Vad är skillnaden mellan grått vatten och svart vatten i en husbil?

En husbil är ett bekvämt sätt att resa över landet med många av hemmets bekvämligheter. Som med alla fordon bör du känna till dess olika system och hur de fungerar. Att förstå skillnaden mellan grått och svart vatten är viktigt för alla husbilsägare eller om du ska hyra en.

Grått vatten är allt avloppsvatten som rinner från köks- och badrumshandfat plus duschen på din husbil, medan svart vatten är vattnet från toaletten som innehåller mänskligt avfall. De flesta moderna husbilar har separata grå- och svartvattentankar.

Svartvatten är alltid osäkert på grund av de höga halterna av bakterier och måste kasseras med försiktighet. Det är dock viktigt att veta om din husbil har två separata tankar eller en kombinerad och hur man gör sig av med avloppsvatten på ett effektivt sätt innan du ger dig ut på vägen.

Med hänsyn till detta, här är ett par saker du bör veta om skillnaderna mellan grått och svart vatten och hur du kasserar dem effektivt och säkert.

Grått vatten och svart vatten – vad är skillnaden?

Grått vatten är allt vatten som rinner från din diskbänk, dusch och handfat i badrummet; detta betyder vatten som används för att diska, bada eller tvätta händerna. Även om detta vatten kan innehålla vissa bakterier, diskmedel och matpartiklar, anses det vara mycket mindre förorenat än svart vatten.

Svart vatten är produkten av mänskligt avfall och tillhörande toalettartiklar. I vissa husbilar går allt använt vatten till svartvattentanken, vilket betyder att det kan bestå av vattnet som nämns ovan, men när det väl blandas med mänskligt avfall, det blir svart vatten och anses vara förorenat. På grund av denna faktor måste den kasseras på rätt sätt.

Den typiska storleken på en svart vattentank är mellan 18 och 64 liter, medan en gråvattentank rymmer upp till 50 liter. Det är också bra att tänka på att en sötvattentank vanligtvis rymmer mellan 20 och 100 liter. Det stora utbudet av storlekar beror på de olika husbilarna på marknaden. Ju större husbil, desto större tankar. Det är en bra idé att bekanta dig med kapaciteten på dina tankar och var monitorpanelen är för just din modell, eftersom detta kan hjälpa dig att hålla koll på vätskenivåerna.

Kan du dumpa husbil svart vatten på marken?

Nej, du kan inte dumpa husbilsvart vatten på marken. Svartvatten är en hälsofara och farlig för miljön på grund av koncentrationen av bakterier och andra biologiska ämnen som förorenar det. Svart vatten bör aldrig dumpas utanför avsedda dumpningsstationer.

  Hur förvarar du RV-batterier?

Det är lagligt att dumpa detta vatten hemma, men det måste rinna ut i ett godkänt avloppssystem för bostäder. Dumpning på andra platser, till exempel ett stormavlopp, är olagligt och kommer att resultera i böter.

Andra inlägg av intresse

  • Kan hundar campa: En komplett guide
  • Är Dawn Dish Soap säker för camping?
  • Är det säkert att använda en offentlig BBQ-grill?
  • Varför är Lump Charcoal så dyrt?

Var kan jag dumpa svart vatten från min husbil?

Många platser kan erbjuda dumpningsstationer där du kan tömma din svartvattentank. Det vanligaste är husbilsparker och campingplatser. Varje plats med ett godkänt område för husbilar att parkera kommer sannolikt att ha de bekvämligheter som krävs för att rymma dem, inklusive en septiktank för avlastning av svart vatten.


  • Vissa campingplatser kommer att ha en ”honungsvagn”, som är ett fordon som tömmer tankar precis vid campingen. Dessa är vanligare på campingplatser som saknar avloppsanslutning på varje plats. Vissa campingplatser erbjuder dock båda tjänsterna.
  • Bensinstationer/lastbilshållplatser och hållplatser nära rekreationsområden är också vanliga ställen att hitta godkända dumpningsanläggningar, men det är bäst att kontakta dessa platser i förväg för att vara säker.
  • Husbilsåterförsäljare kan också vara ett alternativ för husbilsanvändare i en nypa, eftersom dessa platser ofta hyr ut sina husbilar, så är det nödvändigt för dem att ha en dumpningsanläggning på plats. För en liten serviceavgift kan de tillåta dig att använda den.
  • Cabela’s och Camping World är två ställen att tänka på, som i många fall kommer de att ha dumpningsstationer.
  • Det finns också några mindre uppenbara alternativ för svartvattendumpning om ovanstående alternativ inte är tillgängliga. Avloppsreningsverk kan erbjuda ett alternativ för att dumpa svart vatten, även om sådana anläggningar ofta är längre ur vägen än de alternativ som nämns ovan.
  • Hamnar kan också vara ett alternativ för dem som reser nära kusten eller stora vattendrag. Båtägare har liknande behov när det gäller svart- och gråvatten, så det bör finnas möjlighet att lossa dem.

En anteckning om tankar, dina husbilar kan frysa i kallt väder. Du kan värma dina tankar med tankvärmare, och det här inlägget hjälper dig att veta när du ska slå på dem.

