Vandring Little Cataloochee Trail

CATALOOCHEE VALLEY, GREAT SMOKY MOUNTAINS NATIONALPARK

En av de mest populära och besökta nationalparkerna, Great Smoky Mountains, har 522 427 hektar och är jämnt fördelat mellan Tennessee och North Carolina. Storheten i naturen, friluftsliv och sightseeing kommer att hålla varje besökare engagerad och vördnad för dess förundran.

Cataloochee Valley är fortfarande det mest avlägsna området och ett av de mest pittoreska i denna park. Om du letar efter vilda djur, fantastisk natur, historiska strukturer, exceptionella vandringar och något lite utöver det vanliga, är det här din plats.

Kommer dit

Den stad som ligger närmast Cataloochee Valley är Maggie Valley, NC. Många känner till Maggie Valley för dess skönhet, skidåkning och lövtittande möjligheter kommer hösten. Du måste dock gå utanför allfartsvägarna för att hitta till denna unika dal.

Din resa börjar med en 13-mils bilresa på Cove Creek Road ut ur Maggie Valley. Cove Creek är en brant, smal, kurvig bergsväg. Det finns 4,8 km lång väg som leder upp och över Cove Creek Gap. Den slingrar sig sedan ner på andra sidan berget. När du återigen når trottoaren, sväng vänster och gör din nedstigning i dalen.

Se till att ha all mat, vatten och förnödenheter du behöver och en full tank med bensin. Det finns inga kommersiella tjänster här. Det är inte heller tillrådligt att köra husbil på Cove Creek.

Ett stycke historik

Cherokee använde Cataloochee Valley som en jaktmark, även in i 19th århundradet, när tidiga nybyggare började flytta till detta område efter att Holston-fördraget undertecknades med stamnationen.

År 1834 började familjer bosätta sig här där ättlingar fanns kvar till slutet av 1930-talet när landet införlivades med nationalparkssystemet. Så småningom återtog skogen jordbruksmarken och fruktträdgårdarna, men idag finns en handfull strukturer kvar i dalen och bevaras av NPS. Ytterligare andra kan ses genom att vandra Little Cataloochee Trail.

Historiska strukturer

Big Cataloochee Valley erbjuder besökare möjligheten att se flera historiska hem och byggnader helt enkelt genom att köra 13 mil på Cove Creek Road in i dalen.

Ursprungligen en timmerstuga, byggdes Palmer House 1869. Ett inramat tillägg och väderbräda lades till av Palmers son. Det fungerar nu som ett självstyrt museum.

Palmer Chapel byggdes 1898.

Caldwell House och ladan byggdes 1903 respektive 1923.

Messner Barn, byggd 1905, har flyttats nära Ranger-residenset.

Woody-huset, byggt 1880, ligger en mil från dalen på Rough Fork Trail. Ursprungligen byggda av stockar, extra rum och panel tillkom i takt med att virke och sågverk blev tillgängliga.

Den ursprungliga Beech Grove School, en timmerbyggnad, ersattes av skolhuset från 1901 som står idag.

Little Cataloochee, en utlöpare av Big Cataloochee, fick sällskap av blod och äktenskap. År 1910 bodde nästan 1 300 människor i båda samhällena. Resor för att se de historiska strukturerna som finns kvar i Little Cataloochee är begränsade till häst eller vandringskängor på Little Cataloochee Trail – vilket trots allt är vad den här artikeln handlar om. Så, är du redo att ta den vandringen?

Lilla Cataloochee Trail

Efter att ha vandrat i Big Cataloochee Valley och tagit in några historiska sevärdheter, tog vi oss mot Little Cataloochee trailhead.

  Hur lång är en Zip Line?

Från dalen går åtkomsten till leden via en grusväg som heter Pretty Hollow Gap strax bortom Palmer Chapel. Din första vandring på 0,8 mil på denna grusväg kommer att leda dig till stigen.

Leden är en ut och tillbaka och varierar i längd beroende på hur långt vandraren vill ta den. Vårt mål idag var Little Cataloochee Baptist Church, vilket gör vår totala vandring 8 till 8,5 miles. Leden fortsätter ytterligare 1,3 mil bortom kyrkan och tar dig till Hannah Cabin, den sista historiska byggnaden på denna stig.

