Vad du ska bära Släde för att vara perfekt bekväm

Inget är värre än att vara superkall när du försöker njuta av en vinterdag med pulka. Släde kan vara oerhört roligt om man väljer rätt klädsel.

Generellt, vid pulka, bör man bära ett termiskt basskikt med en vattentät överrock. Ytterligare lager kan läggas till. Dessa mellanlager är varmast om de är gjorda av fleece eller ull. Halsdukar, handskar, mössor och tjocka strumpor bör också bäras.

Vad du ska ha på dig och hur mycket du ska bunta ihop beror på hur kallt vädret är och hur länge du planerar att vara ute. Med detta sagt finns det några allmänna riktlinjer som du kan följa för att säkerställa att du är varm och bekväm när du åker pulka.

Uppdelning av vad man ska bära Släde

Komforten när du åker pulka beror inte bara på hur varm du är, utan också på vilken typ av lager du använder för att hålla dig varm.

Det skulle till exempel inte vara klokt och inte heller bekvämt att bära två lager jeans för att hålla sig varm. Nyckeln till lager är att välja rätt föremål gjorda av rätt material.

Detta gäller särskilt när det kommer till vinteraktiviteter som pulka och tubing. Dessa aktiviteter kräver att du kan röra dig fritt och böja dina armar och ben. Bära för många lager eller för styva lager kan få dig att känna dig klaustrofobisk och begränsad.

Den typ av vinterkläder som du väljer att bära kan inte bara göra dig bekväm i kalla förhållanden utan kan faktiskt rädda ditt liv. Kälkeåkning är normalt en säker aktivitet men om en nödsituation skulle uppstå skulle du vilja vara helt förberedd.

Baslager

Baslagret är det lager som är närmast din hud. Detta lager är ett av de viktigaste lagren. Beroende på vilken typ av plagg eller tyg du väljer att bära kan det antingen göra din pulkaupplevelse bekväm eller eländig.

Det är viktigt att det lager av kläder som är närmast din hud är ett som drar bort fukt från din kropp, snarare än att dra till sig det eller suga upp det.

  Hur mycket väger en släpvagn för fiskebåt? Med exempel

Det är nästan garanterat att den fysiska aktiviteten som ingår i pulka och slangar kommer att få din kroppstemperatur att stiga, vilket gör att du svettas.

Jag kan till 100% intyga detta av personlig erfarenhet. Jag har åkt pulka i minusgrader och har fortfarande svettats av den fysiska ansträngningen att köra min släde tillbaka uppför en backe.

Det är viktigt att detta lager av kläder som är närmast din hud är ett som drar bort fukt från din kropp, snarare än att dra till sig det eller suga upp det.

Du bör alltid välja ett baslager som håller din kropp torr. Att svettas i kallt väder kan vara farligt eftersom din kroppstemperatur sjunker när pulkan är över.

Vad ska man ha på sig

Ett baslager ska dra bort fukten från din kropp och hjälpa dig att hålla dig varm och torr.

Jag skulle föreslå att du köper termounderkläder gjorda av polypropen eller ull. Undvik bomull till varje pris. Bomull suger upp alla uns av svett eller smält snö som når den.

Värmande lager (mellanlager)

Det värmande lagret är det som går över baslagret. Som namnet antyder är det lagret som i slutändan håller dig varm. Detta lager kommer att skilja sig beroende på hur kallt det är ute.

Jag dubblar ofta mittskiktet när jag åker pulka. Det kan bli ganska kallt och det är alltid tröstande att veta att du har ytterligare ett värmande lager, för säkerhets skull.

Vad ska man ha på sig

För det värmande lagret kommer du att vilja välja ett tyg som ull eller fleece, som är känt för att vara förolämpande.

Dina alternativ inkluderar saker som en ylletröja, en dunväst eller en fleecetopp och byxor. Syntetisk fleece är alltid ett bra alternativ eftersom det är lätt och normalt är överkomligt prissatt.

Med detta sagt, se till att välja ett värmande lager som inte är för tungt och begränsande.

  Hur man konditionerar för rappellering

Vattentätt lager (yttre lager)

Det finns inget värre än att ha ett blött mellanlager när du åker. Ett kallt och blött mellanlager kan göra din pulkaupplevelse eländig. Av denna anledning, ett vattentätt lager är ett måste!

