Vad händer om du äter äggskal?

När du gör en omelett, och du knäcker ägg i en skål, kan en bit äggskal falla i. Du kanske inte ens märker det, men om biten är tillräckligt stor kan du känna ett ovanligt knäck när du äter din omelett , berättar att du har missat lite av äggskalet. Detta kan hända vem som helst, och vissa kanske borstar bort det, men andra undrar: vad händer när du äter äggskal och är de säkra?

Om du äter äggskal, kommer de att gå ner i mag-tarmkanalen precis som andra livsmedel. Äggskal är säkra att äta, ger en källa till kalcium och hjälper till att förebygga sjukdomar. Å andra sidan kan en stor bit äggskal skada din matstrupe. Dessutom kan äggskal innehålla farliga bakterier.

Om du är nyfiken på att veta mer, läs resten av den här artikeln. Jag kommer att förklara vad som händer när du äter bitar av äggskal och hur magen reagerar på dem. Du kommer också att lära dig om de potentiella fördelarna och riskerna med att äta äggskal.

Är det säkert att äta äggskal?

Om du märker små bitar av äggskal i maten och inte kan fiska upp dem kan du bli orolig och undra om du måste slänga maten. I verkligheten är det att äta små bitar av äggskal helt säker. Ännu bättre, det kan ge dig några extra mineraler som du behöver.

De flesta människor äter äggskal då och då, oavsett om de inser det eller inte. När du knäcker ett ägg, finns det en möjlighet att små bitar av äggskal kan falla in där, och du kommer inte att märka det. Naturligtvis inser du aldrig att något är annorlunda eftersom det inte gör någon skillnad i smak, och om det är tillräckligt litet kommer du inte att märka det i konsistensen på din mat heller.

Ännu viktigare, du märker aldrig något annorlunda eftersom det inte påverkar ditt välbefinnande. I de flesta fall blir du inte sjuk på något sätt om du råkar äta äggskal, speciellt om maten tillagas på hög värme.

Se även  Hur man organiserar en badrumsgarderob med djupa hyllor

Kan magsyra lösa upp äggskal?

Nu när du vet att det är normalt att äta små bitar av äggskalet och verkligen ingen stor sak, kanske du undrar vad som händer i din kropp när du sväljer äggskalen. Tar ditt matsmältningssystem hand om det som alla andra livsmedel, eller passerar det helt enkelt genom ditt system som ett osmältbart föremål?

Magsyra kan lösa upp äggskal eftersom de är gjorda av kalciumkarbonat, som löses upp i magsyra. Om du äter en bit äggskal kommer det att gå genom din matsmältningskanal och bryts ner. Det kan också passera genom kanalen osmält om det är för stort och omgivet av mat.

Om du fortfarande är osäker kan du prova och se själv hur äggskal beter sig i vanlig vinäger. Det finns en mycket intressant experiment som visar hur ett helt äggskal kan lösas upp i vinäger på någon vecka. Med tanke på att magsyra är mycket starkare än vinäger kommer äggskalen att lösas upp ännu snabbare i magen.

Men som jag nämnde ovan finns det fortfarande en chans att de bara kan passera genom systemet osmält. Detta kan hända på grund av att äggskalsbiten kan vara för stor och omgiven av mer mat i magen. Om det inte hinner lösas upp helt innan det lämnar magen för att gå till tunntarmen, går det inte att brytas ner längre. Ändå utgör detta ingen risk för dig.

Fördelar med att äta äggskal

Äggskal är inte bara ofarliga för dig, utan de kan hjälpa din kropp på flera sätt. Det är viktigt att komma ihåg att du skulle behöva äta mer än bara en slumpmässig bit äggskal för att dra nytta av dessa fördelar.

Låt oss ta en titt på de viktigaste fördelarna med att äta äggskal:

Äggskal är en källa till viktiga näringsämnen

Äggskal innehåller massor av vitaminer och mineraler som din kropp behöver, så att äta en tillräckligt stor mängd av dem kan förbättra din hälsa väsentligt. Äggskal innehåller näringsämnen som:

 • Kalcium
 • Kalium
 • Kollagen
 • Magnesium
 • Glukosamin
Se även  Hur man organiserar sig när du har lite eller inget utrymme

Äggskal kan hjälpa till att underhålla lederna

Denna fördel tillhandahålls faktiskt av äggskalsmembranet snarare än själva skalet, men de är nästan alltid fästa vid varandra. Ägghinnan är det tunna skiktet som skiljer äggvitan från skalet, och det innehåller kollagen och många andra näringsämnen. Dessa ämnen kan alla bidra till bättre ledhälsa, även om du måste konsumera äggskal regelbundet för att se skillnad.

