Vad är skillnaden mellan en joggare och en löpare?

Vissa människor säger ”to-may-toe” och andra ”to-mah-toe”, och det är så du ser på termerna löpning och jogging. Du använder dem omväxlande. Du har sett dina löparvänner ha några ganska konstiga reaktioner när du gör det. Det har du undrat, är det verkligen någon skillnad mellan att vara en joggare och en löpare, och i så fall vad?

Den största skillnaden mellan jogging och löpning är tempot, där joggare går långsammare och mer avslappnat. Löpare tränar vanligtvis för att förbättra sig själva eller förbereda sig för ett lopp, så det finns lite fritid i det de gör.

Är du fortfarande lite förvirrad? Det är okej. I den här artikeln kommer vi att ytterligare definiera joggare kontra löpare och lyfta fram skillnaderna mellan de två. Vi kommer till och med att ha ett avsnitt om huruvida du kan förolämpa löpare genom att kalla dem joggare, så fortsätt läsa!

Vad är en joggare?

Om du slår upp en grundläggande definition av en joggare, ser du att det är något i stil med ”någon som joggar.” Det är dock inte riktigt användbart, så låt oss gå lite djupare.

Jogging är den grundläggande handlingen att sätta ena foten framför den andra och ta steg som du gör. Det låter mycket som att springa och ibland kan det se ut precis som att springa, vilket suddar ut gränsen. Som joggare försvinner du inte alls i en suddig nedför leden.

Enligt Healthline, är medelhastigheten för en joggare 4 till 6 miles per timme, vilket är en måttlig hastighet. Du reser i en snabbare takt än om du gick, men du springer inte riktigt heller. Du kanske kunde om du ville, men poängen med att jogga är att hålla det enkelt. Även Lexicosom en del av Oxford Dictionary, säger att jogging bör göras ”i en jämn, mjuk takt.”

Så hur vet du när du joggar? Jämför det med ditt tempo när du går. Går du snabbare? Känner du att du lägger mer på det? Healthline noterar att din puls bör ligga på cirka 130 till 157 slag per minut medan du joggar, men kom ihåg att faktorer som din ålder, konditionsnivå och hälsa alla kan spela en roll för din uppnåeliga puls.

Varför skulle någon jogga? Tja, eftersom du går snabbare än när du går och får upp pulsen högre, betyder det att du förbränner fler kalorier. Oavsett om du är intresserad av att gå ner i vikt eller behålla din nuvarande vikt, strävar många efter att förbränna kalorier när de tränar fysisk kondition.

Att gå kan också vara väldigt vardagligt eftersom det är något vi gör hela tiden. Du ser det inte som träning när du går över ditt kök för att laga frukost eller tar en snabb promenad runt din kontorsbyggnad för att nå ditt skåp, eller hur? Joggning känner mer som träning, vilket kan göra det mer tilltalande än att gå.

Den sista anledningen till att någon kanske joggar är att det är lätt. Allt du behöver göra är att gå i en något snabbare takt än du gör när du går. Med andra ord, om du kan gå – vilket de flesta kan – så kan du jogga. Det finns inga skrymmande vikter att lyfta, inte mycket fysisk ansträngning, och det är inte svårt.

  Är en Honda Generator värt det? Varför jag valde 2200i

Vad är en löpare?

Nej, vi ska inte säga att en löpare är någon som springer, även om det är tekniskt sant.

Precis som med jogging handlar löpning om benens rörelser. Du sätter ena foten framför den andra och rör armarna fram och tillbaka naturligt som du gör. För att bryta in i ett löpsteg kan du börja jogga, men du stannar inte där länge. En genomsnittlig löpare kan uppnå hastigheter på 8 MPH när de träffar leden, även om det är möjligt för vissa löpare att nå hastigheter på 10 MPH och uppåt.

