Vad händer om du av misstag äter bajs från möss? Potentiella faror

Ett musangrepp är ett av de vanligaste problemen i många hushåll. Dessa gnagare lämnar ofta sin spillning nästan var som helst, vilket skapar möjliga hälsorisker. Tyvärr kan deras spillning ibland hitta vägen till din mat, så det är viktigt att känna till de potentiella farorna.

Att äta bajs från möss kan orsaka flera sjukdomar som kan leda till hälsoproblem som kan vara milda till allvarliga. Möss är kända för att vandra på mycket ohälsosamma platser, och deras avföring bär ofta på olika patogener som kan skada människor.

Den här artikeln kommer att diskutera konsekvenserna av att konsumera bajs från möss och hur man hanterar dessa skadedjur i ditt hem.

Kan man bli sjuk av musbajs?

Musbajs kan göra dig sjuk eftersom möss är ökända sjukdomsbärare. I synnerhet kan musbajs infektera dig med hantaviruset om du får i dig det. Det kan också resa in i kroppen genom områden som dina ögon och näsa.

Vuxna möss utsöndrar vanligtvis 50-75 spillning per dag i slumpmässiga områden i huset. De kan förorena ditt kök, sovrum och till och med ditt vardagsrum, där det finns stora chanser för kontakt.

Det bästa sättet att undvika att bli sjuk av musbajs är genom att bära handskar och mask när du rengör spillningen och desinficerar området direkt efter. Det är också viktigt att hålla din miljö ren för att minska sannolikheten för angrepp.

Vilka sjukdomar kan du få av musbajs?

Musbajs bär patogener som orsakar vissa sjukdomar som:

  • Salmonellos
  • Listerios
  • Hantavirus

Salmonellos

Salmonellos är en sjukdom som orsakas av salmonella, en livsmedelsburen bakterie som finns i avföringen av djur, inklusive gnagare. Salmonellos är en infektion som sprids via fekal-oral väg. Människor påverkas vanligtvis av att äta mat som är förorenad av en smittad bärare.

Symtom på denna sjukdom inkluderar diarré (ibland blodig), magkramper och kräkningar. De flesta människor återhämtar sig utan behandling, men vissa allvarliga fall kräver förskrivning av antibiotika och till och med sjukhusvistelse, särskilt om diarrén blir värre.

Se även  7 sätt att gömma tvättkorgar i en tvättstuga

Listerios

Listerios är en allvarlig sjukdom som orsakas av Listeria monocytogenes, en livsmedelsburen bakterie som möss kan sprida genom sin infekterade spillning. I likhet med salmonellos blir människor sjuka av att få i sig mat som är förorenad av listeria.

Listerios drabbar gravida kvinnor och nyfödda, framför allt, såväl som personer med nedsatt immunförsvar.

Symtom på denna sjukdom inkluderar diarré, feber och muskelsmärtor. Listerios är invasiv eftersom det kan orsaka infektioner i blodomloppet och hjärnan, vilket är allvarliga händelser.

Centers for Disease Control and Prevention registrerar att av de 1600 personer som drabbas av listerios dör 260 och mer än 90 % av de infekterade hamnar på sjukhus. Detta gör listerios till en av de farligaste livsmedelsburna sjukdomarna som överförs av möss.

Hantavirus lungsyndrom

Hantavirus lungsyndrom, eller HPS, är en sällsynt infektionssjukdom som kan leda till akuta hjärt- och lungproblem. Människor blir sjuka genom direktkontakt eller inandning av infekterad spillning som rörs upp i luften.

HPS är en extremt allvarlig och ibland dödlig luftvägsinfektion som kännetecknas av feber, muskelvärk och trötthet. Vissa tillstånd kan orsaka huvudvärk och gastrointestinala problem, såsom illamående, kräkningar, diarré och buksmärtor.

Fullständig återhämtning från hantavirus lungsjukdom kan ta dagar till månader om den ges korrekt medicinsk vård. Däremot dör cirka 40 % av personer med sjukdomen.

