Vad är skillnaden mellan firning och rappellering

Rappelling och rappellering är två olika termer som används för att beskriva repning av en struktur, men vad betyder de? Är de samma sak?

Vad är skillnaden mellan abseiling och rappellering? Det är ingen skillnad. Båda orden betyder i huvudsak samma sak. Rappelling är det som vanligtvis används i USA. Firning är ett ord som används av Storbritannien och tyskarna som betyder samma sak.

Firning och rappellering: är de olika?

Rappelling har ett franskt ursprung som används i USA. Telling kommer från tyskt ursprung och används i Storbritannien och Tyskland. De är synonyma.

Så där har du det, rappelling är amerikanskt och firning är engelska. Den enda skillnaden mellan de två är Atlanten.

Ursprung för ”firning”.

”Att abseil” betyder ”att repa ner.” Det kommer från det tyska ordet abseilen. Den tog sig till Storbritannien och nu har namnet fastnat i båda regionerna.

”Seil” är tyska för rep. Liknande fraser på tyska används också för att informellt föreslå någon att lämna snabbt och plötsligt.

”Rappellerande” ursprung

På franska används verbet ”rappeller” mycket mer av bergsklättring än i. Det kan betyda en mängd olika saker som involverar påminnelse av något i sinnet eller att ropa på en hund att komma tillbaka till dig som om du lekte catch.

Du kan se hur detta spelar in i ordet som vi använder nu för bergsklättring. Att rappella är att sjunka tillbaka till jorden. Ordet antyder tanken på att komma tillbaka till det som en gång var. Det är otroligt hur ord fungerar.

Vad är rappellering/firteljning?

Nu när vi har kommit på att dessa två ord är exakt samma sak, vad är rappelling/firning?

  Kostnader för jetski-släp (för enkel- och dubbelsläp)

Per definition, det är en kontrollerad nedstigning från toppen av en klippvägg med hjälp av ett dubbelrep lindat runt kroppen. Repet fästs i en fast punkt högre upp.

Det är ett fantastiskt sätt att se världen från en ny vinkel. Du går i din egen takt, snabbt eller långsamt. Jag älskar att göra det här. Det hjälper mig att uppskatta omvärlden och de stora höjderna som klippväggar är.

För alla adrenalinjunkies där ute är detta ett bra sätt att känna sig levande. Det här är inte det galnaste du kan göra men det är roligt. Att gå upp riktigt högt och sedan röra sig måttligt nedåt är en alldeles fantastisk känsla som du alla borde prova någon gång.

Denna sport är väldigt säker. Allt är kontrollerat. Alla krokar och rep är uppsatta och vanligtvis på plats innan du kommer till rappellering/abseil. Du kommer alltid att ha en belay för att hjälpa dig nerför berget försiktigt.

Förutom rekreationsändamål är detta en utmärkt teknik som används av räddningstjänst, militär och polis.

Relaterade frågor

Är rappelling farligt? Det kan det säkert vara. Det är inte lika farligt som bergsklättring. Det kan finnas rep som fastnar eller utrustningsfel. Om du, kommer du att skadas svårt beroende på fallhöjden.

Är rappellering en sport? Rapellering/firning är en sport. Det är en sport där man skalar ner en bergsyta eller en klippa. Det är en fantastisk upplevelse som ger dig lite bråttom att gå ner.