Eftersom dina fysiska ansträngningar är mer ansträngande när du springer, förvänta dig att du får en högre puls. Healthlinei en separat länk, delar denna information om löppuls efter ålder:

 • 20 år – 100 till 170 slag per minut och högst 200 slag per minut
 • 30 år – 95 till 162 slag per minut och högst 190 slag per minut
 • 35 år – 93 till 157 slag per minut och högst 185 slag per minut
 • 40 år – 90 till 153 slag per minut och högst 180 slag per minut
 • 45 år – 88 till 149 slag per minut och högst 175 slag per minut
 • 50 år – 85 till 145 slag per minut och högst 170 slag per minut
 • 60 år – 80 till 136 slag per minut och högst 160 slag per minut

Jämfört med jogging, hur vet du när du springer? Tja, det mest pålitliga sättet att avgöra det är att använda en pulsmätare. Om din puls är runt 130 slag per minut och du är yngre, så joggar du förmodligen, men om den är högre betyder det att du springer.

Du kan också ladda ner en app för att spåra din prestation på banan, många av sådana appar som vi har rekommenderat på vår blogg. Om du når eller överstiger 8 MPH, kör du på ett tillförlitligt sätt. Om du går långsammare, då joggar du.

Varför springer folk? Det finns så många anledningar, de flesta av dem har vi tagit upp här på bloggen tidigare. Kanske vill du sammanföra din familj, du vill träna dina underkroppsmuskler, eller så vill du uppleva andra fördelar som att gå ner i vikt, tappa kroppsfett, förbättra din ämnesomsättning eller minska ångest, stress och depression. Löpning kan göra allt det, vilket gör det väldigt tilltalande!

Vad är skillnaden mellan jogging och löpning?

Nu när vi har definierat löpning och jogging tydligare kan du säkert se att de inte är samma sak. Här är fyra viktiga skillnader mellan dessa former av fysisk aktivitet.

Fart

Kom ihåg att som joggare är hastighet egentligen inte en prioritet. Genom att gå i joggningstakt når du naturligtvis hastigheter på runt 4 MPH, kanske 6 MPH om du verkligen är sugen på att åka. När du springer, eftersom du fokuserar mer på hastighet, rör du dig snabbare, cirka 8 MPH men ibland till och med snabbare.

Joggare kan spåra sin hastighet, men mer i förhållande till att mäta sin puls snarare än att försöka slå rekord. Löpare tycker om utmaningen att överträffa sig själva och slå sina egna rekord. De kan också sträva efter att slå sina vänners rekord för skojs skull.

  Fungerar barns fiskestavar som startar bra?

Allt detta är en del av träningen så att en löpare kan testa sin snabbhet och förmåga mot andra i ett lopp eller till och med ett maraton. Det finns egentligen inte lopp som är gjorda bara för joggare, så det finns inget behov av en sådan granskning av din hastighet ner till minut och sekund.

Avsikt

En joggare kanske väljer att gå runt sitt kvarter för att det är en vacker dag ute eller för att de vill träna. En löpare har en hel rutin uppbyggd kring vad de gör. Kom ihåg att allt handlar om att träna för att förbättra sig så att de kan springa snabbare, bränna fler kalorier, gå ner mer i vikt eller vinna den där guldmedaljen.

Det är av dessa skäl som en löpare kan vara uppe i gryningen på en lördagsmorgon eller till och med springa på leden under ett lätt duggregn. En joggare å andra sidan skulle vakna upp, se att det regnar och antagligen bestämma sig för att göra något annat för sin träning den dagen.

Synpunkter

Även om detta inte är sant för alla löpare, bygger många delar av sin identitet kring att vara löpare. För dem är det en stolthet att berätta för folk om loppen de har tävlat i, milen de har loggat och priserna de har tagit hem. Joggare kanske brinner för vad de gör, men inte alltid lika mycket som en löpare.

Svårighet

Svårighetsgraden mellan jogging och löpning är också definitivt en viktig skillnad. Löpare joggar för att värma upp och när de behöver ta en paus, men för det mesta har de full fart. Detta kommer att kräva användning av sina muskler mycket mer ansträngande än att jogga. Löpare behöver också uthållighet och uthållighet, egenskaper som joggare har men mindre av. Löpning är alltså den svårare aktiviteten av de två.

Blir löpare förolämpade av att bli kallade joggare? Vad sägs om vice versa?

Så vad händer om du kallar en löpare för en joggare? Ses det som en nedsättande term eller är det ingen stor sak? Det är säkert inte alla som vet skillnaderna mellan löpning och jogging för att det spelar stor roll, eller hur?

