Valguide för kajakpaddlar

Valguide för kajakpaddlar

En paddel är en kajakpaddlars bästa vän, eftersom den gör det möjligt för dem att skickligt navigera genom vattnet. Du köper din första paddel, och du vill få det rätt. Hur väljer du den perfekta kajakpaddeln?

Här är vad som krävs för att välja rätt kajakpaddel för dig:

  • Prova ett slitstarkt, lätt material
  • Välj mellan en paddel i ett eller flera delar
  • Välj blad och axeldesign
  • Tänk på paddelvinkeln
  • Undvik paddlar som är för tunga eller långa för dig

I denna valguide för kajakpaddlar går vi igenom var och en av punkterna ovan och ger mycket mer information. När du är klar med läsningen kommer du säkert att kunna köpa en kajakpaddel!

Material för kajakpaddlar – hur man väljer

Det första övervägandet är vad din kajakpaddel kommer att vara gjord av. Paddlar finns i en mängd olika material, och beroende på vilket du väljer blir din paddel tyngre och eventuellt dyrare också.

Här är en översikt över kajakpaddelmaterial, samt fördelar och nackdelar med var och en så att du kan begränsa dina alternativ.

Kolfiber

Ett material som snabbt växer i popularitet är kajakpaddeln i kolfiber. Anledningen? En kolfiberpaddel är lätt att använda – även för nybörjare – och främjar fantastisk smidighet. Dessutom, när det kommer till lättviktspaddlar, blir det inte lättare än kolfiber.

Styvheten hos kolfiber är också en fördel. När du gör varje slag med din paddel kommer den aldrig att vackla. Detta kan ge dig större självförtroende.

Om din är en ren kolfiberpaddel kommer det att bli ganska dyrt. Lyckligtvis kan du njuta av fördelarna med kolfiber men utan den rejäla prislappen genom att köpa en kajakpaddel i komposit.

Dessa paddlar har en kolfiberhybrid, vanligtvis med tillägg av glasfiber också. En hybridpaddel kommer att väga något mer än en ren kolfiberpaddel, men hållbarheten är ännu bättre på grund av kombinationen av material.

Glasfiber

På tal om glasfiber, det är ett annat material som tillverkarna använder för att göra kajakpaddlar. I sig är glasfiber lätt och hållbart. Som sagt, den väger mer än kolfiber, om än inte med en betydande marginal.

UV-strålar och resor fram och tillbaka ska inte skada din glasfiberpaddel. Dessa paddlar kan dock spricka eller spricka om du är för hård mot dem, och när det händer kan du bli tvungen att byta ut din.

Dessutom är glasfiberpaddlar inte så mycket billigare än en kajakpaddla i kolfiber, så de som har en knapp budget måste fortsätta leta.

Plast

En kajakpaddel i plast hänvisar till en som är gjord av nylon, polypropen, polymerer, plastblandningar eller en kombination av dessa material.

Om du kan, läs etiketten så att du vet vad du får, eftersom det är skillnad i pris och prestanda beroende på vilken typ av plast din paddel är gjord av.

Om din kajak inkluderar en paddel som en del av ditt köp, är chansen ganska god att de paddlarna är gjorda av plast. Detta är en kostnadsbesparande åtgärd från tillverkarens sida, eftersom plastpaddlar är bland de billigaste att tillverka.

  Kan du flytta ett litet hus utomlands?

Detta är goda nyheter för de skonsamma budgetmännen vi nämnde ovan. Du kan skaffa dig en uppsättning plastpaddlar och inte överträffa din budget.

Kortdistanspaddlare och nybörjare kommer att uppskatta plastpaddlar. När du börjar vässa dina kajakfärdigheter kan du snabbt växa ur detta material.

Plastpaddlar har bland de kortaste livslängderna av alla kajakpaddlarmaterial eftersom de helt enkelt inte är designade för hållbarhet.

Plast bryts ned eller ruttnar om den utsätts för solljus för länge. På hårda ytor kan plast repa och ibland gå sönder. Handtaget på en plastkajak kan också vara bekvämare.

Trä

För en rustik känsla är en kajakpaddel i trä ett oemotståndligt alternativ. Jämfört med många andra kajakmaterial kan trä ta stryk och fortfarande se bra ut (kanske bara lite trasigt och repigt, men annars inte sämre för slitage).

