Vad kostar det för en nybörjare att börja klättra?

I hopp om att nå himlen kanske du drömmer om att nå den genom att bestiga en klippa 250 fot eller högre. Innan du börjar klättra måste du veta hur mycket pengar du har att spendera. Priserna och beskrivningarna ovan hjälper dig på din resa till himlen.

Det kostar en nybörjare mellan $500 och $2 000 att börja klättra efter att de köpt all nödvändig utrustning. Kostnaden varierar beroende på vilken typ av bergsklättring de börjar göra eftersom det finns många olika typer, och kostnaden för utrustningen de köper.

Läs vidare för att jämföra de olika metoderna för bergsklättring, tillsammans med den utrustning som krävs och priser för varje!

Bergsklättring inomhus

Det första steget för att ta reda på hur mycket det kommer att kosta dig att göra bergsklättring är att ta reda på vilken typ av bergsklättring du vill göra. Det finns olika typer av bergsklättring. Det finns till exempel bouldering, hjälpklättring, topprep, sportklättring, traditionell klättring med mera. Vissa av dessa metoder är mer nybörjarvänliga än andra. Vissa kan göras inomhus, utomhus eller båda.

De flesta inomhusklättringsanläggningar har utrustning som ingår i priset du betalar för att komma in. I genomsnitt kostar det mellan $15-$35 att spendera en dag på klättergymmet, även om den exakta kostnaden varierar beroende på klätteranläggningens priser. De kan debitera dig för dagspass och utrustning.

Om du väljer att träna i en bergsklättringsanläggning inomhus, bär bekväma kläder som kan sträcka sig. De flesta gym hyr skor.

Sportklättring

Sportklättring är ett säkrare sätt att klättra på. Det handlar om att ha en klätterkompis som kallas belayer. Ett rep är knutet till klättraren, och när de går upp för den klippiga klippan, sköter belayern nedanför repet. Bultar hamras i berget på flera ställen för att säkerställa klättrarnas säkerhet. Klättrarna använder sin egen styrka för att nå och ta sig in på varje nivå av berget. om de faller, kommer repet som är fäst vid bulten att stödja deras vikt.

Sportklättring kan göras både inomhus och utomhus. För att köpa all nödvändig utrustning för sportklättring kostar det mellan $500 och $2 000.

Top Roping

Den vanligaste metoden för bergsklättring jag sett är toroping. Det liknar sportklättring. Detta är när ankaret redan är indrivet i toppen av bergväggen och klättraren kan klättra och dra sig till toppen.

Fjäderbelastad kam, andra typer av kammar eller muttrar används som skydd.

En annan typ av top roping är top belayer klättring. I den här metoden skulle belayern vara på toppen av klippan istället för längst ner.

bouldering

Bouldering blir ett billigare alternativ för bergsklättring. Även om den här typen av klättring inte tar dig för högt över marken. Bergsklättrare går cirka 8-15 fot över marken och håller ett stenblock nedanför för att hjälpa deras fall.

Som nämnts tidigare är boulderkudden som en tjock madrass som stödjer bergsklättrares fall. Dessa kostar mellan $160 och $450 på Amazon.

Traditionell klättring

Förkortning för traditionell klättring är ”trad” klättring. Traditionell klättring liknar sportklättring där det behövs en klätterkompis. Denna klättringsstil kräver övning och kommer att vara nästan omöjlig för en nybörjare att ta reda på på egen hand. Om det är den här typen av bergsklättring du vill göra, kanske du vill få lektioner av en professionell.

  Panorera efter guld – en spännande aktivitet för stugan

Klättrare kommer att behöva former av skydd. Kammar eller muttrar är former av skydd. Dessa bör köras in i en springa i väggen, skapa din egen bult i berget för att hålla din vikt när du klättrar. Med några meter mellanrum måste man placera en ny form av skydd i berget.

En kam är en enhet som du kan sätta in i sprickan på en sten och den kommer att expandera i sprickan. Du kan köpa olika storlekar att ta med dig då det blir sprickor i olika bredd.

Här är en video som förklarar hur man använder en kamera.

Amazondet finns en kam som kostar mellan $189,95 och $230,95.