Ta bara en titt på Denna bilden med tillstånd av Active.com. Det står ”spring som om någon precis kallade dig en joggare.”

Vi tycker att det är tillräckligt tydligt. Löpare vet att jogging är en avslappnad form av vad de gör där reglerna är mycket mer löst definierade. Att kalla dem en joggare kan i vissa löpares ögon undergräva deras prestation eftersom det drar slutsatsen att de inte tar löpningen på allvar. Skylten i bilden ovan visar att genom att kalla en löpare en joggare kan du inspirera dem att försöka hårdare och springa snabbare så att de kan bevisa för dig att nej, de joggar definitivt inte. Det är de löpning.

Med tanke på att löpning är så högt värderad, om du vänder dig om och kallar en joggare för en löpare, skulle det väl ses som en komplimang? Faktiskt nej! Även om detta inte är sant för alla joggare, gillar många av dem inte att bli kallade löpare.

  Hur länge håller ett husbilstak? (Tabell över olika takstilar)

Först och främst är de faktiskt inte igång, så det är felaktigt. Mer än bara det, att säga till en joggare att de är en löpare sätter onödig press på dem. De känner att de måste forma sig och snabba upp för det är vad du nu förväntar dig av dem.

För att vara tydlig är detta till viss del generaliseringar. Många löpare och joggare bryr sig inte om vad du kallar dem, men vissa tar verkligen illa vid sig av att bli felmärkta.

Är löpning hälsosammare än att jogga? Är joggning hälsosammare än löpning?

Det sista området av löpning kontra jogging vi ville ta upp är om den ena aktiviteten är hälsosammare än den andra.

Både löpning och jogging är hälsosamt; även promenader är. All aktivitet där du går upp, ökar din puls och svettas är bra för dig, men vissa övningar bränner definitivt mer kalorier än andra.

Vi hänvisar dig än en gång till American Council on Exercise eller ACE:s Fit Facts-formulär. ACE jämför kaloriförbränning per minut vid jogging kontra löpning, så låt oss ta en närmare titt, ska vi?

Som en joggare, här är antalet kalorier du förbränner per minut:

 • 120 pund – 9,3 kalorier per minut
 • 140 pund – 10,8 kalorier per minut
 • 160 pund – 12,4 kalorier per minut
 • 180 pund – 13,9 kalorier per minut

Om du väger 120 pund och joggar i 30 minuter, skulle du bränna 279 kalorier och på 60 minuter 558 kalorier. Vid 140 pounds, jogging i 30 minuter bränner 324 kalorier och en 60-minuters jogging bränner 648 kalorier.

En joggare som väger 160 pounds kommer att bränna 372 kalorier efter 30 minuters aktivitet och 744 kalorier på en timme. Om du väger 180 pounds, skulle du bränna 417 kalorier på 30 minuter och 834 kalorier efter en timmes jogging.

Den goda nyheten är att jämfört med aktiviteter som styrketräning, simning i måttlig takt, spela basket, vandra och cykla, bränner du fler kalorier på en joggingtur. Den dåliga nyheten är att du förbränner mellan 2 och 3 kalorier mer per minut när du springer. Här är uppdelningen med tillstånd av ACE:

 • 120 pund – 11,4 kalorier per minut
 • 140 pund – 13,2 kalorier per minut
 • 160 pund – 15,1 kalorier per minut
 • 180 pund – 17,0 kalorier per minut

Så om du väger 120 pund och springer istället för att jogga, skulle du bränna 342 kalorier på 30 minuter och 684 kalorier på en timme. En löpare som väger 140 pund kan bränna 396 kalorier under en 30-minuters löpning och upp till 792 kalorier genom att springa i en hel timme.

Vid 160 pounds, skulle du bränna 453 kalorier på 30 minuter och upp till 906 kalorier i en hel timme. De som väger 180 pund kunde bränna 510 kalorier efter en halvtimmes löpning och 1 020 kalorier på en timme.

Slutgiltiga tankar

Jogging och löpning kan tyckas vara väldigt liknande aktiviteter, men du vet nu att så inte är fallet. Jogging är mer lugnt medan löpning vanligtvis är ganska ansträngande. Men i slutet av dagen, oavsett om du springer eller joggar, är all fysisk aktivitet bättre än ingen, så fortsätt så!