Van Camping vs Truck Camping: Vad är skillnaden?

Silverbil framför berg och en röd lastbil parkerad på smuts

Lastbilscamping och skåpbilscamping är båda bra sätt att ha en mobil installation på hjul. Du behöver inte ett tält eller ryggsäck när du har alla dina bekvämligheter i ett fordon. Men de är båda väldigt lika stilar av camping.

Så, vad är skillnaden mellan van camping och lastbil camping? Van camping involverar vanligtvis en skåpbil eller en passagerarbil. Camping å andra sidan görs från baksidan av en pick-up.

För att jämföra de två måste vi först definiera vad camping med en skåpbil är, följt av detaljerna om camping med en lastbil. Utan ytterligare dröjsmål, låt oss titta på dem individuellt.

Från camping

Van camping är när du använder en skåpbil som ditt val av campingskydd. I de flesta fall skulle du använda en skåpbil eller en passagerarbil, även om minibussar också har dykt upp på platsen. Med en skåpbil som utgångspunkt kan du lägga till sängar, garderober, soldriven utrustning och mer.

Det finns inte många gränser för van camping. Du kan campa på de flesta platser som tillåter bilar och husbilar, men vissa människor går så långt att de sover på en Walmart-parkering. Det låter kanske inte glamoröst, men på långa bilresor är det alltid skönt att kunna parkera och sova några timmar var man än kan.

Att campa med skåpbil var mycket populärt på 60- och 70-talen, men de senaste åren har det gjort comeback. Kombinationen av bekväm camping och otaliga bekvämligheter packade i ett mobilskal är helt enkelt perfekt. Du kommer också att spara tiotusentals dollar jämfört med att köpa en husbil!

En annan anledning till att skåpbilar är så fördelaktiga i campingvärlden är att du inte behöver ett särskilt tillstånd, och inte heller är du begränsad av parkeringsrestriktioner. Att hitta en plats att parkera en 35-fots klass A husbil är en utmaning. Vans är bara cirka 18 till 21 fot, vilket gör dem lättare att manövrera och parkera.

En av de främsta anledningarna till att så många människor älskar camping är kanske att man kan designa allt som man vill. Allt är redan upplagt i en husbil, men en skåpbil är en tom duk för din egen kreativitet. Ställ sängen var du vill, lägg ett färgglatt klinkergolv eller täck taket med gobelänger.

Vi har ett inlägg ”Vad är Van Camping?” som går vidare till camping.

Lastbil camping

Att campa med en lastbil är väldigt likt att campa med en skåpbil, men det finns några vändningar. Attraktionen av camping från en lastbil är att de är mycket vanligare än skåpbilar.

Om du har en lastbil behöver du bara en husbil och du kan campa snabbt. Skalen går allt från $1 000 till $2 500 helt nya, beroende på storlek, företag och funktioner.

Även om du kanske inte har så mycket utrymme i en lastbädd som du har i en skåpbil, finns det fortfarande gott om utrymme att arbeta med. Den viktigaste delen av att köpa rätt lastbil är att se till att sängen är tillräckligt lång för att du ska kunna sträcka ut dig. Om du är 6′ lång bör du skaffa en lastbil med en säng på cirka 6’6″ till 7′.

Lastbilscamping är mycket mer uppskattat av dem som gillar enkel camping. Fäll ner bakluckan, sätt en campingkamin på den så kan du koppla av i skogen utan alltför mycket komplikationer. Också trevligt, eftersom du snabbt kan ta bort all din campingutrustning om du behöver använda lastbilen till något annat.

Många lastbilar kommer med offroad-kapacitet. Allt du behöver är fyra terrängdäck, och du kan köra på grusvägar, snötäckta gator och grusbanor som annars skulle begränsa skåpbilsförare utan fyrhjulsdrift. De är också lite lättare att hantera om du inte är van vid tyngre fordon.


På tal om jämförelser, nu är det dags att ta reda på vilken av de två campingstilarna som passar dig bäst.

  Behöver du ett underlag för camping?

