Vad är scrambling?

De flesta av oss har hört talas om det i omvärlden, men vad är scrambling? Den här guiden syftar till att ge de definitioner och begrepp du behöver för att förstå vad någon menar när de säger ”klass 3 scramble”.

Definitionen av scrambling

Människor som klättrar på ett stort berg

Scrambling är, som enklast, mellanvägen mellan vandring och bergsklättring. När du börjar använda dina händer och armar för att balansera eller för att driva dig upp, klättrar du.

Klatring kan variera i svårighetsgrad och risk, allt från ”knappt mer ansträngande än en vanlig promenad” till ”Åh wow, jag är utmattad och jag dör om jag halkar!”

En annan funktion av scrambling är att exponering: din exponeringsnivå för fall som kan skada dig allvarligt eller döda dig. Ju oftare ett sådant fall är möjligt, desto mer exponering får du.

Kräver förvrängning ytterligare utrustning?

Ibland ja, ibland inte. Ju mer exponering du möter, desto mer vill du tänka på att bära hjälm. Vissa vandrings- och klätterområden kräver att du bär hjälm på grund av de ökade riskerna med förvrängning.

Om du vet hur du ska säkra kan du också välja att använda rep i vissa scrambles för att vara extra försiktig. Att vara fastspänd är ett bra sätt att garantera säkerheten vid svårare scrambles, och det kommer inte att påverka din njutning av klättringen på något sätt.

Typer av förvrängning: där förvrängning faller i betygssystem

Scrambling har en definition, men det är svårt att tillämpa den definitionen på riktiga stigar och berg. Det är stor skillnad mellan lätt och extrem scrambling, därav Yosemites decimalsystem (YSD) används för att hjälpa vandrare, klättrare och backpackers att förstå utmaningarna framför sig.

En introduktion till Yosemites decimalsystem

YDS möjliggör objektiv klassificering av olika stigar och berg baserat på svårighetsgrad, riskfaktor och utrustning som krävs. Det finns 5 klassificeringar i detta system, från mellanliggande vandring till teknisk bergsklättring.

Scrambling Ratings (s-rating) och YSD

Yosemites decimalsystem är dock ganska enkelt och lämnar mycket utrymme för tolkning. Det är där Scraming-betygen kommer in – de passar inom YDS-betygen och ger ytterligare klarhet. Nedan går vi igenom var och en av de 5 klasserna i YDS, med Scrambling Ratings (t.ex. ”S-1.0”) som beskrivs i dem. Screaming Ratings kommer härifrån Sierra Club Guide.

  Vilka är de tre stora föremålen inom backpacking? Vad man ska veta

Klass 1: normal gång

En klass 1-vandring är inget annat än en promenad. Det kan vara ansträngande, men det är en promenad ändå. Klass 1-leder är väl underhållna och kan vandras med liten risk.

 • S-1.0: Väldigt lätta stigar, du kan gå med händerna i fickorna. Nästan 0 fallrisk.
 • S-1.1: Lite svårigheter, kräver lite mer benmuskler, men ändå lätt och på underhållna stigar. Mycket liten risk.
 • S-1.2: Lite svårare stigar som kanske inte är lika lätta att följa och som kräver lite färdvägsförmåga. Fortfarande låg fallrisk, men chansen att gå vilse är högre.

Klass 2: lätt scrambles

Man går uppför en brant stenig stig

Klass 2 är där du ser de första delarna av scrambling. Dessa områden kan kräva användning av händer och armar, men de är i allmänhet fortfarande gångbara och lätta att följa. Klass 2 scrambles har mycket liten exponering och fall utgör ingen betydande risk.

 • S-2.0: Använd händerna då och då för balans på steniga, ojämna stigar som inte har mycket exponering.
 • S-2.1: Längre avstånd, omfattande men lätt klättring, låg exponering och fallrisk. Mer ansträngande och högre betyg, men inte nödvändigtvis farligare.
 • S-2.2: Måttligt långa promenader i tuff terräng. Stenar kan vara instabila ibland och klättring varierar från lätt till medelsvårighet. Risken för skador vid fall börjar bli allvarligare.

Klass 3: Måttlig Scrambles

Man ser ner på en stenig bergssida

Klass 3 spår är där det börjar bli tufft. Klass 3 scrambles kräver viss skicklighet och erfarenhet eftersom de är branta och involverar mer exponering. Riskerna med att falla på en klass 3 scramble är brantare (ingen ordlek) och potentiellt dödliga.

