Vad ska man göra om det finns en svartbjörn utanför ditt tält?

Första gången jag stötte på en svart björn var i Manitoba Riding Mountain National Park – det var skrämmande. Det första som kommer att tänka på är att du är klar – odjuret skulle vara det sista du kommer att se. Under åren träffade jag två till – båda gångerna var jag fortfarande i mitt tält. Min handling var alltid att vara tyst; Men det fick mig att tänka: vad ska jag göra om det finns en svart björn utanför ditt tält?

Det finns sex saker du kan göra om en svart björn är utanför ditt tält: du kan inte göra någonting, göra lite ljud, använda björnspray eller dra ut din pistol. Dessutom, om odjuret är ganska nära och försöker ta sig in – du kan bekämpa det eller på annat sätt – gå iväg.

Ur mitt perspektiv är det bättre att börja passivt och gradvis bli mer aggressiv – på så sätt undviker du att göra ett misstag som kan göra saker värre.

Det finns många anledningar varför camping kanske inte är säkert – även om jag tror att björnar kan hanteras klokt och de borde inte skrämma dig så mycket.

1. Gör ingenting

Den minst aggressiva metoden du kan använda om en björn är utanför ditt tält är att göra praktiskt taget ingenting. Tanken bakom det är att björnarna faktiskt inte är efter dig – de letar efter din mat och hatar uppriktigt sagt lukten av människokött.

Om du redan är i ditt tält – använd det som ett skydd, djuret kommer sannolikt inte att gå in eller riva upp väggarna för att attackera dig. När jag först misstänkte att en björn befann sig utanför mitt tält, var det det tillvägagångssättet jag tog.

Ärligt talat gjorde jag det för att jag var livrädd och frös på plats, det var inte så att jag visste vad jag gjorde. Ändå hade mina instinkter rätt och björnen flydde till slut.

Om du någonsin har vaknat och sett björnfotspår på golvet, bevisar det att den här metoden fungerar – bara för att du stannade ganska oavsiktligt under din sömn.

2. Gör lite ljud

Så det tidigare tillvägagångssättet fungerade inte – du förblev tyst i ditt tält, även om björnen vägrar att lämna och flyttar närmare ditt skydd. I det här fallet kan du fortsätta med det tysta tillvägagångssättet, men det skulle vara mycket mer stressande.

En annan teknik gör tvärtom: gör mycket oväsen för att skrämma bort det skrämmande djuret. Det är dock svårt att föreställa sig att björnar är rädda för människor, även om de är mycket större och starkare.

Om du väljer att göra oväsen, gör det så högt du kan; skrik ut lungorna, använd whistlers, slå din kruka med en pinne, stöt mot metaller och slå i marken med benen.

Kom ihåg att ju högre saker kommer att vara, desto mer sannolikt är det att du skrämmer bort björnen.

3. Prova en björnspray

Så du försökte skrämma iväg odjuret genom att göra höga ljud, men det vägrar att fly och stanna på ditt campingområde. Detta är vanligtvis fallet när björnarna är vana vid människor och inte är lättskrämda.

Tja, om du har tagit med dig björnspray på vägen är chansen stor att du kommer att använda den snart. Även om du inte gör det, ökar du självförtroendet och hindrar dig från att fatta förhastade beslut om du har den i ryggsäcken.

Ändå skulle det inte vara till hjälp om du gjorde det på fel sätt – när du tar ut sprayen och tänker använda den, föreslår jag att du tar följande steg.

Använd den aldrig i tältet

Liksom sprayer mot kriminella och möjligen gatuangripare innehåller björnsprayen capsaicin, som är en aktiv ingrediens i chilipeppar.

  Genomsnittlig vikt för husbilar i klass C

Det där dammet irriterar dina ögon så mycket att du inte kan sova i ditt tält resten av resan.

Om du bestämmer dig för att gå för det, gå ut och spraya det i fria luften mot björnen. Om du vill stanna inne kan du strö den genom dörren, men björnen måste vara på ingångssidan.

Spraya den mot vinden

Som jag nämnde kan sprayen vara skadlig om den av misstag kommer på din hud eller ögon. Därför är det viktigt att du känner igen vindriktningen och använder den som hävstång när du riktar dig mot björnen.

Och med tanke på att björnen inte är så nära dig, kommer sprayning i vinden med största sannolikhet inte att nå odjuret och kommer att vara ett fåfängt försök att skrämma bort det.

Se till att det är ett tydligt skott

Den här är ganska uppenbar, även om den är väldigt lätt att missa. Låt oss säga att björnen är bakom ditt tält eller en trädstam, och det finns ett föremål som skiljer den från dig.

Att försöka komma över det och spraya det som det är kommer att blockera de flesta irriterande partiklar från att nå björnens ansikte.

