Vad är skillnaden mellan en vändskiva och en husbil?

Om du funderar på att skaffa en husbil, särskilt om du planerar att spendera mycket tid på camping, kommer du troligen att ställas inför denna fråga: vändskiva eller husbil? Men vad är skillnaden?

Vändskivor är släpvagnar som ansluts till flaket på din lastbil genom en vändskiva. Husbilar är en solid enhet som har en hytt direkt ansluten till bostadsutrymmet. Kärnskillnaden mellan en vändskiva och en husbil är de uppkopplade mot frånkopplade kör- och bostadsutrymmena.

Vad är ett femte hjul?

En vändskiva är en släpvagn som ansluts till flaket på din lastbil med hjälp av en vändskiva. Denna anslutning gör att vändskivan kan röra sig bakom din lastbil smidigare än en släpvagn samtidigt som du fortfarande har ditt bostadsutrymme åtskilt från ditt körutrymme.

Vad är en husbil?

Husbilar finns i tre klasser A, B och C. Varje husbil är byggd kring samma koncept att ha ett körutrymme för husbilen kopplat till bostadsutrymmet, men förhållandet mellan mängden fordon som är dedikerat till bostads- eller körutrymme bestämmer sin klass.

Klass A husbilar är tunga på bostadsytan medan lätta på körutrymmet. Detta leder till vad som ser ut som en lyxbuss som har ett par sektioner som kommer att hålla kök, badrum och underhållningssektioner borta från körområdet framför husbilen.

Klass B husbilar är lätta på bostadsytan och tunga på körytan. Dessa ser ut som en överdimensionerad skåpbil. Ibland kallas de till och med för husbilar. Det finns ofta lite utrymme för bekvämligheter men de är bekväma att resa långa sträckor och är i allmänhet inte en utmaning att använda för lokala resor heller.

Klass C husbilar är klassen Goldilocks av husbilar. Det finns en närmare likvärdig balans mellan den vikt som läggs på körutrymme och bostadsyta i klass C husbilar. Dessa husbilar ser ut som husbilar i klass A men du kan se denna skillnad på grund av deras överhyttsängar. Detta täcker hytten med en del av chassit i bostadsutrymmet.

Att ha separata vardagsrum och körutrymme

En stor fördel med att ha ett separat boende- och körutrymme är fordonet som du har som du kan separera från ditt släp när du behöver något för lokala resor. När du har nått din destination kommer det inte att vara möjligt för dig att köra din husbil eller dra din släpvagn efter dig överallt. Det kommer bara inte att hända.

För ett vändskive betyder det att så fort du når önskad destination kan du lämna din släpvagn och sedan åka runt i den lastbil du använder för att dra släpet. Detta är en ganska stor fördel eftersom allt du någonsin behöver oroa dig för är din lastbils motor och lite lättare underhåll på själva vändskivetrailern.

Husbilsägare kommer dock att behöva bogsera ett mindre fordon bakom sin husbil. Detta är så vanligt att 80 % av husbilsägarna närmar sig problemet med lokalt resande på detta sätt.

Defekten med detta är att en husbilsägare nu måste dra en bil bakom sin husbil vilket gör dem ännu längre än de var tidigare. Detta betyder att den teoretiska fördelen med att inte behöva bogsera någonting, som ibland marknadsförs som ett proffs för husbilar, inte är sanningen.

  Hur länge håller släpvagnar?

En ytterligare defekt kommer i form av att man har två motorer som man behöver hålla i körbart skick. Detta kan vara en stor frustration eftersom i synnerhet husbilar har några ganska svåråtkomliga motorer som vissa mekaniker vägrar att arbeta på.

Detta innebär också att du kommer att behöva oroa dig för att hänga med motorn på både det lilla fordonet du bogserar och själva husbilen. Detta kan vara två gånger så mycket, medan vändskivan bara är lastbilsmotorn.

Fördelen med att ha två olika körfordon i husbilsscenariot jämfört med lastbils- och vändskivescenariot är att det är mer sannolikt att du får bättre bränsleekonomi av den lilla bilen du bogserar bakom en husbil än den större lastbilen du använder för att dra din vändskiva.

