Vad är skillnaden mellan bouldering och klättring?

vacker sportig flicka bergsklättrare klättrar en stor vacker sten. bouldering i naturen. sportklättring. fitness i naturen.

Det kan tyckas som om sporter som går ut på att klättra på en sten alla anses vara en sak. Bouldering och bergsklättring är dock olika sporter med olika metoder. Så, vad är skillnaderna mellan bergsklättring och bouldering?

Bouldering är att klättra från 12 till 15 fot utan ett rep eller sele. Bergsklättring är att klättra mer än 15 fot med hjälp av ett rep och sele. Bouldering kräver mindre utrustning och kan göras ensam. Bergsklättring bygger bättre uthållighet och har fler inomhusfaciliteter och utomhusklättringar dedikerade till det.

Det finns många skillnader mellan bouldering och bergsklättring, inklusive idealiska platser, utrustning, svårighetsgrad och säkerhet. Det finns mycket att lära om dessa två olika sporter.

Plats

En av de största skillnaderna mellan bouldering och bergsklättring är den typ av ställen där du kan göra båda. Bouldering och bergsklättring har olika krav på de klättringar du ska göra.

Utomhus

Bouldering utomhus klättringar är vanligtvis stora stenblock (därav namnet). De är vanligtvis mellan 12 och 15 fot höga. Vissa stenklättringar kan ha fler greppytor som sluttar bort från dig. Men några av de svårare involverar ytor (en platt och vertikal yta), plattor (en plan yta mot dig) och till och med överhäng (en stenyta som är horisontell och hänger ovanför). Målet är att nå toppen av stenblocket utan att ramla av.

Utomhus bergsklättring görs vanligtvis på en klippa. De är vanligtvis vertikala och är högre än 15 fot, men tenderar att vara minst 30 fot. Bergsklättring tar längre tid eftersom du måste klättra längre sträcka, och det kräver mer uthållighet än brute force eftersom du klättrar längre.

Det är vanligtvis lättare att hitta bergsklättring än det är att hitta bergsklättring. Bergsklättring är mer populärt än bouldering, så det är mer sannolikt att du hittar någon som kan berätta om en bra bergsklättringsplats nära dig än en bra boulderingplats.

Inuti

Det finns ofta boulderklättring inomhus vid bergsklättringsanläggningar. Om det finns en kortare klättervägg utan selar och en dyna under för att fånga folk som faller av, är det en bergvägg. Många faciliteter de har, även om vissa kunder tänker på dem som klätterväggar som folk kan klättra på medan de väntar på att en större ska öppnas. Snarare är de faktiskt inomhus boulderklättringar. Dessa boulderklättringar är generellt sett ganska lätta, och det kan vara svårt att hitta en avancerad boulderklättring inomhus.

Klätterväggar inomhus finns överallt. Det finns bergsklättringsanläggningar eller rekreationscenter som har bergsklättringsväggar tillgängliga tillsammans med alla deras andra alternativ. Klätterväggar inomhus har ofta ett system där en person belarar en annan, vanligtvis med vissa vikt- eller ålderskrav för den som utför sikringen. Andra anläggningar har en automatisk belay som du sänker långsamt med hjälp av ett elastiskt rep. Många anläggningar kommer att tilldela svårigheter till olika väggar, så det blir lättare att avgöra om en vägg är lättare eller svårare.

  Vilket är det bästa betet för surffiske?

Utrustning

Bergsbestigare kvinna hängande från en bouldering klättervägg inomhus på färgade krokar.

Bouldering kräver mindre Utrustning sedan bergsklättring. För att bouldra behöver du klätterskor och en kudde för att sticka ut. Om du klättrar inomhus behöver du inte ta med dig en stig; faktiskt, inomhusklättringar kan göras lättare i vanliga tennisskor.

