Vad är skillnaden mellan latex och emaljfärg?

Att gå in i färgavdelningen i din lokala järnaffär kan kännas extremt skrämmande om du har lite kunskap om färg. Ord som ”akryl”, ”polyuretan” och ”flyktiga organiska föreningar” kan trigga hemska minnen av nybörjarkemi. Färger är mycket enklare än vad deras jargong får dem att låta. I grund och botten finns det två huvudtyper av färg: latex och emalj. Här är deras egenskaper och de största skillnaderna mellan dem:

Latexfärg Emaljfärg
Målarbotten Vattenbaserad Oljebaserad
Avsluta Matt eller blank, flexibel när den är torr Blank, torkar hårt
Ånga Mildare lukt, lägre flyktiga föreningar Hög i ångor, stark lukt
Torktid Torkar snabbt Torkar långsamt
Bäst att använda Stora ytor, invändigt eller exteriört Mindre ytor, exteriört

Sugen på att komma igång med ett gör-det-själv-projekt men har ingen aning om var du ska börja för att välja rätt typ av färg för dina behov? Oroa dig inte! I slutet av denna artikel kommer du att vara väl insatt i egenskaperna hos latex- och emaljfärger och kommer att förstå vilka färger som är mest lämpliga för olika projekt.

Stora skillnader mellan latex och emaljfärg

Latexfärg innehåller faktiskt ingen gummilatex. ”Latex” syftar på att färgen förblir flexibel när den torkar. På samma sätt innehåller emaljfärg ingen riktig emalj. ”Emalj” syftar på den hårda, glansiga kvaliteten på färgen när den torkar. Latexfärg är formbar och matt när den är torr, och emaljfärg torkar hårt och glänsande. Detta är den första väsentliga skillnaden.

Den andra stora skillnaden är det latexfärg är vattenbaseradmedan emaljfärgen är oljebaserad. Emaljfärger är ökända för sin starka lukt, som kommer från de flyktiga organiska föreningarna (VOC) som släpps ut i luften. Oljebaserade färger är giftigare än vattenbaserade färger, och VOC kan orsaka irritation i ögon och/eller hud, yrsel eller andningsproblem. Det är avgörande att arbeta med oljebaserade färger i ett väl ventilerat utrymme.

En annan skillnad mellan de två färgerna är att latex torkar mycket snabbare än emaljfärg. Det är bekvämt att använda latexfärgsom det är lätt att rengöra efter målning och torka bort stänk eller misstag med vatten och en trasa. Du kommer att behöva använda färgförtunningsmedel för att rengöra dina penslar eller ta bort färgfläckar vid användning emalj.

Egenskaper hos latexfärg

Latexfärg är vattenbaserad och innehåller plast harts som binder färgen, typ polyvinyl eller akryl. Dessa är lägre i giftiga flyktiga organiska föreningar, som aceton, bensen, formaldehyd och toluen. Detta gör latexfärg mycket säkrare att använda inomhus. Du bör dock alltid se till att ventilationen är bra när du målar, oavsett om du använder latex eller emaljfärg!

Latexfärg är flexibel när den torkar – det är därför det kallas ”latex”. Detta gör den bra att använda på ytor som expanderar och drar ihop sig på grund av temperaturfluktuationer. Skör färg, som emalj, skulle spricka, men latex gör det inte.

Det torkar snabbt, så du måste måla snabbt för att få färgskikten att applicera jämnt, utan pensel- eller höftmärken.

Latexfärg är en hållbar val för högtrafikerade rum i hemmet. Det är vattenlösligt, så när det är torrt är det kan rengöras med tvål och vatten. Alkoholbaserade tvättmedel kan lösa upp och ta bort latexfärg, så håll dig till endast vatten och mild tvål!

Se även  Är det värt att köpa en bärbar luftkonditionering? - För-och nackdelar

Emaljfärgens egenskaper

Emaljfärger är oljebaserade och använder antingen syntetisk olja eller naturliga oljor, som linfrö som bas. Alkyd emaljfärg, gjord med en syntetisk oljebas, är billigare och mer hållbar. På grund av sin oljebas har emaljen en stark lukt som kommer att dröja länge efter att lackeringen är över.

Lukten beror på höga halter av VOC. Du måste använda en andningsmask när du arbetar med emaljfärg, eftersom ångorna gör dig yr. Det är bäst att hålla barn och äldre borta från målningsområdet och säkerställa ordentlig ventilation!

Emaljfärg torkar mycket långsamt, men den har en superhård finish som är hållbar mot vanligt slitage när den har härdat helt. Det torkar glansigt för att ge en polerad, elegant finish.

Ska du använda latex- eller emaljfärg?

Latex är ett utmärkt alternativ för de flesta målningsprojekt för dess säkerhet och användarvänlighet. Du kan använda latexfärg på yttre och inre ytor. Den kan användas på tak, väggar, gips, gips, stuckatur, sidospår och till och med för att måla utomhusgolv. Moderna latexfärger är designade för att vara användarvänliga, mångsidiga och hållbara.