Att ha ett sammankopplat boende och körutrymme

Mittemot ett separat bostads- och körutrymme finns förstås ett sammanhängande sådant. Det finns flera fördelar med att ha ett uppkopplat boende- och körutrymme som extra säkerhet, bekvämlighet och extra sittutrymme.

Säkerhet: I husbilar har du den extra tryggheten från att inte behöva kliva ut när du vill hämta och lämna. En av de värsta sakerna med en vändskiva är när det ösregnar ute och du måste komma igång så du flyttar från ditt torra hus till det blöta utomhus och sedan måste smutsa ner dina platser i lastbilen på grund av hur blöt du är.

I en husbil behöver du inte oroa dig för att gå ut. Du stannar inomhus och tänder motorn för att komma igång lätt. Dåligt väder är inte den enda fördelen här. Varje situation där du behöver hämta snabbt och gå ut skulle vara antingen farlig eller obekväm åtgärdas genom att inte behöva gå ut.

Bekvämlighet: När du kör i husbil får du ha de du kör nära dig. Detta tillåter överföring av material från baksidan för att nå framsidan. Så, mat, vatten och samtal kan delas från båda parter. Främst betyder detta att någon kan ge föraren en smörgås bakifrån så att de inte behöver stanna för att äta mat.

Extra sittutrymme: En av svårigheterna med att köra en vändskiva är att du fortfarande kan vara det när du kör begränsat till antalet platser i lastbilen. Vissa stater kan låta dig köra i vändskivan medan du rör dig, men de flesta gör det inte. Detta innebär att alla måste vara uppe och spännade i tuckets säten.

När du väl kommit över fem personer i din familj kommer du att få ett problem. husbilen med ett sammankopplat boende- och körutrymme möjliggör ofta ett större antal sittplatser för passagerare. Dessa säten kan ofta vara rymligare och bekvämare än de du skulle ha i en lastbil.

Den största bristen med att ha ett anslutet bostadsutrymme är avsaknaden av ett lokaliserat resefordon som nämnts ovan. Dessutom väljer vissa husbilar bort att ha en spjälsäng över hytten, vilket är något du vanligtvis hittar i utrymmet ovanför där vändskivan ansluter. Som sådan vändskivor har ofta större sovkapacitet än husbilar do.

Stop and Go kontra långa vistelser

Husbilar är husbilar; de är byggda för resor med de extra fördelarna med bekvämligheter för boende för att underlätta reseupplevelsen. Femte hjul är hus som du kan flytta; de är avsedda att ställas ner och bo i, men du har större boendealternativ i utformningen av dessa husbilar.

Den mest avgörande skillnaden mellan användningen av dessa två husbilar är om du vill använda fordonet för att resa och sedan stanna på ett ställe under en längre tid, eller om du planerar att stanna ett tag och sedan gå vidare snabbt.

  Flugfiske i regnet: Kan du fortfarande fånga fisk?

Om du planerar att stanna och åka ofta än troligen är husbilen husbilen för dig. Husbilar har bra starttider. Det betyder att så fort du vill komma igång kan du starta din motor och gå. I en vändskiva måste du se till att ha ditt fäste korrekt monterat. På grund av detta tar det längre tid för kombinationen av vändskiva och lastbil att komma igång från början än för husbilen.

Dessutom, det är alltid en kamp att få en vändskiva parkerad korrekt; En husbil är relativt lätt att parkera och ställa upp på en campingplats. Det här scenariot blir ytterligare komplicerat när du behöver parkera på ett specifikt sätt för att komma åt tömningsstationen för svart och grått vatten, såväl som dricksvattentanken.

Det är av dessa skäl som en husbil är det bästa valet för campare som planerar att ständigt vara i rörelse.

För den som är intresserad stanna på ett ställe, kommer dock att finna det vändskivan är mer lämplig till deras behov. Detta är tydligast genom den relativa storleken som du får ut av ett femte hjul.

Vändskive kommer att ha de bästa alternativen och det bredaste urvalet av alternativ när det kommer till boytan på en husbil. Detta dyker upp i saker som ett större möbelutbud, möjligheten att ha ett leksakstransportgarage och överlägsna bekvämligheter som en riktigt fin köksö och sådant.