Om du klättrar utomhus finns det några andra typer av redskap som inte är nödvändiga men som är bra att ha, inklusive krita, en borste, atletisk tejp och en hjälm. Krita skapar friktion i dina händer så att du inte halkar lika mycket när du klättrar. En borste kan användas för att rengöra smutsiga eller feta handtag. Atletisk tejp skyddar dina fingrar, vilket är viktigt om du ofta bultar. Många klättrare hoppar över en hjälm, men det ger lite extra säkerhet, speciellt om du missar dynan när du faller.

Många bergsklättringsanläggningar inomhus kräver ingen extra utrustning. Du kan bara dyka upp med ett par tennisskor, och de kommer att tillhandahålla selen och repen.

Om du klättrar utomhus måste du ta med din egen utrustning. Detta inkluderar ett par klätterskor, krita, en sele och klätterrep (köp inte bara rep). Du bör köpa den här utrustningen helt ny och byta ut den efter ett tag.

Du måste gå och klättra med någon annan så att de kan försäkra dig; det betyder att de kommer att hålla klätterrepet tillräckligt hårt för att det kommer att fånga dig om och när du faller. En av er bör ha lite klättererfarenhet så att ni vet vad ni ska göra.

Om du inte vill gå på bergsklättring med någon annan eller inte har någon annan att åka med kan du köpa extra utrustning för att hjälpa dig säkra dig själv, till exempel ett personligt ankarsystem eller kedja. Se till att du är bekant med att använda denna utrustning innan du börjar klättra och se till att den är ny.

Svårighetsgrad

Med hänsyn till svårigheter med bouldering och bergsklättring, det ena är inte nödvändigtvis svårare än det andra. De kräver båda olika styrkor och har olika klättringar.

Bouldering innebär vanligtvis en kortare och snabbare kraftutbrott som du använder för att ta dig till toppen av stenblocket. Det krävs brutal kraft och planerade rörelser.

Bergsklättring handlar mer om uthållighet. Du måste fortsätta att fortsätta med försiktighet och tänka noga på dina nästa steg. Det håller längre och hjälper till att utveckla din förmåga att hålla längre.

Både bergsklättring och bouldering kräver styrka och förmåga att planera och lista ut var du ska lägga händer och fötter. De kräver skicklighet, styrka och träning.

Vissa stenklättringar blir lättare och vissa blir svårare. En del bergsklättring blir lättare och en del blir svårare. Det är omöjligt att jämföra svårigheten för de två sporterna eftersom viss bergsklättring kommer att vara svårare än viss bergsklättring, och viss bergsklättring kommer att vara svårare än viss bergsklättring.

  Vad får en luftballong att stiga?

Säkerhet

Porträtt av två klättrare rappellerande träning på brant klippa i skogsområde

När du klättrar högt upp på en sten och försöker ta tag i naturliga, ofta små handtag i stenen, är det oftast en stor risk. Både bergsklättring och bouldering innebär risker.

Med bouldering klättrar du utan begränsningar. Du litar på att en matta fångar dig om du ramlar. Du kan lägga mattan på fel ställe och falla till golvet. Det kan finnas en sten under en matta som kan skada dig om du landar på den. Mycket kan gå fel vid bouldering.

Bergsklättring har en sele och ett rep, så om du ramlar måste du fångas. Men om något går fel kommer du att vara mycket högre upp från marken. Om din belay-partner förstör eller om din utrustning inte fungerar kan du falla och skadas allvarligt. Skadan du skulle få kan vara mycket värre än om du faller under bouldering.

Bouldering har en högre risk för skador, särskilt som nybörjare. Men i bergsklättring skulle skadorna du skulle få vara mycket värre. Båda sporterna har sina säkerhetsrisker.

För- och nackdelar med bouldering

Det är omöjligt för mig att säga om du ska göra bouldering eller bergsklättring. dock fördelar och nackdelar med var och en kan hjälpa dig att avgöra om bouldering eller bergsklättring är bättre för dig.

Fördelar med bouldering

Bouldering kräver mindre utrustning. Det betyder att det bara finns ett fåtal saker du behöver släpa ut i naturen för att komma till din boulderplats. Det gör också att du inte behöver lägga lika mycket pengar på utrustningsinköp.

