Vandring och lycka: Vetenskapen avslöjar hemligheten | Ångest, depression, stress

Varför är det så att så många säger att gå och vara ute gör dig lyckligare? Att gå är svårt, något farligt och definitivt obekvämt. Jag ville upptäcka verkliga fakta och data där ute om lycka och promenader. Jag har även min egen personliga erfarenhet som jag sparar till slutet av inlägget.

Både promenader och utomhusaktiviteter har objektivt visat sig hjälpa till att minska kortisol (stresshormon) och sänka vår hjärtfrekvens, vilket är förknippat med mindre stress. Att gå har visat sig dämpa effekterna av ångest, depression och stress. Slutligen hävdar vandrare en bättre känsla av välbefinnande.

Som med allt annat finns det ingen ”silverkula” för att vara lycklig. Som du kanske föreställer dig. Lycka kommer inte naturligt om du går en promenad varje helg. Men kommer det att hjälpa? Jo, det kommer att vara på många olika nivåer. För resten av det här inlägget kommer jag att prata om alla olika sätt att gå kan göra oss lyckliga.

Det här inlägget är en övning i att välja ditt eget äventyr:

  1. om du vill se vad vetenskap säger, läs den här delen av artikeln
  2. Om du vill se min egen personliga erfarenhet och andras erfarenheter, läs den här delen av artikeln

Vad vetenskapen säger om promenader och lycka

Att gå gör dig glad

Lycka är en komplicerad sak. Det är inte lätt att säga att en sak kan göra dig lycklig.

liten pojke-promenader
Vandring, en enkel fröjd

Det finns mycket hype om att vara utomhus, och jag ville veta om det fanns faktiska data för att backa upp om promenader verkligen kan göra skillnad i din lycka.

Det var därför jag fortsatte tiotals av forskningsartiklar för att ta reda på om det bara är hype eller om det är något på gång.

Jo det visar sig, det finns.

Studier stöder att allmän träning (inomhus eller utomhus) ökar en allmän känsla av välbefinnande, och att träning utomhus i synnerhet minskar negativa känslor som depression, ilska och förvirring samtidigt som det leder till ökad energi och känslor av vitalisering. (metastudieanalys)

Du är mer benägen att känna återhämtad och lycklig från att gå än från att träna på ett gym

Missförstå mig rätt, träna på ett gym är bättre än ingen fysisk aktivitet alls.

Att gå är perfekt för att minska oxidativ stress

Oxidativ stress orsakas av en kemisk oförmåga att ta bort gifter från vårt blodomlopp och kan leda till en mängd olika hälsoeffekter nedströms, inklusive men inte begränsat till depression, cancer, diabetes, luftvägssjukdomar och njursjukdomar. (källa)

Oxidation är normalt och en del av en frisk kropp, men oxidationsprocessen måste vara i balans annars kan den orsaka allvarliga hälsoproblem.

Näring är en viktig faktor för att skydda vår kropp och ta bort fria radikaler från vårt blodomlopp, men det finns andra saker du kan göra för att upprätthålla en hälsosam oxidationsbalans.

Träning, som du kanske föreställer dig, påverkar hur din kropp fungerar och tar bort gifter. Men haken är att intensiv träning kan försämra din kropps förmåga att balansera sig själv.

Det verkar som att regelbunden måttlig aerob träning kan förbättra din kropps förmåga att ta bort fria radikaler från blodomloppet. (källa)

Gissa vilken träning som är överlägsen eftersom den är bra för konsekvent måttlig aerob träning? Vandring!

Om du inte går uppför bergens branta sluttningar är vandring i allmänhet en blandning av uppför och nedför, vilket har den fantastiska fördelen att vara en måttlig energiförbränning över en lång sträcka. Missförstå mig rätt, vandring kan vara väldigt fysiskt utmanande, men om man räknar det över milen så är det en blandning av lätta och svåra stigar.

  Hjälper HIIT vid långdistanslöpning? 13 för- och nackdelar

Att promenera regelbundet hjälper din kropps förmåga att balansera fria radikaler. Förutom extra skydd mot depression leder en friskare till ett lyckligare liv.

Träning sänker kortisolnivåerna

Kortisol är vår kropps stresshormon. Det signalerar kroppen att vi bör vara i högsta beredskap. Tyvärr producerar våra kroppar saker när vi inte vill ha det, vilket gör att vår mentala hälsa blir lidande.

Stress kan suga glädjen ur allt. De saker vi älskar i livet kan påverkas av konstant stress. Vi lägger mycket tid på att stressa och till och med stressa över stress.

Går dig själv den magiska kulan för att sänka kortisolnivåerna? Vi är inte säkra än. Faktiskt, den här studien kortisolnivåer jämfört med promenader och löpbandslöpning inomhus.

Vad hände? Kortisolnivåerna efter träning var desamma. Kroppen var inte mer stressad efter att ha sprungit på ett löpband än efter att ha gått i ett grönområde.