Vändskive kommer att ha de bästa planlösningsalternativen såväl som den största mängden totalt utrymme. Det kan vara svårt för längre personer att hitta rätt höjd på en husbil. Vändskive kan gå upp till takhöjder på 11 fot. Det är enormt. Du kommer att ha mycket mer utrymme att göra din egen i en vändskiva som helt enkelt inte finns i en husbil. Men kostnaden för detta är mindre rörlighet.

Flexibiliteten hos femte hjul

Den största tillgången med vändskivan är dess flexibilitet. Med detta menar jag att det större utrymmet som är tillgängligt i en vändskiva ger fler alternativ från både fördesignade vändskivor och en stor mängd utrymme tillgängligt för att modifiera vändskivan.

När du allvarligt överväger att skaffa en husbil vill du titta på alla alternativ som finns, och ärligt talat, när det kommer till husbilar finns det inte många alternativ. Du kommer att se samma få planlösningar som har tre sektioner som delar upp körutrymme, bostadsyta och sovutrymme.

Vändskivor har en underbar mängd alternativ från fullstora möbler som du skulle se i dina lokala möbler till en marmorklädd köksö, du har alternativ och massor av dem.

  Vilken Poundage Recurve Bow är bäst för dig?

Ett av de största alternativen som en vändskiva har är möjligheten att ha ett leksakstransportgarage. Det här alternativet är nästan osynligt i husbilar, så om du vill ta med dig din ATV eller UTV för en del terrängresor så kommer du att behöva en vändskiva som klarar det.

Slutligen, vändskivans flexibilitet möjliggör saker som våningshus som har våningssängar som bara ger större sovkapacitet till släpvagnarna. När du överväger en bilresa för flera personer kommer du att behöva rätt husbil för att sova alla och några av dessa alternativ är helt enkelt inte tillgängliga i husbilar.

Överlägsen körupplevelse av husbilar

När det gäller att lyfta fram husbilar en viktig aspekt är upplevelsen av att köra husbil. Det är lite svårt att förklara men att köra en vändskiva är precis som att köra en lastbil. Faktum är att det känns lite värre då du nu måste vara försiktig med släpet som du släpar efter dig.

Men en husbil. En husbil är något annat. Det finns en viss dragningskraft att sitta vid sätet vid denna stora nästan busslika husbil. Detta är särskilt tydligt i klass A husbilar. Det känns nästan som att du ska ge den här rundturen till din familj när du sitter längst fram.

Klass C husbilar har den klassiska husbilskänslan. Jag vet att när jag hör husbilar vänder jag mig först till husbilar i klass C. Oavsett vilken husbil du kör även om det finns en kraft bakom att köra den.

Denna upplevelse förstärks bara ytterligare av den interaktion som du och din familj kan ha när du är på resande fot. Att ha sin familj där att prata med är en sak men att ha sin familj och sitt hus bakom sig är en kraftfull känsla.

Ska jag välja en vändskiva eller en husbil?

Detta beror naturligtvis på vad du vill göra med din familj. Om du vill ha ett stop and go-fordon som kan rymma många sittande passagerare än din bästa insats är husbilen. Om du vill ha ett hus som du kan flytta med hög sovkapacitet än satsa på vändskivan.

Detta beslut bör dock inte fattas av att bara läsa ett enda blogginlägg. Sök på internet för att hitta andra bloggar som stödjer samma argument eller liknande argument. Jämför sedan vad alla säger med vilka fordon du kan få som passar inom den prisklass och andra villkor du har satt för din husbil.

Till sist, HYR FÖRST. Jag kan inte betona detta nog att du kommer att spendera mycket pengar på en husbil. Oavsett vad du får är det en investering. Så spela det smart och hyr dina alternativ först. Det är väl värt att spendera lite pengar för att testa om detta kommer att vara rätt husbil för dig.

Framför allt är detta viktigt då värdet på både husbilar och vändskivor sjunker med 20 % under de första två åren av ägandet. Så du kommer att förlora mycket pengar om du i slutändan behöver sälja en husbil som inte passar dina behov. Risk inte hyra först.