Vad är syftet med ett tältfotavtryck?

Behöver jag verkligen ett tältfotavtryck? Jag har hört den frågan otaliga gånger genom åren. Det råder mycket förvirring om tältfotspår. Vad gör de egentligen? Vad är syftet med ett tältfotavtryck?

Du behöver ingen tältfot, men den hjälper till att skydda botten av ditt tält. Ett fotavtryck skyddar ditt tältgolv från nötande kvistar/stenar som så småningom kommer att slita hål i ditt golv. Dessutom skyddar den ditt tält från lera och smuts.

Låt oss vara ärliga! Tält kan vara mycket dyra. Såvida du inte campar i ett billigt Walmart-tält för 20 USD, bör du försöka skydda din investering med ett billigt tältfotavtryck. Du behöver inte ens spendera mycket pengar för att skydda ditt tält. Jag kommer att diskutera några budgetalternativ nedan om du inte vill spendera pengar på ett riktigt fotavtryck.

Behöver jag ett tältfotavtryck?

Tält är riktigt ömtåliga, om man tänker efter. Det finns bara ett tunt lager tyg som skyddar dig från utomhus. Det är allt du egentligen behöver, men det krävs inte mycket för att skada ett dyrt tält.

Ett tältfotavtryck ger dig ett extra lager av skydd mot fysiskt slitage. Den absorberar mest skada vid uppställning på grov sandig mark. Du behöver inte oroa dig för att pinnar och vassa stenar ska ta sig igenom golvet i ditt tält.

Är det värt att köpa ett tältfotavtryck?

Innan du går ut och köper ett fotavtryck, fråga dig själv om det verkligen är nödvändigt. Tänk på tjockleken på ditt tältgolv, kostnaden för tältet och hur ofta du planerar att åka backpacking. Om du campar en gång om året med ett billigt tält på 20 USD är det förmodligen inte värt att investera i ett fotavtryck. Efter några år är det bara att slänga tältet och köpa ett till.

Ett fotavtryck skyddar botten av ditt tält från nötning, lera och fukt. Det förlänger livslängden på ditt tält och hjälper till att hålla insidan torr (förutsatt att du köper rätt storlek). Det är en billig och lätt försäkring för dina dyra prylar. Här är några scenarier att tänka på innan du köper ett fotavtryck.

  Hur ökar jag R-värdet på mitt liggunderlag?
När det är värt det Det är inte värt det
Du planerar att campa i tuff terräng med stor potential för vassa kanter. Områden med tungt skräp från nedfallna träd/grenar och steniga områden med skarpa taggiga kanter. Du äger ett billigt tält som du inte är rädd för att skadas.
Campa mycket med dyra prylar. Köp definitivt ett fotavtryck om du planerar att campa mer än en vecka om året. Ett fotavtryck förlänger ditt tälts livslängd och gör att det håller i flera år. Vill inte bära extra vikt. Om du utelämnar fotavtrycket minskar din ryggsäcks vikt med ett halvt pund. Det är en stor sak för ultralätta backpackers.
Vädret ser dåligt ut och du förväntar dig mycket regn. Ett fotavtryck skyddar botten av ditt tält från lera, vilket gör det mycket lättare att rengöra. Camping i välskött gräs och du förväntar dig inget dåligt väder.
Oroa dig inte för lite extra vikt. Ett fotavtryck väger 5-10 oz, så det är det första som dumpas genom att köpa ultralätta backpackers. Bilcampare å andra sidan vore dumt att inte ta med en.

Behöver jag ta med ett tältfotavtryck?

Personligen bär jag sällan ett tältfotspår. Jag har loggat många nätter på leden och har upplevt få skador på mitt tältgolv. Jag kanske får punktering, men det är lätt att fixa med en bit Gear Aid’s Heavy Duty Tenacious Tejp (Duct Tape fungerar i ett nafs). Jag har några små plåster i min första hjälpen-låda för att fixa punkteringar.

Jag rekommenderar fortfarande att köpa ett fotavtryck även om jag sällan använder mitt. Den är perfekt för din typiska campingtur i bilen när vikten inte är ett problem. Dessutom skyddar den mot lera/fukt, vilket gör det så mycket lättare att rengöra tältet när du kommer hem.

  Kommer ved att torka i en hög?

Om du tror att du kan använda ett tältfotavtryck rekommenderar jag att du skaffar ett. Även om det är på en oregelbunden resa, köp det matchande fotavtrycket när du köper tältet. Varför rekommenderar jag att man köper ett fotavtryck med tältet? Det beror på att nya tältmodeller dyker upp varje campingsäsong och du kommer aldrig att hitta ett fotavtryck som perfekt matchar golvet i ditt tält.

