Vad betyder fuktavledande tyg?

Det är faktiskt omöjligt att köpa friluftskläder utan att stöta på termen ”fukttransporterande”. Varje klädmärke har sin egen version av fuktavledande tyger, men de förklarar sällan vikten. Vad innebär fuktdränering och varför är det viktigt?

Fuktavledande tyg har två huvudsakliga syften: det leder snabbt bort svett från kroppen och torkar snabbt så att tyget inte blir mättat med svett. Den utför dessa uppgifter genom att transportera svett till tygets yttre yta för att påskynda avdunstning. Detta gör att din kropp kan reglera sin temperatur väl och du känner dig mer bekväm i dina blöta kläder.

Fukttransporterande betydelse

Låt oss börja med att svara på en enkel fråga: vad betyder dränering? Här är en förenklad definition av fukttransport: Transporterande tyger transporterar bort fukt från huden till tygets yttre lager. Fukttransporterande tyger har två huvuduppgifter: de transporterar snabbt bort svett eller regn till det yttre lagret av tyget, och de torkar också snabbt för att förhindra att svett tränger igenom tyget.

Du bör alltid bära fuktavledande tyger när du utför någon form av fysisk aktivitet. Det blir mycket bekvämare eftersom du inte behöver ha på dig klibbiga fuktiga kläder och det hjälper din kropp att reglera sin temperatur. Mindre fukt når din hud, så fukttransporterande kläder känns svalare på sommaren och varmare på vintern.

Ett tygs förmåga att transportera svett genom dess yta beror på tygets permeabilitet och kapillärverkan. Permeabilitet är tygets förmåga att överföra vatten till det yttre lagret och kapillärverkan hanterar vätskans rörelse (även känd som svett, regn, etc.) genom små permeabla öppningar i tyget.

Jag kommer inte att gå in på vetenskapen bakom dessa processer, men vissa tyger är mer motståndskraftiga mot svett än andra. När du letar efter fukttransporterande kläder, håll dig till syntetiska tyger som nylon- eller polyesterblandningar och merinoull (bomull är hemskt). Jag kommer att förklara för- och nackdelarna med varje typ av fukttransporterande tyg i detalj nedan.

Hur fungerar fuktdränering?

Hur fungerar fuktdränering?

Försök alltid att välja fuktavledande tyg. Fukttransporterande tyg leder bort svett från kroppen, hjälper dina kläder torka snabbare, samtidigt som det hjälper din kropp att bättre hantera värme och kyla.

De flesta experter förutsäger ett ämnes ”dräneringsförmåga” genom att mäta dess kapillärtryck och permeabilitet. Den viktigaste faktorn är kapillärverkan; rörelsen av vätskor i ämnen sker genom molekylär kraft. Permeabiliteten mäts genom hur väl tyget kan transportera fukt genom sin yta.

Varje typ av tyg kommer att vara lite olika, men typen av material, olika aspekter inom materialet och kläddesignen avgör detta. Det finns många aspekter som påverkar fukttransporten, men låt oss bryta ner det till grunderna.

  • Konstruktion av garnet: Fuktavledande garn ska inte vara runt. De flesta företag använder en fjärilsform eller korsmönster för att öka utrymmet/kanalerna mellan trådnätet. Detta förbättrar kapillärverkan genom att skapa små rör som låter svett rinna genom tyget.
  • Stickningsstruktur: De flesta fuktavledande plagg använder ett envägsstickmönster. I teorin bör vatten bara röra sig genom tyget i en riktning, men det kan bli för mättat vid kraftiga regn. Tygets utsida är därför fukttålig utan att ge avkall på andningsförmågan.
  • Kemiskt dissipativ finish: Du kan förbättra de fukttransporterande egenskaperna hos traditionella tyger genom att behandla dem med hydrofila kemikalier. Tillsatsen tillsätts färgen för att förbättra dränerbarheten för ämnen som normalt inte tål fukt bra. Det finns oftast i ”Dry-Max” eller ”Cool-Max”-stil bomullstyger, men finishen kommer så småningom att slitas bort efter upprepade tvättcykler.
  • Mönsterstil: Vissa klädmönster är bättre på att dra bort fukt från huden än andra. Plagg med mönster av honeycomb, våfflor och ribbad stil ger luftgap/spår i tyget. Detta skapar ett öppet gap mellan din hud och kläderna för att påskynda avdunstning.
  Kan du bära militära stridsstövlar när du går?