För- och nackdelarna med Van Camping vs. Lastbilscamping

Lastbilscamping och busscamping är båda jätteroliga. Du kan njuta av naturen från en husbil som du har designat efter dina önskemål. Men det finns definitivt för- och nackdelar med båda typerna av camping.

Nedan kan du se varför många föredrar det ena framför det andra.

Fördelar med Van Camping

 1. Van camping erbjuder ett större, större utrymme än lastbilscamping. Även om du har en låg skåpbil har du ganska mycket mer utrymme att sträcka ut dig och använda. Det finns alla möjliga alternativ, inklusive en extra lång säng, ett handfat och ett kylskåp.
 2. Om du campar med någon annan är camping med en skåpbil rätt väg att gå. Sängen kan vara stor nog för två personer, till skillnad från en lastbil som bara har plats för en smal säng om man vill ha plats för något annat.
 3. Skåpbilar är konstruerade för att bära tunga laster. Du kommer att ha ett mycket bättre bränsleeffektivitetsförhållande om du kör en lastad skåpbil än om du hade en lastad lastbil. För att inte tala om att du inte behöver oroa dig för att skada chassit eller däcken genom att lägga för mycket vikt på dem.

Nackdelar med Van Camping

 1. Vans kan bli lite dyra. Inbytesvärdet för en begagnad skåpbil hjälper, men du kommer fortfarande att spendera en hel del pengar om du vill ha en exklusiv skåpbil. Reparationerna är lika dyra.
 2. Det kommer att vara mycket svårare att hitta en bra skåpbil att använda som husbil än en lastbil. Lastbilar finns överallt; skåpbilar är för det mesta begränsade till kommersiella jobb. Även om du hittar en begagnad skåpbil har du turen att hitta en med mindre än 100 000 miles.
 3. Skåpbilar är mycket skrymmande än lastbilar. Att ta sig in på en trång parkeringsplats, passera under en lågupphängd garageingång eller gå igenom en snabbmatskörning är inte en lätt uppgift om du inte är van vid det.

Fördelar med Truck Camping

 1. Lastbilar är lätta att hitta. Du kan köra till nästan vilken bilhandlare som helst och hitta lastbilar av alla storlekar, märken och modeller till ett rimligt pris. Många tredjepartssäljarwebbplatser har också människor som säljer lastbilar varje dag.
 2. Om du inte använder en lastbil för att campa kan du slänga andra saker i sängen. För att göra detta i en skåpbil skulle du behöva spendera timmar på att ta bort allt bara för anständigt lastutrymme.
 3. Lastbilar väcker inte mycket uppmärksamhet. Om du parkerar en lastbil någonstans på en parkeringsplats för att sova en stund kommer ingen att märka det. Vans är ganska uppenbara i de flesta fall.

Nackdelar med Truck Camping

 1. I en skåpbil kan du gå från sängen till förarsätet. I en lastbil måste man ta sig ut genom ryggen och gå runt för att komma åt förarsätet. Det är inte bara obekvämt, det är inte heller idealiskt för nödsituationer.
 2. Eftersom lastlådor inte är så låga och stabila som skåpbilar, tenderar de att vackla lite. Varje liten rörelse när du ligger i sängen kommer att flytta lastbilen i några sekunder i taget.
 3. Det finns inte alls lika mycket utrymme bak på en lastbil som i en skåpbil. Du kommer inte att kunna stå, vilken husbil du än skaffar. Du har också minimalt med utrymme för att installera kylskåp, takfläktar, skåp och så vidare.

Andra intressanta inlägg

 • De 7 bästa skärmarna för Van Camping – och hur man ställer in dem
 • Kan du bära en kniv när du campar? Lagen förklarade
 • Hur man väljer en campingficklampa: En komplett köpguide

Vad är prisskillnaden mellan Van Camping och Truck Camping?

Om du fortfarande inte kan bestämma dig för vilken som är bäst för dig är du förmodligen nyfiken på prisskillnaden. Det finns några faktorer att tänka på när du köper ett fordon för camping.

