Vad kan jag göra med gammalt Coleman-bränsle?

Jag har köpt mycket Coleman Camping Fuel under de senaste 30 åren. Det har lett till en hylla i mitt garage full av halvfyllda flaskor Coleman-bränsle av tveksam kvalitet. En del av dem är gamla rostiga flaskor från min gamla scouttid, så de måste vara minst 20 år gamla. Campingbränsle är inte billigt så jag vill inte slänga dem, men de täpper till min campingspis så att de aldrig blir vana. Vad kan jag göra med gamla Coleman Fuel?

Oöppnade flaskor med Coleman Fuel har en lång hållbarhet på 15-20 år, men när du väl öppnat flaskorna bör den användas inom 3-4 år. Det finns en viss punkt där gammalt campingbränsle börjar täppa till dina bränsleledningar, men släng inte flaskorna ännu. Att blanda gammalt Coleman-bränsle med nytt bränsle kommer att ge det liv igen eller så kan du blanda det med bensin genom att använda det i vilken gasdriven maskin som helst.

Det finns aldrig en tid då du behöver slänga en gammal flaska Coleman Fuel. Oavsett hur gammalt campingbränslet är kan du alltid väcka det till liv igen eller hitta ett alternativ till bränslet. I resten av det här inlägget kommer jag att förklara hur du återupplivar ditt gamla Coleman-bränsle, hur du hittar alternativa användningsområden för det och hur du förlänger livslängden på ditt bränsle innan du lagrar det under en längre tid.

Vad kan jag göra med gammalt Coleman-bränsle?

Jag tvivlar starkt på att du kommer att ha några problem med en oöppnad flaska Coleman Fuel. Jag har haft 20 år gamla Coleman Fuel-flaskor som fungerar precis som de gjorde dagen jag köpte dem. Den enda gången du kan stöta på problem är om du har öppnat och förvarat en flaska. Bränslestabilisatorer börjar gå sönder efter 3-4 år och lämnar ackumulerad smuts i tanken.

Oroa dig inte! Detta är inget stort problem. Du ska aldrig slänga gammalt campingbränsle. Oavsett hur gammalt bränslet är kan du alltid väcka det till liv igen eller hitta alternativa sätt att använda det. Här är vad jag gör med gamla Coleman campingbränsle nu när jag vet bättre. Jag ger dig en kort beskrivning och går sedan in på detaljer nedan.

  • Byt bränsle: Du kan fräscha upp ditt gamla campingbränsle genom att blanda det med en nyöppnad bränsleflaska. Blanda 4 delar nytt Coleman-bränsle med 1 del gammalt bränsle. Den utspädda blandningen är tillräckligt ren för att förhindra igensättning av bränsleledningen och fungerar som helt nytt campingbränsle. Skaka den lite för att blanda ihop allt och det är som att ha färskt campingbränsle.
  • Blanda det med vanlig gas: Coleman-bränsle (även känt som vit gas) är i princip bara högraffinerad bensin utan alla tillsatser för att förbättra motorns prestanda. Den är renare än vanlig gas och brinner som ett högoktanigt bränsle, men kommer inte att orsaka några problem i bensinmotorer. Fyll dina bensinbehållare med campingbränsle eller häll det direkt i din bränsletank. Se bara till att det finns lite gas i tanken så att den inte brinner varmare än vanligt bränsle.
  • Använd den som en tändvätska för träkol: Träkolständvätska är en dåligt raffinerad version av fotogen och har en liknande bränsleprofil som campingbränsle. Försök att använda ditt gamla Coleman-bränsle som ersättning för tändvätska. Du kommer att bli förvånad över hur bra det fungerar.
  Hur man gör hemmagjord tältsömsförseglare: DIY tältsömsförseglare

Ovanstående metoder är bra sätt att använda upp gammalt campingbränsle, men det finns ett enkelt sätt att förlänga hållbarheten på bränslet. Allt du behöver göra är att lägga till en bensinbränslestabilisator för att förhindra nedbrytning. Coleman-bränsle har en hållbarhet på 3-4 år när det öppnats, men bränslestabilisatorer kan förlänga det med ytterligare 2 år.

Jag rekommenderar att använda Stabil bränslestabilisator som du skulle använda i alla fordon före förvaring. Blanda ett halvt uns Stabil med en liter Coleman-bränsle så fort det börjar bli dåligt. Det borde ge dig några år av extra hållbarhet.

Hur vet jag om Coleman-bränslena har blivit dåliga? Vad händer om jag använder Coleman-bränsle som har gått ut?