Äggskal kan minska risken för osteoporos

Som jag nämnde ovan är äggskal mestadels gjorda av kalciumkarbonat, vilket gör dem till en utmärkt källa till kalcium. Kalcium är avgörande för styrkan och allmänt dina bens hälsa. Att äta äggskal kan därför hjälpa dig att förebygga och till och med bekämpa osteoporos.

Äggskal kan hjälpa till att underhålla muskler och nerver

Äggskal innehåller betydande mängder magnesium, vilket är oerhört viktigt för din nerv- och muskelhälsa. Magnesium hjälper till att slappna av och reparera nerver och hjärnceller, vilket är avgörande för ditt nervsystems normala funktion. Dessutom spelar magnesium en roll för att lindra trånga eller ömma muskler.

Äggskal kan bidra till att minska hål i tänderna

Det kan förvåna dig att dina tänder och äggskal har mycket liknande sammansättningar. På grund av denna likhet kan konsumtion av tillräckligt med äggskal hjälpa till att läka hål och reparera dina tänder naturligt. Detta kan till och med bidra till att minska antalet gånger du måste besöka din tandläkare.

Potentiella risker med att äta äggskal

Liksom allt annat kan äggskal också utgöra risker om de äts på ett osäkert sätt. Även om skalen i sig är helt okej att konsumera av sig själva, kan omständigheterna då du äter dem vara något riskabla.

Om du till exempel äter en stor och vass bit äggskal riskerar du att skada delar av matsmältningskanalen. Äggskalets vassa kanter kan repa din matstrupe och orsaka smärta och andra frågor. Om du konsumerar äggen avsiktligt, se till att de blandas till ett fint pulver. Annars fiska upp äggskalet om du märker en tillräckligt stor skärva av äggskal.

Se även  Skadar salt gjutjärn?

Äggskal kan också innehålla bakterier och skadliga föroreningar på ytan, vilket leder till matförgiftning. Om äggskalen inte genomgår någon tillagning i värmen kan det vara riskabelt att äta dem råa. I synnerhet kan äggskal vara förorenade med salmonella, vilket är mycket farligt eftersom det kan orsaka matförgiftning.

Hur man äter äggskal

Så, med tanke på alla fördelar jag nämnde, kan du bli frestad att prova att äta äggskal för hälsoändamål. Men på grund av de potentiella riskerna är du kanske inte säker på hur exakt du kan konsumera dem. Om du vill använda äggskal för deras näringsmässiga fördelar behöver du bara följa några enkla steg:

 1. Välja ekologisk, frigående ägg från din lokala bondemarknad.
 2. Koka äggen och skala sedan äggskalen.
 3. Låt äggskalen torka och grädda dem sedan på låg värme i 10 minuter.
 4. Krossa äggskalen till ett fint pulver med hjälp av en mixer eller mortel.
 5. Sikta pulvret för att vara säker på att inga stora bitar är kvar.
 6. Förvara pulvret i en behållare och använd det när du vill.

Du kan äta äggskalen på egen hand som vilken annan mat som helst, eller så kan du blanda dem i din mat eller dryck. Att inkludera äggskalspulver i en smoothie är ett fantastiskt sätt att njuta av deras fördelar.

Du kanske också gillar att läsa: Kan man lägga äggskal i sophanteringen?

Slutsats

Att råka äta äggskal är ganska vanligt, och det är i allmänhet ofarligt. Äggskalsbiten kommer att gå ner i matstrupen till magsäcken, där den förmodligen kommer att lösas upp. Det som är kvar av det kommer att flytta med resten av maten ner i matsmältningskanalen.

Äggskal kan vara till hjälp för din hälsa av flera skäl, varför du kan konsumera dem med flit som näringstillskott. Du måste dock se till att de genomgår värme för att bli av med eventuella bakterier. Dessutom måste du krossa dem till ett pulver så att du inte riskerar skador på matstrupen.

Lämna en kommentar