Klass 3 scrambles kräver att vandrare använder sina händer och armar mer än halva tiden. I vissa situationer kan vandrare välja att använda ett rep för säkerhets skull, särskilt om de är oerfarna. Alternativt kan kablar borras i berget så att du kan hålla dig i.

 • S-3.0: Mer exponering, högre betyg och mer fysisk ansträngning. Stöd och handtag är lätta att hitta. Erfarenhet krävs inte men till hjälp. Förvrängningsavsnitten blir längre.
 • S-3.1: Brantare, hårdare och med ökad fallrisk. Promenaden är mer som att klättra i detta skede, eftersom du ständigt använder dina händer och armar för att driva dig upp. Förmåga att hitta vägar kan krävas. Hjälmar är en bra idé.
 • S-3.2: Svår scrambling med mer konsekvent, hög exponering. Fall är nästan alltid livshotande eller dödliga. Rep krävs inte men kan göra resan säkrare och enklare. Oerfarna vandrare bör fundera noga på om dessa leder är säkra för dem eller inte. Hjälm uppmuntras eller krävs beroende på område.
  Så här hände när jag köpte ett tält för 12 personer till min fru och mig

Klass 4: Intensiv klättring i extremt branta sluttningar

Det är här det blir riktigt jobbigt. De flesta vandrare klarar en klass 3-utmaning så länge de har lite erfarenhet och är förberedda. Klass 4 scrambles bör dock tas på största allvar. Hjälmar och linor rekommenderas för säkerheten, på grund av den extra exponeringen av stigarna och möjligheten att fotfästen och handtag är instabila.

 • S-4.0: Branta, intensiva klättringssektioner som kräver viss kunskap för att navigera säkert. Hjälm rekommenderas, dödsfall från ett fall är mycket troligt.
 • S-4.1: Längre scramble, mer exponering och mer klätterfärdigheter krävs. De flesta klättrare bär hjälmar och använder rep i detta skede.
 • S-4.2: Du klättrar ganska mycket i det här skedet, även om du tekniskt sett inte är det. Allvarlig exponering innebär en ökad risk för ett dödligt fall och klättrare måste ha erfarenhet av att hitta och testa handtag/stöd.

Klass 5: Teknisk klättring

Nu är det här riktig bergsklättring. Rep, selar och all slags teknisk klätterutrustning krävs. Klass 5 klättringar är för dem med träning och erfarenhet, eller en guide som följer med dem varje steg på vägen.

Klass 5-klättringar har många olika underklassningar, men eftersom den här artikeln inte handlar om bergsklättring går vi inte in på det nu. Om du vill lära dig mer om klass 5-klättringar kan du läs denna manual.

Är scrambling säkert för nybörjare?

vad mullrar

Att klättra är inte farligt i sig, men det innebär mer risk än din genomsnittliga promenad. Det finns några saker du bör göra för att förbereda dig för en scramble:

 1. Förstå vart du är på väg: Innan du börjar din vandring, läs upp på leden och se till att du vet vilken typ av klättring du kommer att göra. Det är säkert att ge sig ut på en klass 4-vandring som nybörjare, men inte om du väntar dig en klass 2.
 2. Var mentalt redo: Rodd är svårt. Det betyder att din hjärna måste vara redo att pressa sig själv och fatta bra beslut om vad du ska hålla fast vid och fotfäste när du är trött. Dessutom måste du veta när du ska vända tillbaka om saker och ting ser lite för riskabla ut.
 3. Förbered din kropp: Den här talar för sig själv, men vi säger det ändå!
  Hur man mäter grundvikten för backpacking

Så länge du är förberedd och i god fysisk form är scrambling i allmänhet säkert. Vanligtvis kommer du inte att utsättas för dödlig exponering eftersom de mest utsatta delarna av ett spår vanligtvis är korta. Allt du behöver göra är att förbereda ditt sinne och din kropp, fatta bra beslut och undvika onödiga risker.

Resurser för mer information om scrambling

Vill du gå djupare? Kolla in några av de mest användbara, djupgående resurserna om förvrängning från hela webben:

 1. MasterClass: Använder Yosemites decimalsystem
 2. Internationella betygsomvandlingsdiagram
 3. En omfattande guide till klätterteknik
 4. Förstå klättring

Om scrambling inte passar din definition av roligt, kolla in våra backpackingguider här:

 • Backpacking: det bästa sättet att vara med naturen
 • Backpacking vs bergsbestigning: Vad är skillnaden?
 • Vad behöver du för backpacking?
 • Är backpacking säkert?