Denna detaljerade studie bekräftade också att i synnerhet bergsvandring sänker uppmätta kortisolnivåer. De fann till och med att det inte spelade någon roll om människor gick runt konstgjorda saker eller i den rena vildmarken.

När det gäller att minska kortisol, massor av övningar kommer att hjälpainklusive promenader. Men förutom kortisol är det många som tycker om att gå och orkar inte springa på ett löpband. Att gå gör ingen speciell magi för att sänka kortisol, men det håller verkligen jämna steg med att träna på gymmet för att lindra stress.

Promenader, liksom andra aeroba aktiviteter, minskar produktionen av kortisol (vår kropps stresshormon).

Att gå får oss att känna oss energiska och fokuserade

Om du frågar någon som gillar att vara utomhus, kommer de lätt att berätta att de hellre går än springer på ett löpband. Varför är det så?

A detaljerad studie avslöjar att för en slumpmässig grupp av individer, att vandring i bergen gav starkare känslor av fokus och energi än när de sprang samma sträcka och intensitet på ett löpband.

Vad betyder det här? Det betyder att om du är på ett löpband inomhus, snarare känner du dig trött och utmattad än när du går på promenad. Detta kan betyda att ditt sinne låter din kropp gå längre (och njut av upplevelsen mer) utomhus och i naturen än när du går på ett gym.

Att gå på löpband gav högre känslor av engagemang. Vandrarna kände sig mer kopplade till sin gångupplevelse jämfört med att gå på ett löpband. Detta är mycket vettigt eftersom att gå utanför, det finns vyer och saker att se, medan att gå inuti är ganska monotont vilket gör att våra hjärnor blir lite uttråkade.

I denna studie, gå och springa på ett löpband både ökade känslor av lugn på ungefär samma nivå jämfört med att bara umgås. Så den huvudsakliga takeawayen är här träning på något sätt är bättre än ingenting, men promenader är mer benägna att öka din känsla av välbefinnande än någon annan träning.

En nackdel med den här studien är att alla deltagare gick eller sprang i en grupp människor – så det vi inte vet är hur stor skillnad att vara med andra människor kan göra jämfört med att träna/gå ensam.

En stig i Arthurs Pass

Minskad kognitiv belastning ökar fokus

Ett kraftfullt koncept det Kaplan och Berman antyder att stadsmiljöer och gröna miljöer kräver olika typer av uppmärksamhet.

När du är i stan blir din hjärna galen när du tittar på allt och verifierar att saker och ting inte är hot och hur man hanterar dem. När du tittar ut över en gräsmatta med träd och kullar i bakgrunden behöver din hjärna arbeta mindre och kan slappna av.

  Hur mycket kostar en billig husbil?

Den stora poängen här är att med mindre att fokusera på, har våra hjärnor mer energi att fokusera på.

Om du känner att ditt liv är galet och du inte har tid att bearbeta allt som händer, kan en lång, lång promenad genom skogen vara precis vad du behöver för att hjälpa dig fokusera på det som är viktigt.

Utomhusaktiviteter minskar effekterna av PTSD

Olika studier, t den här och den här det visade sig att utomhusaktiviteter kombineras med sällskap med andra minskad stress, ångest och andra symtom på PTSD.

Vandring är bara en av tusentals utomhusaktiviteter, men det är lugnande och kräver fysisk (och ibland mental) ansträngning. Det kan vara tillfredsställande och terapeutiskt att gå med vänner och ta sig an dessa utmaningar tillsammans.

För personer med traumatiska upplevelser, att gå över och runt den vackra jorden kan hjälpa dessa svåra känslor, särskilt med stödjande och förstående vänner.

Du kan vandra i grupper, men du kan också vandra ensam.

Det är dock viktigt att vara försiktig –att gå ensam kan vara till hjälp, men det kan också vara farligt speciellt om någon kämpar känslomässigt. Jag diskuterar några av strategierna för campingupplevelsen som du kan kolla in här.

Dessutom, om ens PTSD är relaterat till att vara i vildmarken, bör vandring övervägas mer noggrant.

Förhindra självmord

Faktiskt, den här studien fokuserade på patienter med hög risk för självmord och drog slutsatsen att noggrant kontrollerade gruppvandringsaktiviteter visade att patienterna upplevde färre negativa känslor under upplevelsen.

Denna studie illustrerade att även om promenader och utomhusaktiviteter kan vara kraftfulla, är det viktigt att fortfarande vara uppmärksam och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder. För alla som kämpar känslomässigt rekommenderas det varmt att gå i grupp.

Även om det inte på något sätt är ett botemedel, kan promenader hjälpa människor som kämpar med känslor av självskada.

Fågelsång har kopplats till större återställande känslor

Om du frågar någon ”varför skulle du hellre ta en promenad än att träna på gymmet” kan det vara svårt för den personen att beskriva varför exakt de föredrar att gå. Om någon gör prova det, det är ofta med termer som verkar väldigt subjektiva.

