Vad är skillnaden mellan en ATV och en UTV?

Mina morföräldrar brukade äga fem terränghjulingar och som liten och det var så roligt att köra runt i bergen med dem. Nyligen har jag märkt att många köper terränghjulingar istället för UTV:er så jag undersökte lite om vad skillnaderna mellan dem var.

Vad är skillnaden mellan en ATV och en UTV?ATV och UTV är båda terränggående fordon, men har betydande skillnader. En UTV har en rullbur i metall ovanför för att skydda föraren och drivs med en ratt och gas-/bromspedaler; ATV:er drivs genom att vrida styret som en cykel med gasreglaget styrt av en tumkontakt.

Det finns mycket mer till både ATV och UTV som möter ögat. När du fortsätter att läsa kommer du att förstå var och en av dessa skillnader bättre precis som jag gjorde och i slutändan kunna göra valet själv vilket fordon som är bättre.

Vad är bättre: ATV eller UTV?

Storlek och sittkapacitet

ATV:er är för det mesta utformade för att ha plats för 1 till 2 personer och de sitter grensle ovanpå fordonet. Detta var en av anledningarna till att min morfar valde att köpa fem av dem. Vi har en stor familj och min morfar njöt av de stunder som vi alla gick ut från fyrhjulingarna tillsammans.

För dem som har det bra med att inte ha så mycket utrymme på fordonet är ATV ett bra val. ATV:er har också lite extra utrymme på baksidan för att sätta saker.

Många säger att större är bättre. UTV ser mer ut som en bil i den meningen att människor är täckta av en övre sektion med fönster och sitter på insidan av den. De sitter också mer än en ATV rymmer 2 till ibland upp till 6 personer! Detta kan inte bara vara praktiskt för de med större familjer, utan det extra utrymmet kommer också till nytta när du ska dra runt saker.

Terräng

ATV står för ”All Terrain Vehicle”. Det betyder att den är gjord för att gå var du än behöver den. De är kända för sin snabbhet och styrka. De har tjocka däck vilket gör den mycket effektiv i alla möjliga terränger som berg, snö och is, sand och skogar. I vissa länder är terränghjulingar till och med gatulagliga och man kan till och med ta den till mataffären.

  Vilka är väskorna på korgen på en luftballong?

UTV står för Utility Task Vehicle. I allmänhet är UTV mer terrängfordon. De är perfekta för alla typer av terräng, oavsett hur robusta de är. Min morfar har använt en för snöröjning i flera år.

De utmärker sig också i terräng som bergiga och sandiga områden precis som ATV:n. Många företag gör också UTV som är gatulagliga.

Sett från terrängsidan av saker och ting utmärker sig båda fordon på nästan vilken plats som helst och många företag producerar fler och fler ATV:er och UTV:er som är gatulagliga varje år.

Väder

Det är här UTV kan ha lite av en fördel. Som tidigare nämnts har UTV-apparater ett skydd på sig som kan skydda operatörerna från vädret utanför. För stater som ofta har hårdare klimat är detta en stor hjälp.

Fönstren, topplocket och dörrarna är mycket användbara när det regnar eller snöar. ATV:er är inte försedda med skydd och de som kör dem måste vidta extra försiktighetsåtgärder när de kör för att skydda sig mot dåligt väder.

Vissa tillbehör kan köpas till båda fordonen som kan hjälpa till i extrema väderförhållanden. Många köper varmare som hjälper till i kallare klimat. På marknaden kan överdrag för ATV säljas separat för att hjälpa till under de snöiga och regniga dagarna.

Det finns massor av proffs för både ATV:er och UTVS. Det kommer främst bara med personliga preferenser som en person ska köpa!

Hur jämför ATV:er och UTV:er i pris?

Priser på nya och begagnade terränghjulingar

Kostnaden för att köpa en helt ny ATV är i genomsnitt 7 000 USD och de dyrare är cirka 10 000 USD. Detta verkar vara mycket, men det finns definitivt några fördelar med att göra detta. Om du spenderar så mycket kommer du att köpa ett förstklassigt fordon som är fullt av alla klockor och visselpipor du kan drömma om.