Se till att du har ett klart skott så att det mesta av sprayen landar på besten – annars; du skulle bara göra det argare.

4. Dra ditt skjutvapen

Om du äger ett skjutvapen måste du använda det när det börjar gå fel. Jag säger inte att det borde vara ditt första tillvägagångssätt – jag tror att det rätta sättet är att göra saker gradvis – från att vara tyst till att göra ljud till att använda en pistol.

Om du bestämmer dig för att ta ett skott föreslår jag att du gör det först för att köra bort den istället för att skada den. För det föreslår jag att du höjer din pistol först och skjuter en kula mot himlen.

Det finns två huvudorsaker till detta – den första skulle vara när du missar det centrala kroppsområdet eller ansiktet. Om kulan hade repat björnen och inte gjort allvarlig skada, är chansen stor att kulan blir arg och startar en attack.

Shooting for the sky minskar också chanserna att skada människor i närheten som bara råkade vara på fel plats vid fel tidpunkt.

En annan teknik är att skjuta björnen från ditt tält, även om detta är ett MYCKET FARLIGT tillvägagångssätt och du måste identifiera varelsen först.

Det har inträffat några olyckliga incidenter där människor har skadats eller till och med dödats, eftersom skytten bara misstänkte att roamingljuden kom från björnar.

Om du inte är säker på vad som springer utanför och du inte har fri sikt kan du göra ett litet hål med en kniv för att få en bättre visuell sikt.

5. Kämpa mot det

Det alternativet är bara relevant om björnen börjar attackera dig medan du gömmer dig för den i ditt tält och du inte har något annat skydd.

Ärligt talat, oddsen för att det händer är små – odjuret skulle inte vara intresserad om du inte har några öppna matburkar överallt.

Det är dock fortfarande ett möjligt scenario, och då är din bästa insats att bekämpa det. Om du vill attackera den utanför ditt tält har du ingen chans och det skulle vara helt dumt.

Även om du är inomhus har du fördelen av skyddet och kan använda dina ben för att sparka iväg björnen.

När du gör det måste du vara aggressiv – gå vild och skada den så mycket som möjligt (att göra några höga ljud vore trevligt).

6. Gå ut

Så du är i ditt tält och hör ljudet av den skrämmande björnen. Du valde att vänta inne och när det inte fungerade gjorde du några höga ljud.

  Ohio Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med allt du behöver veta

Ändå vägrar björnen att lämna och du har inga andra skyddsmedel, som björnspray eller ett skjutvapen.

I det scenariot är att komma undan ett rimligt val, speciellt om du gick ut ur tältet och stötte på björnen med överraskning. Om du väljer att springa måste du göra det snabbt, eftersom besten med största sannolikhet kommer att jaga dig.

Tänk på att peka dig själv på en vattenkälla – björnar hatar vatten och kommer med största sannolikhet att hålla sig utanför det. Och om du vet att det finns en lägereldsplats i närheten – gå dit, dessa djur blir väldigt snabbt rädda för eld.

Om ingen av dessa är tillgängliga, föreslår jag att du hittar en hög plats att klättra på (kanske ett träd eller en klippvägg) – som hundar kan björnar inte klättra.

Ändå är det ett dåligt val att komma undan om du redan är i tältet, eftersom du kommer att ge upp ditt gömställe – gör det bara om du inte har något annat val.

Vad ska man göra efter att björnen rymt?

Så en björn besökte din camping och gick äntligen av – vad nu? Nåväl, mitt första råd till dig är att lugna dig.

Att stå ansikte mot ansikte med en björn för första gången kan och kommer att vara skrämmande – du har ingen aning om vad du kan förvänta dig och fortsätt föreställa dig det värsta scenariot. Men när faran väl har passerat finns det ingen anledning att förbli upprörd.

Mitt andra råd är att flytta till en annan camping eftersom björnar tenderar att återvända. Om du är modig nog och bestämmer dig för att stanna, se till att rengöra ditt område helt och göm alla matburkar så att deras lukt inte känns.

Tänk också på att brand förmodligen skulle skrämma bort den. Vissa tror att ljus lockar björnar – ja, det är delvis sant. Ficklampor rekommenderas inte; dock är en lägereld en annan historia.

Jag föreslår att du bygger en brasa som brinner hela natten – jag dedikerade en hel till den artikel om den frågan och gav några användbara tips och tekniker.

Ger ett tält något skydd mot björnar?

Det finns en vanlig missuppfattning att ditt tält skulle hindra björnen från att känna lukten av dig och maten du tog med.

Björnar har ett utmärkt luktsinne – precis som hundar, och om du inte kan känna saker betyder det inte att odjuret inte kan det heller.