Faktiskt en fascinerande studie visade att fågelsång faktiskt bidrar till positiva återställande effekter. Ångestdämpande känslor som att bli befriad från ditt vanliga liv och stress och andra frågor.

Naturens ljud får oss att känna att vi är borta från allt. Det upplever du inte när du tränar på gymmet.

Att vandra ger oss en fantastisk möjlighet att höra naturens ljud, som insekterna, fåglarna och vinden i träden – allt som hjälper oss att koppla av från resten av våra liv och få kontakt med naturen och människorna runt omkring oss. Jag kan personligen intyga att ljudet av vinden som blåser genom träden bringar en känsla av frid över mig.

Är promenader för alla?

Jag ville påpeka att alla inte tycker om att vandra och att vara utomhus. Som med alla undersökningar finns det de som svarar på undersökningarna som säger ja Sjö orolig, eller olyckligare. Statistiskt sett kommer de flesta att ha mindre negativa känslor när de går ut, men det kommer att finnas några som inte kommer att gynnas eller till och med ha det sämre.

Promenader garanterar inte positiva resultat för alla

Utifrån min forskning och personliga erfarenheter med andra är friluftslivet inte alltid en befriande och positiv upplevelse för alla. En del av anledningen till detta är att alla inte har samma nivå av utomhusupplevelse.

Någon som tillbringar mycket tid utomhus och vet hur man reagerar i svåra situationer kommer att känna sig tryggare och mindre orolig än någon som har liten erfarenhet utomhus.

  Kan man släppa in en hund i ett tält (tips och tricks – gör och inte)

En del av detta är att situationer där vi känner att vi inte har kontroll över situationen orsakar oss mycket mer oro än när vi känner att vi har viss kontroll över situationen. Flera studier har gjorts (t den här ett) som visar att när människor känner att de har kontroll över en negativ upplevelse (i fallet med denna studie, vidrörande av smärtsamt kalla föremål), var de mycket mer kapabla att hantera den svåra upplevelsen.

Vi kan bearbeta fler upplevelser med mindre ångest när vi känner att vi har mer kontroll över situationen.

Om du inte vet hur du ska hantera nödsituationer eller äventyrets stress, kanske det inte ger dig den positiva glädje som andra kan uppleva att fördjupa dig i naturen.

Om du är ny på vandring eller andra utomhusaktiviteter kan jag inte underskatta vikten av att hitta vänner som kan hjälpa dig att uppleva mer utanför din komfortzon. När du är med någon som är erfaren känns det mycket mindre stressigt, särskilt i svåra situationer. (Att åka på äventyr kan ibland vara väldigt svårt).

Vad jag personligen har upplevt med vandring och lycka

Jag har haft turen att gå den berömda Milford Track på Nya Zeeland

Gör promenader dig glad?

Utan att leta upp vetenskapliga artiklar – utan att gå in på Google skulle jag kunna berätta att det är något magiskt med att vandra i naturen.

Min familjegrupp åker på långa ryggsäcksresor varje sommar – och jag känner mig lyckligt lottad nu när jag fick den upplevelsen, men det gjorde jag inte alltid.

Jag fattade det inte först

Det jag minns om de där promenaderna som barn var att det var väldigt jobbigt. Jag minns att jag blev fysiskt utmanad mer än jag någonsin upplevt. Jag har sedan dess lärt mig att ansträngning inte är nödvändig, men det spelar ingen roll. Men även med det, och kanske till och med på grund av svårigheten, Jag minns att jag nådde toppen av berg och kände eufori över att övervinna ett svårt mål.

Som barn kände jag att den ultimata livsupplevelsen var en vecka utan avbrott i videospel. Så när min pappa bestämde sig för att skaka om saker och ta oss på camping och vandra, gick jag inte alltid frivilligt.

Kom att gå

Men under åren har mitt perspektiv förändrats och nu älskar jag möjligheten att komma bort från tekniken och vardagens press och använda min kropp för att gå och utforska.

Vilka fördelar får jag personligen av att gå

När jag går känner jag för vitalisering. Jag känner att de veckor då jag kan gå en helgpromenad är de veckor då jag känner mig mer känslomässigt rustad för att möta nästa vecka.

jag känner auktoriserad när jag kan gå en stenig och brant stig som andra helst undviker.

jag känner mer uppkopplad med naturen och mina egna tankar, för det finns inte mycket att göra än att njuta av landskapet och tänka.

För en genomsnittlig dagsvandring känner jag trött, men inte utmattad som jag gör när jag tränar riktigt hårt på gymmet. Jag känner fortfarande att jag har energi att göra något mer. (det är annorlunda när jag backpackar… då känner jag mig utmattad.)

Äntligen känner jag mig en känsla av frid. Något med insekterna, fåglarna, träden och himlen kombineras för att skapa den här känslan av frid som jag inte känner när jag kör runt på stan eller gör något annat. Att vandra är ett fantastiskt sätt att se och uppleva planeten. Jag älskar att hitta nya växter och upptäcka nya insekter som jag inte sett förut. Vandring är ett lättillgängligt sätt att äventyra.