Hur mycket kostar det att tömma en svartvattentank?

Du borde kunna dumpa dina tankar var som helst mellan $5 till $15 varje gång, och de flesta ställen kommer att ha en spolslang så att du kan avsluta jobbet på rätt sätt.

  Hur man sätter upp en presenning över ett tält

Men om du vill spara några kronor kan du köp ett Good Sam’s-medlemskap och få gratis dumpning på Camping World och välj Gander RV & Outdoors-platser. Och med medlemskapet kan du få rabatterade dumpningspriser på platser som Pilot Flying J plus rabatter på andra saker som propan, bränsle, camping på Good Sam Parks & Campgrounds och mer.

Många campingplatser erbjuder också användningen av sin dumpningsstation när du bor hos dem och kan vara en del av din nattavgift när du campar där.

Hur ofta dumpar du svartvattentanken?

Det finns inget klipp-och-tork-svar för exakt när du ska tömma din svarta vattentank eftersom det är i förhållande till tankstorleken och antalet passagerare som använder den. Till exempel, om bara du och din make använder tanken, kan du förmodligen gå längre än med en hel familj.

Med det i åtanke är den bästa tumregeln att följa är att dumpa din svartvattentank när den når ungefär två tredjedelars kapacitet. På så sätt säkerställer den att den aldrig överbelastas och, precis som att gasa upp, ger den lite utrymme för att se till att du har den tömd innan du absolut behöver tömma den.

Dessutom, om du lämnar tanken fylldare, det kommer att finnas mer kraft för att hjälpa dumpningsförfarandet att gå bättre. Och om du tömmer den svarta vattentanken först, sedan den gråvattentanken, kommer det att hjälpa till att rengöra slangen från allt överblivet från tömningen av den svarta vattentanken.

Men om din husbil inte har något mått på svartvatten eller om sensorn inte fungerar (som så ofta är fallet), är det enklaste sättet att kontrollera tanken att stänga av vattnet och titta ner i toaletten. Och om din gråvattentank är separat, är ett enkelt sätt att veta om tanken är full om vattnet står i duschbasen.

Kan du dumpa husbilsgrått vatten på marken?

Även om det är absolut olagligt att dumpa svart vatten för husbilar på marken, och de flesta husbilsägare förstår det, det är mindre känt att man inte heller kan dumpa gråvatten på marken.

Även om gråvatten ofta har mycket färre bakterier än svartvatten, är det inte på något sätt ”rent vatten.” Med det i åtanke kan gråvatten orsaka vissa skadliga effekter på miljön eftersom det kan innehåller kemikalier från tvål, tvättmedel och rengöringsmedel. Det kan också lukta hemskt, och eftersom det kan innehålla matpartiklar kan det locka till sig djur.

  Hur många strumpor bör du ta med för backpacking?

Det är definitivt olagligt att dumpa både svart och grått vatten på marken i alla nationalparker, gör all dumpning av antingen vatten på federal mark till ett straffbart brott.

Hur man gör sig av med RV-grått vatten

Med alternativ att göra sig av med gråvatten på campingplatser, såväl som någon av de tidigare nämnda dumpningsplatserna för svartvatten, är det lätt att hitta platser så länge du håller reda på hur full tanken blir. Den grå vattentanken du hittar fylls snabbare än den svarta vattentanken, så ibland kommer du behöva dumpa den när du inte nödvändigtvis behöver tömma den svarta vattentanken.

Men precis som svart vatten, det tillkommer ofta en mindre avgift för att dumpa gråvatten. Även om det inte finns överallt, och ibland är kostnaderna minimala, oavsett, är det fortfarande viktigt att ha i åtanke när du reser.

Kan jag använda vanligt toalettpapper i min husbil?

Detta svar lämnas upp till användarens gottfinnande, men husbilssäkert toalettpapper är designat för att sönderfalla mycket snabbt i vatten för att inte täppa till avloppet eller tankarna. Men det är också den grundläggande designen av toalettpapper överlag: att lösas i vatten. Omvänt, en anledning till att du absolut aldrig ska spola en pappershandduk är att en pappershandduk är utformad för att absorbera snarare än att lösas upp i vatten.

Med det i åtanke är det också sant att ”bättre kvalité” Toalettpapper är bara mer hållbart eftersom det är tjockare, och på grund av det minskar det en del av dess förmåga att lösas upp effektivt.

Därför, även om du inte alltid behöver köpa husbilssäkert toalettpapper till din husbil, är det förmodligen en god praxis att inte köpa det avancerade toalettpappret som du kan använda i ditt hem och hålla fast vid ett enkelskikt som löses upp snabbt.

Slutgiltiga tankar

Även om inte alla husbilar är byggda likadant när det kommer till storleken på svarta och gråa vattentankar eller om de till och med har separata tankar, är metoderna för bortskaffande alltid desamma. Det är olagligt att dumpa svart vatten på marken och olämpligt och oftast olagligt att göra sig av med gråvatten heller, var som helst förutom en dumpningsstation.

Följaktligen är det viktigt att vara uppmärksam på din husbils svarta och gråa vattentanknivåer, och när du tömmer, gör med extrem försiktighet.