Vad är skillnaden mellan camping och glamping?

Camping är den perfekta tillflyktsort från det liv och rörelse i vårt dagliga liv. Det ger oss chansen att fly från allt brus i staden eller tristess i vår normala miljö.

När du tänker på camping är de första bilderna som kommer att tänka på förmodligen ett tält, en lägereld och träd. Det är enkelt och rakt fram.

Med den plötsliga ökningen av popularitet för glamping förändras hela den mentala bilden en hel del.

Så vad är skillnaden mellan camping och glamping?

Camping saknar vanligtvis lyx som el eller klimatkontroll och glamping kommer nästan alltid att innehålla båda, liksom många andra lyx du normalt inte kommer att ha med traditionell camping.

Idag ska vi diskutera skillnaden mellan standardcamping och trendig ”glamping” så att du kan få en uppfattning om vad du kan förvänta dig av båda så att du kan tillbringa din natursemester i total lycka.

Camping kontra glamping: enkelhet och lyx

Till och med grundidén om vilken camping skiljer sig från vad folk vanligtvis vill ha av sin glampingresa.

Camping och det enkla livet

Standardcampingresor ses vanligtvis som en komplett semester från de saker som gör livet komplicerat eller bekvämt. Medan människor fortfarande tar med sig vissa elektroniska enheter, är målet att återknyta kontakten med naturen och med andra.

Campare tenderar att göra saker som anses vara ”primitiva” med dagens standarder. Till exempel:

 • användning av toaletten utomhus (inga sanitära utrymmen)
 • laga mat över eld snarare än i ugn eller spis
 • sova på golvet i en sovsäck (inga sängar)

Det här är de unika sakerna som folk åker på camping för att uppleva. Hela poängen med resan är att gå utan hemmets bekvämligheter och uppleva något nytt.

Glamping och lyxlivet

Människor som går på glamping vill ta en paus från sitt dagliga liv, men sättet de gör det på är helt annorlunda än hur campare arbetar.

Glamping handlar om att komma hemifrån utan att offra den komfort och bekvämlighet du är van vid. Glampers tänker ofta på sin installation som ”ett hem hemifrån.”

De tar ofta med sig saker som:

 • mobila toaletter och duschar
 • täcken eller madrasser
 • stora tält (t.ex. jurtor, safari-tält)
 • campingspisar och grillar
 • telefoner, bärbara datorer, surfplattor etc.

Glamping är helt enkelt ”glamorös camping”, att komma närmare naturen utan att ge upp de uppfinningar vi har kommit att lita på. Detta kan vara en unik upplevelse i sig, men de två typerna av camping är väldigt olika när det kommer till vad människor gör med sin fritid.

  Behöver du ett underlag för camping?

Camping vs Glamping: Shelter

Eftersom huvudmålen med camping och glamping handlar om enkelhet kontra lyx, kan du förvänta dig att även grundläggande saker som boende ska se annorlunda ut. Allt handlar om utrymmeskrav och bekvämlighet.

Camping tält

Campare tenderar att välja tält som inte slösar utrymme och är lätta att sätta upp. Dessa två egenskaper anses generellt vara nödvändiga när man försöker leva ett enkelt liv, även för bara en helg.

Det finns ett tält på marknaden för nästan alla gruppstorlekar. Vissa grupper kan välja att köpa ett tält med en storlek upp för att passa all deras utrustning, men de behöver inte det extra utrymmet för lyxartiklar som de inte planerar att ta med sig.

Campingtält är i allmänhet gjorda av syntetiska tyger som är väderbeständiga, samt lätta att förvara och lätta. Standardtält kommer med stolpar och pinnar för att hålla ramen stadig och vindtät. Men nu är många av dessa tält ”instant-tält”, vilket betyder att det räcker att ta upp dem ur bärväskan och lägga dem på marken. Detta gör det enklare att sätta upp och bryta ner ditt basläger.

Glamping tält

De bästa glampingtälten är de som erbjuder gott om plats för alla dina kläder, möbler och bekvämlighetsartiklar, och som också är estetiskt tilltalande. Glamping handlar om att vara bekväm och ha en setup som är Instagram värdig.

Bell tält är ett populärt val bland glampers eftersom de erbjuder det ikoniska triangulära taket som så ofta förknippas med camping, samtidigt som de har mycket mer utrymme att stå och lagra din utrustning. Ingångarna till dessa tält är stora nog att gå igenom utan att böja sig och krångla med en dragkedja. Även mindre olägenheter försvinner med rätt glampingtält.

Glampingtält är större, snyggare och bekvämare för en glamorös semester än vanliga campingtält.

Du kommer att älska den här artikeln vi skrev, kolla bara in den. Hur mycket kostar glamping-tält till salu? (klocka, jurtor, hydda, tipi)

Camping vs. Glamping: Bekvämlighetsartiklar

Det är de små detaljerna som skiljer glamping och campingresor mer än något annat. Vardagen underlättas med teknik och innovation; den olika utrustningen som de två typerna av campare packar återspeglar exakt vad de vill ha från deras vilda retreat.

