Vad du ska ta med dig på en helgvandring (nödvändigt du måste ha)

Oavsett om det är en ryggsäckstur genom bergen eller några timmars vandring genom skogen, finns det väsentliga saker du vill packa för en helgvandring. Allt från det absoluta minimum som verkar självklart till de små extrafunktionerna du vill ha, vi är här för att hjälpa dig att förbereda.

Så, vad behöver du för en helgpromenad? Här är en snabb översikt.

  • Rätt skor
  • Rätt ryggsäck
  • Se till att vikten på din ryggsäck är rätt
  • Har lite förnödenheter för det okända
  • Skaffa rätt köksredskap och mat
  • Vatten
  • Sovutrustning
  • Lättnad
  • Förbise inte de små sakerna
  • Relaterade artiklar

Rätt skor

Steg ett, något att gå med. Vi pratar såklart om skor! Inte vilka skor som helst duger. Alla erfarna vandrare vet att du kan bli blöt, smutsig eller skada dig i terrängen.

De kallas vandringskängor av en anledning – se till att de är din absoluta prioritet när du packar din utrustning för en vandring.

Det är viktigt att ha ett par vandringskängor eller skor som är inbrutna. Underlåtenhet att bryta in dem för en weekendresa kan resultera i en enorm smärta i foten.

Om du inte har vandringskängor specifikt är ett par bra sneakers det näst bästa alternativet. Välj ditt mest bekväma par (som du är villig att bli lite smutsig).

Dessa kommer att prestera bäst på lätta till mellanliggande stigar. Att veta vilken svårighetsgrad man kan förvänta sig avgör vilka skor man ska ha på sig. Det är den viktigaste delen av att förbereda sig för en vandring.

Rätt ryggsäck

När du har etablerat din solida grund och känner till terrängen du ska ta dig an kan du bestämma vad du behöver.

Kom ihåg att du bokstavligen drar vikten så var metodisk när du fyller din väska.

Börja med din ryggsäck och se till att den är bekväm för dig. En bra ryggsäck på vandring är lika med ett bra tält – det är där ditt liv finns.

Många erfarna vandrare gillar ryggsäckar som kan justeras för komfort. Ofta inkluderar de också ett bröst- eller midjebälte för att underlätta stöd och viktfördelning.

Dela vikten på dina aktier

Helst ska en helgpromenad inte kräva för mycket vikt. Det kommer fortfarande att finnas saker som mat och vatten som kan lägga till några extra pund i slutändan.

Det bästa sättet att veta hur man packar dem är att identifiera dem efter vikt och packa därefter.

När du packar din väska, se till att du inte sätter de tyngsta föremålen först. All tyngd på undersidan kommer att vara ett konstant drag på din ryggsäck, vilket belastar din rygg och axlar för att stödja den.

  Hur man drar ett rör med en pontonbåt (7 enkla steg)

Börja med några av de lättare redskapen. Om du har sweatshirts, strumpor eller andra kläder att bära kan de få plats i botten av din väska. Detta kommer att hjälpa till att spara utrymme i det långa loppet eftersom dessa föremål lätt kan klämmas av tyngre föremål ovanpå.

Förbered dig på det okända

Det är en bra idé att packa lite extra utrustning om vädret ändras, för att förbereda sig för osynliga händelser eller bara för att hålla sig bekväm.

Det rekommenderas starkt att bära lager när man är ute i vildmarken. Lager kan skydda din hud från solen, men att ha möjlighet att lägga till och ta bort lager när din kroppstemperatur fluktuerar kommer att hålla dig bekväm.

Detta mjuka underlag ger även viss stötdämpning när du går hela dagen. Vem vill inte ha lite extra komfort?

På tal om lager och solskydd, här är en bra chans att nämna att ta med solglasögon. De är en av de saker som lätt glöms bort men som verkligen kan göra skillnad.

För att vara tydlig, dessa är inte för botten av din väska, men är en bra sak att lägga åt sidan som en påminnelse att ta med dig.

Var beredd att äta

När den mjuka, stötdämpande basen är inställd är det dags att överväga volymen. En helgpromenad är relativt kort, men för att hålla dig pigg måste du äta.

Om du planerar att stanna någonstans för att campa, kommer matlagningsutrustning väl till pass och mittsektionen av din väska är ett bra ställe att förvara den. Du behöver det inte ofta, så att lägga saker på det är okej.

Köksredskap kan vara allt från en kastrull och en gaffel till olika redskap. Beroende på hur många personer du har i din husvagn kan du behöva lite extra verktyg.

Den är idealisk för att planera matlagning i en panna. En aluminiumpanna är i allmänhet lätt och kommer inte att få mat att brinna över elden. Några små tallrikar räcker att servera.

Håll dig till aluminiumartiklar också. Hur frestande papper än kan vara, är chansen stor att det inte finns några papperskorgar på din promenad och att du vill lämna din omgivning lika förorenad som du hittade den!

Om du är en erfaren vandrare vet du hur man bygger en säker, stängd eld att laga mat på.

För att spara lite tid på att samla in material finns det också ett alternativ för en kamin. En spis är lite av ett engagemang för utrymme i ryggsäcken. Med en spis behöver du också bränsle. För vissa är detta nödvändigt; för andra är det krångligt.

