Vad ska man packa för bergsklättring? (1, 2, 3 dagar och längre)

När jag besteg mitt första berg (Mount Washington), var jag inte säker på vad jag skulle packa. Det verkade som att jag skulle använda sunt förnuft och ta med samma utrustning som när jag åker på camping. Ändå var det en endagsvandring och en campingkamin behövdes inte. Även när jag blev hungrig räckte energibarerna mer än väl. För att vara säker på att du inte gör samma misstag har jag skrivit den här artikeln om vad du ska packa för bergsklättring (och bergsbestigning i allmänhet). Det kom till efter omfattande forskning på internet, så låt oss dyka in.

Här är vad du ska packa för bergsklättring:

 • 1-dagars resa: T-shirt, vandringsbyxor, dunjacka/vindjacka, ryggsäck, energibarer, läsmat, packat vatten, karbinhakar, rep, hjälm, remskiva, sele, handskar, karta, kompass, överlevnadskit, första hjälpen och solskyddsutrustning (solglasögon, solkräm, läppbalsam, mössa och långa strumpor).
 • 2-dagars resa: Samma utrustning som för en dag plus: campingspis, extra kläder, vattenreningssystem, campingtält, sovsäck, filt och personliga hygienartiklar (tandborste, tandkräm, våtservetter och rullar med näsdukar).
 • 3 dagars resa med mera: Samma utrustning som för 2 dagars resa plus: MRE-måltider.

1 dagstur

En endagsresa är en där du återvänder till ditt hem runt solnedgången. På en sådan resa tänker man inte övernatta där i vildmarken.

1. Lager

Du kanske tänker, vad exakt menar du med lager?

Går man upp i bergen blir temperaturen kallare än i städerna. Därför räcker det inte med ett enda lager kläder.

Helst bär du dina underkläder, T-shirt och vandringsbyxor tillsammans med dunjackan eller vindjackan. Om du förväntar dig att temperaturen ska sjunka kan du även bära ett mellanskikt.

Där ute i vildmarken kommer dessa att vara ditt skydd mot det hårda vädret. Därför ska du inte skrynkla de lager du bär.

Först när du får rätt lager kommer du att gå vidare till nästa objekt i den här listan.

2. Ryggsäck

Hur tänker du transportera allt det där?

Svaret är förstås att använda en ryggsäck. Du måste dock se till att väskan har tillräckligt med kapacitet. Dessutom är några av funktionerna att leta efter i en ryggsäck:

 • Utvändiga fickor
 • Flera innerfickor
 • Vattentålig konstruktion
 • Hållbarhet

Om du inte vill gå igenom de många alternativen som finns för att välja en väska för din bergsbestigningsresa kommer jag också att dela med dig av några alternativ för dig att välja mellan.

Paketen som listas har fått de högsta betygen och recensionerna på webben (jag har inte provat alla själv):

 • Teton Sports Scout 3400 ryggsäck med inre ram
 • MOUNTAINTOP 40L vandringsryggsäck

Båda kan stödja dig inte bara på en endagsutflykt, utan också på en flerdagarsresa. Därför är dessa två alternativ att överväga om du vill köpa en ryggsäck.

3. Mat och vatten

Även på en enda dagsutflykt bör du ta med lite mat och vatten för att se till att du håller hela dagen. Några av alternativen är:

 • Energi bar
 • Färdiga måltider
 • Hemlagad mat
 • Förpackat vatten

Dessa kommer mer än att uppfylla dina krav för en endagsutflykt. Det betyder att du inte behöver ta med dig några andra omfattande ransoner.

4. Utrustning

Nu kommer den mest avgörande delen. Vilken utrustning kan hjälpa dig på en dagstur?

Lägger du alla dina prylar i ryggsäcken är den snart full. Uppriktigt sagt, det var felet jag gjorde.

Dessutom slutar du med att du packar för mycket och därför har du ingen bekväm resa. Det är anledningen; du måste vara väldigt kräsen när du väljer redskap.

Först behöver du ha med dig en universalutrustning som du behöver under en bergsbestigning. Dessa inkluderar karbinhakar, rep, hjälm, remskiva, sele och handskar. Du får inte missa den här (källa).

