löpare i din grupp. Eftersom en bana kommer att variera i lutning och sammansättning vill du ge dig själv och andra utrymme att öka tempot och sakta ner vid behov. Det bör vara minst tre steg mellan dig och personen framför dig.

  De bästa stövlarna för isfiske för att hålla dig torr och varm

På smalare stigar är det bäst att köra i en fil. För bredare stigar kan du kanske ha flera personer i rad. Se till att alla har utrymme att ta ett eller två steg åt sidan utan att stöta på en annan löpare. Detta gör att du säkert kan undvika hinder.

Var artig när du träffar andra spåranvändare. I allmänhet måste vandrare och löpare ge vika för mountainbikecyklister och ryttare. Vandrare ger i allmänhet efter för löpare. Ett undantag från detta är när det finns en sluttning. De som klättrar uppför har vanligtvis företräde och alla som går ner måste gå åt sidan av stigen och ge dem utrymme att klättra.

Beroende på banans yta kan löpare anpassa sig efter det. En asfalterad, platt stig kan behandlas som en väg eller trottoar vid löpning. Grus liknar härdad och hårt packad smuts. Stigar med många stenar eller trädrötter bör behandlas annorlunda. Du måste korta ner stegen och se till att du håller ett öga på stigen under fötterna. Du måste undvika att hoppa över stora stenar och hinder. Om du inte kan undvika stenar, försök att trycka bort tårna från dem. Du kan behöva sakta ner om du kommer till en extremt teknisk del av leden.

En sista sak att tänka på är en stigs lutning eller branthet. Detta påverkar mängden ansträngning som krävs för att klättra leden. Ju brantare och grövre stigen är, desto tröttare blir det att springa på den. Något att tänka på är att traillöpning förbränner mycket mer kalorier än att gå. A studie fann att löpning kan bränna dubbelt så många kalorier som att gå eller vandra. Så tänk på att bara för att du kan gå en viss sträcka betyder det inte att du kan springa så långt. Ta pauser när du behöver medan du springer och se till att du är med någon, eller att folk vet vart du är på väg.

Trailrunning atleter som korsar terräng terräng på en solig dag

Utrustning du behöver

Även om trailrunning och vandring är liknande sporter, tenderar de att använda olika utrustning. Men beroende på intensiteten och avståndet på din resa kan du använda utrustningen för båda, vilket kan spara tid och pengar. Om du först börjar, kan det vara bäst att låna denna utrustning av en familjemedlem eller vän.

Med tiden, när du får erfarenhet och bättre förstår den utrustning som uppfyller dina behov, kan du börja köpa och underhålla din egen utrustning. Det här är inte tänkt att vara en uttömmande lista, du kanske aldrig använder en del av denna utrustning och du kan ha andra saker du vill ta med dig. Leta alltid efter saker som bäst motsvarar dina behov.

Vandring

För vandring är det första du letar efter ett par bra skor. När du går använder du dina fötter mest och att hålla dem glada och friska är ditt största problem. Du kanske redan har börjat leta efter vandringsskor eller kängor. Om du har sett att det finns hundratals olika produkter, alla med olika storlekar, färger, spetsar och konstigt klingande design. Oroa dig inte, det finns ett enkelt sätt att hitta den produkt du vill ha. Detta är en bra regel att följa; leta efter något som passar terrängen du vandrar i.

  Hur man stoppar kondens i mitt tält

För en enkel asfalt- eller betongbana behöver du kanske inte ens ett par nya skor. Så länge du har ett par grundläggande tennisskor är de det bästa alternativet för en lätt promenad. De andas, de flesta har dem hemma, och de tål lite lutning och lite smuts och vatten. Se bara till att dina fötter är bekväma i dem och inte halkar när du går. Detta kommer att förhindra att du får blåsor. Även om tennisskor är ett enkelt alternativ, bör de endast användas för kortare och smidigare promenader.

När stigarna blir grövre, som smuts eller steniga stigar, eller blir längre, kanske du vill investera i vandringskängor eller kängor. Den största skillnaden mellan de två är att skor tenderar att vara mer flexibla och sitta under din fotled, medan stövlar lindar foten ovanför din fotled och är styvare. Vandringsstövlar ger bästa möjliga stöd för dina fötter. De är vanligtvis vattentäta, har en rejäl sula med mycket greppvänligt gummi och stödjer lederna i tårna och vrister. Deras nackdel är att de inte andas skor, kan vara dyra och måste brytas in innan de används för promenader.

Steget mellan tennisskor och vandringskängor är vandringskängor. Dessa kombinerar vissa aspekter av båda ändarna av spektrumet för att tillhandahålla en hybridprodukt. De andas bättre än stövlar och erbjuder mer grepp och stabilitet än tennisskor. De är dock inte lika hållbara eller vattentäta som stövlar. Trailrunningskor är en produkt som liknar vandringskängor. Nackdelen med dessa skor är att de inte ger lika mycket grepp i ett långsammare tempo som att gå.

terränglöpning

För traillöpning på en enklare trail kan du använda dina vanliga löparskor. Eftersom stigarna blir brantare och grövre, kanske du vill investera i ett par terränglöpare. Dessa skor ger mer stöd till dina fötter, har en hårdare sula som är mer motståndskraftig mot stenar och rötter och ger bättre grepp. Tänk på att många av dessa skor är designade för att användas när du springer och därför kanske inte har den bästa dragkraften när du går eller vandrar.

För båda

Medan du vandrar och springer på trail finns det en del utrustning du behöver bära för båda. Klä dig i lager, du kan alltid ta av dig ett lager och lämna det på sidan av leden eller linda det runt midjan, men du kan inte dra på dig ett extra lager i det blå. Även om det kan vara varmt vid foten av leden, blir det ofta kallare när du klättrar. En liten påse för snacks, din telefon och en liten vattenflaska är bra saker att ta med. Långa löpturer eller promenader kan kräva en hatt, solkräm och insektsspray.