Vad gör du om dina skidor fortsätter att korsa?

Om du är en ny skidåkare på väg till backen i vinter, ett problem som alltid oroar nybörjare är vad man ska göra med att korsa skidor. Vi har alla ställts inför det här problemet, och även om det inte är särskilt svårt att övervinna, kan det verka oöverstigligt när du är ny på skidåkning. Den irriterande vanan att skidor som envisas med att svänga in och korsa över varandra förbryllar oss alla först.

Skidor korsar vanligtvis bara när du stannar eller svänger. Vid stopp, håll dina skidor platta och tryck försiktigt ut den bakre delen av skidorna istället för att vända in tårna, håll vikten jämn. Om du svänger, lägg mest vikt på din utvändiga skida och ta in insidans skidor runt och parallellt en gång till.

Realistiskt sett är det enda du kan göra om du åker skidor och din skidcross acceptera utplåningen och börja om. Detta problem bekymrar verkligen de flesta nybörjare, men det kan vara det snabbt redas ut med lite vägledning och lite övning och sällan höjer huvudet i en medel- eller avancerad skidåkare.

Som en notering, medan jag har åkt skidor, hjälpte min vän mig att skriva den här artikeln eftersom han har mycket mer erfarenhet än jag.

Varför korsar mina skidor hela tiden?

Trötthet och bristande koncentration hos en medel- eller avancerad skidåkare kan leda till att den ena korsar den andra, men i allmänhet är det en övergångsrit orsakas när en nybörjare lärs till snöplog. Att få de där långa plankorna av trä eller kompositmaterial att vända är inte intuitivt och tar mycket av tro på din instruktör.

Hur man snöplogar (Pizza)

Jag tog hjälp av min vän som har mycket mer erfarenhet av skidåkning än jag:

Se till att du hittar mjukaste backen som finns innan du ens pekar ner skidorna. Jag minns tydligt min första dag i backen för över 35 år sedan: Vi blev tillsagda att hålla våra skidor parallella och peka dem nerför backen, och sedan jag flög ivägvinden sliter i mitt hår medan jag sköt med i rasande fart ner vad som verkade som en vertikalt fall.

När jag nått botten och kommit till stopp vände jag om och kunde inte tro hur mjuk backen var eller det jag hade endast rest 30m / 65 fot.

  När använder du en sovsäck i din hängmatta?

En gång min hjärtfrekvensen sjönk till det normalainsåg jag att förmågan att sluta var något jag skulle behöva lära mig väldigt snabbt, och det är där snöplogen kommer in.

 1. Från toppen av en mild backeprecis innan nedgången börjarstå med fötterna platt på skidorna (ingen urholkning av anklarna tillåten)
 2. Med skidorna parallella, tryck på baksidan av dina skidor isär, vilket skapar en triangulär kil fram
 3. Använd dina stavar för att röra dig lite framåt samtidigt som du låter dina skidor gå återgå en del av vägen till parallell
 4. För att ge dig av måste du flytta vikten på dina skidor. Flytta anklarna samtidigt för att flytta trycket på insidan av dina skidor till mitten. Det här kommer att låt dina skidor ligga platt, och du kommer att börja glida framåt i en lugn takt.
 5. När du börjar gå framåt, tryck isär baksidan av skidorna om igen tills du slutar. Upprepa denna rörelse flera gånger, som tillåter mer och mer framåtrörelse innan du bromsar när ditt självförtroende byggs upp. Var försiktig att inte låta dina anklar kollapsa utåt när du bromsar, annars får du din skidor korsar på dig.

Båda skidorna måste flyttas till snöplogspositionen en samtidig åtgärd. Att trycka på en skida före den andra kommer att få den skidan att sväng inåt och över den andra skidan. Ofta kallad ”att fånga ett försprång”, det är här du kan träna din utplåningsteknik. Kom ihåg att le, eftersom alla verkar ha en kamera nuförtiden.

Som du få upp fartenkommer du att kräva mer kraft att stoppa, och vid denna tidpunkt måste du låta insidan av anklarna falla mer och mer för att sätta mer press på insidan av skidorna, vilket kommer att inte längre vara helt platt på snön, men lutar mer inåt med hastighetsökningen.

Varning

 • Ta inte in dina knän när du snöplogar – tryck ut baksidan av skidorna.
 • Vänd inte tårna inåt – du kommer säkert att korsa dina skidor.
 • Lämna inte nybörjarbackarna förrän du har bemästrat snöplogen sluta.

