Vad ska jag göra om jag ser en prärievarg när jag är ute och promenerar?

Att observera vilda djur är utan tvekan en av de mest spännande aspekterna av vandring, men det är viktigt att lära sig hur man interagerar med vilda djur på leden. Jag har stött på prärievargar otaliga gånger när jag vandrade på stigarna nära mitt hus. Det är alltid en spännande men skrämmande upplevelse, men vad ska du göra om du ser en prärievarg när du är ute och promenerar?

Coyote attacker på människor är extremt sällsynta, men du måste fortfarande vara försiktig. Om du stöter på en prärievarg på en promenad, håll avstånd, säkra dina husdjur/barn och spring aldrig iväg eftersom detta kan utlösa deras jaktsvar. Coyotes kan springa i 40 mph, så det säkrare alternativet är att göra lite ljud och skrämma bort dem.

Det har bara funnits 2 registrerade fall av en människa dödad av en prärievarg, så att möta en prärievarg är sällan farligt. De flesta attacker är resultatet av att ett rabiat djur beter sig irrationellt. Så om du stöter på en prärievarg som inte är lätt att skrämma, är det bästa du kan göra att undvika dem och hålla avstånd.

Möter en prärievarg när du är ute på en promenad

Coyotes är nattdjur som finns i större delen av Nordamerika. De är nära besläktade med vargen, men de överstiger sällan 44 pund och 37 tum i längd. Den grå vargen väger i genomsnitt 170 pund och är över fem fot lång, så de är mycket större än en prärievarg.

Coyotes kan se ut som vargar, men de ser ut som en grå/brun hund med lång svans. Jag trodde att mina grannar hade en ny hund när jag först såg en prärievarg på min bakgård. Det såg ut som en utmärglad schäfer.

Du har säkert hört prärievargar skrika och yla i skogen på natten, men du kommer sällan att se dem under dagen. De jagar oftast i flock, så om du ser en prärievarg i närheten finns det förmodligen fler i närheten.

  Kan man använda Gorilla Glue på skosulor? Hur håller det?

Coyotes är nattaktiva, så det är sällsynt att se dem på en promenad, men det händer. Så här gör du om du stöter på en prärievarg på en promenad.

  • Undvik dem: Att se en prärievarg på leden är vanligtvis inga problem (även under dagen). De är mycket vanliga, så du kommer med största sannolikhet så småningom att stöta på en prärievarg på vandringsleden. Om du ser en prärievarg, ge dem gott om utrymme och hitta en alternativ väg runt dem. En prärievarg som inte är lättskrämd vaktar sin håla eller är rabiat (båda fallen är farliga).
  • Gör mycket ljud: Du kan nästan alltid skrämma bort en prärievarg genom att bli stor och högljudd. Din närvaro är häpnadsväckande nog, så det borde inte krävas mycket för att skrämma bort en prärievarg. Att skrika och vifta med armarna borde räcka.
  • Mata dem aldrig: Coyotes ser ut som en liten hund, så det kan vara frestande att mata dem. Att mata prärievargar kommer förmodligen inte att utsätta dig för omedelbar fara, men det kommer att få dem att närma sig andra människor i framtiden.
  • Förvara inte mat runt ditt tält: Coyotes är opportunistiska jägare, så de kommer snabbt att jaga efter mat som lämnas utanför ditt tält. Att lämna mat runt ditt tält eller campingplats kommer att göra prärievargar fräcka och mer benägna att attackera.
  • Skyddade husdjur och barn: Det är sällsynt att en prärievarg attackerar en vuxen, men de kan allvarligt skada husdjur och små barn. Koppla din hund och håll den nära dig. Coyotes är små, så de kommer sällan att attackera barn, men kommer också att hålla dem runt.
  • Stå på golvet och håll ögonkontakt: Att stå på dig är extremt viktigt när du möter en prärievarg på en promenad. Till skillnad från björnar, vargar och fjälllejon skrämms prärievargar lätt. Att hålla ögonkontakt och stå stark räcker oftast för att driva bort dem.
  • Spring inte från Coyotes: Coyotes kan springa upp till 40 mph, så det är ingen idé att försöka fly. De kan lätt springa undan dig och det kan utlösa en rovdjursjakt. Om du kommer öga mot öga med en prärievarg, gör lite ljud och försök skrämma bort den. Om det inte fungerar, backa långsamt och lugnt och hitta en annan väg. Coyotes ser inte människor som mat, så det är liten risk att de närmar sig.
  Varför har vandringskängor röda snören? Vandringsstövlar med röda snören förklaras

Kommer en prärievarg att attackera dig?

