Vandring vs backpacking: vad är skillnaden

Vandring och backpacking är väldigt lika aktiviteter, den ena förenar den andra med det lilla extra. Så är det stor skillnad mellan de två?

Vandring och backpacking kan verka liknande men det finns fortfarande en hel del skillnader mellan de två. Den största skillnaden är hur lång tid varje aktivitet tar. Vandring tar från mindre än en timme till 5 timmar eller mer. Backpacking tar några dagar eller mer.

Det är dock bara en skillnad, och många andra skillnader mellan de två är också relaterade till tidsskillnaden.

Vandringsleder

Att gå kan betyda ett antal olika saker, oavsett om det är genom skogen, på en utsedd stig eller att gå genom eller runt en stor stad. Men när folk tänker på att vandra är det oftast i ett skogsområde – ibland med en utsedd stig, ibland inte, det beror bara på hur äventyrlig du är. För att inte tala om området du bor i eller planerar att resa till för vandringen. Oavsett spårtyp är det dock viktigt att inte lämna några spår och att städa upp sig med eventuellt överblivet skräp eller annat.

Gångstigar är de vanligaste gångvägarna som människor använder ofta. Terrängen och svårighetsgraden kan variera beroende på område, men de är ganska lätta för nybörjare att vandra. Gångstigar är också den typ av promenader som finns i mer urbana och urbana områden, eftersom de kan vara asfalterade trottoarer eller grova grusvägar.

Om det finns ganska många vandringsleder i ett område kommer de sannolikt att variera i svårighetsgrad och vandrares skicklighetsnivå varierar beroende på leden. Om det är ett populärt vandringsområde kan det finnas några vandrare som kan peka ut vilken vandringsled som har vilken svårighetsgrad, eller ibland finns det en parkvakt eller någon av den karaktären som också kan hjälpa dig att bestämma vilken vandringsled som är bäst för din skicklighet nivå.

Cykelvägar kan också användas för promenader, men dessa typer av stigar används främst för att ta emot cyklister. Dessa stigar kan vara asfalterade eller asfalterade, och ibland kan de också användas för ridning. Eftersom många olika aktiviteter kan göras på cykelvägar är det viktigt att känna till korrekt vandrings- eller stigetikett och när du har rätt eller inte. Detsamma gäller för flerbruksleder, som vanligtvis är grusstigar och ibland har skyltar för att påminna om att leden delas för olika aktiviteter.

Särskilt i sumpiga områden kan vandringsleder bestå av strandpromenader mer än något annat. Detta hjälper till att hålla skorna snygga och rena, men skyddar också växterna i området. En annan bra anledning att använda strandpromenadspåren är för att de kan göra leden så tillgänglig för dem som normalt inte kan gå. Strandpromenaderna är i allmänhet plana och breda, så att personer med käppar, kryckor eller rullstolar kan njuta av stigen tillsammans med andra vandrare. Eftersom dessa förmodligen är de mest tillgängliga typerna av leder, kan de vara mer trafikerade än vissa andra typer av leder.

  Bästa promenadskor för platta fötter

Tolkningsleder är superkul och är vanligtvis tillgängliga för personer i rullstol och andra boenden också. Dessa leder är ganska lätta och det finns skyltar längs leden som berättar en historia om områdets eller ett liknande områdes historia (leden är en kopia av en verklig plats). De kan också berätta om naturen i området.

De flesta tolkstigar får en viss respekt från vandrare, oavsett om det är syftet med leden eller instruktioner genom de uppsatta skyltarna eller till och med lokal personal. Dessa leder är perfekta för familjeutflykter och ger också möjlighet att lära sig genom de uppsatta skyltarna.

Men om du känner dig ganska äventyrlig, finns det något som att vandra utanför spåren eller utan spår. Det är här det inte finns någon utsedd led för vandrare, och är vanligt för vandrare med högre kunskapsnivå än nybörjare. Dessa typer av vandringar kan göras var som helst så länge du har rätt utrustning och kompetensnivå för det. Vissa av dessa vandringar kan ske i nationalparker, bergs- eller skogsområden, eller till och med små stränder och klippområden. Även om terrängen kan vara svår, anses utsikterna och upplevelsen i allmänhet vara givande av vandrare som har åstadkommit dem (Källa).

Backpacking spår

De flesta leder som används för backpacking kan vara vanliga eller liknande de som används för vandring. I vissa fall kan det vara samma väg tills vandrare antingen går tillbaka eller vänder på den fysiska vägen. De flesta ryggsäcksleder är förmodligen off-track eller no-trail, multifunktionsleder eller fotgängarstigar.

Backpacking vandringsleder är en lämplig längd för uppgiften. Och, som de flesta vandringsleder, kommer ryggsäcksleder vanligtvis att finnas i områden som nationalparker, bergs- eller skogsområden och små strand- eller steniga områden. Även om de två sista kanske inte är så vanliga för en backpackerresa. Vissa backpackers kommer också att välja att använda fler floder för kanot- eller kajakpaddling än faktiska stigar.

Backpacking rutter varierar också i svårighetsgrad, ju högre din skicklighetsnivå är, desto svårare terräng kan du korsa och desto längre resa kan du genomföra. Stilen på backpacking beror också på vilken utrustning du har med dig på resan, men det kommer vi att diskutera senare.

Eftersom det är osannolikt att de flesta ryggsäcksleder har en utsedd vandringsled, finns det större frihet att välja stopp för raster eller över natten än vandringsleder eller utsedda vandringsleder, som sannolikt har angivna områden att stanna för en paus eller för natten. Det är kul, men kan också vara svårt för dem som aldrig har backpackat förut. För förstagångsbackpackers rekommenderas att du antingen tar med någon som har åkt backpacking tidigare på en no-trail-resa som en del av festen, eller hittar en utsedd led som används för backpacking.

