Vad du ska använda som en stensäck: DIY, färdiggjord, alternativ

Att hänga upp din mat för att undvika björnar och andra djur är liktydigt med att hålla dessa djur borta från dig och din campingplats. Det är också trevligt att ha mat för resten av resan! Att använda en stensäck för att motverka maten är en vanlig teknik i PCT-hängningsmetoden (namnet myntat från en populär mathängningsmetod som används på Pacific Coast Trail).

Vad kan användas som stensäck? Följande är olika material som kan användas som stensäckar:

 • Hängsatser med Rock Bag
 • Mesh producera påsar
 • DIY lätta tygpåsar
 • Lätta väskor med dragsko
 • Tältpåse
 • Sovsäckssäck
 • Matpåsen

Alternativ för stensäck

Du behöver inte ha det mest tekniskt avancerade tyget för att göra en effektiv stensäck. Du vill bara ha en lätt väska som kan bära vikten av ett par stenar så att du kan kasta väskan över en trädgren.

Bear Bagging Kit med Rock Sack

Det finns inte massor av redskap som du behöver för att hänga en björnväska. Det bekväma upphängningssystemet för björn inkluderar:

 • En torrväska som rymmer all din mat och illaluktande toalettartiklar som kan regna på utan att blötlägga din mat
 • En karbinhake att fästa på din torrväska och ögla repet igenom
 • Rep/Paracord
 • En stensäck

Om du inte vill oroa dig för att packa dessa, du kan välja att få ett björnpåsningssystem med allt inkluderat.

Selkirk sätter ihop en och säljer den på Amazon, till ett rimligt pris. Kolla in det här.

Mesh producera påsar

Vi har precis köpt några av dessa påsar för att försöka undvika att använda så många plastpåsar för våra produkter. Dessa är gjorda av ett mycket fint nät som är tillräckligt starkt för att hålla några pund tomater, så dessa kommer att fungera bra för att hålla några stenar.

  Kan du använda en luftmadrass för vintercamping? Innehåller tips för framgång

Nätet är tillräckligt bra där det inte fastnar på stora kvistar, och eftersom det är nät är detta ett av de mer lätta alternativen.

Jag skulle dock säga att dessa väskor är så lätta att jag skulle oroa mig för att de är lite ömtåliga och så småningom kan slita av upplevelsen av att kastas flera gånger med stenar i dem. (Jag pratar om någon annan, du kommer över den grenen på första försöket, eller hur?)

Nätväskor för redskap

Våra liv är omgivna av containrar. Jag är säker på att du har köpt något som kom i en påse som du inte hade väntat dig! Vad händer med alla dessa väskor?

Tja, de hamnar alla i ditt garage någonstans eller på soptippar. Men du kan använda dessa påsar till bra!

Om du köpte ett litet föremål som kom i en lätt, hållbar väska, kan du använda denna som en stensäck.

DIY lätta tygväskor

Ett annat populärt alternativ är att göra en egen liten stensäck. Du behöver inte göra en väldigt stor väska alls. Faktum är att en bit tyg 3 x 3 tum är allt du behöver för att skapa en tillräckligt stor stensäck att använda.

Eftersom jag faktiskt inte är så bra på hantverk tänker jag bara dela en video:

DIY DRAWSTRING VÄSAR | emellan

Kolla på denna videon på Youtube.

Hon använder Muslin för att göra sin väska, men du kan använda alla typer av tyg du har till hands även om vissa kan vara lättare att arbeta med än andra.

Detta är förmodligen det coolaste sättet att göra en rockbag eftersom du kan applicera ditt eget personliga varumärke på väskan.

Lättviktsväskor med dragsko

Kommer du ihåg den där gratis väskan med dragsko som du fick som gratis swag från den montern du fick på en karriärmässa för ett dussin år sedan?

Jag behåller alla dessa.

Dessa mångsidiga väskor är lätta (vanligtvis är de gratis inte ultralätta) och kan användas på dussintals sätt. Att sätta några stenar i dem för att kasta över en trädgren är bara ett av alternativen.

Tältpåse

Du kanske inte tänker på det, men du har väskor som följer med ditt tält som inte används när ditt tält används. Vanligtvis du försöker hänga upp din mat när ditt tält står upp, så detta kan vara ett enkelt och genomförbart alternativ.

En nackdel med att använda den här metoden är att stenar kan skada din väska – om du vill ha din tältpåse ren, kanske du vill prova något annat. Om du inte bryr dig, då fungerar det här utmärkt!

