Vad orsakar överdrivet damm i ett hem

De flesta människor är omedvetna om hur många föremål i deras hem som kan samla damm, och eftersom damm kan orsaka förödelse i någons liv, lära sig hur man minskar det närhelst du kan, kommer du långt för att hålla dig frisk och må bra.

Oavsett om du bor i en liten lägenhet eller ett stort hem, finns det saker du kan göra för att minska mängden damm där, och de flesta av dessa tips är lätta att följa och dessutom billiga. Det bästa av allt är att de avsevärt kan minska antalet övre luftvägsproblem du kan ha, vilket skapar en miljö som bidrar till att leva lyckligt och hälsosamt.

Typen av golv

Det finns många olika områden du kan titta på när du bestämmer dig för hur du ska minska mängden damm i ditt hem. Ett av de viktigaste områdena är typ av golv du har. Om du lider av många allergier och andningsproblem, matta är ingen bra idé för oavsett hur ofta du dammsuger kommer dammet och allergenerna att ligga kvar i mattan väldigt länge. Dammsugning kommer att ta bort en del av dammet, men mycket av det kommer aldrig att tas bort eftersom det sitter så väl fast i mattfibrerna.

Av denna anledning byter många personer med svår allergi till trägolv eller vinylgolv av något slag, dvs lättare att hålla ren och samlar inte så mycket damm för det första. Ett annat problem med mattor är att när du dammsuger så hamnar mycket av dammet i luften istället för att sugas upp i dammsugaren, vilket bara omfördelar det och kan därför göra saken värre istället för bättre.

Om du inte har råd att byta från matta till en annan typ av golv bör du åtminstone överväga att köpa en dammsugare som använder en HEPA filtrera. HEPA står för högeffektiv partikelluft, och dessa är några av de bästa typerna av dammsugare för personer som lider av allergier regelbundet.

Se även  Bästa dammsprejerna för ett rent, dammfritt hem: 2023 recensioner

Tillståndet för dina luftkanaler

Här är ytterligare ett tips som många inte tänker så mycket på – dina luftkanaler för ditt luftkonditioneringssystem. Många gånger suger ditt luftkanalsystem in damm från olika rum i ditt hem, inklusive din vind, och omfördelar den till andra delar av huset. Kanalsystemet i ditt tvångsluftsystem kan hålla in smuts och andra allergener från icke-luftkonditionerade områden i hemmet och sedan blåsa tillbaka det direkt i de luftkonditionerade områdena.

Varför händer detta? Av många anledningar. Du kan ha luckor eller hål runt olika beslag eller skarvar som är oförseglade mellan dina kanalsektioner som alla tar in damm och andra allergener, där de sedan kan läcka in i ditt hem utan att du ens är medveten om det. Enligt experterna förlorar många husägare ungefär 20 % till 30 % av luften som strömmar in i deras HVAC-system, vilket innebär ett mindre effektivt luftkonditioneringssystem och en högre elräkning.

Om du är nyfiken på effektiviteten i ditt kanalsystem finns det saker du kan göra för att kontrollera det. Till exempel, om din elräkningar är högre än du tror att de borde vara eller så har du fläckar i ditt hus som är det varmare eller svalare än resten av huset kan du ha kanalsystem som läcker. Lyckligtvis kan en hemenergispecialist berätta för dig med säkerhet om detta händer i ditt hem, och om det är det, är allt du behöver göra att täta kanalerna ordentligt.

Vad sägs om dina luftfilter?

Luftfilter bör bytas ut regelbundet för att hålla ditt luftkonditioneringssystem igång mer effektivt, men vet du vilken typ av filter som fungerar bäst? De vanliga glasfiber luftfilter är billiga, men det finns en anledning till detta. Många gånger gör dessa filter helt enkelt inte ett särskilt bra jobb med att fånga upp små partiklar som damm, vilket innebär att förångarspolen kan bli smutsig och orsaka att allergener som damm omfördelas tillbaka till luften.

Se även  Hur man rengör en Corian-vask

Luftfilter har alla MERV-betyg och ditt genomsnitt ett billigt luftfilter är vanligtvis klassificerat från 1 till 4. För att ta bort ännu mer damm och andra allergener från ditt hem, prova några av de fler dyra luftfilter som har en MERV-betyg på 5 till 8, åtminstone. Oroa dig inte, de är inte mycket dyrare än filtren med lägre betyg, och du drar mycket nytta av att använda den här typen av luftfilter.

Tänk också på att veckade luftfilter bör bytas oftare helt enkelt för att de blir smutsiga så snabbt. Du kan också överväga att installera en luftrenare för hela huset i ditt luftkanalsystem, och du kan få ytterligare information om dessa genom ditt lokala VVS-företag. Oavsett anledningen till att ditt hem har mycket damm så är lösningarna för att ta hand om problemet oftast väldigt enkla och prisvärda, så stressa inte upp om detta händer dig.

Hur man minskar mängden damm

Om du upplever mycket damm i ditt hem, men du är osäker på var det kommer ifrån, professionell energieffektiv expert är ett bra ställe att börja. Dessa företag kommer att inspektera ditt hem noggrant och låta dig veta var problemområdena finns, vilket gör att du kan få de lösningar du behöver för att ta hand om problemen så att du kan få ett mycket hälsosammare hem när du är klar. Det finns också några fler tips du kan följa som kommer att hjälpa mycket, inklusive:

  • Se till att alla som kommer in i ditt hem tar av sig skorna innan de går in.
  • Kontrollera kanalerna på vinden för att se till att alla är ordentligt fastsatta.
  • Se till att ditt hems register förblir rena genom att rengöra dem regelbundet med en fuktig tvättlapp eller a sprayrengöringsmedel.
  • Kolla fönstrendörrar och luftfilterportar för att se till att de alla är så täta som möjligt.
Se även  Hur länge lever vägglöss på kläder?

Den goda nyheten är att alla dessa tips är enkelt att göraoch de flesta av de åtgärder du behöver för att ta hand om eventuella problem är mycket billigt också. Lite kunskap och lite sunt förnuft kan hjälpa dig att njuta av ett hem som är mycket mindre dammigt i slutändan, vilket också innebär ett bekvämare och hälsosammare hem.

Slutsats

Att ha ett hem som är attraktivt, mindre rörigt och mycket hälsosammare är alla möjliga när du koncentrerar dig på att ta bort damm från ditt hem. Låt oss inse det, ett dammigt hem är inte ett hem de flesta ägare är nöjda med, och detta gäller särskilt för hem med små barn eller äldre människor som bor i dem. Även för friska eller unga människor kan mycket damm orsaka förödelse för din allmänna hälsa och till och med ditt liv, varför det är så bra att veta att botemedel mot detta problem är mycket enklare än du tror.

Om du behöver någon typ av information om dammiga hus eller annat som rör ditt hem så har vi fler artiklar som kan hjälpa dig att lära dig mer om allt som har att göra med att hålla ditt hus fullt fungerande, mer attraktivt och naturligtvis mycket hälsosammare att leva i, vilket kan göra ditt liv enklare på så många sätt.

Lämna en kommentar