Vad är skillnaden mellan ett spinnspö och ett baitcastingspö?

Med minst ett dussin unika typer av fiskespön till ditt förfogande har det varit svårt att begränsa dina alternativ. För din nästa fisketur fick du en kompis att rekommendera ett spinnspö och en annan vän sa åt dig att fiska med ett baitcastingspö. Du är inte säker på om du bara behöver en typ av spö eller både ett spinn- och baitcastingspö. Vilka är skillnaderna?

Dessa är skillnaderna mellan ett spinnspö och ett baitcastingspö:

 • Spinnspön har större styrningar
 • Rullesätets placering varierar
 • Spinnspön har en underhängd rulle
 • Baitcasting-spön har den högre inlärningskurvan
 • Spinnstänger är mindre hållbara
 • Baitcasting spön är dyrare

I den här guiden till spinnspön och baitcasting-spön kommer vi först att förklara båda typerna av fiskespön individuellt. Sedan ska vi fördjupa oss i skillnaderna mellan de två. När du har läst klart vet du när du ska använda en typ av fiskespö framför en annan!

Vad är en spinning Rod?

Ett spinnande eller spincast fiskespö har en bas av glasfiber eller grafit med ett PVC-skum eller korkhandtag. Spön använder en snurrande rulle, en öppen fiskerulle avsedd för lätt, levande bete.

Snurrande rullar har en anti-backströmbrytare mot botten av fiskerullen. Som namnet antyder låter omkopplaren dig börja rulla baklänges, aka bakåtrullning.

Denna metod är bekvämare än att använda ett dragsystem för att ändra linjespänningen. Om du känner att en fisk kämpar för hårt eller nästan kommer undan, är en anti-back-omkopplare en skänk från gud.

Borgen på en snurrande rulle används som en kastutlösare. Du måste utlösa borgen, då kommer linan att rullas av. Genom att stänga borgen kan du sedan rulla in eller hämta din fiskelina. Många gjutavtryckare har automatiska stängningssystem, vilket är en del av det som gör spinnspön så nybörjarvänliga.

Spolen på en snurrande rulle håller fast i fiskelinan. Dragsystemet är ett justeringssystem närmare toppen av din snurrande rulle. Beroende på hur du använder det kan dragsystemet antingen minska linjespänningen eller öka den.

Draget har en knopp, antingen på baksidan eller överst på din spol, som rymmer friktionsfria plattor. Det är grunden för hur dragsystemet fungerar, via de där plattorna.

Spinnstavar mäter vanligtvis fem fot på den mindre sidan och upp till 8,5 fot som längst. Styrningar är installerade på stångens undersida, mellan fem och åtta av dem. Dessa guider tillåter sportfiskaren att ha bättre kontroll över sin lina.

  Har flugfiskerullar ett motstånd? Hur används det?

Varje guide har ögon, och storleken på ögonen blir mindre när du börjar från handtaget på spinnstången och tar dig till spetsen. Storleken på guiderna ändras inte.

Vad är en Baitcasting Rod?

Låt oss sedan diskutera baitcasting-spön. Vi har definierat den här spöstilen på bloggen tidigare, så det här avsnittet kommer att vara en sammanfattning av den informationen.

Baitcasting stänger eller gjutstavar inkluderar dubbelsidiga handtag för att öka hastigheten på vevverkan. Sportfiskare kan välja att dra handtaget antingen bort från sin båt eller närmare båten.

Precis som spinnspön använder ett baitcasting-spö linstyrningar, som tjänar samma syfte. Kullager i spöet håller ett baitcastingspö igång smidigt varje gång så att du kan släppa linan utan svårighet.

Ett bromssystem i form av en stång över toppen av din rulle kan sakta ner linan när så önskas. Stången kan fällas in och ur position.

När stången är låst på plats applicerar den friktion på linan för att stoppa dess framfart. Stopp är inte alltid omedelbart, och whiplash kan ibland uppstå tills du lär dig hur bromssystemet fungerar.

Sedan är det rullen i baitcasting-spöet, som sitter ovanpå den. Eftersom fiskelinan släpper från toppen tar linan på sig belastningen när du drar in den igen, inte själva baitcastingspöet.

Detta kan göra att du kan njuta av mer tid av ditt baitcastingspö, eftersom det kan hålla längre.

Vad är skillnaderna mellan ett spinnspö och ett baitcastingspö?

Nu när du är tydligare när det gäller spinnspön och baitcasting-spön kan vi utforska skillnaderna vi beskrev i introt.

Spinnstänger har större styrningar

Guider, som vi pratade om ovan, är placerade på insidan av fiskespöet genomgående för att öka din hantering och kontroll över din fiskelina.

Det lägsta antalet styrningar en spinnspö kommer att använda är fem; vissa spön har så många som åtta. Baitcasting spön använder 10 eller 11 guider och så många som 14. Allt över det är helt enkelt för mycket.

Varför ökar antalet styrningar mellan ett baitcastingspö och ett spinnspö? Det beror på storleken på spinnstavens styrningar. Även om guidens ögon avsmalnar, är den genomsnittliga storleken på en spinnspöguide större än guiderna i ett baitcasting-spö.

Spinnstavar behöver inte så många guider eftersom var och en är robustare.