Vilka är de bästa fuktavledande tygerna?

När det kommer till fukttransporterande material finns det två huvudalternativ. Du kan välja mellan lätta syntetiska blandningar (polyester eller nylon) eller merinoull. Syntetiska tyger är mer hållbara och billigare, men ull har bättre luktbeständighet och temperaturreglering.

Syntetiska tyger

Syntetiska sportskjortor är ett utmärkt sätt att transportera bort fukt.

De flesta tyger som är designade för att transportera bort fukt är gjorda av något slags syntetiskt material. Syntetiska tyger är ”hydrofoba”, vilket betyder att de har god motståndskraft mot vatteninträngning. De håller bort fukt från utsidan och leder bort svett.

Syntetiska tyger har ett brett utbud av marknadsföringstermer, men i huvudsak är de likadana. Företag använder termer som Quick-Dry eller Cool-Max för att referera till alla typer av tygblandningar som leder bort fukt. De har alla imponerande klingande namn, men det är alltid någon form av polyester eller nylonblandning.

Du kan vanligtvis spara lite pengar genom att gå till syntetiska atletiska skjortor eller byxor. Jag kan gå in i vilken Walmart som helst och hitta en snabbtorkande gymtröja för cirka $ 8. Vissa alternativ är bättre än andra, men du kan vanligtvis inte gå fel med en syntetisk t-shirt eller snabbtorkande vandringsbyxor. De torkar alla snabbt och ska vara ganska hållbara.

Merinoull

Merinoull är det bästa alternativet för att transportera bort fukt.

Merinoull marknadsförs som ett material som andas, fukttransporterande, men det är en helt annan best! Ull är inte som andra hydrofoba tyger. Det absorberar faktiskt en liten mängd vätska i de naturliga fibrerna.

Det låter som en dålig sak tills du inser att ull kan absorbera 35 % av sin vikt i vatten utan att kännas blöt. Ull har mycket längre fibrer än syntetmaterial, så det finns en större yta vilket påskyndar torktiden.

Det är därför fiskartröjor alltid är gjorda av ull. En tjock ulltröja kan absorbera ett halvt kilo vatten och kännas helt torr. Det blir lite tyngre och tar längre tid att torka, men det kommer att kännas helt torrt.

Ull har också antimikrobiella egenskaper, så bakterier byggs inte upp efter en lång dag av promenader eller träning. Du kan svettas som en galning utan någon lukt! Bär samma par yllestrumpor i flera dagar och de kommer inte att stinka.

I ett annat inlägg diskuterar jag hur ofta merinoullsstrumpor ska tvättas och varför merinoull inte luktar.

Det är också ett mycket bättre alternativ när det kommer till temperaturkontroll. Du kan bära ull oavsett väder. Det är varmt på vintern och svalt på sommaren. Den behåller också värmen när den är våt, vilket gör den till det överlägset bästa alternativet i kallt väder.

Bomull är ”anti-fukttransporterande”

Bomull är anti-fukttransporterande

Själv skulle jag försöka undvika bomullskläder i de flesta situationer. Du har säkert hört frasen ”Cotton Kills” någon gång i ditt liv. Det finns en mycket viktig förklaring bakom det talesättet.

Bomull är notoriskt dåligt på att hantera svett och vatten. Det är ett mycket poröst ämne som snabbt absorberar vatten och som tar en evighet att torka. Detta kanske inte låter som en stor sak, men det orsakar temperaturkontrollproblem i både varmt och kallt väder.

På sommaren kommer svetten som fastnar mot din hud att öka din kroppsvärme. Svett är det huvudsakliga sättet vår kropp hanterar överskottsvärme. Det påskyndar värmeöverföringen bort från din hud, vilket minskar kroppsvärmen. När svett fastnar i bomullskläder stoppar din kropp svettproduktionen och överhettas snabbt.

