Vad betyder siffrorna och bokstäverna på ett fiskespö?

Om du är ute efter ett nytt fiskespö kan du bli lite förvirrad av alla siffror och bokstäver. I det här inlägget kommer jag att prata om vad siffrorna och bokstäverna faktiskt betyder på ett fiskespö.

Siffrorna och bokstäverna på ett fiskespö kommer att berätta vilken modell av spöet, vad spöets längd är, spötets kraft och vilken typ av handling det har. MJC68MXF, till exempel, talar om för dig att modellen är MJC, spöet är 6 fot 8 tum långt, det är ett spö med medelkraftig kraft och handlingen är extra snabb.

Det kan finnas några extra siffror och bokstäver men i stort sett alla stavar kommer att ha dessa tre markeringar. De första bokstäverna beror alla på spöets fabrikat och modell och är inte så viktiga att titta på. Längden, kraften och handlingen kommer alla att vara olika. Ibland kommer ett spö att sluta med en ”2” och det kommer att säga att spöet är ett 2-stycke. Vi kommer att täcka alla potentiella bokstäver och siffror och vad de faktiskt betyder.

  • Våra favoritisfiskespön
  • De bästa Kokanee-stavarna
  • Våra favoritöringspön

Längd

Längden på staven kommer vanligtvis att vara den första uppsättningen siffror efter modellbokstäverna. Det kommer antingen att vara två eller tre siffror och skulle se ut ungefär som 76 eller 760. Vad detta betyder är att spöet är 7 fot 6 tum lång. Ibland är det en nolla i slutet och ibland inte. Det kan också vara 5 eller 50 (5 fot) eller 106 (10 fot 7 tum).

Längden du bestämmer dig för att gå med beror helt på vilken typ av fiske du ägnar dig åt. Du kan få kortare spön med tyngre kraft och du kan få längre spön med lättare kraft.

spö längd

Om du ska fiska i mindre bäckar och bäckar så vill du förmodligen ha en kortare spö. Det blir mycket lättare att kasta och du får bättre precision. Ett längre spö kommer förmodligen att träffa träd eller buskar när du ska göra ett kast. Jag använder också ett kortare spö när jag fiskar ur en kajak. Längre spön gör det alldeles för svårt att landa fisk. Allt under 6,5 fot bör vara perfekt.

  Senko Worms: De 5 bästa sätten att rigga en Senko Worm

Om du ska fiska vid en brygga eller trolling i en sjö så skulle du förmodligen vilja ha en medellångt spö. Allt mellan 7 och 8,5 fot bör fungera bra. Kortare spön kan fungera men du skulle få bättre resultat om du kan få ut spöet bort från båten eller piren. Ett 7-fots spö är förmodligen det mest mångsidiga och jag skulle rekommendera det för ditt första spö.

Om du fiskar med en downrigger eller om du fiskar en flod efter steelhead så skulle du vilja ha något längre. Någonstans mellan 9 och 10 fot lång borde vara idealisk. Det ger dig bara lite mer utrymme att arbeta med och bör prestera bättre. Du skulle också vilja ha ett längre spö för surffiske eftersom det låter dig kasta en lång sträcka.

Stångens längd Stånganvändning
Under 7 fot Creek, bäck, kajak, och snäva område fiske.
7-8,5 fot Pir, trolling, öppet vatten fiske.
Över 8,5 fot Surf, big river, downrigger fiske.

Kraft

Nästa en eller två bokstäver på staven kommer att berätta för dig effekten. Det här är ganska mycket hur stel ryggraden är. Om du fiskar småfisk behöver du inget särskilt stelt. Om du fiskar i liljekuddar efter bas behöver du ett spö som du verkligen kan rycka på.

spö kraft

Den första effekten är ultralätt. Dessa spön är vanligtvis kortare (under 6,5 fot) och är idealiska för små fiskar som regnbåge, blågill, crappie, etc. Dessa spön kommer att böjas väldigt lätt och låter dig känna de mindre betten direkt. De kommer inte att ha tillräckligt med ryggrad om du behöver sätta kroken.