Av Alyson Hurt från Arlington, Virginia, USA – Flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1123842

Prärievargar förgriper sig vanligtvis på gnagare och andra smådjur. De är listiga opportunistiska jägare, men det finns liten risk att bli attackerad av en prärievarg. Han är mer sannolikt att bli attackerad av din grannes hund än en vild prärievarg.

Människor är mycket större än en prärievargs typiska födokälla. Även barn är större än de kaniner, skunkar, möss etc. som prärievargar brukar äta. Så det är väldigt liten risk att bli attackerad av en prärievarg då de inte ser dig som en matkälla. De håller sig i allmänhet borta från människor, även när de jagar i flock.

Risken för skador är inte värd att attackera en människa när lättare matkällor finns tillgängliga. Ändå är det alltid en bra idé att ge prärievargar en bred koj och vara beredd om du mot förmodan stöter på en prärievarg på en vandring eller campingtur. Som med de flesta vilda djur finns det vissa mänskliga beteenden som ökar sannolikheten för att bli attackerad.

Det kan vara svårt att avskräcka vissa prärievargar

Coyotes är i allmänhet lätta att avskräcka, men ibland kan det vara utmanande. Coyoter som har blivit vana vid människor (mattränade), eller bildar familj under parningssäsongen kan vara svåra att avskräcka. Detta gör dem mycket farligare.

Du kan behöva bli högljudd och vifta med armarna om det inte fungerar att stanna på golvet och hålla ögonkontakt. Det fungerar 99% av tiden, men du kan behöva kasta pinnar eller stenar på prärievargen för att ytterligare skrämma bort den.

Slå tillbaka om du blir attackerad av en prärievarg

Av Pjwhalen – Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17909161

Det finns en mycket liten chans att du någonsin kommer att bli attackerad av en prärievarg. Det förekommer färre än 5 prärievarvaretacker per år och involverar nästan alltid små barn, husdjur eller ett rabiat djur. Attackerna är sällan dödliga med endast 2 dödsfall under de senaste 50 åren.

  Hur stark är paracord? Paracord viktgränser och viktklasser förklaras

Att bli attackerad av en prärievarg är sällsynt, men det kan hända. Coyotes väger sällan mer än 35 pund, så de är ganska lätta att kontrollera. De flesta attacker resulterar i mindre skador, liknande en attack av en liten hund. Dessutom krävs det inte mycket för att skrämma bort dem i ett slagsmål.

Du måste slå tillbaka om du någonsin blir attackerad av en prärievarg. De flesta attacker från prärievarg orsakas av ett rabiat djur, så de är inte rationella. Rabies är extremt sällsynt hos prärievargar och de ligger allra längst ner på rabieslistan bredvid kaniner och bävrar. Skunken, räven eller katten som hänger på din trädgård är mer benägna att få rabies än en prärievarg.

Rapportera aggressiva prärievargar omedelbart

Om du någonsin stöter på en aggressiv eller orädd prärievarg bör du rapportera det till din lokala djurkontroll så snart som möjligt. Coyotes är i allmänhet skygga, så att stöta på en aggressiv coyote är nästan alltid ett tecken på ett underliggande problem.

Tecken på aggression liknar de hos hundar. Leta efter upphöjd päls, morrande, morrande och utfall. De kanske skyddar sin valpkull eller vaktar resurser, men det är vanligtvis ett tecken på sjukdom.

En prärievarg som undviker människor/husdjur är inget problem. Håll bara avstånd så ska du inte ha några problem. Ring bara myndigheterna om de är aggressiva och utgör en fara för dig själv och andra.