Vid temperaturer under fryspunkten händer raka motsatsen. Instängd fukt orsakar värmeförlust, vilket ökar risken för hypotermi, frostskador och andra skador i kallt väder. Du kan dö i milda temperaturer på 40°-50° om du bär blöta kläder.

  Upp till vilken ålder kan en bebis gå i vandringsryggsäck?

Jag går in på detta i detalj i mina andra inlägg: Vilken är den lägsta temperaturen en människa kan överleva? och kan du frysa ihjäl i sömnen?

Hur är det med snabbtorkande bomull?

Du kanske stöter på bomullsbaserade tyger utformade för att hjälpa till med svettavdunstning, men jag skulle undvika dem. De använder hydrofoba kemiska beläggningar för att öka torkhastigheten, men det försvinner efter en handfull tvättcykler. Du kan njuta av hydrofobiskt behandlad bomull i ett år, men den kommer så småningom att börja absorbera vatten.


Varför vill jag dra bort fukt från min hud?

Varför dra bort svett från huden

När jag först började vandra brydde jag mig inte om mina kläder. Jag gick till min garderob och valde det som var bekvämt för mig. Det dröjde inte länge innan jag insåg felet i mina vägar.

Du bör aldrig bära bomullskläder när du utför någon form av fysisk aktivitet. Det kanske inte är en stor grej i milt väder, men på sommaren kommer du att svettas och det blir svårt att reglera din kroppstemperatur i kallare väder.

Mina kläder skulle vara dränkta av svett mot slutet av dagen, mina lår skulle skava och jag skulle få blåsor över hela fötterna. Alla dessa problem löstes när jag bytte till fuktavledande tyger.

De flesta blåsor och skavningsproblem orsakas av våta tyger som gnuggar mot din hud. När du väl byter till fuktavledande kläder försvinner 90 % av problemen. Du kan också behöva använda en zinkoxidbaserad produkt som Desitin eller ett petroleum/oljebaserat smörjmedel Hikegoo eller Kroppsglidning för att hjälpa till med friktion orsakad av tyg som gnuggar mot din hud.

Finns det några nackdelar med fuktavledande material?

Syntetiska tyger luktar

Det finns många fördelar med att välja kläder som leder bort fukt, men är det några problem? Ja, det finns några problem, men de är inte så illa. De två huvudproblemen är lukten av svettiga syntetmaterial och ullens hållbarhet.

Syntetiska tyger kan lukta riktigt läckert efter en lång dag av svettning. Materialen är bra på att hantera svett och vatten, men du lämnar efter dig kroppsoljor som leder till bakterietillväxt. Det tar inte lång tid för en syntetskjorta att börja lukta illa.

Merinoull har naturliga antimikrobiella egenskaper, så du kommer inte att besväras av obehagliga lukter. Du kan ha samma par ullstrumpor flera dagar i sträck och det ska inte lukta. Om du bortser från den rejäla prislappen är hållbarhet det enda problemet med ull.

Du måste ta väl hand om dina yllekläder. Ull är ganska slitstarkt när du bär den, men du måste vidta särskilda försiktighetsåtgärder när du behöver tvätta den. Tvätta ull i kallt vatten för att förhindra krympning, använd ett milt ulltvättmedel (min favorit), och häng upp den på tork. De flesta föredrar att handtvätta ull, men du kan köra den i tvättmaskinen i en mild kall miljö.


När ska jag bära fuktavledande tyg?

När ska jag bära fuktavledande tyg?

Du bör bära fuktavledande material när du gör någon form av fysisk aktivitet eller när det finns risk för regn/snö. Jag bär nästan alltid fukttransporterande lager! De hjälper till att hantera sommarsvett, minskar vattenmättnad från vår-/höstregn och hjälper till att reglera kroppstemperaturen i kallt väder.

Jag rekommenderar att du bär strumpor i merinoull (min favorit), underkläder i syntet eller merinoull (min favorit), syntetiska vandringsbyxor, och någon sorts syntetskjorta. I kallt väder bör du bära ett isolerat mellanlager och ett vattentätt/vindtätt yttre lager.

