Vad du ska göra när du kommer till din stuga – den kompletta checklistan

Vi har alla redan en checklista för vad vi ska göra varje gång vi lämnar stugan. Och om du inte gör det, klicka här för den fullständiga guiden för att skapa en. Men hur är det när du kommer till stugan? Finns det saker du måste se till att göra varje gång?

Jag har en lista med uppgifter som måste göras varje gång jag kommer till stugan. Och om jag gör de uppgifterna i ordning kan jag få den uppvärmd eller kyld och all mat packad upp ganska snabbt och gå vidare till det roliga och avkopplingen som stugan ger. Så här har vi det, det här är min start på vad som så småningom kommer att bli en uttömmande lista över alla saker du bör överväga att lägga till på din lista över saker att göra när du kommer till stugan.

Det här är en levande artikel. Jag lägger regelbundet till mer på den här listan när jag tänker på nya saker jag behöver komma ihåg när jag lämnar stugan. Om du märker att något saknas på den här listan som du tycker verkligen borde finnas här, vänligen dela det i kommentarerna. Mitt mål är att så småningom göra den här listan uttömmande över allt du bör göra när du lämnar din stuga.

Slå på kylskåpet

Om du har ett kylskåp är det första jag skulle göra efter ankomsten att slå på det. Nu kommer detta inte att gälla om du använder din stuga regelbundet och bara lämnar den på när du är borta. Men om du stänger av ditt kylskåp mellan besöken, gå direkt in och slå på det.

Jag gör detta först eftersom det tar ganska lång tid att svalna och jag vill kunna få in min kalla fot i kylen ganska snart. Faktum är att det tar hela 24 timmar för de flesta kylskåp att komma in i en bra på/av-cykel. Du behöver definitivt inte vänta så länge med att packa upp din kalla mat. Tänk bara på att kylskåpet sannolikt kommer att vara varmt till en början, och sedan få kalla fläckar eftersom det körs nästan konstant och försöker komma ner till temperaturen.

  Bästa drönarfiskeutrustningen (den exakta installationen jag skulle välja som nybörjare)

Slå på uppvärmning eller kylning

Oavsett om det är sommar eller vinter vill du förmodligen inte hålla din stuga vid samma temperatur som utomhus. Om det är varmt ute och du har någon form av luftkonditionering, sätt på den. Om du inte har luftkonditionering och du litar på luftrörelser för att hålla den sval, öppna några fönster och fläktarna snurrar.

Likaså om det är kallt ute och du har en ugn eller gasspis, slå på den direkt och få kabinen att värmas upp. På så sätt kommer alla att kunna ta av sig rockarna och bli bekväma så snart som möjligt. Om du förlitar dig på verklig eld, antingen via en öppen spis eller en braskamin, så tänd inte elden riktigt än. Öppna spjället till skorstenen och öppna även dörren till braskaminen och låt den sitta en stund. Vi återkommer till det snart.

Om du vill veta varför jag rekommenderar att du inte eldar ännu, kolla in min artikel om att elda i eldstäder och braskaminer.

Kontrollera alla skadedjursfällor

Nu, innan jag packar upp saker, skulle jag gå igenom stugan och kolla eventuella skadedjursfällor som du har. Fick du några möss eller insekter? Om så är fallet, ta hand om det nu innan barnen börjar bråka med dem. Gör likaså en snabb kontroll av rummen. Tappar det gnagare? Om så är fallet, vill du dammsuga upp dem direkt innan barnen kommer in i dem.

Det är inte ovanligt att om du har gnagare i eller runt din stuga hittar spillning på uppenbara ställen som ovanpå sängar. Dammsug upp den och om du kan rengöra den med ett desinficerande rengöringsmedel. Kolla då in min artikel om hur du förebygger och hanterar skadedjur i din stuga så att du kan undvika detta i framtiden.

  Rekommenderad lina för surffiske

Ta in dina grejer

Nu när du har gjort allt det, förhoppningsvis ganska snabbt, är du redo att ta in dina grejer. Jag skulle lasta av allt från bilen. Väskor, kylare, etc. Ta med allt inuti.

Sedan gillar jag att ta av mig skor (för att hålla kabinen relativt ren) och börja ta väskor och föremål till rummen där de går. Väskor/bagage går till sovrummen, kylare och mat går till köket och andra förnödenheter går vart de än går. Jag går inte igenom hela min uppackning just nu, men familj och besökare kan verkligen. Jag ska gå tillbaka till den öppna spisen nu och få igång värmen.

Starta en brand om tillämpligt

Om du behöver elda för att värma upp din stuga är det dags nu. Den öppna spisen och skorstenen har haft tillräckligt med tid för att komma i balans och nu kan du elda utan att ha ett dåligt neddrag som gör att du röker ut ur stugan. Gå igenom stegen för att få igång en eld så att du kan få din stuga att värmas upp.

Om du behöver lite tips för hur du får igång den där elden snabbt (utan att röka ut stugan) kan du läsa allt om det här.

Om du inte har en öppen spis kan du självklart gå direkt till nästa punkt på checklistan.

Packa upp mat och tillbehör med rumstemperatur

Därefter ska jag packa upp all mat och tillbehör som är rumstempererad. Jag lägger mat i skåpen och andra förnödenheter som papperstallrikar, toalettpapper, pappershanddukar, etc. kommer att gå vart jag än förvarar dem i min stuga.

Jag gillar att ha en rimlig mängd förvaring av den här typen av föremål i stugan så att jag inte behöver ta upp allt varje gång. Det bästa sättet att hålla reda på vad man ska ta med är att göra en inventarielista. Sedan, när du lämnar kabinen, markerar du bara de föremål som är bra och sätter ett annat märke bredvid föremål som du behöver fylla på nästa gång.

  Att välja rätt typ av förvaringsbehållare för din stuga

Packa upp kall mat

Nu när kylskåpet har fått lite tid att bli kallt, gillar jag att gå vidare och packa upp min kalla mat från kylen. Jag tycker inte om att lämna saker i kylen för länge om jag kan undvika det eftersom att använda is för att hålla maten sval kan förstöra vissa föremål. Sallad, till exempel, gillar inte att vara precis på isen och blir vissen ganska snabbt om du inte håller den åtskild från isen.

Så jag lägger en handduk ovanpå isen och andra föremål i kylen för att ställa saker som sallad och andra färskvaror på. Det finns också massor av föremål som förstörs av fukten i en kylare med smältande is. Så det är därför jag gillar att tömma kylen i kylen så fort den är tillräckligt kall om jag har den möjligheten.

Få avgjort

Nu när allt är inne och gruppprylarna är uppackade är det ett bra tillfälle att packa upp något av dina personliga föremål i ditt rum och sedan slå dig ner för en avkopplande, rolig vistelse i stugan. Jag gillar att ha uppackning av personliga saker på min checklista eftersom jag gillar att se till att jag får alla ankomstprylar gjorda så att det inte finns något att oroa sig för senare. Jag gillar inte att behöva avbryta en kväll i stugan för att jag inte har packat upp mina grejer än.

Gör din lista

Tanken här är att du ska ta dessa idéer och gå och göra din egen checklista. Den här artikeln är inte listan. Det är en utgångspunkt. Våra stugor är olika och vi har olika behov. Men vi kan både ta till oss dessa idéer och göra en trevlig noggrann checklista som kommer att gälla vår stuga.