Vad betyder siffrorna och bokstäverna på en fiskerulle?

Det kan ibland vara lite svårt att räkna ut vilken rulle som är rätt för dig eftersom det finns så många olika alternativ. I det här inlägget kommer jag att prata om vad siffrorna på en fiskerulle faktiskt betyder och jag kommer också att beröra vad de andra bokstäverna är för också.

Den första uppsättningen siffror på en fiskerulle kommer att berätta diametern på spolen. 1000-seriens rullar (eller 10/100) kommer att vara de minsta och är idealiska för mindre fiskar. 3000-seriens rullar kan hålla mer lina, de har ett starkare motstånd och är idealiska för större fiskar.

Vilken rulle du bestämmer dig för att gå med beror på storleken på fisken du är ute efter och hur mycket lina du faktiskt behöver. Om du bara kastar efter mindre öringar behöver du kanske bara en rulle i storleken 1000-3000. Om du är ute efter större fiskar eller om du trollar djupt kan du behöva en rulle i 4000-6000-serien. Det finns andra siffror och bokstäver som kan finnas på en rulle också, så vi tar upp det nu.

  • Våra favoritrullar för isfiske
  • De bästa Kokanee-rullarna
  • Våra favoritöringrullar

Modellnummer

Det första du normalt ser på en fiskerulle är modellnamnet. Det här är bara enkla förkortningar. På Stradic CI4+ rullen ser du att den börjar med STCI4. Det säger bara namnet och modellen på rullen.

bokstäver för fiskerulle

På Curado DC-rullen ser du att den börjar med CUDC. Dessa siffror och bokstäver betyder egentligen inte så mycket för dig och kan ignoreras för det mesta.

  Fiske med bläckfisk: Vad kan du faktiskt fånga?

Vad betyder 1000 på en fiskerulle

Det du kommer att vilja titta på härnäst är storleken på rullen. Detta är vad de flesta kommer att leta efter och det är verkligen lätt att ta reda på. I grund och botten kommer dessa siffror att berätta för dig storleken på rullen. Du kommer att kunna sätta fler rader på ett högre nummer, och de kommer vanligtvis att ha ett starkare dragsystem.

På en fiskerulle kommer siffran 1000 (eller 10/100) att berätta diametern på spolen. 1000-3000-seriens rullar rymmer minsta mängd lina och är perfekta för mindre fiskar. Rullar högre än 4000 kommer att hålla mer lina, kommer att ha ett starkare motstånd och är byggda för större fiskar.

Med en större spole kommer du också att rulla in mer linje för varje tur. Om du har en rulle i 5000-serien kan det vara lite överdrivet för mindre fiskar. Med vissa typer av fiske vill du snabbt kunna rulla in din lina.

På en baitcasting-rulle kommer du inte att se dessa siffror. Shimano-rullar kommer normalt att säga 150 men många av de andra kommer inte ha något. En 150 rulle kommer att vara en högerhänt rulle och en 151 kommer att bli en vänsterhänt rulle. Spolstorleken kommer att vara densamma för alla modeller och skillnaden kommer att vara med lager, kugghjul, drag, etc.

Vad gör lagren på en fiskerulle

Fiskerullar kommer att ha en annan mängd lager inuti dem. De flesta rullar använder kullager nuförtiden och det viktigaste de används till är jämnhet och stabilitet. På lådan eller rullen kommer du att kunna se något som 6+1 eller 10+1. Det säger dig hur många lager den har.

  Sufix 832 Ghost Braid: En ÄRLIG recension

Lagren på en fiskerulle kommer att minska mängden friktion och förbättra effektiviteten. Ju högre kvalitet på lagren och ju fler det finns, desto lättare och smidigare blir det att rulla in.

En sak du vill inse är att fler lager inte alltid betyder jämnare. Det handlar mer om kvaliteten på lagren. Du kan ha 10 skräplager och det fungerar inte lika bra som ett med 6 kvalitetslager. I de flesta fall kommer det dock att ge dig en enklare och mer effektiv fiskerulle att ha fler lager.

fiskerullager

Du kommer också att se att de flesta rullar kommer att ha 6+1 eller 10+1 lager. Det första numret talar om hur många kullager rullen har och +1:an säger att det finns 1 rullager. Om en rulle säger att den har 7 lager är det troligen en 6+1.

Vad betyder utväxlingsförhållandet på en fiskerulle

Nästa uppsättning siffror du vill titta på är utväxlingsförhållandet. Detta är ganska viktigt och kommer allt att bero på vilken art du är ute efter och vilken typ av bete du använder.

Utväxlingsförhållandet på en fiskerulle kommer att berätta hur många gånger spolen vrider sig med 1 vev på rullen. 6,2:1 betyder att spolen kommer att vrida sig 6,2 gånger för varje vev på rullen. 8,2:1 betyder att spolen kommer att vrida sig 8,2 gånger för varje varv på rullen.

Utväxlingsförhållandet du vill få beror på vilken typ av fiske du ägnar dig åt. Om du fiskar bas på djupare vatten kanske du vill ha en högre förhållande rulle för att få in fisken så snabbt som möjligt. Om du fiskar crankbaits kanske du vill ha något långsammare.

  Fiskerullar: Hur mycket ska du förvänta dig att betala

Om du inte riktigt vet vad du vill ha eller om du vill ha något för allt så är det något runt omkring 6:1 kommer att vara perfekt. Den är precis i mitten och kommer att klara av det mesta du kastar på den.

Du kan också se HG eller XG i slutet av din rulle. HG står för hög växel och kommer att rulla in snabbare än standardrullen. XG står för extra high gear och blir den snabbaste rullen.

Ytterligare bokstäver och siffror

Siffrorna och bokstäverna vi pratade om var de viktigaste sakerna du skulle vilja titta på i en fiskerulle. Det finns ytterligare siffror och bokstäver du kan se på rullen och jag listar dem och deras betydelse nedan.

Bokstav/nummer Menande
150 Högerhänt baitcasting rulle
151 Vänsterhänt baitcasting rulle.
1000 Liten snurrande rulle.
2000+ Större spole på snurrande rulle.
PG Kraftväxel (lägre växel)
HG Högväxelrulle
XG Extra hög växelrulle
6+1 Kullager 6 lager med 1 rullager.
6,2:1 utväxling 1 varv kommer att rotera spolen 6,2 gånger.
FA/FB Drag fram
Slutar med ”S” Grund spole
Slutar med ”PGS” Kraftredskap grund spole
Slutar med ”PGSS” Power gear supergrund spole
Slutar med ”HGS” Hög växel grund spole
Slutar med ”SDH” Grunt spole dubbelt handtag
”C” vid start Kompakt
”SW” vid start Saltvatten