Vad du ska ha på dig när du campar (och förbli bekväm)

Utan tvekan är ett av de viktigaste besluten du kan fatta om vad du ska campa med vad som är de bästa kläderna för jobbet. Inte bara klädstilen är viktig, utan även materialet de är gjorda av kan göra eller bryta din resa.

Så, vilka är de bästa kläderna att ha på sig till sängs när man campar?

Bär smart martull i sängen när du campar eftersom den kan anpassa sig till varmt eller kallt väder. Vad du bär för nattkläder när du campar beror på ditt klimat och miljö. Olika temperaturer kräver olika klädsel. I varmt väder behöver du naturligtvis andra kläder för att gå och lägga dig än i kallt väder.

Vilka temperaturer du än har att göra med, överväg smarta ullplagg som ett toppval. Naturligtvis, i varmare väder kan du gå den gammaldags vägen och använda lagermetoden med en syntetisk t-shirt eller en andningsbar långärmad skjorta med en bekväm tröja eller traditionell termik. Lager gör det enkelt att anpassa och håller dig förberedd på vad som helst.

Här är vad som täcks för att se till att du är redo att sova hela natten på din campingresa.

Varför smart ull?

Fördelarna med smart ull är att detta material, även känt som merinoull, inte bara håller dig torr, utan även sval ELLER varm, beroende på vilket klimat du befinner dig i. Med den naturliga frissan kan den fånga in död luft vilket ger utmärkt isolering.

När saker börjar värmas upp lagrar den fukt mycket bra, ibland upp till 30 % av sin torrvikt, och börjar avdunsta, vilket kyler luften mellan huden och tyget. Dess förmåga att ”andas” ger bra ventilation i varmt väder och den sprider fukt och håller dig torr och bekväm.

Att vara torr är av yttersta vikt för att förhindra risken för hypotermi. Detta kan ta flera minuter till timmar, så ju bättre dina kläder leder bort fukt desto bättre! Faktum är att ull är det enda materialet som har förmågan att transportera bort fukt i ångform.

Problemet med bomull.

Det finns ett talesätt som är vanligt bland de som älskar friluftsliv och det är ”bomull är ruttet”.

Anledningen till detta är att bomullsplagg har nackdelen att förlora sin isoleringsförmåga när de blir blöta, vilket gör dig sårbar för naturens tuffa förhållanden. Om du besöker ett mycket torrare klimat men fortfarande hanterar kallare temperaturer, skulle svettning vara acceptabelt. Lagerläggning är alltid ett smart val, då du kan anpassa garderoben till önskad temperatur.

Jag rekommenderar att alltid ta med ull eftersom fötter tenderar att vara kroppens avgasrör i spridande värme. Låt dig inte avskräckas av termen ull. När vi tänker på ull, tänker vi på kliande, repig känsla som får din hud att kännas som en hel koloni av myror som marscherar upp och ner i kroppen.

  Hur man undviker fästingar vid camping

Du kan undvika allt det tack vare de finare fibrerna i dessa plagg. Dessa typer av föremål är viktiga för alla som lever bland elementen.

Fördelarna med att bära termik

Termik är bra när det kommer till kriget mot värme av ett antal anledningar.

Naturligtvis skulle den största fördelen vara att de behåller kroppsvärmen.

För det andra hjälper det till att hålla den kalla luften borta från huden.

Liksom syntetiska material och smart ull har den också fuktavledande egenskaper som hjälper dig att hålla dig torr när du börjar svettas. Passformen, även om den är åtsittande, är inte begränsande, vilket gör den lätt att använda som baslager för att bekämpa kylan på språng eller för att vara aktiv i utomhussporter, till exempel.

Är du hetsig?

Alla kommer inte att ha en termometer i fickan för att övervaka sin kroppstemperatur. Alla springer lite olika när det kommer till kroppsvärme, så se till att ta hänsyn till var din normala löptemperatur är.

Tänk på de delar av din kropp där kroppsvärmen frigörs. För det mesta är det huvudet och fötterna. Att hålla dessa täckta eller avslöjade garanterar definitivt en fantastisk tupplur under stjärnorna när de paras ihop med dina utvalda PJs.

Om du är något som jag, hoppa över dina strumpor i alla väder, eftersom mina fötter tenderar att driva ut massor av värme under lakanen. Du kanske är den typen av person som bär isblock till sängen och bör tänka på lite varma yllekläder.

En stickad mössa eller mössa, av egen erfarenhet, var ett smart beslut. När jag var på camping nyligen råkade det bara hända och att packa en och den kom väl till pass! Med temperaturer under 30 grader började det frysa en hel del.

Precis som dina fötter avleder ditt huvud kroppsvärmen i extremt snabb takt. Cirka 50% för att vara exakt. Nu är det vettigt varför killarna som bar de där långa nattlinnen också bar de där konstiga nattmössan. Allt om värme honung.

Den idealiska temperaturen.

Studier har visat att den genomsnittliga idealiska temperaturen för bekväm sömn är mellan 60 och 67 grader Fahrenheit. Vissa rekommenderar att det är bäst att sova i din födelsedagskostym under dessa omständigheter, men jag skulle inte rekommendera detta om du ska campa.

