Vad du ska göra om din katt har loppor – guide och behandlingar

Om du misstänker att din katt kan ha loppor kommer det att finnas några frågor du kommer att vilja ställa.

Under den här artikelns gång kommer jag att försöka svara på dessa frågor, och när du har läst klart kommer du att vara fullt utrustad och ha övertaget i din (till synes oändliga) kamp mot kattloppan.

Jag förstår att inte alla gillar att läsa enorma artiklar så du kan klicka på var och en av frågorna ovan för att komma till relevant avsnitt. Hoppa till avsnittet du behöver så vet du snart vad du ska göra om din katt har loppor.

Vad är loppor?

Katt med loppproblem

Kattloppan, eller Ctenocephalides felis för att ge sitt vetenskapliga namn, är den vanligaste typen av loppor som finns hos huskatter. Kaninloppor och igelkottsloppor kan också hittas på katter, men dessa typer av loppor är mycket mindre vanliga.

Loppor angriper huden och pälsen på katter och de kommer att göra din katt väldigt kliande. De kan också orsaka allvarligare problem, särskilt om din katt har loppallergi. De kan också ge din katt bandmask och andra otäcka sjukdomar.

Med andra ord är loppor dåliga nyheter för katter.

Så hur ser kattloppor ut?

Vuxna kattloppor kan variera i färg från rödbrun till nästan helt svart. De är cirka 1-3 mm stora, och även om de är ungefär lika stora som ett knappnålshuvud är de ganska lätta att upptäcka.

De är vinglösa insekter som har förmågan att hoppa stora avstånd tack vare sina enorma bakben. Faktum är att om en människa hade hoppkraften som en loppa, skulle en sexfots man kunna hoppa 295 fot lång och 160 fot hög!

Hur vet jag om min katt har loppor?

Ett av de första tecknen på att din katt har loppor är att hon kommer att verka irriterad och kan klia sig mycket. Hon kommer förmodligen att ansa sig mer än vanligt för att försöka eliminera den kliande känslan, mest runt svansbasen och benen.

Katt som kliar

Ett annat tecken som du förmodligen kommer att se är i själva kattens säng. Om hon har loppor kan du garantera att det kommer att finnas bevis i hennes sovplatser. Detta kommer att vara i form av loppsmuts, små prickar av brunaktig smuts som kan göra röda fläckar på sängkläderna. Detta beror på att loppsmutsen är torkat intaget blod från lopporna.

Man måste vara extra vaksam med kattungar och äldre katter eftersom ett stort loppangrepp kan orsaka anemi, vilket är när de röda blodkropparna är mycket lägre än vanligt, orsakat av att lopporna biter och suger kattens blod. Bleka tandkött och allmän trötthet kan vara tecken på anemi.

Om du misstänker att din katt kan lida av effekterna av loppor är nästa steg att kontrollera hennes päls och hud.

Ta en närmare titt på din katt. Om du tittar mycket noga kan du faktiskt se lopporna hoppa runt på hennes päls. Detta kommer att vara troligt om hon är kraftigt angripen av loppor, men i de flesta fall kommer det att finnas färre loppor och de blir svårare att upptäcka.

Se även  Hur lång tid tar det för skor att torka? (Torka dem snabbt)

De bästa ställena att leta efter loppor på din katt är bakbenen, nacken och svansen. Loppor kommer att samlas runt dessa områden, så dela pälsen och se bra ut. Placera din katt på något vitt och kamma hennes päls med en loppkam och kolla efter loppsmuts eller vuxna loppor. Om du stöter på smuts, lägg det på en fuktig pappershandduk. Om den blir röd har din katt loppor någonstans på kroppen.

Hur blir jag av med loppor på min katt?

Det finns ett antal olika behandlingar för att bli av med loppor på katter, med vissa av dem mer effektiva än andra. Tänk på att du kan behöva använda några av dessa metoder upprepade gånger för att helt utrota din katts loppproblem.

Spot-on behandlingar

Spot-on-produkter är den mest effektiva behandlingen för att eliminera loppor från din katt. Dessa produkter fungerar på två fronter; de dödar lopporna som lever på din katt och de attackerar även loppäggen och larverna för att förhindra att de kläcks till loppor.

