Vad äter fiskar i det vilda? (Med specifika arter)

Svaret på den frågan är inte så enkelt som du tror eftersom allt kommer att bero på vilken typ av fisk du pratar om. I det här inlägget kommer jag att prata om vad några av de mest populära sötvattensfiskarna äter i naturen.

I det vilda kommer fiskar huvudsakligen livnära sig på små insekter, kräftdjur, blodiglar, maskar, djurplankton, alger och mindre fiskar. En fisks kost kommer att bestå av 45-50% protein, men de behöver fortfarande fett för värme och kolhydrater för energi.

Vissa fiskar äter mycket mer protein medan andra är bra med sådant som alger. Det beror också på vilken typ av miljö de lever i. Det här inlägget är främst inriktat på fiskar du skulle fiska efter, som lax och öring. Låt oss gå in på några av de mer populära fiskarna där ute och vad exakt de äter.

Vad äter Kokanee?

Kokanee är en typ av lax och är en av mina favoritfiskar att äta. De är supervanliga i många av sjöarna i mitt område och det viktigaste Kokanee äter är Zooplankton. De kommer också att livnära sig på små insekter, växter och sötvattensräkor.

De har vad som kallas gälskrakare som kommer att fånga allt djurplankton när de simmar genom vattnet. När temperaturen värms upp kommer Zooplankton att gå till lägre djup och Kokanee kommer att följa (det finns ett fisketips till dig). Du kommer också att se dem hoppa upp ur vattnet för att fånga flugor och andra insekter (de hoppar dock inte alltid efter mat).

  Kan du sätta flätad lina på en baitcaster?

Vad äter regnbåge?

Öring är lite annorlunda än Kokanee genom att de är köttätare och bara äter en proteinrik kost. De kommer inte att äta någon form av vegetation eller alger (vilket jag faktiskt inte visste förrän nyligen). Regnbåge äter främst insekter, blodiglar, maskar, olika typer av skaldjur och ibland även smågnagare som möss.

De kommer också att äta mindre fiskar som Kokanee och jag har upptäckt att att använda fiskägg är ett av de bästa sätten att fånga en regnbåge. De flesta använder flugor för att fånga öring så jag antar att det visar vad en annan av deras favoritmåltider är.

Vad äter bas?

Bass är mer lik öring än kokanee genom att de främst äter protein. Jag tror inte att de äter mycket växtlighet, men en del av maten en bas äter inkluderar insekter, små fiskar, kräftor, grodor, maskar/iglar, möss och till och med små sköldpaddor.

Vad jag har sett tycker basen bäst om att äta mindre fiskar eftersom det är det jag fångar de flesta med. Grodor (och några till) fungerar bra i små dammar men i det öppna vattnet kommer de främst att gå efter de mindre fiskarna.

Vad äter gös?

Det viktigaste som en gös äter är annan fisk. Det är deras go-to och verkar vara deras favorit. De kommer också att äta kräftor och andra varelser som gillar det samt blodiglar och maskar. I stort sett allt som är rikt på protein.

Varje gång du fiskar efter gös är det enda du verkligen kommer att använda fiskor (levande eller konstgjorda) eller blodiglar/nattkrypare (kallas även daggmaskar). De äter främst elritsa (andra fiskar) på våren och blodiglar och sådant på sommaren.

  Hur man hittar bra fiskeplatser på Google Maps

Vad äter gädda?

Gäddan är i stort sett högst upp i näringskedjan och kommer att äta allt de kan hitta. De är en rovfisk som huvudsakligen livnär sig på andra fiskar som abborre, bas och ännu mindre gäddor. De kommer också att äta grodor, möss och ormar.

Om du har något som kämpar i vattnet så blir det uppätet av en gädda. De är inte alltför kräsna och gillar att vänta i det grunda på att något ska komma och det är då de ska göra sitt.

Vad äter karp?

Karp äter i stort sett allt de kan få. Karp äter hellre insekter, maskar, kräftdjur och andra liknande saker, men de livnär sig också på alger och annan vegetation. De är en bottenmatare så de kommer bara att flytta runt botten tills de hittar något.

Det som har fungerat bäst för mig (och andra) är att använda majs eller maskar. Jag har haft de bästa resultaten med det men det ser ut som att de kommer att äta i stort sett allt de kan hitta.

Vad äter fiskar på vintern?

Under vintermånaderna behöver fisken inte äta lika mycket eftersom den vilar på botten under långa stunder och inte drar så mycket energi. Uppenbarligen behöver de fortfarande äta något men de saker de kan hitta är något begränsade.

Lax och öring verkar vara mer aktiva på vintern och kan ibland ses nära ytan. Bas och vissa andra fiskar tenderar att stanna djupt där vattnet är lite varmare och rör sig inte mycket.

Det kommer inte att finnas några flugor och inga grodor men det kommer fortfarande att finnas gott om dem. På vintern livnär sig fisken på allt som lever i vattnet som mindre fiskar, kräftor/räkor, djurplankton, blodiglar och en rad andra saker. De tar också allt du skickar ner till dem på en krok.

  Bästa isborr för sladdlösa borrmaskiner: K-Drill 8 tums isborr

Lycka till med fiske. Det finns gott om fisk i havet.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.