  Vad är skillnaden mellan camping och glamping?

Om du bestämmer dig för att packa den kan den placeras i den centrala delen av din ryggsäck tillsammans med köksredskapen. Se till att den förvaras på rätt sätt så att den inte läcker på dina andra tillhörigheter eller skadas under transporten.

Din mat kan också förpackas med din kokkärl. Dessa kan också vara något tunga produkter, varför det är bäst att förvara dem i kärnan av din ryggsäck.

Många vandrare tycker om trailmix och granolabarer för sina resor, men det borde finnas gott om bränsle vid måltiderna. Saker som pannkaksmix, individuellt förpackade tonfiskpåsar (eller något liknande) eller till och med konserver är lätta att packa, bära och piska ihop på din resa.

Glöm inte vatten

Det enda viktigare än mat är vatten. Många vandrare gör matanvändning av påfyllningsbara vattenflaskor som kan filtrera vatten som man stöter på i vildmarken.

Detta minskar hur mycket du måste packa. Du kan också behandla ditt vatten med jodtabletter.

Om du inte har en så är det upp till dig att se till att du är återfuktad och det innebär att packa en del. Galloner kan vara tunga och vattenflaskor av plast kan vara besvärliga och slösaktiga, men båda är nödvändiga för att fylla på själv. Se till att det finns tillräckligt för att kyla ner dig och förvara överskottet tillsammans med maten och kokkärlen.

Det är också en bra idé att ha det mjuka lagret av kläder under, eftersom att stanna för att campa är en bra chans att ta på dig den utrustning du anser vara nödvändig och fylla på din tillgängliga vattenflaska.

Förvara småsaker i fickorna

Detta kommer att täcka de flesta av dina helgvandringsbehov, men du har fortfarande utrymme (och lite behov) för mer. Toppen av din ryggsäck liknar ryggsäcksväskor.

Allt du behöver för att få snabb åtkomst ska finnas där. Det inkluderar ett första hjälpen-kit, ett snabbt mellanmål om du blir hungrig, insektsmedel och solskyddsmedel och toalettpapper.

Nu är det ett bra tillfälle att slänga i sig dina solglasögon, eller välja en ficka att stoppa dem i.

Nu behöver du sovutrustning

All vandringsutrustning redovisas och nu kan du bestämma var du ska förvara ditt tält och sovsäck. Många lägger den ovanpå sin ryggsäck, ihoprullad och knuten. Andra gillar att lägga det i botten.

Det bästa alternativet är att prova båda alternativen. Om den hänger för mycket i botten kan det hjälpa att lägga vikten ovanpå och lätta på belastningen lite.

Medan du funderar på att ta skydd kan en lätt jacka också komma väl till pass när vädret slår till. Detta är ett av de klädmaterial som är bäst för toppen av din väska så att du snabbt kan ta tag i det.

  Sover din hund i ditt tält?

Glöm inte ljuset

I dagsljus kan det också förbises att ta med en ficklampa.

Bli inte fångad i mörkret. Även vid fullmåne och bredvid en lyckad eld kan en bra ficklampa eller pannlampa på en tillgänglig plats bli din viktigaste allierade.

Här är några extrafunktioner som kan hjälpa

Med alla nödvändigheter packade kan du börja överväga de där små extrafunktionerna som kommer att göra din helg smidig.

Saker som en GPS eller till och med en gammaldags kompass kan komma till nytta när du navigerar i terrängen.

Några förbisedda extrafunktioner

När du är i vildmarken är det viktigt att tänka på hygien precis som hemma. Det rekommenderas starkt att du tar med dig handdesinfektionsmedel så att du fortfarande hanterar maten på rätt sätt.

En första hjälpen-låda är användbar för skärsår och skrapsår, men det kommer inte att hindra dig från att få ett otäckt virus på din promenad! Håll dig så ren som möjligt.

I en anda av att hålla rent kommer några våtservetter under dagen att räcka långt.

De är perfekta för att torka bort svett och smuts för en improviserad dusch i slutet av dagen, eller under hela dagen om du behöver. De kommer också att vara särskilt användbara för toalettraster.

Resten av dina vandringsbehov beror alla på dig som vandrare. De flesta går ut i vildmarken förberedda med en schweizisk armékniv.

Det skulle krävas en helt annan artikel för att förklara användbarheten av en schweizisk armékniv under vandring – så länge du vet hur man använder den.

Att gå på en helgvandring är ett otroligt tillfredsställande sätt att spendera lite av din fritid. Du kommer inte att vara borta från civilisationen särskilt länge, men två eller tre dagar är fortfarande tillräckligt lång tid för att missa lite toalettpapper om du inte har något.

Se till att du har alla tillbehör, och sedan kan du spela med extra utrymme eller överväga ytterligare aktiviteter du förväntar dig att göra. Det är en otroligt personlig tid med vänner, med naturen eller bara med dig själv. Att ta sig tid att planera kommer att göra stor skillnad.

Relaterade artiklar för dig

Vad ska jag ta med till backcountry-camping? Måste känna till väsentligheter

Backcountry camping (vad är det, faror, packning)

Vandra på campingen (vad är det, vad man ska packa, typer av skydd)

Vad är backpacking camping