  Hängande gardiner i en husbil: en steg-för-steg handledning

Du kan till exempel spendera mindre pengar om du köper ett begagnat fordon istället för ett nytt. Om du hittar ett begagnat fordon i utmärkt skick kan du få ett nytt kvalitetsfordon till en rejäl rabatt – så håll ögonen öppna!

Här är några andra faktorer som kan avgöra prisskillnaden:

 • Nya skåpbilar och nya lastbilar kostar nästan lika mycket. Som sagt, begagnade skåpbilar kommer vanligtvis inte ut på marknaden förrän de har passerat 100 000 miles. Du kommer fortfarande att betala cirka 10 000 till 15 000 USD jämfört med en begagnad lastbil med samma körsträcka som skulle vara cirka 7 000 till 12 000 USD.
 • Observera att du måste lägga till priset på husbilen till den totala kostnaden. Nya skal kostar runt $1 000 till $2 500, men du kan hitta begagnade skal från $400 eller mindre, vilket är en bra affär.
 • Vilken typ av bekvämligheter vill du lägga till? Du kan spendera mindre än $500 för att helt omvandla en lastbilsflak till en campingplats. För skåpbilar behöver du cirka 1 000 USD eller mer för att få allt ifyllt. Lägg till solenergi till din skåpbil med detta lättanvända kit, ett kylskåp och några skåp, och du kan snabbt förmörka $5 000 för en fullständig ombyggnad av skåpbilen.
 • Tänk alltid på reparationskostnaderna när du köper ett begagnat fordon. Nya fordon har färre reparationer, men de kostar vanligtvis mer för delarna. Både märket och modellen på ditt fordon påverkar också reparationspriserna direkt.

Som ni ser kan prisskillnaden variera kraftigt. Om du är den typen av husbil som inte behöver mycket för att ha det bra, kan du spendera väldigt lite pengar. Å andra sidan spenderar vissa människor upp till $70 000 eller mer för att helt bygga om sina fordon.

Det är säkert att säga att den genomsnittliga omvandlingen av skåpbilar, inklusive själva skåpbilen, kostar cirka $10 000 till $20,000 för ett begagnat fordon och $50,000 till $70,000 för ett nytt fordon. Du kan spendera mer eller mindre beroende på variablerna som nämns ovan.

Lastbilscamping kostar i allmänhet cirka 4 000 till 12 000 USD för begagnade fordon och 30 000 till 50 000 USD för ombyggnader av nya fordon. Återigen, se föregående lista för att ta reda på var du kan spara pengar direkt.

Kör hämtningar på tomten

Vilket är det bästa märket och modellen för lastbilscamping?

Om du campar utanför en lastbil finns det alla möjliga alternativ. Dodge, Ford, Chevy och några andra märken tillverkar premiumfordon för camping. Den viktigaste egenskapen att leta efter är längden på lastbilsflaket. Bredden är viktig, men inte lika viktig som längden.

Människor har använt sina lastbilar för camping i många år. Du kan söka genom att hitta ditt favoritmärke och modell, men några är säkert mycket lättare att utrusta. Här är de bästa campingalternativen för lastbilar:

Dodge Aries. Denna lastbil kan bära mycket mer än nästan alla andra fordon på marknaden. Om du tar med dig mycket utrustning för camping, kanske du inte hittar ett bättre val.

Ford F-150. F-150 är en av de mest populära lastbilarna i USA. De är mycket hållbara, så du behöver inte oroa dig för att repa lastbilsflaket när du flyttar din campingutrustning. Det finns också en hel del alternativ för husbilsskal för Ford-lastbilar.

Toyota Tacoma. Om du letar efter en lätt lastbil som överträffar konkurrenterna är detta ditt bästa val. Tacomas har mycket mindre sängar, så du bör bara använda en för camping om du är ungefär 5’9″ eller kortare.

Som du kan se finns det mer än tillräckligt med alternativ att titta på för camping. Chevy, Honda och Nissan gör också alla lastbilar värda att prova. Allt beror på vad du vill använda den till och om du bara kommer att använda din lastbil för camping.

