Vad håller ihop en snöboll eller snögubbe?

När du har en perfekt sfärisk snöboll i handen har du två val. Du kan antingen kasta den mot en granne och starta en snöbollskamp eller fortsätta att rulla in snöbollen i basen av en snögubbe. Vad är det som håller den snöbollen – stor eller liten – packad så väl?

Vad som håller ihop en snöboll eller snögubbe är rent vetenskapligt. Man introducerar vätebindningar genom att trycka på snöflingans kanter tills de smälter något. När du slutar forma snöbollen kommer snökristallerna att frysa igen, vilket skapar ett härdat yttre lager som håller ihop snöbollen.

Vi har mycket mer vi vill prata om framöver, inklusive detaljerna om vad som gör att en snöboll håller sin form och struktur. Vi tar sedan den informationen och tillämpar den i en större skala, som att rulla stora snöbollar. Fortsätt läsa!

Vad håller snö ihop när man gör en snöboll eller en snögubbe?

När det kommer till snö, om den kommer att hålla ihop eller falla sönder har allt med vatten att göra.

Du förstår, vatten är en molekyl. I varje vattenmolekyl finns en enda syreatom och dubbla väteatomer. När temperaturerna är tillräckligt kalla för att det ska snöa (cirka 32 grader Fahrenheit), kommer vattenmolekylerna att frysa.

Vad som händer här är att molekylerna minskar sin takt så att det är lättare för dem att fästa. Det är så snö blir fast.

Som ni minns är vatten en integrerad del på ett annat sätt när det gäller om snö kommer att fastna.

Gratis vatten, som vi har diskuterat på bloggen, är mängden fukt i snö. Frånvaron av fritt vatten i snö ger torr, puderliknande snö. Försök som du kan, det är nästan omöjligt att göra något fast av pudersnö. Du måste blöta snön med en trädgårdsslang eller en hink, vilket ökar mängden fritt vatten i snön.

När halten fritt vatten ökar till åtta eller 13 procent, har snön den idealiska mängden fukt för att fastna. När snön är större än 13 procent fritt vatten är fukthalten för hög och snön är mer som slask. Det är lika värdelöst som pudrig snö.

Det finns en annan del av ekvationen i att få en snögubbe att sticka förutom vatten. Det är tryck, vilket betyder trycket du skapar när du formar en snöboll.

Även när du har vinterhandskar på dig för att göra en snöboll, börjar värmen från dina händer att smälta snöflingans ytterkanter något. Detta är vad som behövs för att aktivera vätebindningar i snöflingan.

När du slutar utöva tryck för att du är klar med att forma snöbollen, utsätts snökristallerna igen för kallare temperaturer och kommer att frysa. Vid återfrysning utvecklas ett yttre skal som håller ihop snöbollen.

  Varför gör mina vandringskängor ont i tårna? Nya insikter

Du kanske har hört talas om att vi kallar processen sintring, eftersom det är det tekniska namnet för den. Sintring skapar en stark struktur för en snöboll eller en snöhög som kan bli en snögubbe eller till och med ett snöfort.

Hur stor kan en snöboll bli?

För att sammanfatta då, det är en kombination av vatten och tryck (inte värme) som skapar grymma snöbollar. Nu när du har låst upp nycklarna till framgång, så att säga, har du börjat göra fler snöbollar och de har hållit ihop bättre än någonsin tidigare.

Kanske har du sedan dess tagit examen till att rulla större snöbollar för snögubbar. När du formar ytterligare en ansenlig bas för din snögubbe kan du inte låta bli att undra, hur stor kan du gå med en snögubbe?

Vi har svaret på det! I mars 2013 rullade studenter vid Michigan Tech den största snöbollen någonsin, säger Michigans nyhetssajt M Live. Snöbollen är 9,28 fot hög med en diameter på 10,45 fot och en omkrets på 32,94 fot.

Hur mycket skulle en så massiv snöboll väga? M Live var inte tydlig, sa bara flera ton. Guinness World Records kom senare igenom och verifierade att snöbollen var den största för närvarande.

Det här är inte första gången Michigan Tech slår rekordet för den största snöbollen. M Live säger att Michigan Tech redan 2006 förtjänade det uppskattade priset.

Sedan tog Dartmouth College i New Hampshire priset. Michigan Tech vann senare tillbaka. Ett uttalande från studenter i M Live-artikeln nämner att om en annan högskola (eller ett företag eller en individ) slog rekordet för största snöboll efter Michigan Tech att dess studentkår var dedikerad till att tjäna titeln för ännu en tredje gång.

Enligt Guinness hemsidanär detta skrivs står Michigan Tech snöbollsrekordet fortfarande kvar.

Hur man rullar stora snöbollar

Okej, så kanske din snöboll inte blir 32 fot i omkrets och cirka 11 fot i diameter, men du skulle älska att rulla snöbollar så stora att du imponerar på alla i grannskapet. Hur gör du det? Här är våra förslag.

Vänta på rätt snö

Studenterna på Michigan Tech har en fördel som de i Dartmouth inte har – det snöar mycket i Detroit. Staden får cirka 33 tum snö i genomsnitt, vilket överstiger det landsomfattande genomsnittet på 27,8 tum snö per år.

