Vad händer om det finns mögel i mitt Sawyer vattenfilter?

Tänk på hur du hanterar ditt vattenfilter. De flesta av oss slänger bara vårt filter i förrådet efter att ha kommit hem och tänker inte på det förrän nästa resa. Sawyer filter tar veckor att torka, så att placera dem i mörk förvaring kan säkert leda till mögeltillväxt. Vad händer om det finns mögel i mitt vattenfilter?

Du måste rengöra ditt Sawyer-filter om det har mögel i det. Spola tillbaka filtret med vatten och tvinga en bleklösning genom filtermediet. Ge ditt filter tid att sitta med blekmedelslösningen och upprepa processen.

Uppriktigt sagt är mögeltillväxt nästan omöjlig att förhindra helt. Efter månader/år av användning av ditt filter kommer du så småningom att halka och behöver rengöra ditt filter noggrant. Lyckligtvis är det enkelt att rengöra ditt filter, så fortsätt läsa för att ta reda på hur.

Ta bort mögel från ett Sawyer vattenfilter

Allt som lagras innan det är helt torrt kommer så småningom att mögla. Det kan du verkligen inte ignorera! Ditt Sawyer vattenfilter kan ta veckor att torka så det kommer så småningom att börja mögla. Vad kan jag göra om det finns mögel i mitt Sawyer vattenfilter?

Du måste rengöra filtret med en lösning av vatten och blekmedel. Använd backspolkolven fylld med din blekmedelslösning och tvinga den genom filtret. Låt blekmedlet verka några minuter och skölj med rent vatten. Jag kommer att gå in på en detaljerad rengöringsguide nedan, så fortsätt läsa för att lära dig mer.

Hur vet jag om det finns mögel?

Du vet säkert om det finns mögel i ditt vattenfilter. Tro mig! Det börjar få en funkig lukt och smak. Du måste ha haft den där mögliga smaken någon gång. Det är som en konstig jordig smak med unken lukt. När det väl blir riktigt dåligt kommer du att märka att mögel växer runt munstycket och ändstycket.

  Vad ska jag göra med en rutten vedhög?

Så mitt Sawyer Mini Filter smakar otäckt och har definitivt mögel. Vad kan jag göra åt det?

Rengör och backspola ditt Sawyer vattenfilter

Det är mycket enkelt att rengöra ditt Sawyer-filter. Allt du behöver är vatten och lite blekmedel för att sanera filtret och döda inre mögel. Ditt filter borde ha haft en backspolningskolv för att tvinga vatten igenom det. i föredrar rengöringskopplingen som skruvas på min vattenflaska för att tvinga vatten igenom den.

Du måste skölja med rent vatten efter varje användning. Det finns verkligen ingen ursäkt att inte spola tillbaka eftersom det är så enkelt.
Följ samma process med en blekmedelslösning om du börjar märka mögel. Jag rengör mitt filter noggrant med blekmedel i början av varje säsong och efter långa perioder av inaktivitet. Det tar bara 2 minuter extra så jag kör min genom blekmedel var 2-3 månad.

  1. Backspolning med filtrerat vatten: Börja med att backspola filtret med destillerat vatten. ange din Sawyer rengöringskolv med rent vatten och tvinga den i motsatt riktning (mot den aktuella pilen). Stäng kolven och tvinga det rena vattnet genom de filtrerade fibrerna. Upprepa processen flera gånger tills vattnet kommer ut rent och lätt. Nyckeln till en framgångsrik backwash är att vara stark. En bra backspolning bör kunna återställa mer än 98 % av filtrets ursprungliga flödeshastighet.
  2. Gör en blekmedelslösning: Du måste göra en blekmedelslösning om du märker mögeltillväxt i ditt filter. Jag brukar fylla en kaffekopp till 2/3 med vatten och lägga till en skvätt blekmedel. Allt du behöver är som en matsked blekmedel. Blanda lösningen.
  3. Backspolning med blekmedel: Följ backspolningssteget ovan med blekmedelslösningen. Jag brukar köra blekmedlet genom filtret och direkt tillbaka i min kaffemugg. Fortsätt att gå igenom det 3-4 gånger och ge filtret några minuter för att absorbera blekmedlet.
  4. Skölj igen med vatten (vänta 10-15 minuter): Efter att ha väntat cirka 10-15 minuter vill du upprepa backspolningsprocessen. Du vill vara särskilt uppmärksam på vattenfärgen och trycket. Du är bra att gå när vattnet är klart och det är lätt att suga igenom vätskor. Se till att du har kört mycket vatten genom filtret innan du försöker dricka ur det.
  5. Upprepa om det behövs: Fortsätt att upprepa processen och du bör så småningom ha ett rent filter. Se videohandledningen nedan för mer information.
  6. Blötlägg den i filtervatten: Om en vanlig backspolning inte får ditt filter att flyta igen, rekommenderar jag att du blötlägger ditt filter i varmt vatten. Låt inte vattnet bli för varmt (140 grader Fahrenheit). Sätt den på elden och låt den stå i 2 timmar. Om det inte fungerar, blötlägg filtret i vinäger i 30 minuter och tvinga sedan igenom rent vatten. Detta bör bryta upp eventuell inåtväxande smuts/mögel så att du kan upprepa rengöringsprocessen.
  Kan man använda Gorilla Glue på skosulor? Hur håller det?

Det kan vara dags att köpa ett nytt filter

De Sawyer Mini Och Nypa filter är lätt ett av de mest populära backpacking-vattenfiltren på marknaden. Du kan verkligen inte slå dem för priset. Jag rekommenderar att du tänker på priset på ditt filter innan du går igenom en grundlig rengöringsprocess.

Det finns en punkt där du nog bara ska byta ut filtret om det blir riktigt otäckt. Jag skar en gång upp en Sawyer Mini som jag använt i några år och det började lukta. Det var extremt smutsigt inuti och helt täckt av svart mögel. Jag skulle ha bytt ut den där saken ett år tidigare om jag hade vetat hur otäck den var.

För cirka 20 USD brukar jag behandla mina Sawyer-filter som en engångsartikel. Det kan klassas till 100 000 liter vatten, men det är dags att byta ut ditt filter efter 1-2 års användning. Att regelbundet skölja tillbaka filtret med rent vatten och ge det tid att torka förlänger filtrets livslängd.