Emaljfärg är perfekt för metallytor eller exteriöra saker som dörr- och fönsterkarmar, där du behöver en hård, hållbar finish. Det är bäst för att måla mindre föremål eller ytor utanför. Vattenbaserad latexfärger ska inte användas på metalleftersom det rostar!

All emaljfärg ger inte en glänsande glasliknande finish. Det finns oljebaserade färger tillgängliga som är satin, halvblank eller högblank. Att använda emaljfärg på stora ytor inne i ditt hus kan dock se gammaldags och konstigt ut. För att inte tala om lukten som kommer att finnas kvar i ditt nymålade hus! Det är därför det är bäst att använda emaljfärg för utvändiga ytor och latexfärg för större projekt som väggar och invändiga ytor.

Fördelar med att använda emaljfärg

Emaljfärg är tilltalande av flera skäl:

 • Det torkar extremt svårt och är hållbar på saker som upplever grov användning i hemmet, som dörrar och fönsterkarmar.
 • Mindre benägna att lämna penseldragsmärken.
 • Skapar en blank, glasliknande finish som inte ens högblanka latexfärger kan.
 • Inget behov av topplackeftersom finishen är blank och tillräckligt hård.
 • Emaljytor är lättare att torka rent för de är så släta.
 • Kappa för kappa, får du bättre, jämnare täckning med emaljfärg.
 • Sälar metall från luft och vatten, vilket förhindrar rost.
 • Vattentätalltså idealisk för utomhusytor.

Fördelar med att använda latexfärg

Det finns många fördelar med att välja latexfärg eftersom den är designad för att vara användarvänlig:

 • Latexfärg förblir flexibel när det är torrt, så det spricker inte på ytor som expanderar något på grund av värme.
 • Ingen mineralsprit eller terpentin behövs för städa efter målning. Använd bara vatten, tvål och en trasa.
 • Mindre hårda VOC som orsakar ögon- och hudirritation.
 • Snabbare torktidalltså mindre tid att vänta mellan skikten.
 • Kan användas i en färgspruta för att få en tunn, jämn päls med full täckning.
 • Den finns i en brett utbud av finish från matt eller äggskal till halvblank och till och med högblank.
 • Latexfärg är bra för ytor som behöver regelbunden städningsom i köket eller barnrummet, eftersom du kan torka av det med tvålvatten och en trasa.
Se även  Är torktumlare nödvändiga? 3 enkla alternativ

Är latex- och emaljfärger kompatibla?

Latex- och emaljfärger är väldigt olika och är det helt oförenliga med varandra.

Om du vill måla latex över en yta som har emaljfärg på, behöver du slipa den och använda en latexgrundfärg så att den nya färgen inte lossnar från den gamla när den torkar.

För att säkerställa korrekt färgvidhäftning måste man använda en latexfärg och primer tillsammans eller en emaljgrundning och färg tillsammans. Blanda inte ihop dem!

Latex- och emaljfärg: Vanliga frågor

Vad är latex emaljfärg?

Precis som du trodde att du visste skillnaden mellan latex och emaljfärg, går du in i järnaffären bara för att se latex emaljfärg! Vad är detta?

Latexfärger har utvecklats mycket under de senaste decennierna, och vissa har designats för att vara det lika slitstark och glänsande som emaljfärg. Det är därför du kommer att se några vattenbaserade latexfärger som marknadsförs som ”akryllack” eller ”latexemalj”. Det betyder att färgen har en blank, hård finish som emalj.

Skalar latexfärg?

Många människor oroar sig för att använda latexfärg eftersom det har rykte om att skala. Oftast går latexfärg sönder och lossnar eftersom den inte har målats på ordentligt. Här är för att förhindra att latexfärg flagnar:

 • Rengör ytan noggrant före målning. Smuts och skräp kan förstöra ett målningsarbete. Rengör väl med ett rengöringsmedel som inte finns kvar, som TSP (trinatriumfosfat).
 • Använd en lämplig primer. Om färgen inte fäster ordentligt på ytan den målas på, kommer den att flagna.
 • Vattentät primer. I badrummet lossnar färgen från tak och väggar om det samlas fukt under den. Använd en bra vattenfast primer under latexfärg i områden med hög luftfuktighet.
 • Använd färsk, nyligen silad färg. Färg som har stått i garaget i flera år är benägen att få problem som att flagna.

Vilken pensel ska man använda för latex- och emaljfärg?

Det finns så många olika typer av penslar på marknaden. Hur vet du vilken du ska köpa?

Vissa penslar behövs för vissa typer av färg. Till exempel penslar med naturliga borstfibrer som grishårbör användas med emaljfärg.