Muttrar används för liknande ändamål som kammen. Muttern är en metallbit fäst vid en stång. Den kan föras in i en spricka i klippan. På så sätt kan du ta dig upp på ett säkert sätt.

Här är en video som förklarar hur man använder nötter i bergsklättring.

Alternativ för tradklättring och andra klättringsmetoder finns tillgängliga. De American Alpine Institute har flera program för nybörjare. För $895 kan en grupp tränas av proffs i 4 dagar. Klättrare uppmanas att ta med egen utrustning, men det finns att hyra.

I Idaho Falls finns en anläggning för bergsklättring inomhus. Det kostar $18 för en vuxen, $15,50 för barn i åldrarna 12-17 och $13,00 för under 12 år. Det kostar $4 för skor, $3 för en sele och $2 för en kritaväska. Studenter med giltiga ID är berättigade till studentpriser. (Källa)

Här är utrustningen du förmodligen behöver om du gillar bergsklättring.

Snabba dragningar

Vissa klättersporter har vissa snabba drag. Det finns sport-quickdraws, traditionella quickdraws och mer. Det finns allround snabbdragningar som kan användas för nästan alla klättersporter, och det rekommenderas att nya klättrare köper dessa.

Syftet med en quickdraw är att koppla klättraren till bultarna i berget. De kostar vanligtvis mellan $11 och $30.

Quickdraws säljs vanligtvis individuellt eller i ett paket om cirka 6. De säljs på Amazon för mellan $15 och $20 för en enda snabbdragning och $70 och $100 för ett paket med 6.

rustning

Du behöver en sele för alla typer av bergsklättring. Selen sveper runt båda dina ben och stödjer din vikt. De andra kugghjulen och verktygen fäster vid denna sele, inklusive repet.

En sele av god kvalitet är viktig. Det rekommenderas att köpa en hållbar sele med bra recensioner. Fråga en erfaren klättrare var de köpte sin sele och om de har några rekommendationer.

BetaClimber sa att en sele kostar cirka $55. på brant&billigtde sträcker sig från cirka $42 till $112.

Kritpåse

Du vill inte att regnet eller hala stenar ska stoppa dig från bergsklättring. Klättrare bär krita med sig för att gnugga på händerna för att hjälpa dem att hålla ett bra grepp. En kritapåse kostar cirka $25, inklusive krita.

  9 nödvändiga flugor för öringflugfiske för nybörjare

Kritan är särskilt praktisk när dina händer blir svettiga. Förvara den på ett lättillgängligt ställe, kanske fäst i din sele, så att du enkelt kan stoppa händerna i väskan när det behövs.

Skor

De bästa bergsklättringsskorna är andningsbara, slitstarka och flexibla. Populära märken är La Sportiva och Black Diamond. REI är ett populärt märke att köpa klätterutrustning från. Du vill att dina skor ska sitta ordentligt för att förhindra att de glider.

Klätterskorna kostar mellan $40 och $150 på branta och billiga. Ett par av god kvalitet kostar runt $80, enligt BetaClimber. (Källa)

De flesta klättrare rekommenderar att bära yllestrumpor för att förhindra blåsor.

Hjälm

Vilken typ av uppstigning du än tittar på är en skyddshjälm nödvändig. Du vill hellre ha en hjälm som spricker på sidan av ett berg än din skalle.

En hjälm ger ett välbehövligt skydd för ditt huvud. Även om det inte garanterar din säkerhet, är det bättre att vara säker än ledsen. Små stenar kan falla ner ovanifrån, eller så kan en fågel attackera dig om du kommer för nära dess bo!

Hjälmar kostar mellan cirka $36 och $100 på branta och billiga. Det finns en mängd olika klätterhjälmar till salu på Amazon. De sträcker sig från cirka $20 till $150.

Petzel och Black Diamond är kända som några av de bästa klätterhjälmmärkena. (Källa)

Säkerhetsanordning

Säkerhetsanordningar används som ett avbrott om en klättrare skulle falla. De kostar ungefär $33 till $40 på branta och billiga.