Resten av utrustningen du väljer beror på typen av din resa. När du stöter på snö behöver du ha verktyg med dig för att bryta isen eller få bra grepp om snön.

Så medan universalväxeln förblir konstant, kommer resten att ändras beroende på din resas karaktär.

  Får jag fiska på en golfbana?

5. Kart- och navigeringsutrustning

Hur tänker du hitta din väg ut i vildmarken?

Om du är en erfaren klättrare vet du att du inte kan lita på din smartphone. Ibland finns det ingen signal eller så tar smarttelefonens batteri slut. Det finns några andra sätt du kan hitta rätt på. Dessa inkluderar:

Kort

Du måste gå gammaldags när det kommer till navigering och förbereda dig för det värsta scenariot. På den lappen gillar jag att ha en karta med mig och en fotokopia av den ifall någon skulle skadas.

Kompass

Ibland måste man gå åt rätt håll för att nå sitt mål. Vid sådana tillfällen kan kompassen komma väl till pass.

GPS-enhet

GPS-enheten har vanligtvis lång batteritid och täckning även på landsbygden och i vildmarksområden. Därför kan den fungera som ett navigationshjälpmedel när du går upp i bergen.

smartphone

Endast som en sista utväg bör du lita på smartphonen. Du måste se till att kartorna har laddats ner för åtkomst offline. Du måste ha med dig en solcellsladdare eller powerbank för att driva smarttelefonen ifall batteriet tar slut.

Så istället för att lita på ett enda navigeringshjälpmedel bör du lita på dessa fyra alternativ. Det säkerställer att du kan hitta rätt.

6. Survival Kit

Olyckor kan hända när som helst. Det är just därför det är rätt val att ha ett överlevnadskit med sig. Det ger dig inte bara utrustning för att skydda dig från det hårda vädret utomhus, utan ger dig också användbara resurser som en ficklampa eller paracord-armband för vildmarksöverlevnad.

Om du undrar om det finns tillräckligt med utrymme för att ta med dig en så är svaret oftast ja. Det finns massor av kompakta överlevnadssatser tillgängliga. Jag kommer att lyfta fram några exempel nedan, som hjälper dig att välja rätt.

 • KOSIN överlevnadsutrustning set
 • STEALTH SQUADS 42 i 1 kit

Båda kiten rekommenderas starkt och är ganska kompakta enligt vissa videor. Så istället för att jämföra hundratals alternativ, välj något av dem.

7. Första hjälpen-låda

Tja, inga överraskningar där. Ska du ut på en fysisk aktivitet är det en bra idé att ta med en första hjälpen-låda. Även de mest kompakta första hjälpen-satserna har mer än 50 stycken. Du måste välja en sådan multifunktionell.

Jag gillar alltid att välja en som inte bara är kompakt utan också har massor av verktyg ifall jag skulle behöva hjälp. Två sådana alternativ som jag föredrar framför andra första hjälpen-kit är:

 • Surviveware Small First Aid Kit
 • DeftGet första hjälpen-kit

Anledningen till att jag föredrar dessa kit framför andra är att de var och en består av över 100 olika delar. Det är därför, när du väl har fått ett av dessa kit, behöver du inte oroa dig för att köpa ett till. Båda är snygga och kompakta vilket gör att du enkelt kan lägga dem i ryggsäcken.

8. Solskydd

Tja, valen här är ganska uppenbara. Du kan gå med saker som:

 • Solglasögon
 • Parasoll
 • läppbalsam
 • Hatt
 • Långstrumpor

På högre höjder är luften tunn. Som ett resultat är UV-strålar hårdare. Därför är det bättre att ta med sig sådana saker.

Tja, det är ungefär det. Om du är på väg för en enda dagsutflykt är detta den enda utrustningen du behöver ta med. Jag kommer nu att gå in på detaljerna för 2-dagarsreseutrustningen och även 3-dagarsreseutrustningen för att hjälpa dig packa för en resa av vilken varaktighet som helst.

2-dagars resa

Det bästa med min lista ovan är att den kan användas för en tvådagarsresa. Men du bör också ta med några extra förnödenheter, som jag kommer att belysa nedan.

Extra utrustning

1. Spis

Har du hört talas om backpacking kaminen?

