Vad är stolpen framför pil och båge?

Om du någonsin har sett någon skjuta pil och båge på en bågskyttebana eller under jakt, kanske du har märkt ett särskilt utstickande tillbehör fäst vid bågen.

Stången som sticker ut framför fören kallas stabilisator, och dess syfte är att balansera vikten på fören samt att dämpa vibrationer och minska buller. De finns i flera storlekar och material för olika bågemodeller.

Det kan tyckas vara mer av ett hinder än en hjälp, men stabilisatorer kan faktiskt vara mycket viktiga bågtillägg, och vissa bågskyttar skjuter aldrig utan dem.

Hur fungerar stabilisatorn?

Pilbågar behöver inte en stabilisator för att fungera, varför stabilisatorer kategoriseras som tillbehör.

Men de är verkligen användbara för vissa bågskyttar, inklusive både traditionella och sammansatta bågskyttar.

Deras huvudsakliga funktion är som sagt att stabilisera vikten av bågen när bågskytten håller den högt.

Detta är användbart för bågskyttar som har justerat specifikationerna för sin båge, särskilt staghöjdvilket kan påverka bågens balans om den reduceras eller expanderas för mycket.

Även de som inte har manipulerat fabriksinställningarna för sin båge kan tycka att det ökar vikten bortom bågens stigare hjälper dem att hålla ramen stadigt när de siktar.

Det här är varför den första stabilisatorn modeller var enkla spön med viktade spetsaroch vissa stabilisatorer har fortfarande denna grundläggande form.

Numera är de flesta stabilisatorer på marknaden fler komplicerad, inklusive vikter som kan justeras. Det finns till och med några som inte har några vikter.

Det finns många modeller gjorda nästan helt av suddoch dessa är mer inriktade på stabilisatorns andra funktion – att absorbera vibrationer och dämpa ljudet som vibrationen orsakar.

Dessa modeller är inriktade på några specifika typer av bågskyttar, främst de med fartbågar och bågjägare (de två demografierna överlappar ofta varandra).

Hastighetsbågar är ökända för att ha mycket vibrationer, och därför skjuter bågskyttar i hastigheter över 330 fot per sekund har ofta dessa gummifästen på sina bågar.

Bojägare är vanligtvis också intresserade av att minimera vibrationer på grund av ljud det skapar.

  Är landhockeyutrustning dyr? En titt på kostnaderna

Det sista bojägare vill göra är alert deras byte som de skjuter.

Ingen vill spendera en massa pengar på visuellt och luktkamouflage bara för att ha det ljud av deras båge skrämmer hela spelet bort.

På så sätt liknar de ljuddämparna som används för att minska ljudet från ett skjutvapen.

Det är svårt att till fullo uppskatta användbarheten av en stabilisator förrän du har använt en, så jag skulle rekommendera att testa en själv om du är intresserad av dem.

Vilken typ av stabilisatorer finns det?

Det är lätt att bli överväldigad av det stora antalet stabilisatorer som är tillgängliga för bågskyttar överallt.

Vad gör de olika storlekar betyda? Vad material är bäst? Kan man köpa stabilisatorer som går någon annanstans på fören?

Med dessa frågor besvarade kan det vara lättare att begränsa alternativen för din båge.

Material

Det finns flera olika delar till stabilisatorn, och var och en är vanligtvis gjord av olika material.

Stabilisatorkroppen är vanligtvis den längsta delen, åtminstone i mitten till längre stabilisatorer.

Tidigare var denna sektion vanligtvis gjord av någon slags metall, men när tekniken blev bättre insåg tekniker att metallstabilisatorerna tillför för mycket vikt till bågen.

Nu är att lägga till vikt ett av huvudsyften med stabilisatorn, men om du kommer ihåg vill vi ha den vikten på slutet av stabilisatorn.

En stabilisator som är tung hela vägen igenom är inte mycket mer än extra trötthet i bågskyttens armar.

Moderna stabilisatorer använder lättare material i karossektionen som t.ex kol, ABS plastoch liknande material.

Ofta kommer de bästa stabilisatorerna att vara gjorda av kol på grund av dess lätta och styva egenskaper.

Dessa egenskaper gör det till det perfekta materialet för att utgöra huvuddelen av stabilisatorn, och de tillskriver också dess minimala vindmotstånd.

Detta är särskilt viktigt för extra långa stabilisatorer.

De dämpningsanordning kan även göras av lite olika material beroende på märke.

