Vad man ska göra när havskatt inte biter i en damm

Oavsett hur stor en fiskare du än är, ibland är dina fiskar helt enkelt inte på din sida. Havskatt kan vara en av de svårare fiskarna att fånga, speciellt om du är i en damm.

Vad kan du göra om havskatten inte biter i en damm

 • Prova en annan krokstorlek
 • Du kanske skrämmer bort dem
 • Ditt bete är inte intressant för dem
 • Försök att hitta en ny plats

Fiske är ett fantastiskt tidsfördriv, och det kan vara mycket roligt. Om du kämpar för att fånga havskatt i en damm som du ofta besöker, här är några anledningar till varför din fisk kanske inte biter, och vad du kan göra för att fixa det!

Vad kan du göra om du inte kan fånga havskatt i en damm?

Det kan vara frustrerande när du har problem med att fånga en fisk. Den goda nyheten är att det finns en hel del variabler som kan hjälpa dig att inte bara bli en bättre fiskare, utan du kan också lära dig mer om fisken du försöker fånga.

Även om du lagrar din damm, finns det ingen garanti för att du kommer att fånga fisk till vänster och höger. Dammar tenderar att vara en svårare miljö för fisk. Här är fyra tips som hjälper dig att fånga mer havskatt.

Se till att du använder en mängd olika krokstorlekar. Det är avgörande att prova olika storlekar så att du lär dig vad som är bäst för dig och vilken sort fisken är mest reaktiv mot. Havskatt är en mycket känslig fisk, och de kan upptäcka alla förändringar i vattnet. Din krok kan störa vattnet, vada i vattnet, och även din skugga kan få fisken att vända och simma iväg.

Betet du använder gör också stor skillnad. Ju illaluktande bete desto bättre är dina chanser att fånga en havskatt i en damm. Det är viktigt att byta bete för att hålla din fisk intresserad. Lukten på händerna när du betar kroken och till och med färgen på beten kan öka eller minska dina chanser.

  Genomsnittlig kostnad för en fiskecharter (med exempel)

Om allt annat misslyckas, var inte rädd för att flytta runt dammen du fiskar i. Flytta inte för mycket, annars kan du störa fisken. Låt oss prata mer om varför du inte fångar fisk, och exakt hur du kan se till att du gör allt du kan!

Din krok kan vara problemet

Det finns fyra populära krokar när det kommer till fiske efter havskatt.

 • Diskantkrok: Tresidig design
 • Kahle Krok: Rund med en hulling pekad mot krokens öga
 • Cirkelkrok
  • Offset: Har en punkt utanför skaftet
  • Non-Offset: Point in line, mycket populär bland fritidsfiske
 • J-Hook: Formad som ett ”J”

Oavsett vilken krok du använder spelar storleken på din krok en stor faktor för hur framgångsrik din fiskeresa kommer att bli. Storleken på kroken du använder beror på två huvudfaktorer. Vilken storlek krok du är bekväm med att använda och vilken typ av havskatt du vill fånga.

Skärpan på din krok kan också orsaka problem eller drag. Om du har en tråkig krok är det mindre sannolikt att du faktiskt fångar havskatten, vilket resulterar i ett stulet bete och en tom lina. Styrkan på din krok bör också beaktas. Ju större fisk, desto större krok och vice versa för mindre fisk.

Du kanske skrämmer bort dem

Fisk vet att du är där! Havskatt kan upptäcka ljud, rörelser och till och med lukter. Om du har problem med att fånga havskatt kan det vara något du håller på med. Att hålla sig så tyst som möjligt är ett annat bra tips för att förhoppningsvis fånga mer fisk.

När du är på väg till ditt perfekta fiskeläge vill du vara så tyst du kan vara. Detta gäller även om du väljer att vada i vattnet du fiskar i. Att röra sig så lite som nödvändigt kommer inte bara att hjälpa fisken att stanna i området de befinner sig i, utan det ger dig en mycket bättre chans.

  Sträcker sig Monofilament Line?

Även din redskapslåda kan göra tillräckligt med ljud för att skrämma bort en havskatt. Du kan hitta lådor som inte låter för mycket, men det handlar verkligen om hur tyst du kan vara. Om du fiskar efter havskatt, kan doften på dina händer eller stövlar till och med avskräcka fisk från att komma nära ditt bete.

Många sportfiskare gillar att fiska på natten när de letar efter havskatt. Eftersom de är så medvetna döljer mörkret faktiskt din skugga och gör det lättare för dig att hålla dig gömd från havskatten.

Ditt bete kanske inte är intressant

Ja, havskatt har också preferenser! De flesta fiskare vet vilket bete som lockar en viss fisk, men ibland är fisk svårt. Betet du väljer, lockbetet, färgerna och till och med rörelserna och formerna gör skillnad när det gäller att tilltala havskatten du försöker fånga.

Havskatt bryr sig bara om två saker, lukt och smak. De har cirka 20 000 interna smaklökar, samt cirka 175 000 externa smaklökar. Bara för att du har använt en typ av bete i flera år betyder det inte att det bara inte är intressant för dem nästa dag. Här är några av de mest populära betesalternativen för att fånga havskatt.

 • Kycklinglever
 • Shad
 • Hot Dog skivor
 • Rå bacon
 • Musslor
 • Mindre fisk
 • Maskar

Om du använder ett bete som är levande, försök att lägga det till din krok med lite kurva, detta kommer att få havskatten att tro att betet är levande, vilket gör det mer tilltalande. Du kan också använda ”maskblåsare” som ökar storleken på masken och förhindrar att den faller av eller bara sjunker till botten.

  Fungerar elektroniska fiskedrag?

Du kan också lägga till plasttillägg till din krok för att förbättra dens flytkraft och funktion. Detta gör bokstavligen att linjen ser mer intressant ut, och det är mer sannolikt att en havskatt kommer över och ser vad som pågår.

Kanske måste du byta plats

Även om fiske är en hobby som inkluderar en hel del tålamod, ibland är fiskarna helt enkelt inte intresserade. Detta kan bero på brist på matkällor i dammen, vilket har minskat befolkningen, överfiske eller ett antal saker.

Om du har problem med att fånga havskatt i en damm som du brukar, kan det vara dags att ändra på saker och ting. Du kan till och med stanna vid samma damm, men kanske byta sida, eller gå till en plats som har vatten som kan ha mer rörelse till den.

Tiden på dygnet eller året som du fiskar kan också göra stor skillnad för din framgång när du fiskar. Svalare temperaturer håller faktiskt fisken närmare toppen, vilket kan resultera i bättre fiske. Om du vet vilken typ av fisk du letar efter kan när du fiskar spela en stor roll.

Våren är en annan bra tid att fånga en havskatt. De har vanligtvis gått ner i vikt under de kallare månaderna och går tillbaka till varmare vatten för att äta och lägga på sig lite. Havskatt njuter av ett bete med lite stank till det, och doften färdas vidare i varmt vatten.

Om allt annat misslyckas, var inte rädd för att fråga andra sportfiskare. De kan ha en speciell inblick i området, eller till och med fiskarna i dammen. De kan låta dig veta var de bästa platserna är, och kanske knep som har fungerat för dem.