  Vilken storlek motor för en pontonbåt? (Båtlängd, kraft, hastighet, etc)

En packlista för husbilar

Campare betonar verkligen vikten av att få kontakt med sig själva, andra och världen omkring dem med så lite distraktion som möjligt. Deras packlistor är inte långa och innehåller inte för många onödiga föremål.

Vad de vanligtvis gör inkluderar:

 • tält
 • sovsäck
 • ficklampa
 • Kläder
 • vatten
 • första hjälpen låda
 • lykta
 • hopfällbara stolar
 • nödtelefoner
 • mat och köksutrustning

Var och en av artiklarna täcker grundläggande behov. Vissa campare kan välja att ta med en campingspis och småsaker för underhållning (t.ex. bärbar radio, bok), men ingen av dessa saker står i vägen för huvudmålet att fly det moderna livet.

Packlistan för en Glamper

Glampers lägger till alla artiklar till sin packlista som campare använder, men ofta med många tillägg och uppgraderingar. När allt kommer omkring, vad är ett liv i lyx och glamour utan överflöd?

En glampers packlista innehåller:

 • bärbar spis
 • filtar och kuddar
 • madrass eller säng
 • radio
 • bärbara duschar och toalett
 • elektriska lyktor, ljus, julbelysning, ficklampor m.m.
 • laptop, surfplatta, telefon etc. med bärbara laddare
 • mattor

Ibland inkluderar glampers även andra möbler för längre vistelser, som skänkar och inomhusstolar. När allt har packats upp och satts upp ser insidan av deras tält ut som en mysig lägenhet snarare än ett tillfälligt skydd.

För att lära dig mer om glampingtillbehör, läs den här artikeln vi skrev. 49 Fantastiska måste-ha glamping-tillbehör

Camping vs Glamping: Platser

Det fina med camping i alla former är att du kan skapa en hemmabas nästan var som helst. Du kan slå upp ett tält i skogen, på stranden, på toppen av ett berg – så länge det är säkert och lagligt kan du slå upp ditt tält var du vill.

Ändå kommer de platser som glamparna väljer att skilja sig från vad vanliga campare normalt väljer.

Campare: där de slår upp sina tält

Campare över hela världen slår upp sina tält långt borta från staden eller åtminstone var de kan koppla av. De kanske väljer campingplatser med andra campare för en känsla av gemenskap och säkerhet, men eftersom de håller sin utrustningslista enkel, kommer de att åka dit de kan sätta upp en bas och utforska.

Glampers: där parkerar de sina jurtor

Glampers är något begränsade i vart de ska gå för en glamorös tillflyktsort. Deras överflödiga utrustning skulle göra det alldeles för svårt att sätta upp en hemmabas i bergen eller på en plats otillgänglig med bil. I många fall väljer glampers också behagligt klimat med soligt, milt väder.

  Hur väljer du den perfekta skåpbilen att campa i?

Vissa väljer att inte sätta upp ett eget härbärge alls och letar efter en ”glampground” att bo på. Dessa platser har små hus, gigantiska tält, eller är redo för glampare att reservera. Glampingcampingplatser erbjuder ofta bekvämligheter som inomhus VVS, spa, spelrum och laddningscenter för elektroniska enheter.

Överklagandet av ”glampgrounds” är att de fortfarande är utanför stan. Du får fördelarna med att vara nära naturen utan att ge upp det solida skydd och de bekvämligheter som hotellen erbjuder.

Camping vs Glamping: Kostnad

Som du kan föreställa dig kommer en lyxsemester med en betydligt högre prislapp än en bassemester. En central faktor för att bestämma om du ska campa eller glampa är hur mycket utrymme du har i din budget.

Alla extra bekvämligheter som glampare har med sig bidrar till den slutliga summan, och om de planerar att bo på en glampingcamping kan de sluta med att betala för en bokning som är jämförbar med den för ett 4-stjärnigt hotell.

Camping är mycket mer ekonomiskt tillgängligt för allmänheten än glamping.

I grund och botten är camping och glamping båda helt unika upplevelser som uppnås på helt olika sätt.

Campare värdesätter ett enkelt boende. De ser det som en uppfriskande förändring från sina dagliga rutiner och som ett distraktionsfritt sätt att få en djup kontakt med människorna de bryr sig om. Elektroniska enheter används främst för nödsituationer och matlagning är mycket mer komplicerat än att bara trycka på en knapp för att värma upp mat. Det är både enkelt och utmanande, vilket möjliggör variation och vässning av nya färdigheter.

Glampers vill slippa tristess i sitt dagliga liv och uppleva nya och spännande saker. Däremot vill de inte klara sig utan VVS eller komforten av en mjuk madrass på natten. Hemmets alla bekvämligheter tas med och avnjuts till fullo, men glamparna kommer också i kontakt med varandra och naturen mer än vanligt.

En sak de två har gemensamt? De är jättekul och ett bra sätt att tillbringa en semester.

Fler artiklar du kommer att älska

7 anledningar till att människor älskar glamping (och hur man kommer igång)

Har alla glampingtält toaletter eller toaletter?

51 bästa Glamping-inpackningstips du bör känna till (gör själv och resort)