Ändå betyder det inte att varje snö som faller i Michigan är perfekt för att göra en snögubbe eller stora snöbollar.

  Hur mycket kostar klätterutrustning? (Rep, karbinhakar och mer)

Du behöver som sagt temperaturer på runt 32 grader och fuktig snö med en fritt vattenprocent på åtta till 13 procent. Du kan arbeta med torrare snö genom att blöta den, men det kommer att vara opraktiskt med tanke på storleken på de snöbollar du vill göra. Du skulle behöva hinkar fulla med vatten.

Även om det kan testa dina nerver att spela väntspelet, när du äntligen får det perfekta snöfallet som är fuktigt men inte blötläggande, kommer det att ha varit värt det.

Skaffa ett stort team

Även om du är atletisk och stark, när din snöboll väl når en viss storlek, kommer det att bli svårt att rulla den själv. Det finns trots allt styrka i antalet, så rekrytera dina vänner eller ett par grannar.

Ju fler personer i ditt lag, desto större arbetskraft för att rulla din snöboll till episka proportioner.

Välj ett plant område för att rulla snöbollen

Du skulle hata att rulla din snöboll till flera fot i diameter bara för att den ska fastna på en stor sten eller en trädgren och falla isär. Innan du börjar rulla en snöboll, välj en platt, öppen mark som är fri från hinder ovanför eller marknivå.

Tryck, tryck, tryck

Att rulla en stor snöboll börjar lätt, men eftersom snöbollen samlar på sig massa blir det svårare att skjuta runt den. Det är då du kommer att behöva hjälp från de andra i ditt team mer än någonsin.

När du fortsätter att skjuta snöbollen framåt, se till att den håller sig rak hela tiden. Om snöbollen blir sned, blir den inte strukturellt säker!

Snöbollsförvaring – tips och bästa praxis

Du gjorde det! Tillsammans med hela ditt grannskap rullade du en stor snöboll som du är väldigt stolt över. Visst, snöbollen kommer inte att slå några Guinness världsrekord, men det är definitivt den största snöboll du någonsin har haft turen att se med dina egna ögon.

Oavsett om du gör en snögubbe av den enorma snöbollen eller förundras över dess storlek utan utsmyckning, föredrar du att ha snöbollen kvar ett tag. Vi har diskuterat vad som krävs för att förhindra att snöbollar och snögubbar smälter, så här är en samling av bästa praxis att följa.

Undvik solen

När du planerar vart din massiva snöboll eller snögubbe ska ta vägen behöver du mer än ett plant, plant område. Snögubbens hem måste också döljas för solen. Även om solljuset är sparsamt på vintern, är solens inträngande UV-strålar fortfarande kraftfulla nog att smälta din snögubbe.

  Hur länge håller en sammansatt båge?

Du kan bygga din snögubbe med skydd av omgivande träd eller kanske till och med under en markis. Du kan till och med skapa en snövägg enbart för att skydda din snögubbe från solen. Tänk dock på att när snöväggen tar stryk av solljuset dag ut och dag så måste du förstärka den eller till och med bygga om den.

Beroende på när på vintern du bygger din snögubbe ändras solvinkeln. Vinkeln är bara 27 grader i december, sedan 36 grader i slutet av februari. När våren är på gång ökar solens vinkel till 47 grader.

Du kan teoretiskt sett hålla din snögubbe vid liv in på våren med dessa tips, men en del av det kommer att kräva att du har framförhållning för den ökande solvinkeln.

Frys om natten

När temperaturen överstiger 32 grader börjar snön smälta. Det är så enkelt. Även om du inte kan hjälpa vad vädret gör, kan du stelna din smältande snögubbe med en trädgårdsslang, en kran eller några hinkar vatten.

Varje dag, precis när solen går ner, täck din snöstruktur i vatten. När natten står för dörren kommer de kalla temperaturerna att ha låtit vattnet frysa helt. Varje lager vatten är som extra rustning som snögubben har, vilket borde hålla den stående längre.

Prova ammoniumkloridsalt

Här är ett annat knep som ger dig mer kontroll över din snöstruktur även när temperaturerna börjar öka. Att använda ammoniumkloridsalt kan minska smältpunkten för snö, där smältpunkten är den temperatur där din snögubbe börjar smälta.

Isolera snön

Att isolera eller skapa värme för din snöboll kan verka kontraintuitivt, men det är det inte, lita på oss. Isolering begränsar effekterna av termiska utbyten på din snögubbe, vilket innebär att den är mindre benägen för temperaturfluktuationer som kan öka risken för smältning.

Förr i tiden byggde man ispalats för förvaring av snö och is, och man använde alltid isoleringsmaterial som halm. Detta säkerställde att de hade tillgång till is under svällande somrar när luftkonditionering ännu inte fanns.

Du behöver inte ett ishus eller en bunt halm för att isolera din snögubbe. Kasta en kappa över honom och det borde göra hela skillnaden!

Slutgiltiga tankar

Det som håller ihop en snöboll eller snögubbe är en kombination av vattenmolekyler och trycket du skapar när du hanterar snö. Även om snön fastnar kan den fortfarande smälta i temperaturer över 32 grader. Isolera din snögubbe, frys in den igen eller använd ammoniumkloridsalt för att behålla din snöstruktur längre!