Vad man ska ha på sig Vandring i 30 F graders väder

Frestad att ge sig ut på stigarna, men det är bara 30 grader ute? Oroa dig inte, du kan fortfarande vandra. Du behöver bara lite förberedelser.

Vid vandring i 30-gradersväder bör du ha på dig minst 3 lager. Helst bör du bära ett varmt baslager som fungerar bra för att transportera bort fukt, ett isoleringslager av fleece och ett yttre lager som passar för vilket väder du än ska vandra i. När du är osäker på dina lager är det bättre att ha för många lager än inte tillräckligt när det kommer till kallt väder.

Kläder är ett av de viktigaste verktygen du behöver för att säkerställa att din vandring går smidigt. Utöver det kommer du att vilja se till att du har rätt utrustning och kunskap. Att vandra i 30 grader kan trots allt vara mycket farligare än att vandra i intervallet 50-70 grader.

Läs vidare så får du möjlighet att lära dig precis vad du behöver för att vandra bekvämt och säkert i 30 grader.

Hur man vandrar eller går i 30-gradersväder

Även om det kan kräva lite mer förberedelser, vandring i kallare temperaturer kan vara både spännande och lugnt. Det är mer sannolikt att du har spåren för dig själv! Det är också ett bra sätt att hålla sig i form hela året.

Tänk bara på det att vandra i kylan kanske inte är något för dig. Casual vandrare kan bli chockade av tanken på att vandra när det är minusgrader ute, och det är inget fel med det! Vandrare har ofta väldigt olika åsikter om vilken temperatur som är för kall för att vandra. Om du undrar om 30 grader är för kallt för dig eller inte, ta en titt på vår artikel om vilken temperatur som är för kall för att vandra här.

Men om du råkar vara någon som är intresserad av att anta utmaningen att vandra i 30 grader, du är på rätt plats. Nedan kommer vi igång med att ta upp några av de viktigaste verktygen du behöver för att vandra i 30-graders väder.

Att bära rätt balans mellan kläder

Så, 30 grader är kallt.

Till skillnad från att vandra vid varmare temperaturer, är paketering en absolut nödvändighet när du vandrar i 30 grader. Som sagt, vilka kläder du behöver beror på några olika variabler. Naturligtvis, 30 grader i torrt väder kommer att bli en annan upplevelse än 30 grader i snön. Utöver det kan en kort, nonstop vandring kräva lite mindre kläder än en längre vandring där du kommer att ta pauser då och då.

De flesta är medvetna om att när du tränar tenderar din kropp att bli lite varmare. På grund av det kan du behöva sidträna lite för att bedöma hur många lager kläder du behöver för en 30-graders vandring. Om du är ny på att vandra vid så låga temperaturer, se till att bära mer kläder än du tror att du behöver. Det kan också vara bra att hålla sig till kortare vandringar där du enkelt kan ta dig tillbaka till ditt hem eller bilen för att värma upp. Om du kör till din vandringsplats kan det också vara klokt att ha extra kläder i bilen ifall du behöver lägga till fler lager eller byta outfit helt.

  Hur mycket väger pontonbåtar (plus 15 RIKTIGA pontonbåtar)

Några exempel på några väsentliga saker att ha på sig i 30-gradersväder:

 • mössa eller annan varm mössa
 • Halsduk eller jacka som dras upp runt halsen
 • Tunn till medeltjock handskar
 • En termisk baslager topp
 • En isolering mellanlager (det är här värmen hålls in)
 • A vindbrytande jacka ytterskikt (eller en regn/lätt snöjacka om det ska regna eller snöa alls)
 • Termisk baslagerbotten
 • Joggingbyxor, isolerade löparbyxor eller snöbyxor beroende på om det finns snö som du kan vada igenom
 • Medium tjocklek ullsockor
 • Trail löparskor eller vandringsskor (kan du vandra i löparskor? Jag pratar mer ingående om den frågan i mitt inlägg, här)

TL;DR: Om du ska jogga eller vandra utan att stanna kan du klara dig med färre lager, om du inte ska ut i djup vildmark. Om du till exempel vandrar ett par mil på en välkänd stig i din stad, kanske du inte behöver det yttre lagret eller handskarna (beroende på vädret). Om du vandrar och sedan campar eller sitter runt, du måste bunta ihop mer och ta med allt på den här listan.