Sovsäckssäck

Återigen, eftersom ditt tält har slagits upp har du förmodligen din sovsäck uppackad också – du kan använda den här säcken som kommer att vara oanvänd hela natten som en stensäck också.

Nackdelen med det här alternativet är att dessa prylsäckar ibland har remmar gjorda för att komprimera påsen som kan fastna i kvistar på vägen ner.

Matpåsen

Om du inte har en snygg torrpåse att hänga maten i och istället har en annan typ av påse eller säck, och om du inte har något emot att lägga din mat i samma påse som du bara stoppade några stenar i, då kanske helt och hållet kan hoppa över att använda en annan påse till din stensäck.

Ingen Rock Sack alls

Jag har gjort den här metoden ett par gånger med… verkligen inte särskilt imponerande resultat. Att knyta ett rep till en sten verkar vara en bra idé, och om du är bra med dina knutar kan detta fungera. Men stenar faller mycket mindre förutsägbart än en stensäck, så det är verkligen värt din tid och ansträngning att använda någon sorts säck för att hjälpa dig i denna process.

Hur tung behöver en stensäck vara?

Din stensäck behöver inte rymma mycket. Faktiskt, 1 lb sten kommer att göra bra för vad du behöver. Jag skulle inte kasta något mer än 1,5 kg sten.

Även om det beror på typen av sten, översätts 1 lb sten ungefär till ungefär storleken på din knytnäve.

Vilken typ av knop behöver jag veta för att använda en stensäck?

När du knyter repet som du ska använda för att hänga upp din mat, kan du använda en myriad av knutar, men allt du egentligen behöver använda är en enkel glidknut.

Med en slipknut kan du sätta öglan som slipknuten inte skapar på toppen av väskan om den inte har dragsko, eller så kan du slinga slipknuten genom dragsnörena om du har det.

PCT-metoden

PCT-metoden är en av många metoder som används för att ”bära säckar” eller hänga upp din mat på ett sådant sätt att det är svårt att nå för björnar.

Från min forskning om ämnet lärde jag mig att PCT-metoden har fått kritik, och vissa nationalparker tillåter det inte. Kontrollera alltid reglerna för parken du besöker så att du kan följa dess regler. Reglerna finns där av en anledning och de kommer att lista de säkraste kända metoderna för att lagra din mat för just den parken.

PCT-metoden är som följer:

 1. Knyt den stående änden av ditt rep till en trädstam så att du inte tappar repets längd när du kastar din stensäck
 2. Knyt repet till din stensäck med en slipknut.
 3. Lägg 1 lb sten i din stensäck
 4. Kasta stensäcken över en trädgren, du försöker maximera avståndet från maten till trädstammen. (Vissa diagram visar minst 10 fot till trädstammen och 20 över marken)
 5. Upprepa vid behov eftersom du förmodligen inte kommer att kasta den perfekt första gången
 6. När stensäcken är över grenen, låt stensäcken komma tillbaka till marken
 7. Lossa repet från stensäcken
 8. Knyt repet till en karbinhake
 9. Fäst karbinhaken i matpåsen och skjut den stående änden av repet genom karbinhaken
 10. Dra i repet så att matsäcken dras upp i anslutning till trädgrenen
 11. Knyt en växel (en tumbredds pinne duger) till repet. Låt matpåsen komma tillbaka tills den träffar växeln.

Du bör nu ha en matkasse som är hängande i luften.

Alternativ till PCT-metoden

Som jag nämnde har PCT-metoden kritiserats för att inte vara effektiv, speciellt djupt inne i björnlandet.

Om du vill lära dig om fler metoder för att hålla ut björnar, till exempel om björnskåp och mer information om nedan, kolla in vår artikel om att hålla björnar borta från din campingplats, din bil och din mat.

Bear Canisters

Björnburkar är som kassaskåp som är relativt lätta för människor att öppna men mycket svåra för björnar att spricka upp. Dessa har visat sig vara effektiva i 99% av fallen, även om det finns rykten om att björnar kommer in i dessa.

Luktsäkra väskor

Ett annat alternativ är en luktsäker påse. Dessa förhindrar i huvudsak lukter från att släppa ut, vilket är den främsta anledningen till att flytta din mat från dig och din campingplats. Detta är inte precis ett alternativ, och är faktiskt en bra idé att använda om du planerar att hänga din mat (för att förhindra att matlukten lockar björnarna alls)