  Kan du använda en luftmadrass för vintercamping? Innehåller tips för framgång

Vilket är det bästa märket och modellen för Van Camping?

Van camping har också några alternativ, även om du bör vara lite mer försiktig när du väljer en skåpbil.

Om du kan få något märke/modell under 100 000 miles borde du inte ha några problem. Tyvärr används begagnade skåpbilar ibland hårt av småföretag, vilket betyder att du sannolikt kommer att få några reparationer i framtiden. Men vissa företag roterar sina skåpbilar regelbundet, så du kanske kan hitta en med mindre körsträcka.

Här är fyra skåpbilar som är bra för camping:

Ford Transit. Ford Transit är ett annat utmärkt val för en husbil. De finns i tre olika längder och erbjuder valet mellan lågt, medium eller högt tak. Den höga takversionen ger dig gott om takhöjd när du går in i skåpbilen och ger dig mer utrymme för att bygga välbehövligt förvaringsutrymme. Återigen, företag använder ofta dessa skåpbilar, så de är vanligtvis lätta att hitta begagnade eller nya.


Aries Promaster. Om du letar efter något stort och rymligt att campa ur, finns det ingen bättre lastbil eller skåpbil än ProMaster. Dessa skåpbilar har extra kvadratmeter från de rundade hörnen till det låga sätesgolvet. Priset kan vara högt för en ProMaster, men det är väl värt det om du kommer att campa i den ofta.

Chevy Express lastbil. Expressen är Chevys svar på Ford E-serien. De är båda väldigt lika, och det inre utrymmet är också ungefär detsamma. Precis som med E-serien kan du enkelt hitta delar på nästan vilken verkstad som helst.

Ford E-serien. Oavsett om du skaffar en E-150, E-250 eller E-350, tillverkar Ford några av de bästa skåpbilarna för camping. Skalet är stadigt och är redan delvis isolerat. Du kan också hitta delar till din E-serie skåpbil hos nästan vilken återförsäljare som helst, eftersom de ofta använde samma komponenter som den populära F-150.

Även om dessa fyra utan tvekan är utmanare, skulle det vara fel att inte nämna de klassiska skåpbilarna. Volkswagen-bussarna är en syn att skåda och de är precis de fordon som folk slog läger med för decennier sedan. Du kan också se de klassiska Chevy-bilarna från 80- och 90-talen, samt Ford E-100 från 70-talet.

Fram på en blå VW skåpbil

Van Camping vs Lastbilscamping: Vilket är bättre för dig?

Båda typerna av camping erbjuder otroliga upplevelser, men bara en är rätt för dig.

Om du är någon som gillar avslappnad, bekväm camping utan alltför mycket förberedelser, då är camping med en lastbil nog rätt väg att gå. Om du tappar bakluckan får du det perfekta bordet och du har redan en säng bak i lastbilen.

Å andra sidan, om du planerar att ta långa vägresor eller om du gillar att campa med fler bekvämligheter, är RV-camping något för dig. Du kan också stå upprätt, något som lastbilscamping helt enkelt inte kan erbjuda.

I allmänhet handlar det om personliga preferenser. Båda alternativen ger dig den onekligen befriande förmågan att campa på hjul utan den skrymmande storleken och svårare hanteringen av en husbil. Resten är upp till dig att bestämma.

Slutsats

Oavsett vilken form av mobil camping du väljer kommer du säkert att njuta av det. Det viktigaste är att se till att du vet vad du ger dig in på.

Följ dessa snabba sammanfattningstips för att hitta din matchning:

 • Välj en lastbil om du gillar enkel solocamping.
 • Välj en skåpbil om du vill ha mer utrymme och bekvämligheter.
 • Se alltid till att du har tillräckligt med utrymme för att ligga ner och sträcka ut dig.
 • Ford, Toyota, Chevy och Dodge gör de bästa moderna lastbilarna och skåpbilarna för camping.
 • Tänk på kostnaden för att köpa begagnat jämfört med nytt.
 • Att campa med skåpbil är i de flesta fall något dyrare än att campa med lastbil.