Hur man håller sig säker från musbajs

Det finns två viktiga saker att göra för att skydda dig från musspillning och de sjukdomar som följer med dem:

  • Håll din omgivning ren
  • Bli av med möss i ditt hem

Håll din omgivning ren

Här är några tips om hur du städar bort bajs från möss och dödar alla bakterier som den härbärgerar:

Se även  Hur man organiserar skor utan ett skoställ

Sätt på skyddsutrustning

Musbajs kan bära på alla möjliga bakterier. Att veta hur man rengör det ordentligt är viktigt för att undvika att bli smittad. Att bära en mask och handskar när du tar bort musspillning kan skydda dig från att drabbas av en sjukdom genom att undvika direktkontakt eller inandning.

Desinficera området

Efter att du försiktigt tagit bort musbajs måste du rensa ut området efteråt. Bakterier kan redan ha spridit sig i det omgivande området, och kontakt med dess yta kan fortfarande orsaka skada.

Användning av ett desinfektionsmedel som en blekmedelslösning eller antiseptisk spray rekommenderas för att desinficera området. Torka av den med hushållspapper och släng den i en separat soppåse. Släng soporna omedelbart i soptunnan. Låt den inte stanna i ditt hem.

Ring skadedjursbekämpning

Det är osannolikt att en enda mus invaderar ditt hem. Undersök om det finns spillning i andra områden eller om du märker musaktivitet som prasslande eller skrapande ljud, hål i dina matbehållare eller ammoniakliknande lukter i ditt hem.

Om du bekräftar ett musangrepp och inte längre kan hantera det, är det bäst att ringa din lokala skadedjursbekämpning för att hjälpa dig med ditt problem. På så sätt kan de bättre ta itu med problemet och ge dig praktiska lösningar för att bli av med dessa destruktiva djur.

Bli av med möss i ditt hem?

Husmöss gömmer sig vanligtvis på vinden, garaget eller skåpen. I allmänhet är varje plats som är lämplig för skydd och nära matkällor ett livskraftigt gömställe för dem. Du kan bli av med möss i ditt hem genom att regelbundet städa ditt utrymme, rensa ut deras bon och förvara mat säkert.

Möss häckar så snabbt att deras honor kan bli dräktiga cirka tio gånger per år och producera i genomsnitt 6-8 avkommor varje gång. Dessa valpar mognar sedan över året och föder upp ytterligare en generation, vilket kan bli ett stort problem.

Se även  Vad händer om du äter äggskal?

Här är några tips på hur man blir av med möss hemma:

Ställ in musfällor

I motsats till vad många tror är ost inte det bästa betet för att fånga dina husskadedjur. Nötter, frukter och spannmål lockar är mycket mer effektiva för att locka in dem i råttfällan. Använd handskar eller tång när du placerar betet, eftersom möss betraktar mänsklig lukt som ett hot och kan vara försiktiga med din inställning.

Använd naturliga mössavvisande medel

Du kanske blir förvånad över att enkla hushållsartiklar kan hjälpa till att avvärja möss. Pepparmynta, kryddnejlikaolja och peppar är mycket effektiva musavstötande medel. Du kan använda dem som de är eller som eteriska oljor. Placera dem i områden där möss vanligtvis gömmer sig, som skåp, bakom skåp, lådor och vinds- eller garageingångar.

Prova Ultrasonic Mouse Repellents

Ultraljudsmedel för mus är en relativt ny teknik för att bli av med skadedjur, men de är ganska effektiva. Dessa enheter är lätt tillgängliga för köp online och i butiker; allt du behöver göra är att koppla in dem. Du måste bara se till att enheten är i ett öppet utrymme och inte blockeras av några möbler för att fungera effektivt.

Ta in en katt

Att ta in en katt är kanske den mest idiotsäkra lösningen du kan göra för att lösa ditt problem med musangrepp. Om ingen av familjemedlemmarna är allergiska kan katter hjälpa till mycket med att avvärja dessa oönskade gnagare.

Slutgiltiga tankar

Möss är skadedjur för varje hushåll. De förstör inte bara dina saker utan bär också på många sjukdomar som kan påverka din familjs hälsa. Att eliminera möss i ditt hem är ett måste för att säkerställa din familjs säkerhet.

Lämna en kommentar