Vad ska jag göra med en rutten vedhög?

Efter en lång vinter ligger här en hög med oanvänd ved som sett bättre dagar. Efter att träet har lämnats otäckt hela vintern, börjar det ruttna och sönderfalla och lämnar en smutsig röra efter sig. Så vad kan du göra med allt det ruttna träet? Den goda nyheten är att de där gamla fula stockarna inte behöver sitta och ruttna.

Vad ska jag göra med en rutten vedhög? Du har 3 huvudalternativ när du har att göra med en rutten vedhög. Rutten ved kan vanligtvis brännas om inte för långt bort. Den kan användas för att dekorera dina trädgårdssängar, förvandla till kompost, gränsa en stig, etc. Eller så kan du få träet ur vägen och föra tillbaka det in i skogen för att växa naturligt på ett eller två år långt.

Den som hugger ved runt sin egendom eller har ett fint skogsområde på sin gård får då och då ta itu med en rutten vedhög. Vissa människor gillar utseendet på ruttnande trä, medan andra bara vill slänga det. Läs vidare för att lära dig några fler sätt att bli av med ruttet trä.

Hur man blir av med ruttet trä

Rutten ved går helt enkelt igenom nedbrytningsprocessen. Det enklaste sättet att göra sig av med det är att slänga det tillbaka in i skogen utom synhåll. Det kommer att sönderfalla helt och återgå till jorden efter ett eller två år. Det finns några huvudsakliga sätt att kassera ruttet trä.

  • Låt det lösas upp: Att flytta virket till en plats för att bryta ner är det enklaste sättet att bli av med det. Trä som flyttas till skogen bör sönderfalla och komposteras inom 2-3 år.
  • Bränn veden: Rutten ved kan brännas, men den brinner inte bra. Rutten ved är svår att tända och ger ifrån sig mycket rök. Se till att din stad tillåter bränder på din fastighet eftersom svart illaluktande rök kommer att dra till sig en del uppmärksamhet.
  • Hitta en returplats: De flesta städer har en insamlingsplats för trädgårdsavfall. Du kan ringa någon på ditt lokala stadskontor, men de vet förmodligen inte vad de ska göra med det. Jag rekommenderar att du frågar ditt avfallsbolag. Soptippen tar förmodligen inte trädgårdsavfall, men de vet säkert vart de ska ta vägen.
  • Anlita en sophämtningstjänst: Varje trädgårdsföretag måste kunna behandla trädgårdsavfall. Det kostar 200-300 dollar att städa upp en liten gård och slänga allt ruttet ved.
  • Hitta användningsområden runt trädgården: Det finns otaliga sätt att införliva stora ruttnande stockar i ditt landskap. Du kan fodra dina trädgårdar eller använda dem som dekorativa delar. Mindre trädgårdsavfall kan användas som naturlig kompost eller kompost. Du kan alltid lägga vanlig färgad kompost ovanpå om du inte gillar utseendet.
  Har alla tält golv? Du kanske blir förvånad!

Flytta träet någonstans för att sönderfalla naturligt

Att låta restved ruttna är bättre för miljön än att bränna det. Vid sönderfall frigörs metan som ger 1/6 av koldioxidproduktionen jämfört med förbränning. Att elda ruttet ved är inte så dåligt för miljön eftersom det tekniskt sett anses vara kolneutralt enligt EPA. Välskötta skogar förbättrar faktiskt vatten- och luftkvaliteten.

Att ge ditt trä tid att sönderfalla är förvånansvärt enkelt. Flytta bara tillbaka den till skogen där du inte kan se den och låt naturen göra sitt jobb. Träet kommer att sönderfalla naturligt och återgå till jorden efter några år. Dessutom ger det små djur/insekter ett fint hem.

Det finns några stora nackdelar med detta tillvägagångssätt. Det stora problemet är att man måste komma ur vägen någonstans för att lämna skogen. Det är inget problem på en stor bit mark, men det kan orsaka problem i staden. Det är också ett ögonsår som du kommer att behöva hantera i några år.

Att bränna det ruttna veden eller ta med det någonstans kan vara ett bättre alternativ om du är redo att göra dig av med den nu.

