Vad händer när ett Sawyer-vattenfilter fryser?

Camping i kallt väder medför många ytterligare utmaningar. Människor glömmer ofta att deras vattenfilter kan frysa och orsaka stora kort-/långsiktiga problem. Det väcker en viktig fråga. Vad händer när ett Sawyer vattenfilter fryser?

Låt inte ditt Sawyer-vatten frysa! Insidan kommer att expandera, spränga filtermediet och orsaka permanent skada på filtret. Bakterier kommer att läcka genom de nybildade sprickorna och du kan sluta få i dig bakterier och protozoer.

Att hålla ditt Sawyer vattenfilter varmt är enkelt när du väl förstår problemet. Jag ska gå igenom några enkla sätt att förhindra frysning och hålla ditt vattenfilter säkert.

Vad händer om mitt Sawyer vattenfilter fryser?

När du använder ett vattenfilter kan du förvänta dig att lite vatten fastnar i det. På sommaren borde det inte vara några problem, men på vintern kan det orsaka förödelse. Låt aldrig ditt Sawyer vattenfilter frysa!

De flesta vattenfilter för vandring och backpacker måste bytas ut efter att de fryser. Vattnet som fångas i filtret expanderar i det porösa materialet och delar upp det, vilket gör att ofiltrerat vatten kan glida genom sprickorna.

Det spelar ingen roll om du har ett keramiskt filter som MSR Miniworks eller ihåligt fiberrör som Sawyer Pinch eller mini. Det keramiska filtret spricker och fiberrörsfiltret expanderar. När det händer ska filtret slängas i papperskorgen. Så här säger Lifestraw på sin hemsida:

Du kan ha tur en eller två gånger, men du har förlorat filtrets strukturella integritet. Det filtrerar inte bort skadliga bakterier/protozoer ordentligt om vatten kan slinka igenom springorna. Tro mig! Du vill inte ha illamående och diarré mil in i skogen. Uttorkningen kan snabbt bli farlig om du inte har tillgång till rent vatten.

  Kan björnar lukta genom doftpåsar?

Ihåligt fiberrör kontra keramiska vattenfilter

De flesta vattenfilter som säljs idag använder ihåliga rörfilter. Sawyer, Katadyn, Gravityworks, Hydroblu (och många fler) använder alla ett ihåligt rörfilter. Videon ovan visar vad som finns i mitt favoritbudgetfilter Sawyer Mini. Den är fylld med tusentals ihåliga fiberrör som kläms ihop för att tillåta vatten att rinna igenom. Vatten fastnar i dessa rör, fryser, expanderar och skapar stora luftspalter för bakterier/protozoer att glida igenom.

Keramiska filter som du skulle hitta i MSR Miniworks eller mixed media filter som Katydon Hiker Pro kommer också att förstöras av fryst vatten. Vatten kommer att fastna i keramiken och det kommer att spricka när vattnet expanderar.

Skadar filtret permanent frysning?

Kommer ditt filter att skadas permanent om det fryser? Svaret är ja, det kommer vanligtvis att skadas permanent. Filterpatronen kan expandera och brista, vilket gör att vatten kan passera igenom.

Sprickan kanske inte ens syns. Tänk på storleken på bakterier och virusceller. Dessa små mikroskopiska partiklar kan glida genom en osynlig slits i filtermediet.

Håll ditt filter nära kroppen när du går

Ditt vattenfilter är lätt en av de viktigaste utrustningarna i deras ryggsäck. Med ett bra sovsystem och isolerande lager på vintern är det helt okej. Skydda ditt vattenfilter och håll det nära din kropp för att hålla dig varm. Detta är vad Lifestraw rekommenderar på sin hemsida.

De rekommenderade temperaturförslagen för våra produkter är: 33°-140° Fahrenheit

Observera att om LifeStraw innehåller vatten och förvaras under frysning, kan isbildning i membranet skada filtret genom att porerna expanderar med isens expansion. Därför rekommenderar vi att du håller LifeStraw-produkter, närmare bestämt membranfiltren, nära din kropp när du vandrar eller reser i minusgrader för att säkerställa att eventuellt vatten eller ånga i filtret inte fryser.

http://help.lifestraw.com/en/articles/3696299-are-there-temperature-regulations-for-your-products

Observera att om LifeStraw innehåller vatten och förvaras under frysning, kan isbildning i membranet skada filtret genom att porerna expanderar med isens expansion. Därför rekommenderar vi att du håller LifeStraw-produkter, närmare bestämt membranfiltren, nära din kropp när du vandrar eller reser i minusgrader för att säkerställa att eventuellt vatten eller ånga i filtret inte fryser.

  Ska en kompass innehålla en bubbla?

Sov med filtret

Att sova med vattenfiltret på är det enda sättet att undvika att frysa hela natten. Försök att torka ut ditt filter och lägg det mellan benen hela natten. Jag rekommenderar att värma upp en flaska nalgene och lägga den i sovsäcken också.

En varmvattenflaska i din sovsäck har 2 viktiga syften. Den värmer din sovsäck till kroppstemperatur så att du blir skön och varm när du hoppar i och den behåller frövatten till din kisse på morgonen. Kom ihåg att du bara kan smälta snö om du börjar med lite vatten. Det betyder att antingen bryta igenom is för att få vattnet under eller börja med några koppar vatten.

Lämna inte ditt filter i bilen eller garaget!

Min dumma *ss har skruvat ihop fler vattenfilter än jag kan räkna. Jag är alltid försiktig när jag backpackar, men när jag väl kommer hem brukar jag bli lat. Efter en lång resa är det sista jag vill göra att packa upp och organisera allt. Det leder vanligtvis till att jag av misstag skadar min utrustning.

Lämna aldrig ditt vattenfilter i bagageutrymmet på din bil eller garage. Det kanske inte fryser idag, men ditt vattenfilter kan så småningom skadas när temperaturen sjunker. Det värsta är att du förmodligen inte ens märker att filtren är skadade förrän det är för sent. Du vill inte ta reda på det genom att bli sjuk!

Hur vet jag om mitt Sawyer-filter är trasigt?

Det finns inget enkelt sätt att avgöra om ditt vattenfilter har skadats av minusgrader. Jag rekommenderar alltid att vara försiktig. Du vill inte bli sjuk mil bort i skogen. Använd inte ett filter som du tror är skadat.

  Vad betyder fuktavledande tyg?

Hur är det med matfärgningstestet?

Jag har sett folk rekommendera att använda matfärg för att testa sitt vattenfilter på backpackingforumen. Tanken är att om du kör matfärgat vatten genom filtret så ska det komma ut klart i andra änden. Det är vettigt, men testet är inte definitivt. Livsmedelsfärgämnen är större än bakterier. Så färgen kan fastna i filtret och bakterier kan fortfarande smyga igenom.

I allmänhet, om filterelementet har använts, kommer det att spricka om vattnet i det fryser vid låga temperaturer. Lita på din magkänsla och byt ut filtret om du tror att det kan frysa. Det interna mediet i ett filter kan förbli vått i 3-4 veckor, så försiktighet bör iakttas vid förvaring.