Merinoull är det absolut bästa valet när det kommer till att hantera svett/regn. Den kan absorbera 35 % av sin vikt i vatten utan att kännas blöt, bekväm i våta, kalla/varma miljöer och eliminerar vanligtvis blåsor och skavningsproblem. Det enda problemet med ull är kostnaden (jag gillar Smartwool), men budgetalternativ finns tillgängliga (Merino Tech och Meriull).

  Behöver du slå upp ett tält under ett träd?

Syntetiska tyger fungerar också, men de är inte lika bra på att förhindra blåsor/skav. De är bra på att dra bort fukt från din hud och torkar snabbt, men de har problem med överskott av fukt. Nylon och polyester torkar snabbt, men det krävs inte mycket svett eller regn för att kännas blöt (till skillnad från ull).

Kolla in min ultimata guide till camping i regnet!

Välj fuktavledande kläder för vår, sommar och höst

Fuktavledande kläder sommar, vår och höst

Att hantera svett och regn kommer att vara ditt största problem på sommaren, våren och hösten. Välj en kombination av syntetmaterial och merinoull. Jag försöker sakta gå över till merinoullskläder, men det kan bli dyrt.

Börja med att köpa merinoullstrumpor och underkläder, eftersom det är här som de flesta skav/blåsor problem uppstår. Du kan hitta merinoullsstrumpor och underkläder för cirka $15-$20 Smartwool strumpor och Underklädermen Meriull och Merino Tech är ett billigare alternativ.

Om du har en budget, välj syntetiska strumpor/underkläder. De kommer inte att vara lika bra på att hantera blåsor och skav, men du kan vanligtvis köpa en multipack för mindre än ett enda ylleplagg.

Jag skulle gå med syntetiska material för dina yttre lager av skjorta/byxor. De kommer att vara mycket mer hållbara än merinoull och syntetmaterial borde vara billigare. Du kan med en skjorta i merinoullmen planerar att spendera $30-$40 eller mer.

Fuktavledande kläder för vintern

Bär fuktavledande kläder på vintern

Att välja svetttransporterande material på vintern blir mer utmanande. Du bör bära flera lager för att hålla dig torr och varm i kallt väder. Börja med att fokusera på ditt vinterlagersystem.

  • Fukttransporterande baslager: Ditt baslager är ditt primära försvar mot svett. Det är då du bör fokusera på att hitta lätta, andningsbara kläder för att transportera bort svett från huden. Jag föredrar inre lager av merinoull, syntetiska vandringsbyxor och en långärmad ull- eller syntetskjorta.
  • Isolerande mellanlager: Ditt mellanskikt behåller kroppsvärmen utan att fånga svett. Gå med en lätt/mellanvikt polyester fleecejacka i måttliga temperaturer och dun eller syntetisk isolering i kallt väder. Bär aldrig en vattentät jacka som ett isolerande lager. Vattentäta tyger håller ute regn/snö från utsidan, men de förhindrar också att svett avdunstar.
  • Vatten/vindtätt yttre lager: Det yttre skalskiktet hanterar fukt och vind utanför. Du behöver bara bära skallagret när det regnar/snöar eller blåser. Att försöka vandra i en vattentät jacka leder snabbt till svett- och kondensproblem i din jacka.

Ditt basskikt har två syften: det transporterar bort fukt från din hud och det ger ytterligare isolering för att behålla kroppsvärmen. Det är svårt att lägga upp dina isolerings-/skallager perfekt, så du kommer med största sannolikhet att svettas även i kallt väder.

Så du måste välja tyger som leder bort fukt från din hud. Leta efter fukttransporterande lager, som ull och syntetmaterial. Ull är det i särklass bästa fukttransporterande materialet, men syntetiska tyger är ett billigare alternativ.

Jag rekommenderar ullstrumpor (Smartwool strumpor), långkalsonger i ylle, syntetbyxor och en skjorta i ylle eller syntet med långa ärmar. Ditt isolerande lager bör vara en fleecejacka av polyester och en dunjacka i syntet. Det yttre lagret beror på temperatur/vädret, men se till att det är vatten- och vindtätt.

Kolla in mitt inlägg som förklarar hur man väljer vandringskläder och ryggsäckskläder för mer information.