  Hur man gör puderig snö klibbig

En annan fördel är att om du köper en ny behöver du inte oroa dig för några mekaniska problem. En ny ATV kommer att hålla länge och går inte sönder lätt.

Alla har inte 10 000 dollar att spendera direkt så de flesta köper sina ATV:er begagnade. Detta kan spara tusentals. Beroende på märke och modell kan du köpa en begagnad ATV från var som helst runt $2 000-$5 000.

Genom ordentlig forskning skulle det inte vara så svårt att hitta en ATV som passar alla prisklasser, och om du har tur kan du hitta en ännu billigare än priserna ovan.

Priser på nya och begagnade UTV

I likhet med priset på en ny ATV kostar en ny UTV runt 9 000-9 500 dollar. Många av de nyare topprankad modeller kostar runt $11 000-14 000. Som nämnts tidigare är detta mycket pengar. Tänk dock på att detta skulle vara ett helt nytt fordon av högsta klass.

Ny UTV är kända för att hålla i år och är mycket effektiva. Jag såg till och med några modeller på nätet som gick upp till $17 000 som kom med ännu fler klockor och visselpipor.

Begagnade UTV:er varierar i pris precis som begagnade ATV:er gör. Beroende på år, märke och modell kan man spendera någonstans mellan $1 000 och $5 000.

Jämför priserna på ATV och UTV

ATV och UTV priser är ganska jämförbara. Du kan köpa en ny eller begagnad för ungefär samma priser. Från min forskning kunde jag konstatera att UTV också kan bli ännu dyrare än ATV.

I genomsnitt är dock prissättningen väldigt jämförbar och borde inte vara det viktigaste som avgör om man väljer att köpa en ATV framför en UTV eller vice versa.

Bäst för transport

Det råder ingen tvekan om att UTV är bättre för transport. På grund av sin större storlek, större nyttolast och större dragkapacitet är UTV-apparater utmärkta för att arbeta på gårdar, rancher och ett antal andra utomhusjobb. Du kan till och med köpa stora lastlådor och vinschar för att använda med din UTV.

  Gör snöbollar ont?

Sida vid sida Jämförelse av ATV och UTV

Tabell som jämför en ATV och UTV. Visar sittkapacitet, terräng som används i, skydd mot väder, prisjämförelse, enkel transport och användning för transport.

Vilka är de bästa ATV:erna och/eller UTV:erna att köpa?

2022 testades många terränghjulingar och rankades som de bästa. Nedan är en lista över topp 5:

 1. Yamaha Raptor 700R SE
 2. Polaris Sportsman XP 1000
 3. Honda FourTrax Rincon
 4. Cam-Am Outlander
 5. Polaris Sportsman 450

En rapport från 2022 rankade de 5 bästa UTV:erna på marknaden, här är listan över vad jag undersökte.

 1. CAN-AM befälhavare
 2. CAN-AM Defender
 3. Yamaha RMAX
 4. Polaris Ranger RV
 5. Polaris RZR Pro XP

Dessa topp 5 ATV och UTV är fantastiska och kommer att hålla länge. Inte nog med det, utan de kommer att få jobbet gjort, vad det än må vara. De kommer med alla möjliga klockor och visselpipor, och när det kommer till kritan ser var och en fantastisk ut.

Om ingen av dessa specifika fordon fångar ditt öga oroa dig inte! Jag gjorde lite research om de företag som alltid producerar de bästa ATV:erna och UTV:erna. För ATV:er är det alltid säkert att hålla fast vid sådana som kommer från Honda Motor Company, Polaris Industries och Yamaha Motor Company. Honda Motor Company tillverkar också fantastiska UTV-apparater och två andra pålitliga är Kasawaski Industries och Artic Cat.

Roliga tillbehör till ATV och UTV

Vad finns det för andra användningsområden för ATV och UTV?Det finns många olika saker som man kan göra med sin ATV eller UTV. Båda är mycket vanliga för bogsering och snöplogning. Många tar dem också för att bära laster på jaktturer. Ibland kan folk till och med använda dem för att klippa.