Vad du ska göra när din torrfluga börjar sjunka

Det är en fantastisk känsla när du landar en fluga perfekt och ser den flyta längs vattenytan. Men det är ingen fantastisk känsla när din fluga börjar gå under! Jag har samlat några tips som hjälper dig att hålla dina flugor flytande och hålla dem i gott skick under en längre tid.

Så hur håller du din fluga flytande? Torrflugor är gjorda av naturligt flytande material som gummi, skum eller älghår. När dessa börjar tappa sin naturliga flytning kan du applicera en mängd olika vattenavvisande vaxer, geler, oljor och torkmedel på flugan för att förhindra att den sjunker i vattnet.

Det finns några anledningar till att en fluga kan börja sjunka med tiden, och många fler metoder för att behandla detta! Var säker på att det finns sätt att behandla en sjunkande fluga utöver att bara köpa en ny.

Flytande ämnen

Torrflugor som tappar flytförmåga med tiden är ett vanligt problem för flugfiskare. När flugor köps nya är deras material menade att flyta och hålla sig torra så länge som möjligt. Men oavsett vad de är gjorda av kommer varje fluga så småningom att börja absorbera vatten och bli tung.

Så känn dig inte generad om dina flugor börjar sjunka! Det är inget du gör fel. Detta problem är något som varje flugfiskare kommer att gå igenom någon gång och det finns produkter som kan hjälpa.

Det finns en mängd olika material som du kan applicera på sjunkande flugor för att hålla dem höga och torra. Även om dessa material finns i olika former som oljor, geler, pasta och vax, går de alla under den gemensamma titeln flytande.

Floatants kan köpas i nästan alla flugaffärer. Vanligtvis kommer de i små burkar eller flaskor. Oavsett formen på flytande, de har alla samma syfte. De kommer att binda till ytan på flugmaterialen och förhindra att vatten fastnar på det.

Denna hydrofoba reaktion kommer att hindra vatten från att tränga in i flugan och kommer också att hjälpa flugan att slå sig ner på vattenytan utan att sjunka under vatten.

Följ dessa steg för att behandla sjunkande flugor:

  Var man kan fånga Kokanee-lax i Utah

Använda en Gel eller Pasta Floatant:

 1. Separera flugorna som blivit vattensjuka
 2. Lufttorka var och en noggrant
 3. Köp en gel eller pasta flytmedel
 4. Sprid en liten mängd på pekfingret och tummen
 5. Massera försiktigt in gelen eller klistra in i fibrerna i varje fluga
 6. Ställ flugorna åt sidan och låt dem torka helt

Använda ett flytande flytande medel:

 1. Separera flugorna som blivit vattensjuka
 2. Lufttorka var och en noggrant
 3. Köp en flaska flytande flytande medel
 4. Öppna flaskan och doppa varje fluga i oljan
 5. Snurra eller skaka blandningen kort för att täcka den helt
 6. Ta bort flugan och skaka bort överflödig fukt
 7. Ställ flugorna åt sidan och låt dem torka helt

Beroende på sammansättningen eller varje flugbete, kommer vissa typer av flytmedel att vara mer effektiva än andra. Vissa former kan vara skadliga för vissa flugmaterial så var försiktig så att det är säkert att använda. Kontrollera instruktionerna och rekommendationerna för varje sort av flytande som är tillgänglig.

DIY Floatant

Om du inte är intresserad av att köpa en butiksköpt flottör, eller bara behöver något enkelt i en nödsituation, finns det några hushållsprodukter som du kan använda som en snabb, billig, flytande. För båda dessa alternativ vill du fortfarande applicera dem bara på flugor som är helt torra.

Paraffinvax + Vit gas

För att skapa ditt eget flytmedel kan du samla spån av paraffinvax och lösa upp dem i en liten mängd vit gas. Dessa är de enda två materialen du behöver och de kommer att blandas ihop ganska lätt.

Mängderna varierar beroende på vaxets märke och blandningens temperatur. Tillsätt bitar av varje material tills de löser sig till en gelliknande konsistens.

När du har en bra bredbar konsistens, förvara denna blandning i en vattentät flaska och ta den med dig nästa gång du ska flugfiska. Applicera den vid behov på sjunkande flugor.