  Fungerar ogräsfria krokar verkligen? Jag provade dem

Den andra effekten är ljus. Dessa spön är lite styvare och kan vara lite längre (cirka 7 fot). De kommer fortfarande att vara för mindre fiskar som öring och crappie men de kommer att fungera mycket bättre om du ska trolling.

Den tredje effekten är medium-lätt. Dessa spön kommer att vara lite styvare än de lätta kraftstavarna men kommer inte att vara lika styva som en medelkraftig. Dessa spön finns i alla olika längder och skulle vara perfekta för superfinessebasfiske. Du kan fortfarande använda den för öringfiske också om du använder ett tyngre bete (jerkbait, sked, etc).

Den fjärde effekten är medium. Detta är förmodligen den första typen av spö du bör skaffa eftersom den kommer att kunna göra nästan allt. Den kommer inte att kunna kasta mindre beten och beten som maskar eller spinnare men den kommer att vara känslig nog att känna ett regnbågsbett och den kommer att ha tillräckligt med ryggrad för att landa en steelhead.

De femtio effektklasserna är medel-tung. Om du ska fiska efter bas med tyngre beten (jerkbaits, crankbaits, etc.) så är detta förmodligen den action du vill ha. Dessa spön kommer att ge dig ryggraden du behöver för att verkligen sätta kroken och kommer att vara styva nog att trolla om du använder vikter eller downriggers.

Den slutliga effekten är tung. Dessa spön skulle bara vara idealiska om du är ute efter några riktigt stora fiskar eller om du fiskar efter bas i kraftig täckning (gräs, liljekuddar, borsthögar, etc). Anledningen är att du kommer att kunna slita ut ditt bete om det fastnar.

Rod Power Menande
UL Ultralätt.
L Ljus.
ML Medium-lätt.
M Medium.
MH Medel-tung.
H Tung

Handling

Den sista uppsättningen bokstäver du kommer att se kommer att berätta för dig spöets handlingsvärde. Det här kommer att berätta för dig där staven kommer att böjas när du trycker på spetsen. Vissa spön kommer att böjas mycket nära spetsen medan andra kommer att böjas mer mot mitten. Var och en har sina fördelar och du vill vara säker på att du använder rätt.

  Fluorocarbon Leaders: Är Fluoro verkligen det bästa valet?

stavverkan

Den första typen av åtgärder är långsam. Dessa spön kommer att börja böjas mycket närmare rullen. Dessa typer av spön är lämpliga för mindre fiskar där du inte vill ha ett aggressivt kroksett. Om du använder en snabbspö för kokanee så skulle du förmodligen slita kroken direkt ur munnen.

Den andra typen av åtgärder är måttlig. Dessa stavar kommer att börja böjas lite närmare spetsen. Det här är typ ditt spö som gör allt eftersom du fortfarande kommer att kunna fiska efter större fiskar men du kommer fortfarande att kunna landa mindre arter utan att slita kroken ur munnen på dem.

Den tredje typen av åtgärder är måttlig snabb. Dessa spön kommer att vara lite styvare i den nedre halvan av spöet men ger dig ändå en anständig böjning i den övre halvan. Dessa spön är lämpliga för dig som vill fånga större fiskar med mindre krokar på jerkbaits och crankbaits.

Den fjärde typen av åtgärder är snabb. Dessa stavar kommer att böjas mycket närmare spetsen och ger dig lite mer känslighet och låter dig sätta kroken hårdare. Du behöver inte flytta spöet lika mycket för att verkligen sätta kroken och det är därför dessa spön används för basfiske.

Den sista typen av åtgärd är extra snabbt. Dessa spön kommer att ha mycket liten böj i de första 3/4 av spöet. Detta hjälper dig att få in ett riktigt bra kroksats utan att flytta spöet för mycket. Den idealiska tiden du skulle använda dessa spön är när du fiskar med en enda krok.

Rod Action Menande
S Långsam
M Måttlig
MF Måttlig snabbt
F Snabb
XF Extra snabbt