Spot-on-behandlingen appliceras på baksidan av nacken, detta är den bästa platsen för det eftersom baksidan av nacken är ett av de få ställen som din katts tunga inte kan nå för att slicka av den.

Behandlingen går runt din katts kropp med hjälp av de naturliga oljorna i hennes hud och hår, och inom 24 timmar kommer den att ha nått hela din katts kropp.

De bästa spot-on-behandlingarna innehåller fipronil som den aktiva ingrediensen. Fipronil är snabbverkande, och loppor har inte mycket av en chans när de kommer i kontakt med det. Fipronil angriper nervsystemet hos loppor och de blir mycket snabbt förlamade och dör. Behandlingen stannar på din katt i upp till en månad så alla nya loppor som hittar in på hennes kropp kommer att få ett abrupt slut.

Vissa dyrare produkter innehåller en annan aktiv ingrediens: (S)-metopren. Detta angriper alla loppägg och larver som finns på din katt och hindrar dem från att kläckas.

Det finns en sak som jag måste betona: använd aldrig, aldrig en loppbehandling som är designad för hundar på din katt. Hundbehandlingar innehåller starkare ingredienser och kan vara dödlig för katter.

Kattlopphalsband

Katt Med Lopphalsband

Det finns två olika typer av lopphalsband som du kan få till din katt.

Den första typen avger en giftig gas som dödar eller stöter bort loppor. Denna typ av lopphalsband finns vanligtvis i de billigare halsbanden, och även om de fungerar bra för att stöta bort loppor från området runt halsbandet, kan de vara ganska ineffektiva för att stöta bort loppor från andra delar av kattens kropp.

Den andra och mer effektiva typen av lopphalsband fungerar genom att skicka ett frigjort ämne in i kattens hud, och detta ämne färdas sedan längs med hela kattens kropp. Dessa lopphalsband är dyrare, men resultatet är definitivt värt den extra kostnaden.

Se även  Hur man får bort tuggummi ur kläder som gick genom torktumlaren

Om du köper ett lopphalsband till din katt, se till att det har en säkerhetsspärr eller elastiska ändar för att förhindra att kattungen kvävs om halsbandet fastnar i en trädgren.

Lopppulver

Lopppulver brukade användas innan man skapade spot-on-behandlingar. De tar längre tid att verka och är bara effektiva när pulvret är i kontakt med din katt. Så om du applicerar pulvret och sedan går din katt ut i regnet så kommer pulvret att tvättas bort. Vissa pulver innehåller gifter som kan vara giftiga för fiskar och smådjur.

Jag rekommenderar inte användningen av lopppulver på katter; det finns mycket säkrare och effektivare produkter tillgängliga idag.

Loppsprayer

Loppspray faller i samma kategori som lopppulver. De är inte lika effektiva som mer moderna behandlingar och kan skada din katt och miljön.

Återigen, jag rekommenderar inte användningen av loppsprayer på katter; det finns mycket säkrare och effektivare produkter tillgängliga idag.

Loppspray som används för att bekämpa loppor i huset kan användas; Jag kommer att diskutera dessa senare i artikeln.

Injektioner

Det finns loppinjektioner som kan ges hos veterinären. Programmet är populärt och dessa behandlingar kan pågå i upp till sex månader. Den aktiva ingrediensen i programmet är lufenuron, men detta förhindrar bara loppägg från att kläckas till loppor, och det dödar inte de levande vuxna lopporna.

På grund av detta kommer andra behandlingar att behöva administreras till din katt för att effektivt ta bort loppor.

Hur blir jag av med loppor i mitt hus?

Bara för att du har blivit av med lopporna på din katt betyder det inte att de inte kommer tillbaka. Om ditt hus är angripet av loppägg och larver, så snart de aktuella behandlingarna slutar att vara effektiva på din katt kommer hon snabbt att bli angripen igen.

Det är lika viktigt att utrota lopporna från ditt hem och din katt.

Tvätta dig och din katts sängkläder

Det första steget av utrotning av loppor är att tvätta allt som kan tvättas. Detta inkluderar kattsängkläder, dina sängkläder, mattor, handdukar och kläder, allt som din katt har varit i kontakt med. Glöm inte att loppor kan leva på människor också, så se till att tvätta dina sängkläder också.