Man kan elda ruttet ved, men det är inte snyggt

Jag brukar bara elda min ruttna ved i min vedspis. När det kommer till ved så lever jag efter 1 grundregel. Den går i brännaren så länge den kan plockas upp utan att falla isär. Rutten ved kanske inte är lika bra som traditionell ved, men det kommer att brinna.

Den stora nackdelen med att elda ruttet ved är att det är väldigt blött. Våt ved avger mycket rök, vilket gör det svårt att sitta runt lägerelden. Dessutom pyr det vid låg temperatur och brinner mycket snabbare än vanliga stockar. Jag rekommenderar att blanda ihop lite bra trä om du planerar att ta detta tillvägagångssätt.

  Hur förblir golvlösa tält torra?

Se till att din stad tillåter eld innan du tänder den. All den svarta röken kommer utan tvekan att dra till sig grannarnas uppmärksamhet. Att tända eld från vått ruttet ved kan vara lite av en utmaning. Jag började nyligen använda en propanfackla för att tända alla mina lägereldar.

Det är mycket säkrare än att använda något som bensin och jag är mycket mer benägen att starta en brand om det tar mindre än en minut. En propanfackla är i grunden en miniflamekastare, så den kan tända nästan vad som helst. Dessutom är det väldigt roligt att använda. Jag använder en billig hamnbloss, men jag har koll på en Flame King propan facklor som kommer med en detonator (behöver ingen tändare).

Var kan jag ta ruttet ved?

Om det inte finns någonstans på din trädgård att göra sig av med ruttet ved, kan du vanligtvis ta det till en lokal avlämningsplats någonstans i stan. Det är svårt att hantera stadsarbetare, så jag rekommenderar att du ringer ditt lokala avfallshanteringsföretag och frågar dem vad de ska göra med det. De flesta soptippar kan inte ta emot trädgårdsavfall, men de borde kunna peka dig i rätt riktning.

Min stad har en insamlingsanläggning för trädgårdsavfall som förvandlar det ruttna virket till kompost/kompost som färgas och används över hela staden. Jag kan lämna 1 lastbil med skräp per dag gratis och den andra leveransen är $5. Priset ska vara rimligt oavsett var du befinner dig. Att lämna en lastbil med skräp på soptippen kostar mindre än $10, så trädgårdsavfall borde vara något billigt.

  Behöver jag antibiotika efter ett fästingbett?

Överväg en insamlingstjänst för trädgårdsavfall

Du bör seriöst överväga att anlita en sophämtare om du har mycket ruttet ved eller inte har tillgång till en lastbil. Min mormor betalar ett trädgårdsföretag för att städa upp och göra sig av med alla nedfallna grenar i början av varje säsong.

De ger henne en bra affär eftersom varven är små här, men det är mindre än $200 för städning och borttagning. Det är inte så illa när man betänker att behandling av det förmodligen kommer att ta en hel dag ledigt. Jag gillar att jobba i trädgården, men det priset är inte dåligt.

Är ruttet trä bra för kompost?

Ruttent trä är en av de bästa komposterna. Skogsekologer letar faktiskt efter minst 15 % av en skog som ruttnande skräp för att avgöra om den är frisk. När mindre än 5 % av en skog består av skräp kommer den omgivande vegetationen att dö utan ingrepp.

Trä som lämnas ute i elementen ruttnar snabbt och förvandlas till kompost. Allt som krävs är tid och lite vatten för att påskynda den naturliga komposteringsprocessen. Att kompostved blir ett ekosystem för otaliga djur. Forskare fann att den genomsnittliga biten ruttet trä innehåller mer än 450 levande varelser.

Andra användningsområden i trädgården

Du kan vanligtvis hitta en plats att använda ruttet trä om det redan är ruttet och faller isär. Använd stora bitar för att skissera din trädgård eller stapla dem för naturlig dekoration.

Mindre bitar kan slängas i trädgården för kompost i början av säsongen. Jag tycker att naturlig mulch ser ful ut så jag köper vanlig färgad mulch för att toppa det.