Eftersom emaljen är oljebaserad kommer den inte att absorberas i de naturliga fibrerna som vattenbaserad latexfärg. Du kan också använda en pensel med syntetisk borst med emaljfärg.

När Använd latexfärg, välj en syntetisk borste och håll dig borta från naturliga fibrer, eftersom dessa drar upp vatten från färgen.

Hur man testar om en yta är målad med latex eller emalj

Föreställ dig det här scenariot: du vill måla om en yta men vet inte vilken typ av färg som finns på den. Hur vet du vilken typ av färg och primer du ska köpa för att täcka den med?

Som tur är är det enkelt att testa om färgen är oljebaserad. Ta en bomullsbolldoppa den i alkoholoch gnugga ett litet område av den målade ytan. Om färgen förblir hård och ingen färg överförs till bomullstuss, färgen är oljebaserad emalj. Om färgen skaver av på bomullen är det latexfärg.

Se även  Vilket är det bästa verktyget för att skära rännor?

Behöver du använda Primer?

Det kan vara frestande att hoppa över primern, eftersom det bara verkar som ett extra steg och tar längre tid att torka. Du är glad över att komma till den roliga delen av målningen – färgen! Men för att säkerställa att färg appliceras jämnt på en yta bör man applicera alltid först ett lager primer när du använder latex eller emaljfärg. Många färger marknadsförs som självgrundande, men det är alltid bra att använda ett lager primer ändå.

Den aktiva ingrediensen i primerfärg är polyvinylacetat – samma ingrediens som finns i trälim. Primer fungerar som en baslack, vilket skapar en jämn, vidhäftande grund för den nya färgen att fästa vid. Det kan göra skillnaden mellan att ditt gör-det-själv-målningsjobb ser adekvat eller professionellt ut. Därför det hjälper färgen att fästa på ytandu behöver också färre lager färg för att uppnå det resultat du vill ha, vilket sparar tid att vänta på att färgen ska torka mellan lagren!

Om du målar en yta alltså glansig eller hög glans med en färg som har en matt eller äggskal finish, att använda en primer är avgörande för att dölja glansen – två lager blir bäst. På samma sätt, om du byter färg från mörk till ljusmåste man använda två lager primer för att lätta upp tonen i den underliggande färgen, så att du inte behöver många lager färg för att täcka den.

Om väggen du målar har mörka fläckar från rök- eller vattenskador, kan du blockera dessa genom att använda ett eller två lager primer. Primer bör även användas på väggar som har varit lappat eller repareratvid det kommer att dölja raderna.

Om du målar en porös yta tycka om trä eller tegelär det viktigt att använda en primer så att färgen appliceras jämnt.

Om du målar rum som utsätts för hög luftfuktighetsom badrummet, använd en speciell primer som tätar bort fukteftersom detta kommer att förhindra mögel och mögel från att växa när fukt rinner ut genom väggen.

Ska jag använda färgtillsatser för latex- och emaljfärg?

För att öka den övergripande kvaliteten på ditt målararbete, lackkonditioneringsmedel och förbättringsmedel kan användas för att förstärka färgens prestanda. Du kan spara tid, arbete, färg och pengar samtidigt som du får en bättre finish!

Dessa tillsatser minskar färgens viskositet, så du kan applicera ett tunnare skikt, och förlänga torktidenvilket ger färgen tid att lägga sig och plana ut på ytan och torkar därmed mer mjukt.

Olika typer av färgtillsatser krävs för latex- och emaljfärger, eftersom de är kemiskt olika.

 • Floetrol kan läggas till latexfärger. Det hjälper till att förhindra pensel och rullande höftmärken, eftersom det förbättrar färgens flyt och utjämning. Tillsatser tillsätts färg i sprutpistoler för att förhindra att spetsarna sätts igen.
 • Penetrol är för oljebaserade emaljfärger. Det förhindrar flagning och blåsor genom att öka färgens vidhäftning mot ytan. Det hjälper också primern och färgen att penetrera ytan bättre.

Slutsats

Du är redo att ta dig an alla DIY-målningsjobb med tillförsikt nu när du vet allt som finns om latex- och emaljfärger och skillnaderna mellan dem. Om du glömmer, här är en praktisk guide:

Latexfärg Emaljfärg
Målarbotten Vattenbaserad Oljebaserad
Avsluta Matt, halvblank av högblank Satin eller blank
Varaktighet Smidig när den är torr Torkar stenhårt
Torktid Torkar snabbt Torkar långsamt
Ånga Lägre VOC, mindre ångor Höga VOC, stark lukt
Primer behövs Latex primer Emalj primer
Färgtillsatser Floetrol Penetrol
Pensel att använda Syntetisk Naturligt eller syntetiskt
Rengörande lösningsmedel Vatten och mild tvål Terpentin eller färgförtunningsmedel
Var man använder den Interiör eller exteriör, stora ytor som väggar och tak. Exteriör, små ytor, dörr- och fönsterkarmar och lister.

Lämna en kommentar