Det är vikbara kokplattor som du kan ta med dig i ryggsäcken. Du kan bära deras bränsle separat och fästa det på sidan.

  Hur tar sig bergsklättrare ner igen? (Solo och grupper)

Om du är på en tvådagarsresa kan du behöva förbereda några färdigrätter, därför är det en bra idé att ta med en ryggsäck.

Om du inte är säker på hur du använder en, har jag skrivit en omfattande artikel om den hur man använder en propan campingkök. Jag tillbringade timmar med att gå igenom detaljerna och vad jag skulle undvika. Jag förklarade också vilka åtgärder som ska vidtas när gasen tar slut.

2. Extra kläder

Eftersom du skulle övernatta behöver du extra kläder och tillhörande lager. Du bör ta detta enligt resans längd. Du måste öka antalet kläder du vill ha på dig den första dagen. Det låter dig upprätthålla personlig hygien.

Jag pratar inte bara om t-shirten eller träningsbyxorna, utan också om strumpor och underkläder. Gör en lista över underkläder, t-shirts och träningsbyxor du behöver innan du packar.

3. Vattenreningssystem

Om det finns vattenkällor i närheten, utrusta dig med vattenreningssystemet. Det kan vara ett filter eller vattenreningstabletter eller något annat. Det är inte möjligt att transportera förpackat vatten i bulk.

Det är anledningen; du kan behöva hämta vatten från en närliggande bäck. Några av de vattenreningssystem du kan välja mellan är:

 • LifeStraw personligt vattenfilter
 • Drickbara Aqua vattenreningstabletter

Vart och ett av dessa vattenreningssystem säkerställer att du kan få dricksvatten från en naturlig källa. På så sätt kan du tillgodose ditt vattenbehov i flera dagar tillsammans.

Ett annat alternativ är att rena vattnet genom att använda campingspisen du tog med dig. Allt du behöver göra är att värma vattnet tillräckligt länge.

Jag skrev en artikel om det hur länge ska vattnet koka för att döda bakterier. Jag har också nämnt några tips där som kan hjälpa dig att avgöra om grytan har rätt temperatur.

Proffstips

Den naturliga vattenkällan kommer inte alltid att vara tillgänglig. Det är anledningen; en hopfällbar burk är en nödvändighet. På så sätt kan du ibland fylla den med rent vatten.

4. Skyddsrum

På en flerdagarsresa finns det inget annat att göra än att ta ett skydd med dig. Frågan är, vad exakt innebär ett härbärge?

Jag brukar ha med mig tält, sovsäck och filt. Dessa tre saker kan skydda mig i alla väder och ge mig en god natts sömn.

Nu ska jag dela med mig av en del av skyddsutrustningen som jag tyckte var användbar. Några av dem har jag använt själv, och resten är rekommenderade tält på Amazon och YouTube.

Camping tält

När du väljer ett campingtält är det viktigt att titta på utrymmet inuti. Själv gillar jag alltid att välja en som kan användas under hela säsongen. Jag kommer att dela med dig två sådana alternativ nedan.

 • TETON Sports Mountain Ultra-tält
 • Husbil Camping Backpacking tält

Om du inte har köpt ett tält än så rekommenderar jag starkt att kolla in en artikel jag skrivit om hur mycket kostar campingtält. Jag har samlat 60 prover där och delat in dem i sex kategorier så att du kan fatta ett klokt köpbeslut.

sovsäckar

En sovsäck skyddar dig mot tuffa väderförhållanden utomhus. Men för att säkerställa detta bör du gå med en 0-graders sovsäck. En 0 graders sovsäck är en sovsäck som du kan använda vid en lägsta temperatur på 0 C. Jag gillar att gå för 0 C mammasovsäckarna.

Har du aldrig hört talas om detta? Om du inte redan har gjort det, ta en titt på en tidigare artikel jag skrev om bästa sovsäckar under $150. Jag döpte till mumiekategorin och gick igenom snittpriset.

Sovsäckarna som jag kommer att lyfta fram nedan är av samma stil.

 • Hyke & Byke Eolus 0 graders sovsäck
 • TETON Sports LIVE Lätt mamma sovsäck

Filt

Du kanske undrar, efter tältet och väskan, varför har jag en filt på min lista?

