Vad händer om din luftballong får hål i den?

Du har njutit av att lära dig om luftballongflygning på den här bloggen, tillräckligt för att du skulle vilja schemalägga en tur snart en dag. Men en rädsla som fortsätter att välla upp inom dig är tanken på att luftballongen har ett hål i sig. Skulle ballongen börja sjunka snabbt i den situationen?

Om en luftballong får ett hål i sig, skulle varmluftsläckaget göra att ballongen börjar sjunka. Men förutsatt att brännarsystemet fortfarande fungerade, kunde ballongpiloten återinföra varm luft intermittent så nedstigningen sker gradvis.

I den här artikeln kommer vi att förklara ytterligare vad som skulle hända om kuvertet skulle punktera och hur troligt det är att det händer. Informationen i det här inlägget bör lindra denna speciella ballongfara, så se till att du fortsätter läsa!

Om din luftballong har ett hål i den, vad skulle hända?

Innan vi börjar vill vi bara säga att luftballonger redan har hål i dem. Undersidan av kuvertet – som är den tekniska termen för själva ballongen – har en bred öppning för brännarna att skicka värme in i. Överst på kuvertet finns en annan öppning som kallas tömningsporten, som är en ventil som varm luft kommer ut genom.

Ändå är det hålen som är det förment att vara där. Du är mer orolig för att något ska punktera luftballongen eller att materialet på annat sätt går sönder. Kuvertet var mestadels fristående förut, men nu har det ett gapande sår, så att säga, som orsakar luftförlust.

Det här låter som ett katastrofscenario, eller hur? Men du skulle bli förvånad.

Om du kommer ihåg från vår artikel om hur luftballonger landar, pratade vi om hur ballongpiloten måste minska den varma luften till kuvertet för att få ner ballongen till plan mark. Som en snabb uppfräschning inkluderar varmluftsballonger ett brännarsystem med en till två brännare om inte fler. Brännarna är fyllda med propan som avdunstar från en vätska till en gas vid upphettning.

Så låt oss gå tillbaka till ditt mest fruktade scenario, att kuvertet har en läcka och det tappar varm luft. Om man antar att hastigheten för luftförlusten inte är vid ett högt tryck (anges i PSI), så hamnar man i en situation som mycket liknar att öppna tömningsöppningen för att släppa ut den varma luften.

  Är Side-by-Sides Street lagligt i Ohio?

Den varma luften kommer ut, så ballongen tappar höjd. Ballongpiloten skulle inte röra tömningsporten, eftersom det bara skulle öka hastigheten för varmluftsförlusten och göra din nedstigning snabbare.

Istället, vad ballongpiloten skulle göra är att behandla hålet i kuvertet som om de hade tömningsporten öppen. De skulle använda sprängventilen för att skicka mer varm luft in i kuvertet, kanske gör det något oftare än de skulle göra i ett kontrollerat landningsscenario eftersom varm luft rör sig direkt ut ur kuvertet.

På tal om landning, var skulle det ske? Tja, vanligtvis är luftballongpiloten i kontakt med sin markpersonal för att välja en plats att landa. De försöker välja en plats som är nära en väg men ändå borta från djur, kraftledningar och andra faror.

Eftersom din ballong har ett hål i sig och läcker, har ballongpiloten inte lika mycket lyx att välja landningsplats. Om de fortfarande kan kommunicera med markpersonalen kommer de att göra det för att snabbt fatta ett beslut om var den säkraste platsen är att bosätta sig. Då kommer de att landa dig där.

Landningen ska vara säker, eftersom ballongpiloten trots allt fortfarande kan använda brännarsystemet och andra delar av ballongen. Som sagt, jämfört med en normal landning, i en nödsituation, finns det säkerligen möjligheten för en grövre landning.

Vad kan orsaka hål i en luftballong?

Varför skulle en luftballong gå sönder i första taget? Det finns en handfull anledningar, och nästan alla är under kontroll av ballongföretaget och/eller ballongpiloten. Låt oss prata mer om dessa skäl nu.

Billigt ballongmaterial

Luftballonger, med tanke på deras enorma storlek, är inte låga priser. Den genomsnittliga kostnaden är allt från $10 000 till $25 000 och uppåt. Vi skrev ett inlägg på bloggen om ballongkostnader som du kan kolla in här.

För att minska kostnaderna kan vissa luftballongföretag köpa ett billigt, tunt kuvert. De tyngsta kuverten är byggda av ripstop-nylon med brandbeständiga egenskaper. Kuvertets hål eller paneler är anslutna med belastningstejp och hårda sömmar så det är osannolikt att panelerna separeras och själva kuvertet kommer inte att falla isär.