Se till att läsa lageravsnittet nedan där vi får mer specifik information om hur man sätter ihop allt detta.

Rätt utrustning

Utöver dina kläder finns det några andra saker du vill se till att du har när du vandrar i 30 grader också. Kom ihåg, mer förberedelser behövs när du tillbringar mycket tid utomhus vid så kalla temperaturer. Annars kan du åtminstone bli obekväm.

Några saker du kanske vill ta med dig på en 30-graders vandring inkluderar:

 • Handvärmare. Du kan ha handvärmare i dina fickor, dina handskar och till och med dina skor. Du kan till och med lägga några under hatten om du vill! Dessa små killar är fantastiska för att tillföra lite värme till dina extremiteter – vilket är mycket viktigt för att hjälpa till att bekämpa köldskador. Och ja, frostskador kan inträffa vid 30 grader, speciellt om det blåser.
 • Snacks. Din kropp kommer sannolikt att bränna kalorier i högre takt medan du vandrar i kylan. Detta beror på att det fungerar för att hålla dig varm och ta dig igenom vandringen. Ta med dig massor av snacks och ät dem när du känner att du behöver det.
 • En ficklampa eller pannlampa. Solen går ner mycket snabbare under de kallare månaderna och det kan vara lätt att tappa tiden när du njuter av naturen. Om du har en extra ljuskälla kan du komma tillbaka till säkerheten oavsett vad klockan är.
 • Solskydd. Även i kallt väder kan solen fortfarande ha stor effekt på din hud. Använd mycket solskyddsmedel för att skydda exponerad hud. Du får inte hoppa över detta steg om det ligger snö på marken. Snö reflekterar ljus och du skulle bli förvånad över hur bra du kan brinna på vintern.
 • Nödtillbehör. Du vet aldrig när du kan behöva en första hjälpen-kit, nödfiltar, skydd eller verktyg för att göra upp eld. Ha alltid dessa saker i packningen. Med lite tur kommer du inte att behöva använda dem. Om du är nära din bil kommer det att fungera utmärkt att ha dessa i bilen. (Vad händer om din bil till exempel inte startar?)
 • Vatten. Att hålla sig hydrerad är viktigt oavsett vilken temperatur det är.
 • Ett navigeringsverktyg. Oavsett om det är en kompass, GPS eller smartphone, ta med något som du kan använda för att antingen hitta rätt eller guida någon annan till dig. Det kan göra stor skillnad om du råkar gå vilse.
  Är vandringsbyxor värt det? Ta reda på varför jag inte ser tillbaka

Speciella kunskaper och säkerhetstips

Överlevnadsförmåga är ett plus för att vandra oavsett årstid, men de kan bli mer nödvändiga när du vandrar i 30 grader. Saker som veta hur man gör upp en eld även med snö runt omkring, hur man navigerar i snön och hur man skapar ett skydd Att använda allt som finns runt omkring dig kan alla vara otroligt fördelaktigt om du råkar gå vilse under din vandring.

Att starta en eld från ingenting är extremt svårt, även för erfarna överlevnadsmän. Många människor tycker om att bära någon form av eldstartande hjälpreda. Du kan ta del av några exempel på extremt effektiva sätt att starta en brand här på Amazon

Bygga ett skydd med hjälp av snö är en aktivitet som kan vara både nyttig och rolig. Det är en aktivitet du kan njuta av med familjen som också kan vara verkligt livräddande om du eller en annan familjemedlem hamnar vilse. För att lära dig mer om att bygga snöskydd, ta en titt på vår artikel om sätt att göra vintercamping kul här.

Hur många lager krävs för vandring i 30-gradersväder?

Den allmänna konsensus är det 3 lager är ett bra ställe att börja när du planerar att vandra i 30 grader. Vanligtvis kommer dessa lager att bestå av ett baslager, ett lager avsett att ge isolering och ett yttre lager för att skydda dig mot väder och vind. Tänk på att detta bara är utgångspunkten. Alla reagerar lite olika på kallt väder. I vissa fall kan du behöva fler lager medan i andra 3 lager kommer att fungera alldeles utmärkt. När du är osäker, se alltid till att inkludera fler lager än du tror att du behöver. Det är bättre att ha mer tillgång till varma/skyddande kläder än mindre.