Ditt vattentäta lager fungerar som en barriär mellan dig och snön. Utöver det kan den skydda dig från de brutala vinterelementen som snöstorm och brutalt kall vindkyla.

Ditt vattentäta lager är vanligtvis det dyraste men är värt att lägga pengar på.

Vad ska man ha på sig

Det vattentäta lagret består av snöbyxor och en vattentät jacka. Om du bestämmer dig för att åka pulka i ett område som är känt för att vara särskilt kallt, skulle jag föreslå att du hittar en ”dunfodrad” jacka.

Merparten av de yttre kläderna är gjorda av nylon eller polyester. Dessa två material ser till att du håller dig torr och är vanligtvis mycket hållbara.

Skidjackor har ofta ett fleecefoder med dragkedja på insidan. Detta är ett bra alternativ! Den här jackan är inte bara perfekt för ditt vattentäta lager, utan den innehåller också ett värmande lager.

Huvud, händer och fötter

Det är inte ovanligt att bara dina tår, fingrar eller öron är kalla medan resten av din kropp är perfekt varm. Våra yttre extremiteter är mer mottagliga för kyla än vår kärna.

Kälkåkning kräver att vi använder händer och fötter ganska mycket när vi går upp och ner för backen. Det är absolut viktigt att vidta rätt åtgärder för att säkerställa att vårt huvud, händer och fötter håller sig sköna och varma.

Vad ska man ha på sig

När det gäller hattar, se till att få en hatt som täcker dina öron och isolerar ditt huvud. Jag skulle föreslå att du skaffar en mössa som är gjord av merinoull, fleece eller polyester.

Du vill vara säker på att du får handskar som är vattentäta och fodrade med ett varmt material på insidan.

För att säkerställa att dina tår är fina och mysiga skulle jag rekommendera att skaffa tjocka ullstrumpor. Ull hjälper till att transportera bort vattnet från huden och håller dig varm. De skor du väljer är också viktiga. Se till att köpa stövlar som är vattentäta. Stövlar med ullfoder är ett alternativ värt att titta på.

  Är vandringskängor bra för vardagsbruk?

Slutligen, underskatta aldrig kraften i halsdukar och ansiktsmasker. Halsdukar skyddar din hals och ditt ansikte från väder och vind. Detta är särskilt viktigt för pulka.

Varför skiktning är viktigt

Kälkens natur kräver att det är kallt väder för att hålla snön runt. Jag älskar att åka pulka men tyvärr fryser jag väldigt lätt. Detta kan bli problematiskt när du är mitt i bergen på en kall vinterdag med pulka.

Jag kan inte berätta hur många gånger jag helt har underskattat kraften moder natur när jag har åkt pulka. Slädebackar kan ge mycket temperamentsfullt väder som kan göra dig obekväm, eller ännu värre, oförberedd.

Det är därför skiktning är så viktigt. Lager kan fungera till vår fördel och kan hjälpa oss att anpassa oss till de temperaturförändringar som vädret medför.

Utöver det kan den konstanta fysiska aktiviteten som krävs av pulka värma upp vår kroppstemperatur och därmed göra oss obehagligt varma. I det här fallet är lager perfekta eftersom du har möjlighet att ta av dem.

Det motsatta kan också hända. När vi stoppar vår fysiska aktivitet för att vila sjunker vår kroppstemperatur, vilket gör oss för kalla. Det finns alltid risk för temperaturfall vid pulka.

Att bära lager kan hjälpa oss att bekämpa dessa temperaturförändringar och kan ge en så bekväm pulkaupplevelse som möjligt.

Extra kläder

Se alltid till att du byter kläder när du åker pulka. Jag kan inte berätta hur många gånger mina kläder har blivit genomblöta efter en lång dag med pulka.

Det är så uppfriskande att byta torra kläder med sig. Detta kommer att göra din resa tillbaka bekvämare, och du kommer att ha något om du blir för blöt eller om det är kallare än du trodde att det skulle vara.

Extra kläder kan maximera komforten på en pulkatur och i vissa fall till och med ge dig mer tid för dina vinteraktiviteter.