  Vad är det bästa sättet att värma ett tält? (Snabbt och säkert)

Jag gillar alltid att ha övertalighet, särskilt på övernattningsresor. En extra filt kan ge dig välbehövlig värme under kalla nätter. Personligen heter den jag använder BEARZ Outdoor Pocket Blanket.

Att vara utrustad med detta ger mig rätt isolering och komfort, även i de svåraste klimatet. Därför kommer jag definitivt att råda dig att välja mellan dessa när du letar efter lämpliga barnomsorgsalternativ.

5. Personliga hygienartiklar

Om du planerar att tillbringa natten i vildmarken är det ett måste att bära dina hygienartiklar. Jag pratar om tandborsten, tandkrämen, våtservetter och lite vävnader. Personliga hygienartiklar kan variera från person till person.

Så om du ger dig ut på en tvådagarsresa är det här utrustningen du bör ta med dig tillsammans med annan utrustning.

Jag kommer nu att gå in på detaljerna för utrustningen du bör ta med för den tre dagar långa eller längre resan.

3-dagars resa (och mer)

Så vad skulle förändras om du åker på en tredagarsresa eller ännu längre?

Du måste ta med några extra saker. Eftersom jag redan har delat några större ryggsäckar med dig ovan så behöver du inte byta ryggsäck när du ska ut på långresa. Utrustningen du behöver ha med dig utöver tvådagarsturen är minimal. Jag lyfter fram det nedan.

Extra utrustning

1. MRE måltider

MRE meals står för The Meal, Ready to Eat. Dessa uppfyller främst kraven från det amerikanska försvarsdepartementet. Avdelningen köper ofta självförsörjande måltider till sina soldater på fältet. Dessa är lätt tillgängliga för alla att köpa på sajter som Amazon.

Allt du behöver göra är att värma upp påsarna så är din måltid klar på nolltid. Detta är enkelt med backpacking kaminen.

Dessa paket är kompakta och innehåller många godsaker, vilket innebär att du kan köpa flera MRE-paket för att hålla hela resan.

Nu kanske du tänker, vad är skillnaden mellan de vanliga färdigrätterna och måltiderna?

MRE är mer kompakta. De tar också hänsyn till dina dagliga näringsbehov. Om du vistas i vildmarken i 48 timmar har du råd att gå efter smaken.

Men om du är på en tredagarsresa eller mer är det bättre att hålla sig till MRE-måltider eftersom de också tar hand om näringsbehoven. Så för en tredagarsresa måste du byta ut de vanliga färdiga måltiderna med MRE-måltiderna.

Det fina är att detta är den enda förändringen du behöver veta när du går från en tvådagarsresa till en tredagarsresa eller ännu längre.

Vilken är den nödvändiga utrustningen som behövs för klättring?

Om din klätterresa omfattar mer än fotvandring behöver du förmodligen packa med dig några saker till. De fem viktigaste utrustningarna för klättring är:

 • rustning
 • Karbinhakar med rep
 • Klätterkläder
 • Klätterkängor eller vandringskängor

Om du har ont om utrymme eller bara vill ha med dig den nödvändiga utrustningen, är dessa fem du inte bör glömma.

Vad ska man inte ta med sig på en bergsklättringstur?

I listan ovan har jag bara nämnt utrustningen, vilket är av yttersta vikt och som du bör ta med själv. Men det finns också några saker att absolut undvika. Jag kommer in på detaljerna nedan.

 • Mycket extra kläder
 • Saker du inte får missa
 • Extra stor ryggsäck
 • Fjärde eller femte skjutningar från vad som helst

Dessa saker är inte nödvändiga. Dessutom kan resans oförutsägbara karaktär göra dessa saker till en börda för dig. Därför bör du absolut undvika dem.

För att undvika extra vikt rekommenderar jag att du läser en annan artikel jag skrivit om hur mycket ska din ryggsäck väga.

Slutsatser

Skulle du ha memorerat alla dessa saker på egen hand? Tja, till och med jag har en tendens att glömma. Därför tycker jag att det är en bra idé att följa min guide om du ska klättra. På så sätt säkerställer du att du inte packar extra och inte glömmer de mest avgörande föremålen.