Rullesätets placering varierar

Rullsätet hänvisar till var rullen är fäst vid kolven på fiskespöet. När det gäller en baitcaster-rulle går den ovanpå spöet, som vi pratade om i avsnittet tidigare. Detta är mer fördelaktigt mellan spinning och baitcasting spön, eftersom baitcasterns fiskelina är det som absorberar effekterna av användning över tiden, inte själva spöet.

  Den bästa fiskelinan för trolling

Spinnspön har en underhängd rulle

Att titta in i rullarna på både spinnspön och baitcasting-spön är en intressant upplevelse. Spinnspön har en öppen spinnrulle som sitter under spöet. Baitcasting-spön har en rulle som nästan liknar en vinsch.

Baitcasting-spön har den högre inlärningskurvan

Om du precis har börjat ditt meteäventyr, rekommenderar vi inte att du använder ett baitcastingspö. Du kommer att få ditt arbete löst åt dig.

Baitcasting-fisketekniken kräver mer precision och skicklighet. Du kan trycka på en knapp för att släppa din fiskelina och ditt bete samtidigt. Du måste hålla tummen på rullen när du kastar, eftersom detta hjälper dig att låsa in linjen. Du måste också vara skicklig på att vrida på rullens handtag för att sluta kasta, och det tar lite tid att vänja sig vid.

När man fiskar med spinnspö handlar det om att trycka på knappar för att göra vad man vill. Du kan välja mellan ledig spole eller låst spole med en knapp. En dragjusteringsfunktion ger dig kontroll där.

Spincast-spön är till och med barnvänliga, och du kan inte säga detsamma om baitcasting-spön! Det är bättre att börja med ett spinnspö först och sedan uppgradera till ett baitcastingspö när du får mer erfarenhet på vattnet.

Spinnstänger är mindre hållbara

Kanske för att de är så nybörjarvänliga, har spinnspön inte precis den längsta livslängden. En del av det beror på plast- eller metallhöljet som innehåller alla komponenter, justeringar och mekanismer för att styra ditt spö.

Om skräp eller vatten fastnar i höljet kommer metallkomponenterna i stången att rosta. Dessutom, eftersom du inte kan spåra linjen inuti huset, om den trasslar ihop sig och knyter sig till himlen, kommer det att skapa mer arbete för dig senare.

Baitcasting-spön är dyrare

Om du vill lägga vantarna på en spinnerrulle kan du betala så lite som $20 och så mycket som $50 för en. Vissa spincast-rullar av högre pris kostar runt 100 $, men det är ovanligt. Baitcast-rullar börjar på $100. Som vi har fastställt håller de längre, så ett högre pris är motiverat.

Vad behöver du för fiske – ett spinnspö eller ett baitcastingspö?

Som ovanstående avsnitt exemplifierar, har spinnspön fördelar som baitcasting-spön saknar och vice versa. Det är därför, snarare än att välja en typ av spö framför den andra, bör du helst ha båda i din fiskearsenal.

  Hur man tvättar en dunsovsäck

I det här avsnittet kommer vi att förklara vilka fiskesituationer som kräver ett kastspö kontra ett spinnerspö.

När ska man använda en Baitcasting Rod

 • Om du fiskar med ett tungt bete eller ett som dröjer sig kvar i tät pensel eller löv, är ett baitcastingspö rätt val.
 • Jerkbaits, swimbaits, Texas-riggade maskar och spinnerbaits är fantastiskt kompatibla med ett kastspö.
 • Om fiske med andra spön har fått din kastnoggrannhet att vackla, kommer det inte att vara fallet med ett kastspö. Detta spö är designat för att öka noggrannheten i varje kast, eftersom du kan rikta in dig på fisk med utmärkt precision.
 • Gillar du den solida känslan av ett spö när du rullar in en stor fångst? Ett baitcastingspö ger den känslan varje gång.
 • För basfiske är crankbaits och jiggar mycket kompatibla med kastspön. I kombination med deras lägre monteringsvinkel och den förbättrade kontrollen du kan njuta av när du använder spöet är en baitcaster det självklara valet här.

När ska man använda en spinnstång

 • Gillar du att ägna dig åt mycket surffiske eller kustfiske? Det lätta spinnspöet hotar inte att störa dig.
 • När din fiskeexpedition kräver mycket små, lätta beten som maskar eller poppers, är ett spinnspö ett toppval. Dessa beten skulle vara för lätta på ett baitcastingspö.
 • Den överlägsna kastlängden på ett spinnspö gör det till ett smart val om du behöver fiska på långt håll för att dra upp en fisk ur lyan.
 • Ytbetesfiske är effektivt med spinnerspön, speciellt när man använder lättare beten som plastriggar eller buzzbaits.

Slutgiltiga tankar

Spinnspön och baitcasting-spön är två av de mest populära typerna av fiskespön. Båda erbjuder tydliga fördelar (och några nackdelar också), men det finns ingen anledning att välja den ena framför den andra. Eftersom de båda kommer väl till pass i olika scenarier vill du helst ha minst en typ av båda fiskespöna.

Om du absolut måste välja mellan spinnspön och baitcasting-spön, höjer ett kastspö din grad av kontroll och hantering, vilket är mycket tilltalande för sportfiskare. Kom dock ihåg att det kommer att bli en kamp i uppförsbacke att lära sig använda ett baitcastingspö utan tidigare spöerfarenhet.