Tillverkare använder alla typer av trä för kajakpaddlar. Lövträ som lönn, körsbär, valnöt och ask är populära. Barrträd som basträ, tall, gran och cederträ är också pålitliga val. Varje träslag ser olika ut, så din paddel kan vara blekare eller färgad med rosa eller rött.

Priset på en träpaddel varierar beroende på vilken typ av trä du väljer. Vissa träslag är tyngre än andra, så din kajakpaddel kan vara en rimlig vikt för dig eller lite för tung. Välj noga!

Aluminium

Det sista kajakpaddelmaterialet är aluminium. Relativt billigt och byggt för att tåla skador utan att visa det (åtminstone för dåligt), en uppsättning aluminiumpaddlar kommer säkerligen att hålla dig ett bra tag.

Aluminium kan dock vara ganska tungt, vilket kan avskräcka vissa kajakpaddlare från att välja detta material trots att det är tufft och billigt.

Endelad kajakpaddlar mot flera delar

Nästa övervägande för din kajakpaddel är om den kommer att vara en del eller mer.

Om din är en paddel i flera delar, kommer den att inkludera hylsor. Vi har diskuterat hylsor på bloggen tidigare, men om du behöver en sammanfattning är de kontakten som håller bitarna av din paddel fast.

Både endelade och flerdelade kajakpaddlar har för- och nackdelar. Låt oss börja först med att diskutera paddlar i ett stycke.

En paddel i ett stycke behöver inga justeringar, vilket innebär att du bara kan gå ut och gå. Du behöver inte stressa över att din flerdelade paddel eventuellt kommer att kopplas ur heller så att du kan fokusera mer på att förbättra din paddlingsteknik.

Eftersom din paddel inte går isär, måste du hitta en vrå i ditt garage eller källare som är tillräckligt stor för att förvara paddeln i sin fulla längd. Om du har ett litet hem kan detta vara ganska utmanande.

Utöver det måste du vara tredubbelt säker på att din paddel har rätt vinkel när du köper den (mer om detta senare), eftersom det inte finns någon väg tillbaka och ändra den senare.

Om du går vidare till paddlar i flera delar kan du vrida eller på annat sätt justera hylsan för att göra stegvisa ändringar av vinkeln på din paddel.

  Är fiske dyrt att komma igång med?

Du har också fördelen av att kunna plocka isär din paddel vid slutet av dagen eller säsongen och förvara den. Om du har ont om lagringsutrymme eller om du har ett litet hus tar en fristående paddel mycket mindre plats.

Till nackdelarna med paddlar i flera delar kan hylssystemet vara förvirrande att lära sig. Införandet av en hylsa ger också tyngd till paddeln som kan hindra din kajakprestanda.

Om du bestämmer dig för att du är intresserad av en kajakpaddel i flera delar, måste du bestämma hur många delar du vill ha. Vissa paddlar är två delar, men andra kan delas upp i fyra delar.

Bladdesign och hur de påverkar prestanda

Bladet på din kajakpaddel är den del av paddeln som skär ner i vattnet. Därför kommer dess design att vara en av de största avgörande faktorerna för vilken paddel du i slutändan köper.

Här är de olika bladstilarna du kan shoppa.

Dihedral

Ett dihedralt kajakblad är räfflat. Du kommer att kunna se lite extra material i mitten. Inkluderingen av revbenet gör att vattnet kan röra sig jämnt över endera halvan av ditt blad. Du har också mer kontroll över bladet för rak spårning.

Asymmetrisk

Kajakblad kan vara asymmetriska, vilket hänvisar till ett blad som är kort och smalt men bara på en sida. Även om du kanske oroar dig för att detta skulle göra paddeln sned, skapar en asymmetrisk design en vinkel som balanserar ut bladets yta, speciellt när paddeln används.

Asymmetrisk dihedral

Vissa kajakpaddlar är både asymmetriska och dihedriska, så de kombinerar de egenskaper som diskuteras i styckena ovan för optimal prestanda.

Matchat

En matchad kajakpaddel är en där bladen är i perfekt inriktning.