Läppbalsam

Detta är en mycket mer tillfällig lösning än en flytande float från butiken eller det första receptet som anges ovan. Men läppbalsam av vilket märke som helst kommer att fungera som ett fungerande vattenavvisande medel under en begränsad tid.

  Ohio Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med allt du behöver veta

Om du väljer att använda läppbalsam måste du applicera det ofta och upprepad applicering kan börja slita på konstruktionen av övergångstiden. Men i en nödsituation kan detta vara ett bra alternativ för en vattensjuk fluga!

När man ska applicera flytmedel

Det är möjligt att överanvända flytande medel på flugor, så du vill bara använda dem när det är nödvändigt. Att gnugga en fluga för mycket kan förändra designen och slita på materialen. Om din fluga är gjord med fjädrar kan vissa flytande ämnen vara särskilt skadliga för deras ömtåliga sammankopplade fibrer.

Så när du tror att dina flugor börjar sjunka, finns det några saker du bör tänka på innan du applicerar flytmedel.

Först och främst, är det meningen att din fluga ska vara helt ur vattnet?

Det finns vissa mönster av beten som är tänkta att vara delvis nedsänkta. Om du ansöker flytande för en fluga som ska sitta halvvägs upp ur vattnet kommer den inte att se lika övertygande ut för en fisk.

Plus, om du använder en streamer eller våt bete, behöver du aldrig applicera flytande medel. Reservera den enbart för flugor som ska sitta på ytan.

För det andra, finns det andra element nära flugan som kan dra ner den?

Torrflugor är tänkta att vara ganska lätta och känsliga, så de kan lätt sänkas av en felaktigt balanserad lina. Se till att det inte finns några vikter, tunga indikatorer eller fastnat skräp som kan dra ner din fluga på ett onaturligt sätt.

För det tredje, har du ansökt flytande medel till denna fluga i det förflutna?

Om du ofta har lagt till flytande medel till din fluga, kan den bli mer och mer sliten. Gamla flugor är mindre övertygande och fiskar går inte för dem lika ofta. Om du redan har applicerat ett flytmedel flera gånger kan det vara dags att minska dina förluster och köpa en ny uppsättning flugor.

När du har gått igenom var och en av dessa frågor kan du bestämma om flytande är rätt val. Om du har en relativt ny fluga som är designad för att flyta på ytan och inte dras ner av en felaktig balans, så är det förmodligen en bra idé att behandla den.

  Hur ofta ska jag rengöra min snöskoterkolhydrat?

Var bara försiktig så att du inte överdriver det. För mycket av det goda kan bli skadligt!

Varför sjunker flugor?

Torrflugor skapas med material och design som är tänkta att hålla dem från att sjunka. Många av dem kommer till och med med vattentäta beläggningar när du köper dem nya.

Men oundvikligen (om de inte är gjorda av rent gummiskum) kommer de att börja flyta lägre och lägre i vattnet. Detta är en olycklig men normal händelse för flugfiskare.

Felet ligger inte nödvändigtvis hos butiken eller märket som du köpte flugorna från. Varje fluga är intrikat designad, men det finns luckor i deras design som så småningom kan släppa in vatten. Och efter tillräckligt med hantering och bett från fisk, kommer de skyddande beläggningarna att slitas av också.

Du vill inte köpa flugor som är för billigt gjorda av denna anledning. Om de inte är gjorda av högkvalitativa material kommer torrflugor ofta att börja sjunka och slitas ut snabbare.

Du kan och bör arbeta för att hålla dina flugor i gott skick och använda flytande medel för att behandla sjunkande flugor. Men efter ett visst mått av slitage är det bäst att börja om med en ny uppsättning flugor. Även de bästa flugorna kommer att falla efter ett tag. Det kan vara tråkigt att förlora ditt favoritbete, men som tur är är de inte så svåra att ersätta.

Relaterade frågor:

Flyter torrflugor? De flesta torrflugebeten är designade för att flyta ovanpå vattenytan. De ska härma insekter som landar ovanpå vattnet. De flesta torrflugor är inte tänkta att bryta ytspänningen och de kommer att flyta.

Vad är skillnaden mellan torrflugor och våtflugor? Inom flugfiske är torrflugor och våtflugor beten som är designade för att imitera olika typer av byte för fisk. Torrflugor efterliknar insekter på ytan, medan våtflugor ser ut som små fiskar, vatteninsekter eller larver.