Om det finns tecken på ett kraftigt loppangrepp i ditt hus kan det vara klokt att kassera alla sängkläder eller kläder som din katt har varit i kontakt med. Ansträngningen som krävs för att helt ta bort alla tecken på loppor från tyg är ibland alldeles för stor.

Bli bästa vänner med vakuumet

Vakuumet borde bli din bästa vän. Dammsug minst två gånger om dagen eller mer om du kan, så mycket som krävs för att få bort alla dessa loppägg och larver från mattorna. Vibrationerna från vakuumet gör att lopporna kommer till ytan av mattor och sängkläder.

mattdammsugning

Loppägg kan kläckas när som helst från två dagar till två veckor, så ju snabbare de tas bort desto bättre. Du behöver en anständig dammsugare som är designad med husdjur i åtanke och som kan plocka upp såväl loppor som deras ägg.

Se även  Kan man lägga gjutjärn i diskmaskinen?

Ett misstag som många gör är att dammsuga regelbundet, men inte tömma dammsugaren. Loppägg kan och kommer att kläckas inuti vakuumet, och sedan kommer lopporna att fly tillbaka in i ditt hus.

Det är viktigt att tömma dammsugaren och lägga innehållet utanför huset efter varje användning.

Investera i en bra loppspray

När du har tvättat allt som du kan tänkas tvätta, och dammat överallt i ditt hus, är det dags att skaffa en loppspray.

En bra loppspray, som Indorex loppspray, innehåller Permetrin som den aktiva ingrediensen som dödar vuxna loppor. Den innehåller också Pyriproxyfen som används för att kontrollera tillväxten av loppägg och larver.

Är permetrin säkert för katter?

Du kanske har hört att Permetrin, den aktiva ingrediensen i Indorex och de flesta loppsprayer, är giftigt för katter. Detta är korrekt och den höga dosen av permetrin som finns i spot-on behandlingar för hundar kan vara dödlig för katter. Loppsprayer innehåller dock lägre doser av permetrin och dessa nivåer är helt säkra för katter.

Det är viktigt att förstå att hushållsloppsprayer ska användas runt huset och inte sprayas direkt på katten.

Loppsprayen ska användas på mattor och andra mjuka möbler, och en dos kan hålla i upp till sex månader.

Hur man behandlar utanför huset

Om din katt tillbringar mycket av sin tid utomhus, måste du ge trädgården lite loppbehandling. Det är svårare att behandla utomhus än inomhus, speciellt om du har ett stort utrymme utanför.

Katt På Gården

Det första du ska göra är att hålla gräset kort. Loppor älskar att gömma sig i långt gräs och det behåller också mer fukt, vilket loppor älskar. Nästa steg är att översvämma trädgården. Använd en slang eller häll hinkar med vatten över gräset tills det är mättat. Detta kommer att döda alla loppägg och larver som finns i gräset.

När trädgården har torkat ut kan du applicera en loppspray utomhus. Dessa håller sig effektiva i upp till sex månader och tar hand om eventuella missade ägg. Kontrollera alltid etiketten på alla produkter och se till att den är lämplig för katter.

Hur kan jag förhindra att min katt får loppor i första hand?

När allt är sagt och gjort är det mest effektiva botemedlet mot loppor förebyggande. Om du håller dig uppdaterad med din katts spot-on-behandlingar, använd kattlopphalsband och håller din katts omgivning rent generellt bör du begränsa antalet loppangrepp som uppstår.

Men i ärlighetens namn kommer du någon gång att behöva ta itu med loppor i ditt hem. Om du följer stegen i den här artikeln kommer du att ge dig själv en bättre chans att eliminera lopporna för gott.

Om du upptäcker att lopporna fortsätter att dyka upp igen, oroa dig inte. Det kan vara väldigt frustrerande att lägga ner allt detta arbete och inte se några fördelar, men det enda du kan göra är att fortsätta försöka. Gå igenom alla steg igen och så småningom kommer du att vinna din kamp mot lopporna.

Lämna en kommentar