När vi tog oss till Pretty Hollow Gap upptäckte vi att Palmer Creek löpte parallellt längs den här grusvägen, vilket skapade några porlande bäckljud när vi började vår resa. Vid korsningen till Little Cataloochee Trail gick vi till höger.

De kommande två milen är uppför när du korsar Noland Mountain. Det är inte nödvändigtvis ansträngande, men är kontinuerligt. Inom de första två milen hittar du en serie bäckkorsningar över Little Davidson Branch. Användning av bäcksteg är ett plus, men om kraftiga regn har fallit nyligen kan du ta reda på hur vattentäta dessa vandringskängor verkligen är.

På 2,5 miles, fortfarande korsar Noland Mountain, kommer du att märka en stenmur, troligen täckt med grönska, som är en ruin av den gamla Messner jordbruksmark. Messner försökte sig med olika hantverk och jordbruk, men det blev så småningom en äppelträdgård som gav hållbarhet till familjen Messner.

När du börjar falla nerför andra sidan Nolandberget kan du vara lättad över att din klättring är över. Även om nackdelen verkar lättare, är det en brant nedgång och kom ihåg att du måste vandra tillbaka upp den (nu minska) på baksidan tillbaka till ditt fordon. Leden har några avgångar vid denna tidpunkt.

Det är dags att tillägga att under vår husbilsresa till Maggie Valley, hade min man, Dave, och jag bjudit in en vän, som då bodde i Asheville, att vandra med oss. Vi tre hade bestämt oss för att bära en björnklocka och ett litet lufthorn på vår vandring. Jag var ansvarig för björnklockan, vilket var ett ganska enkelt jobb, medan Janelle bar lufthornet. Vi kan också tillägga att vi vandrade under älgens parningssäsong, som sträcker sig från mitten av september till slutet av oktober. Jag, för en, var mer oroad över att se en björn (vilket vi inte gjorde) längs vägen än en älg.

När vi vandrade genom en av växelbackarna upptäckte vi snabbt en älghona framför oss. Vi kände oss faktiskt lättade av någon anledning att det var en hona och inte en hane. Det var ett bra tillfälle att stanna, hålla avstånd, observera och se vad hon bestämde sig för att göra. Vi visste vad vi gjorde, vilket inte gick framåt längre. Vi tog en paus, drack lite vatten och väntade. Hon verkade inte särskilt störd av 3 personer som stirrade på henne.

Jag visste att Janelle ville prova det där lufthornet på värsta sätt. Jag var inte ett fan av idén, men vi var alla redo för att Ms Elk skulle följa med. Janelle slog ett kort lufthorn. Älgen vek sig inte. Vi väntade, lät det en gång till, medan jag rasande ringde på björnklockan, och till sist fick hon tipset och kikade av stigen in i skogen. Vi var på väg igen.

  De bästa campingtälten för 2-3 personer

Det kändes som om en oas låg framför oss när vi kom till vår första historiska byggnad, Cook Cabin. Denna stuga, byggd på 1850-talet, återställdes till sin originalitet av NPS på 1990-talet. En av Daniel Cooks tio döttrar gifte sig med Will Messner, vars jordbruksmarksruiner vi nyligen vandrat förbi. Denna lokal verkade vara en vacker miljö för en hembygd. Den satt på Coggins Branch och gav familjen Cook ett nytt vattenförråd.

Beyond Cook Cabin ljög vårt mål om Little Cataloochee Church. Leden blev mer av en grusväg vid det här laget, och du kan bara föreställa dig familjerna från svunna tider genom att använda den när de reste till kyrkan på söndagsmorgnar. Vägen verkade platt vid det här laget; en mycket lättare vandring för våra nästa 0,7 mil.

När vi tog oss uppför den gräsbevuxna åsen satt den ikoniska kyrkan framför och i mitten. Vi hade nått vårt mål. Lokala familjer arbetade tillsammans för att bygga denna kyrka 1889. Tjugofem år senare designade och byggde Will Messner kyrkans torn. För att fullborda klockstapeln donerade familjen Hannah sin 400-pundsklocka.

Denna ireniska kyrkogård visar gravar med anor från 1830-talet. Vi blev förvånade över att notera antalet unga kvinnor och spädbarn som begravdes här, men vi glömmer också att förlossningen på den tiden inte var för svaga hjärtan. Det finns tre andra kyrkogårdar inom den körbara delen av Cataloochee Valley. Årligen en junidag samlas ättlingar på dessa kyrkogårdar för att minnas och hedra familjemedlemmar.

