Vad är skillnaden mellan en stuga och ett hus?

Vad är egentligen skillnaden mellan en stuga och ett hus? Efter att ha sett några ganska snygga stugor ställde jag denna fråga till min fru. Det ledde mig till lite forskning och jag tänkte dela med mig av vad jag hittade.

Det är faktiskt inte så komplicerat. Och deras definitioner tillåter mycket överlappning. Enkelt uttryckt har skillnaden mellan ett hus och en stuga lite att göra med byggnadens stil eller materialen som används för att bygga den. Det har mer att göra med byggnadens storlek, hur den byggdes och vem som byggde den.

Så vad är skillnaden mellan en stuga och ett hus? Ett hus är i stort sett vilken struktur som helst där människor bor, vanligtvis en eller flera familjer. Men traditionellt sett är en stuga ett litet hus byggt med enkla verktyg, vanligtvis av den som ska bo i det.

Det finns lite mer än så, så låt oss dyka in lite djupare och ta reda på vad de verkliga skillnaderna är.

Cabin vs. House—Vad är skillnaden egentligen?

Stugor och hus utesluter faktiskt inte varandra. Vad jag menar med det är att något kan vara både en stuga och ett hus.

Ett hus är egentligen vilken byggnad som helst där en eller flera familjer bor. Vissa definitioner öppnar till och med för djur, som ett hundhus eller ett hönshus. Men i den meningen talar vi om platser där människor bor. Så ett hus är ett skydd för människor.

Det är en supervid definition. Det betyder verkligen att en lägenhet också är ett hus. Och då är det också en stuga. Faktum är att alla stugor är hus.

Så hur skiljer sig stugor från de flesta hus?

  Är det svårt att bygga en timmerstuga själv?

Tja, traditionellt är en stuga ett litet hus som var karakteristiskt för gränsen. Med andra ord ett rustikt hus. Ett hus kan särskilt betraktas som en stuga när det är byggt av stockar med enkla verktyg. Och i de flesta fall var byggaren traditionellt sett den person som planerade att bo i den.

Men det är inte ens i närheten av vad vi kallar stuga idag. Nu kan stugor byggas mycket stora och har massor av bekvämligheter. De kan göras av stockar, men behöver absolut inte vara det. De kan byggas av människorna som kommer att bo i dem, men det är absolut inte alltid fallet. Jag har faktiskt arbetat som entreprenör med att bygga några ganska stora och snygga stugor för andra människor. Och många av de stugorna använder idag samma byggmetoder och material som de flesta hus.

Så i dagens värld skulle jag säga att en stuga är vilket hus som helst som är byggt på landsbygden, vanligtvis vid en sjö eller i skogen, som du känner för att kalla en stuga.

Så vad är en loge då?

Människor använder ofta stuga och stuga omväxlande. Vad är skillnaden frågar du?

Egentligen är lodge lite förvirrande. När det gäller strukturer att leva i hittade jag två ganska olika definitioner.

  • För det första kan en lodge vara huvudbyggnaden på ett läger eller en resort. Jag har hört att den här används mycket på campingplatser och semesterorter där det finns en stor stuga med massor av små stugor eller stugor i närheten. Den stora stugan kallas logen och den kan vara en stor öppen byggnad för stora sammankomster, eller så kan det bara vara den stora, tjusiga stugan mitt i ett gäng mindre.
  • Men vi har också hört talas om jaktstugor som vanligtvis inte är stora eller nödvändigtvis snygga. Faktum är att en jaktstuga kan vara en riktigt liten stuga i skogen som används tillfälligt eller säsongsmässigt för en jakt.
  Hur mycket kan en snöskoter bogsera?

Faktum är att en loge kan vara någon av dessa saker.

Ursprungligen var en loge ett hus som användes för tillfälligt boende. Det kan vara ett litet, till och med provisoriskt skydd. Till exempel kan en stuga vara en liten hydda gjord av trädgrenar pålar, djurskinn, smuts eller grova brädor.

Men idag har lodge kommit att betyda en av de två sakerna ovan. Det är antingen ett tillfälligt eller säsongsbetonat skydd, eller så kan det vara en huvudbyggnad på ett läger eller resort. Baserat på någon av dessa definitioner kan din stuga betraktas som en lodge beroende på hur du använder den. Om du har familjevistelse runt din stuga i tält för släktträffar, kan din stuga anses vara lodgen. Eller om du använder din stuga säsongsvis för aktiviteter kan du också överväga att det är en lodge.

Ser du ett mönster här? Om du har en stuga kan den också betraktas som ett hus och förmodligen en stuga…

Vad sägs om en stuga?

Definitionen av stuga är bara något mer specifik.

En stuga är bara ett litet hus. De är vanligtvis, men inte alltid, en berättelse långa.

Termen stuga används ofta om små sjöhus eller semesterhus. De används ofta för små hus som folk bygger på landsbygden. Jag har dock sett folk hänvisa till sitt hem i staden som en stuga utifrån arkitekturens stil. Om huset är ganska litet och avsett att imitera en traditionell lantstuga, kan även ett hus i staden kallas en stuga.

Förvirrad ännu?

Och en stuga?

Okej, nu blir vi ännu mer specifika.

  Är det möjligt att resa med släpläger och få högre utbildning på samma gång?

Chalets har faktiskt sitt ursprung i de schweiziska alperna och är den typiska bondgårdsstilen i den regionen. De är i princip bara låga hus med bred takfot. Takfoten är de delar av ett tak som sticker ut från en byggnads väggar.

Jag har sett byggnader som kallas stugor som är ganska höga med mycket branta tak. Men väggarna i dessa byggnader är vanligtvis mycket korta så att majoriteten av byggnadens höjd är i taket. Vissa har inga väggar alls, och hela byggnaden är i grunden en stor triangel. Du kan göra detta om du bygger i ett område som samlar mycket snö under året.

Men den traditionella stugan tenderar att inte vara så hög. Återigen, det primära kännetecknet för en riktig chalet är den överhängande takfoten.

Dessa är alla bara specifika typer av hus

Stuga, Lodge, Stuga, Chalet. Dessa är alla faktiskt bara klassificeringar av hus. Om ett hus är någonstans där människor bor, så är stugor, stugor, stugor och stugor bara olika typer av hus. Och vad som är ännu mer förvirrande är att något kan vara en stuga och en lodge, eller en stuga och en stuga.

Så när du hör dessa ord användas nästan omväxlande, oroa dig inte för mycket om det. Ja, alla har traditionellt olika betydelser, men idag överlappar deras användningsområden så mycket att om någon kallar din stuga för en stuga eller en stuga, har de förmodligen inte fel. Det vill säga, förutsatt att din stuga har överhängande takfot. Om inte, skulle det vara fel att kalla det en stuga…

Nu vet du!