Jag har på mig en mellanlagers fleece som täcker halsen

Ett extremt enkelt sätt att ta reda på om du har tillräckligt med kläder på dig är att bunta ihop och bara stå ute i 10-15 minuter utan att göra något. Om du är bekväm och inte för kall eller svällande, så är du åtminstone tillräckligt välklädd för att hålla dig varm för vandring.

Låt oss ta en kort titt på vart och ett av lagren för att ge dig en bättre uppfattning om hur de kan hjälpa dig när du är ute i kylan.

Baslager

Baslager hjälper till att hålla dig varm och torr, oavsett om det är regn, snö eller din egen svett. Följaktligen är de absolut nyckeln för kallare temperaturer. När du tillbringar tid vid eller under fryspunkten, inkluderar ett av de bästa valen av baslager polyester och merinoull. Båda dessa alternativ är bra för reglera din temperatur och hålla huden torr.

Kom ihåg, våt hud kommer att kyla dig mer än något annat. Att hålla sig torr är viktigare än något speciellt material. Även om du har den mest merino av ull, eller den mest polyester av polyester, kommer du att frysa om du blötlägger dina kläder.

Dina baslager ska täcka din kropp. Långärmat allt.

Om du vill lära dig om ett baslager ens spelar någon roll, skrev jag ingående om det ämnet här.

  Betraktas en sprinterbuss som en husbil?

Isolering (mellanlager)

Det isolerande lagret kan egentligen bestå av två lager vid denna temperatur, beroende på hur din kropp reagerar på kylan. Många människor kommer att välja en t-shirt och en fleecejacka eller luvtröja. Om du verkligen vill hålla dig varm kan du till och med välja båda.

En sak som är värd att tänka på när du ska välja isolerande lager är när det är okej att välja bomull. Rent generellt, bomull anses inte vara ett bra alternativ om du riskerar att bli blöt eller svettas mycket. På grund av det kanske det inte är det bästa valet för vandring, även om du vandrar i kalla temperaturer. Med det sagt, om du har ett vattentätt yttre skal kommer du förmodligen att klara dig bra.

Att vandra i 30 graders väder har vissa likheter med att campa i 30 graders väder men det finns några extra komplexiteter. Om du är intresserad pratar jag om vad du behöver veta för att campa i 30-graders väder, här.

Yttre lager

Ofta förblir de yttre lagren desamma i nästan alla typer av svårt väder. Verkligen, de beror på vad du vill skydda dig mest mot. Det kommer verkligen att dikteras av var du vandrar. Vid 30 grader kan det vara regn, snö, snöslask, blåst eller helt enkelt kyla. Att hålla det väder du än har att göra med från att nå dina inre klädlager är det bästa sättet att hålla sig varm och bekväm.

För att vara tydlig har vissa yttre lager inbyggd isolering, som snöjackor. Det finns tunga eller lätta snöjackor men de är alla mer rejäla än andra typer av jackor. Om du ska sitta mycket i kylan under långa stunder kan en medelisolerad snöjacka vara extremt snygg.

Som sagt, en regnjacka utan isolering kan fungera mycket bra om du har tillräckligt med lager under. Till exempel använde jag till och med min regnjacka när jag vandrade i 10-gradersväder om du vill lära dig mer om det, kolla in mitt inlägg här.

Om vädret är fint kan till och med en vindjacka fungera riktigt bra.

Är det bra att vandra i kallt väder?

Det finns inget i sig dåligt med att vandra i kallt väder. Faktum är att det kan vara ett bra sätt att njuta av naturen under varje årstid. Naturen har alltid något vackert att erbjuda, och det är värt att komma ut för att se det. Dessutom, du behöver inte oroa dig så mycket för att försöka få upp din uthållighet igen när våren rullar på igen. Du kommer redan att vara i form och redo att ge dig ut på stigarna.

Som sagt, du kommer att behöva förbereda dig för vandring i kallt väder mer än en vår- eller sommarvandring. Skydd från väder och vind är viktigt inte bara för att hålla sig bekväm, utan för att vara säker. Innan du kan njuta av landskapet måste du vara beredd att skydda dig mot köldskador, hypotermi och vanligt obehag. Om du är villig att hämta den kunskap som behövs och samla rätt utrustning för att vandra i 30 grader, då kan du verkligen ha en fantastisk tid. Dessa extra överlevnadsförmåga kommer säkerligen att gynna dig året runt.