På Amazon varierar de mellan $14 och $40. Det finns en Black Diamond damhjälm till försäljning för $59,95. Det är betygsatt av konsumenter med 5 stjärnor. (Källa)

Karbinhake

Karbinhakar är clipsen som gör att repet går in. De gör det enkelt att fästa eller ta bort dig själv eller en bultad enhet till din sele. På Steep and Cheap kostar en karbinhake cirka 12,71 dollar. På Amazon säljs de för mellan $5 och $15.

Rep

För vilken typ av bergsklättring du ska göra behöver du ett rep. Dessa rep är vanligtvis en ljus färg med ett randigt mönster. I BetaClimbers YouTube-video om bergsklättringsutrustning rekommenderade han att köpa ett rep som är 70 meter långt och 10 millimeter tjockt. Han sa att en bra skulle kosta runt 200 dollar. Det kan bli billigare om du bara klättrar inomhus eftersom repet är kortare. (Källa)

På den branta&billiga hemsidade säljs för mellan $135 och $350.

Om du vill ha det billigaste alternativet kan du även hitta ett på Amazon. Det finns en rep till försäljning för $17,99 med 4,5 stjärnor.

För utomhusklättring behöver du nötter. Ett set kostar cirka $150 och du vill ha två, så det slutar med att det kostar dig $300.

Överväg att titta på Betaclimbers video. BetaClimber är en klättrare som pratar om klättring på sin YouTube-kanal. Han delar en video som berättar om alla olika klätterredskap och den ungefärliga prisklassen för varje.

  Vandring vs backpacking: vad är skillnaden

BetaClimbers uppskattade totalsumman för utomhusklättringsutrustningen till mellan $1,815 och $2,135. Han säger att bouldering och sportklättring kan vara billigare. Storväggsklättring kan vara dyrare. Han rekommenderar också att aldrig köpa begagnade saker. Du kan aldrig lita på att den är helt säker att använda.

Kläder och accessoarer

Oavsett vilken typ av bergsklättring du gör är det viktigt att förbereda rätt typ av klädsel. Kontrollera vädret du planerar att klättra på. Det kan blåsa under klättring, så du bör ta med dig en jacka. Det kan dock vara bekvämare att bara bära ett linne. Kvinnor bör bära leggings eller andra stretchiga träningsbyxor. Det kan vara lätt att få repor på benen, så använd byxor som kan skydda dina knän.

Du vill inte bli yr eller yr under bergsklättring, så du vill investera i lite snacks och vatten. Granolabars, ryckigt, fruktläder och andra lätta tilltugg kommer att vara bra.

Ta med vatten. Planera hur länge du ska vara borta så att du vet hur mycket mat och dryck du ska ta med dig.

Ta med mobil och kamera om du vill ta bilder. Du kan sätta en GoPro på din hjälm. Var försiktig så att du inte tappar den.

Kvinnor kanske vill ha ett pannband eller bandana för att hålla håret borta från ögonen. Kvinnor bör dra tillbaka håret så att det inte fastnar i repen. Solglasögon med band som hindrar dem från att ramla av klippan är också användbara så att du inte blir förblindad av solen.

Om du planerar att klättra där det inte finns några toaletter, kanske du vill göra ditt eget bajssats. Detta inkluderar en spade, toalettpapper och handsprit.

Innan du bestämmer dig för att spendera alla dina pengar på ny klätterutrustning, överväg att hyra din utrustning istället för att köpa den. Ta reda på om du gillar sporten tillräckligt mycket för att investera i den. När du lär dig kommer du att klättra med en erfaren guide. Det är värt att investera i lektioner så att du har optimal säkerhet, och du kan så småningom få tillbaka dina pengar genom att lära andra hur man klättrar.

Att starta en ny hobby är spännande, men dyrt. Sätt en budget innan du bestämmer dig för vilken typ av klättring du vill göra. Du kan börja bouldera och sedan arbeta dig upp till de högre nivåerna av klättring, som sportklättring. Du kommer att bli en stor klättrare om du ber om hjälp och fortsätter att öva.

Prova de olika typerna och se vilken som är bäst. Gå aldrig ensam. Det är bäst att ha en pålitlig vän som kan lära dig hur du gör det på rätt sätt. Du kanske kan börja din resa gratis. Klättrare är i allmänhet trevliga och villiga att dela med sig av sin kunskap och lära dig.