  Allt du behöver veta om hur man rapparerar med en GriGri

Allt material som är mindre än ripstop-nylon kan lättare slitas sönder. Om du är orolig för höljet på luftballongen du ska åka i rekommenderar vi att du kontaktar ballongföretaget och frågar mer om deras ballonger.

Ignorerar höjden

Luftballongen innehåller en höjdmätare som ballongpiloten ska kontrollera regelbundet under din resa. När du väl kommer över 3 000 fot i luften ökar vindstyrkan. Medan ballongpiloten kan förutsäga vindhastigheter och styrka när den är på lägre höjd, på denna höjd blir det svårare att arbeta med vinden.

Din ballong har större chans att bli misshandlad, vilket försvagar kuvertet och ökar risken för att ett eller flera hål dyker upp.

Ojämn start och/eller landning

Även om du inte behöver oroa dig för träd när du flyger mer än 1 000 fot upp, på marknivå, är dessa hinder i hög grad ett hot. Ballongpiloten bör inte lyfta någonstans i närheten av träd, vindflöjlar eller andra vassa föremål som kan repa och slita i kuvertet. Det gäller även när man landar ballongen.

De måste också undvika kraftledningar, eftersom elektriciteten från dessa potentiellt strömförande ledningar kan vara farlig för ballongen, besättningen ombord och förarna.

Flyger i dåligt väder

Även om det kan vara irriterande när din luftballongfärd blir grundad på grund av väderproblem, bör du tacka ballongpiloten för deras prioritering av säkerhet. Utanför hårda vindar är väder som vädret också en fara som kan skada kuvertet och eventuellt öka risken för att det går sönder.

Långvarigt slitage

Om din luftballong flyger vid temperaturer som inte överstiger 250 grader Fahrenheit, kan kuvertet räcka 400 till 500 timmar innan ballongpiloten ska få kuvertet utbytt. Ju kallare temperaturer under flygningen, desto mer tid kan du ta dig ut ur kuvertet.

Ändå betyder det inte att kuvertet är gjort för år och år av på varandra följande användning. Om du frågar ballongföretaget om deras kuvert, se till att du frågar när kuvertet senast byttes ut.

  Hur man tar av en snöskoter från en släp utan bakåt

Behöver du oroa dig för att din varmluftsballong ska få ett hål i den?

Du har förmodligen undrat när du har läst hur troligt det är att en luftballong får ett hål i den och börjar läcka. Inte särskilt. Vi kommer återigen att citera en rapport från 2016 från tidskriften Flygmedicin och mänsklig prestation för att säkerhetskopiera detta.

I den rapporten citerar tidskriften National Transportation Safety Board eller NTSB-data om USA:s luftballongkraschar mellan 2000 och 2011, vilket är 12 års data. Endast 78 luftballongolyckor inträffade med totalt 518 personer inblandade. Av alla krascher resulterade fem dödsfall och 91 allvarliga skador.

Vår blogg har också pratat om säkerhet i luftballonger, vilket ger mer statistik som inte täcks av datamängden från Flygmedicin och mänsklig prestation tidning. Vissa av dessa incidenter inträffade även utanför USA.

Till exempel var det en olycka 2012 som inträffade i Ljubljana-kärren i Slovenien där sex personer dog av 32 ryttare. Olyckan berodde på ett plötsligt åskväder.

Under 2012 inträffade också en luftballongkrasch i Nya Zeeland med 11 dödsfall. Ballongpiloten träffade kraftledningar vid landning och ingen av passagerarna överlevde. Piloten följde inte vanliga landningsprocedurer eftersom han uppenbarligen var påverkad av droger vid den tiden.

År 2016 i Maxwell, Texas, dog 16 personer när luftballongflyget eftersom ballongpiloten bestämde sig för att flyga trots det dåliga vädret. Dagen för incidenten var mycket dimmig med låga moln, vilket inte är gynnsamt för ballongflygning. Återigen var den här ballongpiloten drogpåverkad.

Ja, det här är skrämmande historier, men vi berättar dem för dig för att bevisa att av alla faktorer som kan få en luftballong att krascha, är ett läckande kuvert historiskt sett inte en av dem.

Slutgiltiga tankar

Även om det inte är särskilt troligt, kan luftballongen eller kuvertet slitas upp. Om en sådan situation någonsin inträffade skulle ballongpiloten använda sprängventilen för att skicka varm luft till kuvertet så att de kunde föra ner ballongen till marken med kontroll. Vi hoppas att det här inlägget hjälpte dig att se hur säkert luftballongflygning kan vara och att du inte behöver oroa dig för hål i kuvertet!