Befjädrad

Motsatsen till matchade blad är fjäderklädda blad. Dessa blad upptar olika plan vid förskjutna vinklar. Detta designval minskar vindmotståndet varje gång du lyfter din paddel från vattnet.

Bladvinklar och varför de är viktiga

Utanför stilen på ditt kajakpaddelblad, kommer det också att ställas in i antingen en låg eller hög vinkel. Vissa kajakpaddlare kommer att köpa båda typerna av paddlar medan andra väljer den ena eller den andra baserat på stilen på kajakpaddling de ägnar sig mest åt.

Låt oss prata om båda kajakvinkelalternativen nu.

Låg vinkel

En kajakpaddel med låg vinkel har en vinkel mellan 20 och 30 grader. Att använda ett paddelset i den här vinkeln tar inte så stor fysisk belastning på din kropp, varför lågvinklade paddlar rekommenderas för fritidskajakpaddlare, turkajakpaddlare och de som tillbringar timmar på vattnet och fiskar i kajak.

De smala, långa bladen på en kajakpaddel med låg vinkel färdas genom vattnet med lätthet. Varje slag du tar är lättare så att du kan spara energi och förlänga din tid ute i naturen.

Hög vinkel

Motsatsen är en kajakpaddel i hög vinkel. Dessa paddlar är inställda i en vertikal vinkel för att öka din kraft och hastighet på vattnet. Om du gillar kajakpaddling, havskajakpaddling och andra stilar av kajakpaddling där du behöver ta kraftfulla slag, är en högvinklad paddel rätt för dig.

  Hur mycket kostar modulära timmerhus?

Vinkeln på paddeln gör att du kan tränga undan mer vatten varje gång du slår än vad du skulle göra med en lågvinklad paddel. Bredare, kortare blad kommer att ta tag i vattnet och hålla det så att du kan gå framåt med högre hastighet.

Du kommer att tröttna ut dig mycket snabbare genom att använda en kajakpaddlare med hög vinkel, men du kan täcka mer mark, så det kan vara priset du bestämmer dig för att betala.

Skaftdesign – rak eller böjd?

Skaftet på din kajakpaddel måste också få lite uppmärksamhet när du begränsar dina alternativ. De flesta kajakpaddlar har raka skaft, men vissa är krökta eller böjda. Dessa paddlar kommer att ha böjar på flera punkter över skaftet.

Vad är poängen med det här? Vinklarna på skaftet möjliggör optimal handpositionering, vilket ger dina siffror en bekväm plats att greppa när du stryker. Kraften i dina slag bör öka som ett resultat.

Om du bara åker kajak i flera timmar vid ett klipp så borde det räcka med ett rakt skaft. Det är också sant om du är en kajakpaddlare som inte bryr sig om kraft och inte paddlar hårt.

För de kajakpaddlare som vill öka kraften i sina slag, prova ett böjt skaft. Vi rekommenderar också denna skaftdesign om du upptäcker att dina händer och armar blir väldigt trötta när du paddlar kajak efter en kort period. Böjda skaft är mindre svårt för dina leder och muskler.

Tänk på att att gå från ett rakt skaft till ett böjt eller vice versa inte kommer att bli en sömlös övergång. Du bör tillbringa ett par timmar med att öva på vattnet med din nya paddel för att anpassa dina slag efter skaftets rakhet.

Bestämma din kajakpaddellängd

Den sista faktorn när du väljer din kajakpaddel är dess längd. Vi kommer inte gå in på så mycket detaljer i det här avsnittet eftersom vi skrev ett helt inlägg om just detta ämne.

För att sammanfatta, det mest exakta sättet att bestämma rätt längd på din kajakpaddel är att mäta din kajak på skrovets bredaste punkt. Då vill du ha en vän eller familjemedlem som hjälper dig att mäta din bållängd. Detta kräver att du står och lutar huvudet och sedan lägger en hand på höften.

Med de otaliga diagram som vi tillhandahåller i den artikeln borde det vara lätt att koppla din längd till rätt kajakpaddellängd!

Slutgiltiga tankar

Att välja rätt kajakpaddel för dig handlar om mer än dess utseende eller pris. Du måste välja paddelmaterial, längd, bladvinkel och design samt skaftvinkel. Du måste också bestämma dig för om du vill ha en paddel i ett stycke eller en med flera stycken. Lycka till!