Bouldering kräver inte heller någon annan person att följa med dig. Att bouldera med någon utanför är en bra idé så att de kan berätta om du är på rätt ställe att landa på mattan och flytta den vid behov. Men du behöver inte nödvändigtvis någon som hjälper dig att bouldera. På så sätt behöver du inte koordinera timingen med någon annan, vilket gör att du kan vara så asocial som du vill.

Nackdelar med bouldering

Det är svårare att hitta inomhus- och utomhusklättringar för bouldering. Bouldering är inte lika populärt som bergsklättring, så färre människor letar aktivt efter boulderklättringar att göra, och det finns få inomhusanläggningar som erbjuder en mängd olika bouldering. Du kommer förmodligen att kunna hitta stenklättringar i ditt område, men det är svårare att hitta en som passar din skicklighetsnivå när du går från nybörjare till expert.

Om du ramlar av medan du klättrar, kommer repet att fånga dig och du kommer inte att falla långt. Du kan vanligtvis fortsätta där du slutade. Om du ramlar av en boulderklättring, kommer du att falla hela vägen ner. Det betyder att du måste börja om. Om du är nybörjare kommer du förmodligen att falla mycket. Detta kan bli tråkigt eftersom du hela tiden måste säkerhetskopiera och försöka igen.

  Hur man fångar Kokanee-lax utan båt

Bouldermattor är ofta mycket skrymmande och svåra att transportera. Du måste släpa en stor, tung matta till en sten så att du kan falla på den. Det finns mer klätterutrustning, men bergsklättringsutrustning har ofta enkla sätt att förvara och transportera den.

För- och nackdelar med klättring

Ung manlig klättrare som hänger från en klippa.

Fördelar med klättring

Bergsklättrare är svårare att hitta än bergsklättrare. Bergsklättring är mer populärt så utomhusklättring blir lättare att hitta. Det kommer också att finnas mer information om deras svårigheter, vilket gör det lättare för dig att hitta en stigning som passar din skicklighetsnivå. Det finns fler inomhusanläggningar för bergsklättring än för bouldering. Även om det finns många boulderingklättringar inomhus vid bergsklättringsanläggningar, är de vanligtvis ganska lätta och har inte så mycket variation.

Om du ramlar av klätterväggen kommer du att fångas av repet. Du kan sedan fortsätta där du slutade. Du kommer att kunna genomföra klättringar utan att börja om från början, och det kommer att vara mycket mindre tråkigt och skrämmande för en nybörjare som faller mycket.

Bergsklättring är väldigt bra på att lära ut uthållighet. Istället för snabba kraftutbrott hjälper den dig att bli bättre på att hålla i och fortsätta längre. Du kan också sakta ner och tänka igenom saker och ting. Vissa stenblocksklättringar kräver att du rör dig snabbt och använder ditt momentum, vilket ger dig lite tid att tänka på vad du ska göra härnäst.

Nackdelar med klättring

Du måste köpa mer utrustning för bergsklättring. Detta kostar mer pengar och kräver att du har koll på fler saker. Vid bouldering behöver du i allmänhet bara mattan och ett par bra skor. Det finns mycket mer du behöver för bergsklättring.

Om du ska klättra måste du ta med dig någon. Det innebär att arbeta runt två olika scheman och köpa utrustning för mer än en person. Om du vill tillbringa lite lugn tid ensam i naturen kan det vara svårare att göra det när du klättrar. Det finns utrustning som du kan köpa så att du kan klättra själv, men för detta behöver du spendera mer pengar och lära dig hur du använder den på rätt sätt.

Eftersom bergsklättring är mer populärt kommer fler att gå ut och klättra. Populära utomhusklättringar eller inomhusanläggningar kommer att bli upptagna. Du kanske måste vänta på din tur, och det kommer inte att bli en särskilt lugn upplevelse. Du kan också behöva manövrera runt andra klättrare.

Det finns för- och nackdelar med bouldering och klättring. Fundera bara på vilka som är viktigast för dig och bestäm dig för vilken som passar ditt behov bäst. Se till att vara säker och ha kul!