Coleman fuel är bara en märkesversion av vit gas, en mycket raffinerad, rent brinnande bränslekälla. Det är den i särklass renaste källan till bränsle för kaminer med flytande bränsle och kommer sällan att täppa till din bränsleledning när den är färsk. Bränsleledningarna kommer så småningom att bli igensatta, men du bör inte behöva rengöra dem mer än en gång per säsong.

När Colemans bränsle åldras får du igensättningsproblem. Att öppna en flaska campingbränsle ger syre till behållaren. Syret börjar äta bort bränslestabilisatorerna och bryter ner dem tills de separeras från bränslet. Du kan bromsa nedbrytningen med en bensinbränslestabilisator (Jag rekommenderar Stable), men det kommer så småningom att orsaka igensättningsproblem.

Du kan fortfarande använda din campingspis, men den kommer att fungera som om du använde smutsigt bränsle (diesel eller fotogen). Campingspisar är inte som gasmotorer. De har en enkel design och om bränslet kan ta sig igenom bränsleledningarna kommer det att brinna.

  Vad är Coleman-bränsle gjort av?

Det är bra för spisens prestanda, men det kan vara svårt att säga om dina bränslen är dåliga. Om du rengör bränsleledningarna mer än en gång per campingsäsong har du förmodligen ett bränsleproblem. Det är dags att köpa nytt campingbränsle eller fräscha upp bränslet med den metod jag beskriver i nästa avsnitt.

Hur man byter gammalt Coleman-bränsle

Går Coleman Camp Fuel dåligt?

Du behöver inte slänga gammalt Coleman-bränsle som har haft sin dag. Föryngra det gamla campingbränslet genom att blanda det med en ny flaska bränsle. Att fylla en flaska campingbränsle späder ut blandningen, vilket gör att den fungerar som nytt bränsle. Du bör inte märka någon prestandaförlust och det bör lösa igensättningsproblem.

Ta din gamla flaska Coleman-bränsle och blanda den med nytt bränsle i förhållandet 4:1. När du har använt lite av din nya flaska kan du göra en utspädd blandning av 4 delar färskt bränsle med 1 del gammalt bränsle. Det ger dig 99 % av prestandan för nytt bränsle utan problem med igensättning. Se bara till att du använder en bränslestabilisator den här gången annars kommer du att stöta på samma problem några år senare.

Det behöver inte ens blandas med märket Coleman Camping Fuel. Varje märke av campingbränsle är i princip detsamma, så du kan blanda det med vilken ny flaska som helst med vitgas-campingbränsle. Gå med det märke som är billigast.

Blanda gammalt campingbränsle med bensin

Blanda gammalt campingbränsle med bensin

Campingbränsle påminner mycket om vanlig blyfri bensin som du får på macken. Den brinner vid lite högre temperatur så man vill inte använda den istället för gas, men den går att blanda med bensin.

  Hur täta ska tältlinorna vara?

Fyll dina bensindunkar med gammalt Coleman-bränsle för användning i vilken bensinmotor som helst. Se till att det finns en lagom mängd bränsle i gasbehållaren för att späda ut blandningen. Att köra vit gas direkt i en motor kan orsaka överhettning och prestandaproblem.

Du kan hälla det gamla bränslet direkt i bränsletanken på din bil eller gräsklippare om du föredrar det. Det borde inte vara några problem så länge det finns några liter gas i tanken. Överdriv bara inte!

Använder Coleman-bränsle som en koltändarvätska

Använd Coleman-bränsle som tändvätska

Campingbränsle är mycket billigare än träkolständvätska och fungerar exakt likadant. Använd den precis som du skulle använda vanlig tändvätska. Häll lite Coleman-bränsle på kolet och tänd det med en av dessa långa BBQ-tändare.

Vit gas är lätt att tända och bränna rent, så du borde inte ha några problem. Det bör inte ge en funky smak till din mat och bör inte avge en obehaglig lukt under tillagningen. Du kommer att bli förvånad över hur bra det fungerar!

Kan jag göra upp en lägereld med Coleman Fuel?

Det är många som använder sitt gamla campingbränsle för att tända lägereldar, men det är ingen bra idé. Att göra upp eld med Coleman-bränsle är precis som att använda bensin. Det exploderar i ett eldklot och kan vara extremt farligt.

Om du väljer att ignorera mina varningar och fortfarande använder lägerbränsle på din eld, bör du vidta några säkerhetsåtgärder. Behandla det som att göra upp eld med bensin. Använd aldrig bränsle på en redan antänd eld! Du kan använda den för att tända elden, men håll dig långt borta när du tänder den. Gasångorna är brandfarliga, så allt som behövs är en glöd för att tända en dunk Coleman-bränsle.