  Vilken landhockeyposition bör du spela? Ta reda på det här!

Precis som att vandra är det viktigt att känna till rätt etikett när du backpackar. Även om detta bär på samma idé om att respektera andra på vägen, sträcker det sig också till några andra saker. Eftersom det finns minst en övernattning på leden är det viktigt att du har rätt förnödenheter för att städa efter dig.

Ibland inkluderar detta inte bara att städa upp eventuellt skräp eller alla spår av din vistelse, utan också att se till att du gräver ner avföring eller har en WAG-väska till hands för att respektera djurlivet i området där du är på natten eller under stopp för en kort paus. Saker för detta och andra saker för ordentlig backpacking-etikett tas också upp när vi pratar om den nödvändiga utrustningen du behöver på en backpackerresa.

Vilken typ av utrustning behövs för vandring?

Vilken typ av utrustning du behöver för en vandring beror troligen på terrängen, längden på vandringen och hur lång tid du planerar att ta den. I allmänhet är den typ av utrustning du behöver för en vandring densamma oavsett svårighetsgrad, terräng eller tidslängd (Källa).

Ett par bra vandringskängor eller kängor rekommenderas alltid och är till hjälp oavsett vilken terräng du befinner dig i, eftersom de kan hjälpa till att hålla dina fötter och anklar säkra, samt hålla uppe i vissa typer av terräng. Detta är särskilt fallet på steniga/bergiga stigar eller områden (om du går utanför stigarna) och på skogsstigar eller områden. Längden på promenaden eller promenadens längd påverkas vanligtvis inte av dina promenadstövlar, men dina fötter kan påverkas om skorna inte bryts in eller om du väljer att inte bära skor speciellt utformade för promenader.

Oavsett längden på vandringen eller hur lång tid du planerar att vandra, är det alltid viktigt att hålla sig hydrerad för att njuta av vandringen. Så en bra tillgång på vatten för att hålla dig under hela vandringen rekommenderas starkt, särskilt i varmare väder. Ju längre promenad och ju svårare det är, desto mer vatten bör du ha.

Om du ska vandra under en längre tid – några timmar eller mer – kan det vara bra att ha en liten ryggsäck med nödvändiga förnödenheter. Detta kan vara din vattenförsörjning såväl som mellanmål. Om du planerar att äta en måltid som lunch under vandringen, kan den också läggas i ryggsäcken. Det är viktigt att hålla din mattillgång lätt för att inte tynga dig själv på promenaden, så inga flera burkar med bakade bönor eller konserverade frukter och grönsaker eller något liknande.

Bra lätta snacks att packa är saker som granolabars, havregrynspaket, fruktsnacks, trailmix etc. Mat till en måltid innehåller saker som enkelt får plats i en zip-top-påse som inte nödvändigtvis behöver värmas upp eller kylas. Exempel är saker som smörgåsar eller överblivna pizzaskivor eller sådant. Om du tycker att det är nödvändigt att även ha med dig ett första hjälpen-kit, se till att det har det nödvändigaste och är tillräckligt litet och lätt för att bäras i ryggsäcken.

  Är det lagligt att köra min resesläp med propan på?

En karta kan också vara användbar om du är i ett område med flera stigar som korsar varandra så att du inte går vilse. Annars bör det finnas en karta färgkodad för varje led innan du kommer på leden, och det kommer att finnas stolpar eller markörer av något slag längs leden med den specifika färgen som hjälper dig att hålla dig på rätt spår.

Vilken typ av utrustning behövs för backpacking?

Den utrustning du behöver för backpacking är ganska lik den utrustning du behöver för vandring, med några extra förnödenheter eftersom tiden är mer än en dags vandring.

Bra promenadskor, vatten och mat behövs. Detsamma gäller för en ryggsäck, men den här ryggsäcken kommer förmodligen att bli tyngre eftersom alla prylar du behöver för resan bärs på ryggen. Och hur mycket eller hur lite eller den specifika typen av utrustning du behöver beror också på vilken typ av ryggsäckstur du väljer, som kanotpaddling under resan. Ju mindre utrustning du har, desto högre kompetensnivå och erfarenhet krävs för ryggsäcksturen.

Eftersom en ryggsäcksresa innebär övernattningar behövs tillräckligt skydd medan du sover. Ett personligt eller 2-personerstält och lämpliga sovsäckar eller andra sovutrustningar måste finnas med under hela resan. Det behövs också en passande mängd kläder att byta till.

Andra hygienartiklar inkluderar saker som en murslev och engångs toalettpapper för badrummet, engångstvål, tandborste/tandkräm och så vidare. Vissa områden kräver användning av en WAG-väska istället för en murslev. Första hjälpen, läppbalsam, solskyddsmedel och insektsspray rekommenderas också.

Mat bör vara lätt så torra måltidspaket eller liknande snacks och sådant under vandring rekommenderas. Om du behöver en kylare för mat, se till att den är liten och lätt. Alla matvaror måste skyddas från vilda djur under resan. En väska av Ursacktyp rekommenderas vanligtvis.

Eftersom du förmodligen inte kommer att bära vattenflaskor för att hålla hela resan, rekommenderas också någon form av vattenrenare eller filtreringssystem för dessa resor. Att promenera i ett område där du har mycket vatten är en bra idé. Köksredskap ska vara enkla och lätta, som en gasspis och tillräckligt med bränsle för spisen, flera campinggrytor eller -pannor som inte ingår i spisen och en tändsticka eller tändare. Kaminen kan också hjälpa dig att se till att ditt dricksvatten är säkert genom att koka det (Källa).