Ungefär 1,9 km från kyrkan ligger Hannah Cabin. Mellan kyrkan och stugan finns flera lämningar av verktyg, jordbruksutrustning och gamla byggnader. Evan Hannah anlände till Cataloochee Valley på 1830-talet och är känd för att vara en av dess första nybyggare. Vi hade ont om tid, vatten och energi för vår returvandring, så vi bestämde oss för att avstå från den extra körsträckan tur och retur för att se Hannah Cabin. Från vad jag har läst, planera för det, eftersom det är värt vandringen.

Vår vandring tillbaka till dalen verkade mycket snabbare – är det inte alltid så? Naturligtvis berättade vi om vår resa genom att passera allt vi redan sett, förutom älgen! Vi tog en paus på Cook Cabin för att äta en granolabar och ner lite vatten. Därifrån hade vi den svåra uppgiften på baksidan av en brantare promenad upp och över Noland Mountain. Det verkade mer ansträngande än i början av vår dag, men därifrån var det nedförsbacke för den återstående vandringen.

Väl över Nolandberget märkte vi några hästpålar som verkade vara ett bra ställe att hämta andan och dricka mer vatten, som nu nästan var slut.

  En guide till hur löpning kan förändra din kropp

Vid korsningen svängde vi in ​​på Pretty Hollow Gap och visste att vi snart skulle vara tillbaka i dalen. Vår vandring tog oss 5 timmar att slutföra vilket verkade rimligt när vi stannade för att se och vänta på den älghonan. Det var en väl spenderad dag och definitivt värd att göra om.

Vilda djur i dalen

Vår dag höll faktiskt på att bli mycket bättre. Sen eftermiddag när vi gick mot vårt fordon belönades vi med att se flera älgar beta i dalen. Vilken magnifik syn! Även om vi inte bevittnade några älgtjurar som kämpade om en honas uppmärksamhet, såg vi och hörde dem när de lät sina tjurrop ut i dalen. Vi hade turen att ha varit på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Andra människor hade kört på Cove Creek Road sent på eftermiddagen i hopp om att få se älg. Skyltar var uppe som varnade folk att hålla avstånd. Det var trots allt älgparningstid, även känd som brunsten, och älghanar är kända för att vara farliga med oförutsägbart beteende. De kan väga uppemot 1 000 pund. Varje år är det någon som inte respekterar säkerhetsreglerna och det uppstår mänskliga skador. Under brunsten får ingen vistas på dalens åkrar var som helst på dygnet. Håll dig på vägen och håll dig nära ditt fordon.

Älgen strövade en gång i södra Appalacherna och östra områden i USA men eliminerades i denna region genom överjakt och förlust av livsmiljö. Naturvårdsgrupper blev oroliga över att älgar var på väg mot utrotning. National Park Service återinförde 52 älgar till Cataloochee Valley 2001. År 2016 hade deras antal vuxit till 200.

De flesta av älgarna är radiohalsband och övervakas eftersom rangers kan göra det. Flera älgar har migrerat till Cherokee, NC-området. Det är ett plus för Cataloochee Valleys miljö att älgen återigen strövar omkring på dessa marker som de gjorde för hundratals år sedan.

En mängd olika fågelarter, vilda kalkoner och vitsvanshjortar ses ofta här. Svarta björnen kallar också denna dal hem.

Slutsats

Denna unika upplevelse är till dig. The Great Smoky Mountains verkar vara på allas bucket list. Kontrollera det och ta dig till Cataloochee Valley. Bortsett från Little Cataloochee finns det många stigar här som väntar på att bli utforskade.

Det lugna landskapet är inspirerande. Oavsett om du tittar på det från dalen, vandrar på stigarna, målar en bild eller bara andas in allt, kommer du garanterat att hitta en fridfullhet och anledningen till att de första nybyggarna kallade Cataloochees hem för många år sedan.

Relaterat innehåll

För att uppgradera din ryggsäcksupplevelse, kolla in vår rekommenderade ryggsäcksutrustning. Det här är utrustningen som jag använder när jag vill övernatta utomhus. Tänk dock på att dessa artiklar inte nödvändigtvis är av högsta kvalitet. Mitt mål på den här sidan är att rekommendera utrustning som är riktigt bra prissatt samtidigt som den håller en hög kvalitetsstandard. Det här är grejerna jag använder.