  10 tips för att använda torris när du campar: Idéer och fallgropar

Comfy Not Stuffy bör vara regel nummer 2 i din campingregelbok direkt efter Clean & Dry. Återigen, skönheten i smart ull gör att din hud kan andas och behålla den önskade temperaturen. Andra föremål du kanske vill packa inkluderar ett foder för sovsäck, som råkar vara gjord av merinoull, ett par stickade handskar och en mössa.

Tänk på dessa tips när du väljer din sovdräkt:

 • Se till att den kan hålla sig torr
 • Applicera ett extra rent lager eller två
 • Lär dig temperaturklassificeringen på din sovsäck
 • Kolla väderleksrapporten

Vad man inte ska ha på sig.

Att göra och inte göra med camping kan vara lika viktiga att notera som vad man bör och inte får göra. Att bära eller ta med sig fel utrustning kan lätt förstöra en campingresa.

Lista inte:

 1. Jeans – Dessa är inte campingvänliga. De kan vara restriktiva och om de råkar bli blöta… ja, ingen gillar blöta jeans.
 2. Bling bling – Förvara smyckena i asken hemma. Chansen att förlora den är ganska stor.
 3. Elektronik – När du åker och campar försöker du med största sannolikhet fly från liv och rörelse och den överbelastade teknikvärlden och helt enkelt koppla ur. Lämna all icke-nödvändig elektronik bakom dig
 4. Dofter – Detta kan locka till sig de ”oönskade”. Spara dig själv för klådan, red welts kortisonkräm.
 5. Sov naken – Gör inte… bara inte. För många saker kan gå fel och att gå på toaletten mitt i natten kommer att väcka dig.
 6. Dagliga kläder – Att sova i kläderna du har haft på dig hela dagen kan tyckas vara en bra idé eftersom det har hållit dig varm hela dagen hittills. Beroende på vad du har är chansen att du håller kvar vätska otroligt stor och utsätter dig för en vanlig förkylning.
 7. Kockens kök – Att laga mat på campingen kan vara enkelt. Kocken Ramsay kommer sannolikt inte att vara där så känn inte att du måste ta med alla redskap, kastruller och stekpannor.

För att se till att du inte förvandlas till en mänsklig popsicle över natten, glöm inte några andra väsentliga saker som kommer att hjälpa till med din sömn.

 1. En bra sovsäck – Det finns olika typer av sovsäckar att välja mellan, beroende på dina önskemål och klimatet. Du kan gå till forntida egyptisk och ta en mumieväska som täcker dig från topp till tå, och lämnar bara utrymme för ditt ansikte, för vi behöver alla andas, eller hur? Det finns även dunsovsäckar som alltid är ett smart drag då dunfjädrarna är naturens naturliga isolator. Om du är gammaldags som jag är de gamla goda rektangulära sovsäckarna reglerade för den temperatur du kommer att uppleva.
 2. En varm fleecefilt – Själv föredrar jag att fodra insidan av min sovsäck med filten. På detta sätt kommer fleeceen att hjälpa till att behålla mycket kroppsvärme och sovsäcken blir den andra barriären som fångar varm luft på utsidan av fleecefilten och omsluter dig i värme.
 3. En spjälsäng eller luftmadrass – Nu är de här föremålen inte bara för ”glampers”, de kan vara mycket praktiska föremål för att slå kylan eftersom de skapar en barriär mellan dig och den kalla marken.
 4. Handvärmare och fotvärmare – Ett snabbt och genialiskt sätt att höja värmen i din väska är att slänga in en varmare eller två redan innan du går in för att få den där ljuvliga varma känslan från det ögonblick du kliver in.
  Hjälper HIIT vid långdistanslöpning? 13 för- och nackdelar

Att kombinera ovanstående 4 och matcha ditt valda par pyjamas kommer säkerligen att sätta någon oro eller förfrysning i sängen när du campar.

Glad campare

Det finns förmodligen fler saker som skulle kunna läggas till i listan, men dessa är de vanligaste, några av vana, andra från att tänka för mycket på upplevelsen.

Det enda andra rådet jag kan ge, oavsett om du glampar eller semestrar i det stora okända, är att vara säker, ha kul och komma förberedd.

Förhoppningsvis, med den här informationen, kommer ditt sinne att vara lugnt och kunna fokusera på viktigare saker som att räkna antalet stjärnor du kan se på natten eller hur man stoppar hackspetten från att hamra det trädet ovanför ditt tält på morgonen. Njut av din resa!

Här är några relaterade frågor och svar.

Är det varmare i en sovsäck med mindre kläder på?

Nej, medan en sovsäck är designad för att hålla värmen, hjälper varje lager du bär ännu mer.

Håller tajta kläder dig varmare?

Nej, det finns några anledningar till att så inte är fallet. För det första, om dina kläder är för tajta kan de hindra cirkulationen. Detta kan förhindra din kropp från att cirkulera värme. Den andra anledningen är att värme fångas mellan luftlager. Ett för stort lager kan leda till en snabb värmeförlust, men ett lager som är för litet kan inte hålla kvar värmen.

Relaterade artiklar

Vad man ska ha på sig på campingen (vår, sommar, höst och vinter)

Camping i regnet (hur man håller sig torr och varm)

Hur man håller ett tält varmt när man campar

Campingsäkerhetsguide (camping, vandring, barn, djur, kyla)