Ändå erbjuder ett tält psykologiskt skydd och förhindrar ögoninnehåll – underskatta inte det, det kan vara lite annorlunda som skulle stoppa en attack.

När björnen kommer över din campingplats och stöter på tältet är dess naturliga beteende att cirkla runt det, sniffa lite på det och så småningom gå. Om du sover utanför ditt tält skulle du bli stressad väldigt snabbt och din ögonkontakt skulle störa det väldigt snabbt.

Hur kan jag vara säker på att det är en björn?

Om du inte är säker på om det verkligen är en björn ute är det bättre att lämna den utan att kolla.

Ändå brukar björnar gå relativt långsamt och andas tungt. Och när han kommer nära ditt tält kan du till och med höra honom nosa i botten av tältet.

Om solen gick upp och du vaknade till ljudet av björnar kan du se en skugga i dess form. Jag skulle inte rekommendera att öppna dragkedjan på dörren och titta ut – det kan stressa upp det och eskalera saker.

Vilka björnar är farliga?

Oavsett om du campar eller bara tillbringar din tid utomhus är det inte ovanligt att stöta på björnar – det är ändå viktigt att skilja på vilka som kan vara relativt farliga.

  En lista över de bästa bågskyttebanorna i Los Angeles

För att vara tydlig, när jag pratar om svartbjörnar, pratar jag specifikt om Amerikansk svartbjörn (Ursus americanus)en medelstor björn med ursprung i Nordamerika.

Tja, dessa skulle vara farliga om du råkar stöta på en mamma med ungar, eller kanske en rejäl rov hane.

En mamma med ungar

En björnmamma med sina ungar kan vara mycket farlig – hon kommer att bli extremt aggressiv för att skydda sina ungar. Om du stöter på dem måste du vara mycket försiktig med dina nästa steg.

Rensa först området långsamt genom att flytta tillbaka samtidigt som du behåller ögonkontakten. För det andra, gör inte skarpa rörelser som kan tolkas som ett hot av mamman.

Den rovdjurshannen

Det andra farliga odjuret är rovhanen. Även om namnet är skrämmande, kom ihåg att chansen att stöta på en är liten.

Denna björn är en typisk Ursus americanus; dock svältes den rå på ett sätt att den inte såg något annat alternativ än att attackera. Dessutom skulle speciellt den här följa dig och jaga dig för att göra dig till sitt byte.

Att skilja en rovhane från en vanlig ryggbjörn är ganska lätt – medan den andra verkar rädd och flyr om du låter, den första verkar aggressiv och stannar kvar.

Dessutom skulle rovdjuret vara tystare utan den huffande, puffande exhibitionismen av ett upphetsat odjur. När du försöker backa, skulle den rovfiske hanen titta nyfiket på dig och förbli tyst på ett stressande sätt.

Vad ska man göra om en björn följer efter dig?

Låt oss säga att du är ute på en promenad och ser en björn på avstånd – ärligt talat, det har inte hänt mig en enda gång. Ändå märker du att det rör sig med dig när du fortsätter att gå din väg. Vad ska du göra?

Tja, av min erfarenhet är det bättre att ignorera dem samtidigt som du håller samma takt. Tanken är att björnen inte har för avsikt att attackera dig (såvida det inte är ett rovdjur som beskrivits ovan – även om det är knappt).

Ändå, om du börjar göra skarpa rörelser och ändrar ditt nuvarande beteende, kan det tolka detta som ett hotfullt drag och bli aggressiv.

Om en björn har följt efter dig till din camping eller kanske fortsätter att återvända till ditt område natt efter natt, byt plats. När du är i ditt tält, hantera björnen med någon av metoderna som beskrivs ovan.

När han äntligen är borta, flytta till en annan plats och se till att hålla området rent.

Slutsatser

Det är vanligt att du stöter på svartbjörnar när du åker på camping, speciellt om du hänger i Nordamerika. I de allra flesta fall är det inte farligt att stöta på en björn, och chansen är stor att den så småningom lämnar din campingplats om du inte gör något.

Men om saker och ting börjar eskalera kan du använda björnspray utanför ditt tält eller skjuta det med ditt gevär. Det är viktigt att du lär dig att känna igen björnar som kan vara farliga – det är främst en mamma med ungar och en rov hane.

Om du stöter på en björnmamma, gå långsamt bort och behåll ögonkontakten. Om du misstänker att björnen är rovdjur (även om den är extremt sällsynt) – du borde förmodligen bli mer aggressiv eller inte – kom iväg så snart som möjligt.

Jag hoppas att min artikel har lugnat dig och gett dig en bättre uppfattning om hur du ska hantera en svartbjörn som står utanför ditt tält. Om du har några tankar eller nya insikter, låt mig veta allt om dem genom att lämna en kommentar nedan!