Fotavtrycket på ditt tält bör vara några centimeter mindre än insidan av ditt tältgolv. Du får en vattenpöl om den sticker utanför tältets botten. Att köpa ett fotavtryck på eftermarknaden är verkligen ett alternativ, men det kommer att vara svårt att hitta en som passar ditt tält perfekt.

Skyddar mot ojämna kanter

Erfarna backpackers/campare med kvalitetsutrustning bör spendera de extra pengarna och skydda sin investering. Små kvistar och stenar kanske inte verkar vara en stor grej, men de kan snabbt arbeta sig igenom botten av ditt tältgolv. Ett fotavtryck lägger till ett extra lager tyg för att förlänga livslängden på ditt tält.

Skyddar mot lera

Jag har gått igenom många tält i mitt liv. Jag köper och säljer min campingutrustning med några års mellanrum eftersom mina preferenser ändras. Under årens lopp har jag bara haft hål i botten av mina tält ett fåtal gånger och de flesta av dessa kunde lappas upp med en bit Envis tejp.

Den främsta anledningen till att jag bär ett fotavtryck är skydd mot lera. Att rensa lera från botten av ditt tält är en allvarlig smärta i rumpan. Du måste sätta upp hela tältet, luta det för att skölja och låta det torka. Ett fotavtryck håller det mesta av leran borta från ditt tält.

  Är vandringsstavstält robusta?

Ett fotavtryck gör städningen så mycket enklare. Sprid det bara på din uppfart och spraya bort henne. Ungefär en timme senare ska den vara soltorkad och redo att lagras.

Att välja ett tältfotavtryck

Jag rekommenderar att du köper fotavtrycket designat speciellt för ditt tält. Den kommer att ha den perfekta storleken och den har redan genomföringar som dina tältstänger kan glida igenom. Det kommer att vara ditt överlägset enklaste alternativ.

Att välja tältfotavtryck för ett äldre tält kan vara lite svårt. De flesta tält går ur produktion efter 1-2 år, så fotavtrycket är inte längre tillgängligt. Det finns några eftermarknadsalternativ och du kan alltid göra din egen (läs nästa avsnitt).

Att köpa ett fotavtryck på eftermarknaden kan vara en allvarlig utmaning. Se till att fotavtrycket är 2-3 tum mindre än ytterkanten av ditt tält så att vatten inte samlas. Du kan alltid vika brättet under ditt tält om det är lite för stort, men jag rekommenderar att du syr en liten söm för att göra det mindre.

Alperna Mountaineering’s Tent Floor Saver kommer i olika storlekar baserat på antalet personer som tälten är designade för. De kanske eller kanske inte fungerar för dig, så var uppmärksam på fotavtrycksmåtten. Du kan hitta ett generiskt tältfotavtryck på Amazon som kommer att fungera om ingen av dessa gör jobbet. Jag äger billigt Terra Hiker Camping Tarp Och REDCAMP fotspår och de är väldigt trevliga båda två.

Om du inte hittar ett fotavtryck som passar rekommenderar jag att du gör ett själv genom att läsa nästa avsnitt.

Budgetalternativ

Tältfotspår är verkligen inte så dyra, men det finns några budgetalternativ att välja mellan om du inte hittar en som passar perfekt. Enda nackdelen är att de tenderar att vara tyngre och inte viker sig särskilt bra. Detta är inte ett problem om du planerar att campa med bil.

Du kan använda vilken gammal presenning som helst som tältfotspår. Se till att vika in sidorna så att vattnet inte samlas när det regnar. Jag köpte faktiskt en billig manuell genomföring göra ett anpassat fotavtryck från en presenning.

Lägg bara ner presenningen och sätt tältet på den. Trimma kanterna på presenningen även med tältet. Vik kanten bakåt 3 tum och börja placera genomföringar längs vecket. Se till att du har en genomföring i hörnet så att tältstången kan glida in. Du kanske till och med vill sätta en liten ögla i hörnet med en genomföring för att underlätta för dig.

Alla typer av tung plast kommer också att fungera. Det ultralätta samhället gillar verkligen plast för fönsterfilm och Tyvek matfilm. De är lätta, billiga och du kan klippa dem i valfri storlek. Även om du förmodligen kommer att spara lite vikt genom att använda ett plastfotavtryck, kommer det troligen att bli dyrare.