Det vanligaste materialet är gummi, men sand och gel har också använts för att minska vibrationer, buller och kvarstående stötar på bågskyttens händer och armar.

  Hur ofta ska du rotera dina husbilsdäck?

Slutligen har de flesta stabilisatorer en specialiserad vikt i slutet.

Detta element ska vara längst bort från fören och är ofta tillverkat av de tyngre metaller som brukade sammansätta hela stabilisatorn, ibland med en gummibeläggning.

För vikten spelar det egentligen ingen roll vad den är gjord av så länge den gör sitt jobb med att balansera vikten på bågen.

Vissa tillverkare har till och med möjlighet att skapa anpassade stabilisatorer med speciella material och längder beroende på vad du vill att de ska göra.

Storlekar

Stabilisatorer finns vanligtvis i tre olika storleksområden.

Det mindre sortimentet består av stabilisatorer tre till fyra tum i längd.

Det här är inte alls särskilt länge, och de flesta i bågskyttesamhället säger att deras stubbiga kroppsbyggnad gör dem mer av en dämpare och inte mycket av en stabilisator alls.

Bågskyttar som väljer att gå med denna storlek är i allmänhet bara intresserade av att minska vibrationer och buller och är inte så intresserade av att balansera vikten på sin båge.

Dessa mindre modeller är vanligtvis mestadels gjorda av gummi och har ofta inga speciella vikter i ändarna.

Mellanstegsstabilisatorerna varierar i storlek från ca fem till åtta tum.

De flesta bojägare väljer något i detta sortiment, eftersom de får den bästa balansen av alla stabilisatorns funktioner.

I den längre änden av spektrumet hittar du stabilisatorer som mäter nio till tio tum i längd.

Ju längre stabilisatorn är, desto mer kommer den att påverka noggrannhet av ditt skott.

Stabilisatorer av denna längd används vanligtvis av bågjägare som vet att de kommer att skjuta över långa avstånd eller av målskyttar som siktar mot mål 70 meter eller mer bort.

Naturligtvis kan den extra vikten vara oroande för bojjägare som redan räknar varje uns de måste packa med sig, men de fortsätter att användas av bojjägare ändå, vilket vittnar om deras förmåga att förbättra noggrannheten.

Andra typer

Det finns också speciella stabilisatorer som är gjorda för att fästas på sidorna av fören snarare än på framsidan.

  Vad är en flugfiskeledare?

Syftet med dessa sidostänger eller förskjutna bågestabilisatorersom de kallas, är till motvikt andra tillbehör som sevärdheter och darr.

Sidostavarnas funktion gör att du oftast bara ser en på en båge.

Bågjägare använder vanligtvis en på ena sidan av sin båge för att balansera ut vikten av en koger på den andra sidan, vilket kan göra att ena sidan blir tyngre än den andra.

För målskyttar som de i OS är de vanligtvis bara vana för att motverka siktet längst fram i fören.

Det är sällsynt att någon fäster en sidostång på vardera sidan av sin båge, men om de gör det kallas det en ”V-bar.”

Om det görs på rätt sätt kan tillägget av en V-stång skapa en stensäker bågbalans.

Behöver jag verkligen en stabilisator?

De flesta börja inte med en stabilisator. Om du är ny inom sporten, skulle jag alltid föreslå att du skjuter med bågen helt bar så att du kan lära känna den väl innan du börjar lägga till tillbehör överallt.

Om du har skjutit båge ett tag och letar efter ett sätt att få tätare skottklusteren stabilisator kan vara vad du behöver för att ta ditt bågskyttespel till nästa nivå.

Att välja rätt för dig kommer att ha mycket att göra med hur du använder din båge och vad du vill att den ska göra.

Fundera på om du ska skjuta eller jaga båg, samt hur långt du räknar med att det ungefärliga avståndet till målet kommer att vara.

För att hjälpa dig komma igång med din stabilisatorsökning, följande tabell ger de bästa stabilisatorstorlekarna för vissa bågskytteaktiviteter och funktioner.

Ungdom/nybörjare/
Ljuddämpning
Skydd terräng/
Nära håll
Bågjakt
Öppen terräng/lång räckvidd
Bågjakt eller målskytte
3″-4″ 5″-8″ 9″-10″

Kom dock ihåg att de bästa bågskyttarna inte är de med den snyggaste tekniken. Snarare är de bästa bågskyttarna de som väljer att göra det bästa med det de har.