Jag provade en blå löptur på min första dag i skidskolan (vi hade eftermiddagarna lediga) och var tvungen glida ca 400m/440yards nerför backen på min baksida för jag lärde sig inte snöplogen stoppa korrekt. Jag blev upprörd men lärde mig min läxa och såg till att jag kunde kontrollera min rutschbana dagen efter.

  Hur man gör hemmagjord glamping (med tips och tricks)

När du kan snöploga rättkommer du plötsligt vinna enormt självförtroende, och en ny värld kommer att öppna sig för dig. Låt dig inte skrämmas av de ”ankelbitare” som flyger förbi dig, förresten: Dessa barn var född på snön och är otroligt skickliga på sporten, ofta bättre på skidor än de är på terra firma.

Fokusera bara på dina egna framsteg, och använda de tekniker du har lärt dig här, låt aldrig dina skidor korsa. Kanske den viktigaste delen av skidåkningen är balansering, och till en början kommer din balans att vara överallt, men du kommer snart att få en känsla av var din vikt ska vara och börja flytta den i rätt riktning.

Ska jag ha skidlektioner?

Ja. Du hade körlektioner, eller hur? Medan en bilolycka är mer dramatisk och har potential att orsaka mer skada i allmänhet än en utplåning på sluttningarna, är fordonsolyckor sällsynta per capita. Wipe-outs, är givnaoch du kommer att få väldigt många i backen och offpist längs linjen.

Ju mer du är korrekt förberedddesto bättre är dina chanser att:

 • Håller sig upprätteller
 • Faller rätt om allt annat misslyckas.

Jag gick på skidskola i Mayrhofen, Österrikeoch hade vänner skolade in Frankrike, och det var vi alla kunna åka European Black Runs – den svåraste – efter den första av två veckors lektion.

De erfarenhet som skidlärare har efter många år (och ofta årtionden) i backen är ovärderlig och kan minska din skidutbildningstid med över 90 %.

Om du vill veta mer om min erfarenhet, kolla in den andra artikeln som jag hjälpte Peter att skriva, här.

Mellanliggande skidåkare som korsar skidor

När du når mellannivån och har fått mycket självförtroende kommer du att göra det sällan har ett skicross ett annat när du är på väg åt ett håll i backen. Det som mycket väl kan hända, säkert i början när ditt självförtroende och din njutning överstiger din skicklighet, är att du ibland får en crossover i svängen.

När du går in i svängen

 1. Plantera din uteskida i önskad riktning
 2. Flytta din balans och föra insidan skidan i linje. Om din timing är avstängd kan du korsa skidor eller flyga nedför med din vikt på utsidan skidan.
  Vad bör du veta innan du köper en husbil av klass B?

Denna teknik kommer med övning, naturligtvis, men var inte rädd för att prova. Fall är garanterat när du fulländar din teknik, och det är bäst att lär dig varje steg ordentligt innan du går för långt framåt.

Om du tänker lär dig att åka skidor rättjag rekommenderar att du går i två veckor, som vilken som helst mindre tid ger dig inte tid att öva allt du lär dig, och för mycket tid gör oss andra avundsjuka!

Använd sunt förnuft och överväg din ålder och tillstånd innan man ger sig iväg något ansträngande träningsprogram. Mina förslag är riktar sig till en ung vuxen med rättvis till god hälsa. Om du bara kan hantera en bråkdel av denna rutin, var stolt över din insats och vara det bästa din kroppsbyggnad kan hantera. Du tävlar inte mot någon annan än dig själv i backen.

Avancerade skidåkare som korsar skidor

Mer avancerade skidåkare kan använda snöplogstekniken på en mycket brant, glasartad sluttning var dragkraften är kraftigt begränsad. Korsande skidor i den här situationen kan leda till dödliga resultat, och jag skulle fortfarande parallellsvänga eller, i värsta fall, håll dig utanför den specifika backen.

Jag åkte skidor på Mount Hutt i Nya Zeeland bara timmar efter att en ung dam var dödades i just detta scenario. De sluttningen var isig, och när hennes skidor korsade, det var ingen återhämtning möjlig.

Offpist ger dig garanterat korsade skidor när du först försöker. Trots att du inte brukar titta på dina skidor är det otroligt hur du har dem under två fot pudersnö skrämmer dig när du kan inte längre se dem.

Övergången från tittar på dina tips till känsla var de är, och därmed undvika en crossoverkräver erfarenhet, men oh boy, det är värt det!

Slutsats

Att korsa skidor är en katastrof för alla skidåkare, men när du väl lär dig att snöploga korrekt och parallellstopp effektivt, korsning av skidor kommer att vara sällsynt förekomst. Ju mer du tränar, desto bättre slå de backarna med beslutsamhet när säsongen kommer!